אייקידו

osiy1

New member
אייקידו

שלום לכולם,
לפני זמן קצר התחלתי להתאמן באייקידו (אני חושב שמדובר באייקידו מסוג סיידוקן או משהו כזה).
בחרתי את אומנות הלחימה בעיקר משיקולים של מקום ושעה, שהם קריטיים עבורי.
האימונים עד כה כיפים והאנשים נחמדים.
אני אבל לא בטוח האם מדובר בלימוד פרקטי לצרכי התגוננות רחוב. יש לי סבלנות - זה לא חייב להיות פרקטי בטווח זמן קרוב, אבל כן חשוב לי שמתישהו זה ייקרה (לדברי המדריך זו ממש לא המטרה העיקרית בתרגול, אבל כנראה שזה בסוף קורה).
אשמח לשמוע את דעתכם.
תודה רבה מראש!

zoratas

New member
קרה לי אותו מקרה

אבל בקראטה שוטוקאן...אני גם לא ידעתי האם הקאטות בשוטוקאן יעילות והאם הסגנון עצמו יעיל אבל הבנתי לפי המורה שהיה לי שפשוט זה מצריך עבודה ארוכה עד שמבינים את המהות של התנועות והקאטות ועד שבאמת אפשר להגן על עצמך(אם זכור לי נכון הכל) אבל אם האייקידו מוצא חן בעינייך אז לך על זה כי זה שזהו סגנון יותר רך אינו אומר שזה לא פרקטי להגנה עצמית...ברור שזה מועיל אבל אולי אחריי יותר זמן...בהצלחה

מה המטרות שלך?

ראשית, ברוך הבא לפורום :)

כמו שכתבתי בכותרת, מה הן מטרותייך? כתבת שבחרת אמנות משיקולים של מקום ושעה, שהם קריטים עבורך, השאלה היא מה אתה מחפש ? אם אתה מחפש אמנות שהיא מכוונת הגנה עצמית, כפי שאמר לך המאמן, זו שבחרת אינה מתאימה.
מאידך, אם אתה נהנה באימונים, והאנשים נחמדים, אין ממש סיבה לעזוב.
אני לא אומרת שאייקידו איננה יעילה לרחוב, אולם אם זו הייתה המטרה הראשונית שלך, לא הייתי שמה את אייקידו בראש הרשימה.
ולכן אני חושבת שאתה צריך להגדיר עבורך בלבד מה הן מטרותייך, וכל מה שאנו חושבים אינו רלוונטי (מה שחשוב לאחד לא חשוב לאחר).

osiy1

New member
תודה

תודה על התשובה.
המטרות מגוונות ואני גם לא יכול להיות בררן, כי אני מוגבל מבחינת שעה ומקום. אבל אני כן רוצה לוודא שמדובר בתרגול שמקנה, גם אם לאחר זמן, יכולת הגנה עצמית. לכך ספציפית התייחסה השאלה ואשמח לתשובה.
תודה רבה!

saya2

New member
מטרות מגוונות מצריכות סדר עדיפויות

לא מתאמן באייקידו, אבל כבר כמה שנים שאני צופה מהצד באופן קבוע (קובאיאשי ריו אייקידו של יוסי לוריה). האימון מאוד לא מוכוון הגנה עצמית. לדעתי, אם הגנה עצמית היא השלישית ברשימה (אחרי שעה ומקום), חפש שיטה אחרת.
היכן אתה גר?

amir_aikido

New member
הנושא של יעילות האייקידו נטחן פה המון

ככל הנראה, אייקידו היא אחת האמנויות שבהן היעילות איננה מובנת מעליה, שכן הנושא של יעילות האייקידו נטחן הן בפורום הזה והן בפורומים של אייקידו ללא סוף.

בשורה התחתונה, יש לי מספר מסקנות פשוטות:
האייקידו מקנה לך ידע ויכולות, אך בסופו של דבר, אם תגיע למצב כזה. אתה הוא שתידרש להלחם ולא "סמוראי אייקידו" דמיוני
היכולות שלך מושפעות מאוד ממך כמתאמן, מהמורה שלך ומהקבוצה, אין דין אחד לכל המתאמנים באותו מועדון, ובוודאי שאין דין זהה למתאמנים באותה אמנות אצל מורים שונים ההבדל ביהשפעה של מורים שונים על תלמידים שונים עצום.
בעוד שטכניקות המנוף של האייקידו בבסיסן הן מאוד יעילות וקיימות בווריאציות דומות בכמעט כל אמנות לחימה. מעשית, בחלק מהמקומות אופן הביצוע הוא מאוד מקורב והמנופים לא באמת מאיימים על המפרקים וכו', זה עדיף בטיחותית אך מזיק יישומית.
בחלק מהמקומות, האייקידו נלמד כמעט רק עם התקפות מוגבלות וסימבוליות, במידה שעלולה לאיין את הערך הלימודי שלהן.

