איזה מהבאים לא שבט?

y1shokata

New member
איזה מהבאים לא שבט?

ראובן שמעון לוי יהודה יששכר זבולון דן יוסף בנימין נפתלי גד אשר מנשה אני יודע שיוסף אינו שבט ומנשה הוא חצי שבט. מידי פעם מוזכרים רק חלק מהשמות. מנשה תמיד אינו מוזכר, ויוסף לא עלה ארצה? מה ההבדלים?

סקיפי

New member
כולם שבטים

אבל לשבט לוי אין נחלה כי הם משרתים במקדש. ושכחת את אפרים.

פלגיה

New member
לוי שבט ללא נחלה

יוסף לא שבט כי בניו אפרים ומנשה הם השבטים.

סקיפי

New member
יש מקומות

שהם כן מוזכרים בשבט. ביהושע, למשל, בני יוסף מגיעים כשבט אחד כדי להתלונ על המקום שהם קבלו.

סוריאל

New member
מה ז"א 'שבט'?

אם הכוונה לקבוצות שהתיישבו בארץ מימי הכיבוש עד ראשית תקופת המלכות, הרי שצריך להשמיט את יוסף ולוי (בעצם גם את שמעון, כיון שנחלתו נבלעה בנחלת יהודה) ולהוסיף את אפרים. אם הכוונה לבני יעקב, יש להשמיט את מנשה, שהרי הוא בן יוסף. אך אם הכוונה לי"ב האבות המיתיים של עם ישראל, יש להתייחס לכל מקרה בו נזכרת רשימה כזו בנפרד. רשימות בני יעקב מונות את בניו ה'ביולוגיים', כפי המתואר בבראשית ל, והם: בני לאה - ראובן, שמעון, לוי, יהודה, יששכר וזבולון; בני רחל: יוסף ובנימין; בני השפחות: בני זלפה שפחת לאה: גד ואשר; בני בלהה שפחת רחל: דן ואשר. לרשימות מהסוג הזה שייכים, למשל: בראשית מו, ח' - כ"ו (בני יעקב היורדים מצרימה); שם מט (דברי יעקב לבניו); שמות א, א' - ד' (בני ישראל היורדים מצרימה); דברים לג (ברכת משה) - אם כי כאן, משום מה, חסר שמעון. רשימות גיאוגרפיות או רשימות המתייחסות להתיישבות בארץ משמיטות את לוי, כיון שאין לו נחלה, ואת יוסף, כיון שבניו -מנשה ואפרים - ממלאים את מקומו: וכך יורדים שני שבטים ונוספים שני שבטים והמספר החשוב י"ב נשמר. רשימות מהסוג הזה הן: במדבר א - ב (מנין יוצאי הצבא בישראל - במובלע, האנשים שהיו אמורים לכבוש את הארץ ולהתנחל בה - וסדר חנייתם במדבר); שם ז (קרבנות הנשיאים ביום חנוכת המשכן); שם יג, ד' - ט"ו (המרגלים); שם כו ("לאלה תחלק הארץ בנחלה במספר שמות"); וכמובן רשימות הנחלות ביהושע ותחילת שופטים. הערה אחרונה: מנשה אינו "חצי שבט". נכון שע"פ המסופר בסוף במדבר פר' לב כבשו כמה משפחות משבט זה נחלה בעבר הירדן המזרחי, ועל כן חציו התיישב שם וחציו בעבר המערבי. אגב, שים לב שבאותו פרק רק נציגי גד וראובן באים לדבר עם משה. ועוד הערה אחרונה - אחרונה: מה ז"א "יוסף לא עלה ארצה"? אף לא אחד מבני יעקב נכנס לארץ - כולם מתו במצרים. רק בני בניהם נכנסו לארץ.

asp21

New member
אם כך - מיהם 12 השבטים?!!!סוריאל

קודם כל ציטוט מתשובתך: בני השפחות: בני זלפה שפחת לאה: גד ואשר; בני בלהה שפחת רחל: דן ואשר ? פעמיים אשר? כנראה טעית קלות. שנית - אם נוריד את לוי ויוסף נשאר עם 11. להוסיף את מנשה? זו לא הפעם הראשונה שמונים את 12 השבטים. אז למה הכוונה?בעלי הנחלה?

סוריאל

New member
תודה רבה

א. צודק: נפתלי הוא אחיושל דן, לא אשר. ב. ליעקב היו י"ב בנים. כשנוריד את יוסף ולוי נשאר עם עשרה, נוסיף את מנשה ואפרים ("כראובן ושמעון יהיו לי") וקבלנו י"ב. ג. לא הבנתי. "זו לא הפעם הראשונה"? על איזו רשימה אתה מדבר? אני לא דברתי על רשימה מסוימת אלא ניסיתי להראות שהרכב י"ב השבטים/אחים/בנים משתנה ע"פ ההקשר: יש רשימות 'משפחתיות' של בני יעקב (אז נמצאים יוסף ולוי) ויש רשימות 'נחלתיות' המתייחסות לשבטים שהתנחלו בארץ (ואז נמצאים מנשה ואפרים).

למעלה