עובדה, אבל, שהיא עמדה במשפט,
וזוכתה. אפשר תמיד לטעון שהמשפט לא היה צודק, אבל עד היום אין כל הוכחה שהיא היתה שותפה פעילה לנאצים. ואם היה תמכה במעללי הנאצים, למה באמת לא הפכה לחברה במפלגה הנאצית? אני לא מנסה לטעון שהיא טלית שכולה תכלת. ברור שהיא מנסה לטהר את עצמה מכל, וברור שהיא אשמה בעצם האסוציאציה עם הנאצים. קשה קצת להאמין שהיא באמת לא ידעה כלום. וברור שהיא מנסה למזער את קשריה עם היטלר וגלבס, שכפי הנראה היו ביחסים ידידותיים איתה. אבל רב המרחק בין זה לבין התדמית שהיתה לי תמיד, לפני שראיתי את הסרט, שהיא היתה נאצית בעצמה, שיצרה סרטים אנטישמיים וכו' - שוב, אם מסתכלים על הסרטים שעשתה להיטלר, לא רואים בהם ולו שמץ אנטישמיות. שום מילה רעה על אף אחד. לא תאורי יהודי כמקקים ועכברים ושאר הפרופוגנדה הנאצית. לא פגיעה באף אחד. שום דבר. ושוב, עובדה, כש"נצחון הרצון" יצא, הציבור האירופאי לא ראה בסרט תעמולה או משהו שלילי. הסרט התקבל כסרט אמנותי מעולה. היא אשמה בכך שיצרה את התדמית התקשורתית של עוצמת הגרמנים, או מה שסאנטוג כינתה "האסתטיקה הנאצית". זה נכון. וברור שהשתמשו בסרטיה בצורה כזו, והיא בעצמה מתחרטת על כך (למרות שהיא מגחכת על המושג "אסתטיקה נאצית"). אבל לא ברור לי שזה נעשה כתמיכה לזוועות הנאצים - שזה הטיעון המרכזי כלפיה. היא צלמת שנמשכת לכח ועוצמה. היא צלמה את הכינוס הנאצי ב34' באותה צורה שבה היא צלמה את האולימפיאדה ובאותה צורה בה היא צלמה את בני שבט הנובה באפריקה ובאותה צורה בה היא צלמה stingrays במים. עוצמה, דינמיות, גופניות, שרירים, יופי אידיאלי, וכו'. בקיצור, יכול להיות שהפיה צודקת שאני פשוט נשבתי בקסמיה. יכול להיות. ויכול להיות שהיא פחות אשמה ממה שמקובל לחשוב עליה. עדיין צ"ע.