ללמוד אמנות לחימה למשך שנים רק לשם התגוננות, זה אבסורד והשקעה של משאבים וכאבים גדולים לא פחות מההשפעה של אירוע חד פעמי כזה (בהנחה שתיכנע). כמעט כל המתאמנים הוותיקים, החובבניים, מתאמנים רק מטעמים של הנאה מהתקדמות והתפתחות, היכולות הקרביות הן ראי ומיקוד לדרך.
הידע של אמנות לחימה לא יהיה לך שימושי אם לא תתמיד ותתאמן בה לאורך זמן. גם זמן קצר לפני אירוע שבו תותקף. לא תתאמן אם לא תהנה ...

כפי שכתבתי בכותרת, הנושא הזה נטחן בפורום הזה ובפורום השכן (אמנוית לחימה קלאסיות, מס 1262) בלי סוף. החיפוש מזעזע היום, אז אתה מוזמן לעבור ולחפש הודעות רלבנטיות בעצמך, הנה טיזר:
http://www.tapuz.co.il/forums2008/viewmsg.aspx?forumid=148&messageid=124866609

http://www.tapuz.co.il/Forums2008/ViewMsg.aspx?ForumId=1262&MessageId=68125583

http://www.tapuz.co.il/Forums2008/ViewMsg.aspx?ForumId=1262&MessageId=52391614

http://www.tapuz.co.il/forums/main/Viewmsg.asp?forum=148&msgid=2050706&archive=1 שיטת אימון באייקידו והגנה עצמית, לחץ ויכולת
http://www.tapuz.co.il/forums/main/Viewmsg.asp?forum=148&msgid=2050546&archive=1 האם הייתם מתאמנים באמנות לחימה שאיננה טובה להגנה עצמית ? דיון שלא התפתח דיו

http://www.tapuz.co.il/forums/main/Viewmsg.asp?forum=148&msgid=2877102&archive=1 שימושיות קורינדו אייקידו בתשובה לשואל מב"ש

http://www.tapuz.co.il/tapuzforum/main/Viewmsg.asp?forum=148&msgid=6286094&archive=1 אמנויות להגנה עצמית ומהי אותה "שימושיות ברחוב" ?
http://www.tapuz.co.il/forums/main/Viewmsg.asp?forum=148&msgid=3170827&archive=1 הגנה עצמית, דרכים להתאמן אליה (קאטה, זירה), סכינים

אמיר

amir_aikido

New member
שים לב שתשובה נקודתית אין לי

שים לב, שהתשובה הזו היא כללית מאוד, משום שתשובה נקודתית תדרוש ממני להכיר את המורה שלך, הקבוצה והמועדון - ואני לא. וגם אז, כל מתאמן ייתן לך תשובה שונה שתהיה ביחס לאופן שבו הוא תופס את האימון הרגיל שלו.

לא מצאתי, אך יש בהיסטוריה של הפורומים, עוד כמה שרשורים מומלצים מבחינת קווים מנחים להבין על פי אופן האימון עד כמה הוא קרבי, כולל יותר משרשור אחד שהתמקד באייקידו.

אמיר

osiy1

New member
תודה רבה - סיפור מעניין

ברור (לי לפחות) שכדאי כמעט בכל מחיר להימנע מעימות פיזי. אני בכל זאת חושב שכדאי שאם כבר מתאמנים באומנות לחימה, כדאי שהיא תקנה, בנוסף על יתרונות רבים וחשובים אחרים שיש לאימון כזה, גם יכולת לחימה.

William Kidd

New member
דווקא היתה לי שיחה בנושא השבוע

השיחה היתה עם מאמן מאוד מכובד ושאני מאוד מעריך בתחום שלי. דיברנו על ההבדל בין הרצון להיות לוחם, ללהתעסק באמנויות לחימה. המרחק בין שתי ההגדרות האלו הוא גדול, והתיאור שלו לפחות היה שכל אמנויות הלחימה, הולכות לאותה נקודה- בה אתה גם לוחם, אבל הרווח שאתה עושה מהדרך לשם גדול יותר מרק להיות לוחם.
במידה והמטרה הראשונית שלך להיות לוחם, ואין שום דבר פסול בזה- בסופו של דבר אלו מטרות אישיות שנובעות מסיבות וניסיון חיים שונה, אמנויות לחימה יהיו בזבוז זמן, עם דגש על זמן. יש המון שיטות שיקנו לך יכולות לחימה מעולות בזמן קצר. הדבר שונה מרוב אמנויות לחימה.

אני הייתי אומר שבסופו של דבר אם אתה מתחבר לקבוצה שלך, ולמאמן, אין דבר יקר מזה בעולם. מהמקום שאני נמצא אני רואה אנשים מוותרים על הזדמנויות שונות בחיים שלהם בשביל לשמר את הדבר הזה. זה שווה המון.

אלכס

osiy1

New member
נכון אבל

אני מסכים (למיטב הבנתי הצנועה) לרוב מה שאתה כותב. אבל, אם אני מבין נכון, גם אתה חושב שצריך שאומנות לחימה תקנה, בנוסף לכל הדברים הנהדרים והחשובים האחרים שמפיקים ממנה, גם יכולת לחימה, נכון? אני פשוט לא בטוח שהמרכיב הזה קיים באייקידו שהתחלתי להתאמן בו.

William Kidd

New member
אני בטוח שהמרכיב הזה קיים באייקידו

גם אם לא באופן מיידי וישיר.

בתור אחד שלא למד אייקידו מיימיו, מצפייה בלבד אני בטוח שאדם מנוסה באייקידו יידע לשמור מרחק בצורה נכונה, יידע לזוז באופן נכון, ויהיה גם בעל יכולת לראיה מרחבית שתאפשר להעריך סיכונים נוספים לאנשים שאיתך, או לתקופים אחרים שנמצאים סביבו, כמו למשל החברים של התוקף ועוד...
מהמקום הזה, שאגב הוא המסובך יותר, ולא המכה לעין שצריך לתת כשאתה בפינה, או הנגיחה לאף שצריך לתת כאשר התוקף מתקרב מידי ומתחיל לאיים. מהמקום הזה אתה משתמש בהגנה עצמית. אבל הכלים שקיבלת מהאייקידו עצמו, הם החשובים יותר ויאפשרו לך להמנע או אפילו לנטרל את האיום בצורה מהירה ובטיחותית יותר מאשר בהיותך לוחם שמוכן להתיצב מול כל אחד.
אבל כן, כדי לראות את זה צריך הרבה יותר זמן, בשביל להבין צריך עוד יותר.

osiy1

New member
יופי

אם מה שאתה כותב זה נכון, ואייקידו מקנה, גם אם לאחר זמן רב - סבלנות יש לי - כלים להגנה עצמית, אז זה מצוין. אני מקווה שאתה צודק, כי הבנתי שיש לגבי זה מחלוקת בפורום ומחוצה לו.

William Kidd

New member
המחלוקת

היא בין אלו שמאמינים- אלו שמתאמנים בפועל ולאורך זמן, לאלו שצופים מהצד ומנסים להבין בלי לנסות- כך שהמחלוקת די מגוחכת.
מאוד טיפוסי לנו הישראלים לדעת לעשות לפני שאנחנו עושים.אני כתבתי לך בשני מילים מה שאני מבין מצפייה, ואולי מאיזשהו ניסיון שיש לי בתחום אחר. אני בטוח שאנשים שבפועל מתעסקים באייקידו יתנו לך הסברים יותר מעניינים, משכנעים ובעיקר כאלו שישענו על מה שאתה בפועל עושה.
בנוסף אני לא מאוד מבין למה את התהייה שלך אתה מעלה בפורום (למרות שזה טוב- זה יצר דיון מעניין), ולא יושב עם המאמן שלך כמה דקות בסוף האימון ומעלה בפניו את חוסר הבטחון שלך. אני בטוח שיהיה לו מאוד מעניין לספר לך למה הוא בחר בדרך של אייקידו וגם לקחת את זה לאזור שלך כדי להסביר לך כך שתבין מהמקום שלך.

שיהיה בהצלחה,
אלכס

osiy1

New member
קצת פחות יופי

דווקא דיברתי, כמובן, עם המאמן - כפי שכתבתי למעלה.
כתבתי כאן (לא בלי התלבטות, כי כל העניין של לפנות לפורומים ברשת הוא יחסית חדש וקצת מוזר מבחינתי) בדיוק כדי לקבל גם את חוות דעתם של אנשים נוספים שעוסקים ברצינות בתחום וכותבים כאן - אני מקווה שזה בסדר מבחינתך.
עד כמה שהבנתי מהתשובות וההפניות שקיבלתי כאן (ובפרטי), יש גם אנשים שעוסקים שנים רבות באייקידו, שאינם בטוחים לגבי יעילותו לצרכי הגנה עצמית - זו לא רק דעה של מי שאינם מכירים את השיטה.
אני בטוח שמי שמכיר טוב את השיטה יכול לחוות על זה דעה הרבה יותר טוב ממני (וגם לא ממש הבעתי דעה - אולי רק קצת - בעיקר שאלתי). אבל, מה לעשות שאת ההחלטה אם להתאמן בשיטה או לא אני אמור לקבל (גם) עכשיו, על בסיס ידע מוגבל, ולא (רק) אחרי שכבר התאמנתי שנים רבות.

William Kidd

New member
אתה צודק

קודם כל אין שום דבר פסול בלכתוב ולשאול בפורום, ואולי לא הייתי צריך לכתוב את מה שכתבתי לגבי כתיבה בפורום. הרעיון היה להדגיש שכדאי לדבר על כך עם המאמן שלך.
אני לא יכול להגיד דבר נוסף על אייקידו פרט לדברים שכבר אמרתי. מבחינת יחס של יעילות-לזמן של הגנה עצמית כנראה שאייקידו (בדומה לכל אמנות לחימה אחרת) תיהיה פחות משתלמת משיטה של הגנה עצמית, אבל כאשר מדובר על עיסוק ממנו אתה נהנה כדאי לדבוק בו. כן, החלק של הלחימה וההגנה העצמית חשוב (ובמיוחד לך לפי מה שהבנתי) אז אף אחד לא אמר שהשיחה שלך עם המאמן צריכה להיות חד פעמית או רק "ברגעי משבר".
לדעתי, או ככה זה מתנהל אצלנו בקבוצה, אפשר לשאול את המדריך לאורך כל השיעור, לנסות לקחת את זה למקומות שלך- כמובן עד הרגע שזה מפריע למהלך השיעור התקין, אפשר לדבר איתו בהזדמנויות נוספות וכו' וכו'.

מה שאני מנסה להגיד זה שמציאת קבוצה ומדריך מתאימים חשובה יותר מהשיטה עצמה. זה בהנחה ואתה לא מחפש "הגנה עצמית" פרופר- אגב גם עם זה יש בעיות.

בנוסף, רציתי לשתף חוויה אישית בנושא של אייקידו. לאבא שלי יש חבר בן גילו, בן 60+, שמתאמן באיקידו כ- 10 שנים ומאוד גאה בזה. כל פעם שאני נפגש איתו מספר לי על השיעורים, אימונים וכו'.
אותו אדם, מהפרופסורים הרוסים שלא התעצלו גם לחטוב קצת עצים בדאצ'ה בזמנם הפנוי בנוי בצורה מצוינת גם בגילו, ולי יש מין הרגשה שנשתמרה מהילדות שהוא יקפל אותי ביד אחת גם עכשיו
. בכל מקרה, הוא אומר שמאז שהוא מתאמן באייקידו הוא מרגיש באופן כללי הרבה יותר נח, גם מבחינה יומיומית אבל גם בעיניין של הגנה עצמית.
זה לא אדם שאי פעם היה מתקשה לתת למישהו באף גם בלי דקה באמנויות לחימה, אבל כן מרגיש שאיקידו תרם ותורם לו, גם בנושא הזה, המון.

אלכס

Zeev Foux

New member
היי מיתר נדיר

הסיפור מדהים בעיני, ואכן ניתן רק להתפעל מרמת המודעות והרגישות שמגלה הזקן עטוי הקימונו.
אני אישת מקנא ברגישות שהוא מגלה

כאחד שממש לא מביו ומכיר אייקידו, הייתי רוצה לנצל את ההזדמנות ולשאול אותך.
היעילות של שיטה (לחימה, אפייה או בנייה בבוץ) ושל לימוד שיטה נמדדת (בעיני) בדרך ובמהירות שבה מגיעים למטרותיה - המוגדרות מראש - של השיטה.

אני האחרון שאשטח את אומנויות לחימה לרמה של "מטרה אחת", ובטוח שאנו הרבה יותר מורכבים מזה.

עם זאת, במידה ואחת המטרות היא "להימנע מקונפליקטים" או "לא להיכנס בכלל למצבי לחימה", האם היית מגדירה את האייקידו כשיטה יעילה?

השאלה אינה רק במדד "איזה אומנות לחימה" אלא "איך" כללי...

מקווה שהייתי מובן

זאב

למעלה