איזה אנשים מוזרים

GnomeBubble

New member
איזה אנשים מוזרים

מסתבר שיש בארץ אנשים שלומדים סינית ויפנית... אז בואו נעשה עליהם כתבה פרובינציאלית ומלאה בדעות קדומות ועובדות שגויות!
את הכתבה גנבתי מפורום סין, אבל הם גנבו מ"עובדה", ככה שיש לי תירוץ. מה דעתכם? אם אנשים היו לומדים צרפתית הם היו עושים מזה כזה עניין? או ספרדית כדי לראות טלנובלות? מה לעזאזל כל-כך ביזארי בללמוד שפה מזרח-אסייתית? למה הם לא יכולים לראיין יפנולוגים וסינולוגים מומחים שיודעים להתבטא ולהעביר את התמונה בצורה קולעת?

Nisenhouse

New member
הוא לא הציג את זה שונה כל כך

מאיך שהציגו את לימודי הספרדית לפני שנים אחדות. שני הדברים הכי קיצוניים שהוא הציג שם זה את הכנסת לימודי הסינית ליסודי ואת ראש העיר שרוצה שילמדו את השפה, כי זה ללמוד את התרבות (כשהוא לא ניסה את זה על עצמו)

GnomeBubble

New member
אולי אני מוטעה מהרושם שאני חש ברחוב

כשמישהו אומר שהוא לומד צרפתית (במיוחד אם הוא למד בבית-הספר) אף אחד לא מרים גבה. יש כמובן את אלה שיאמרו שזאת "שפה מגעילה והצרפתים הם חולרות!" או לחלופין שזאת "שפה יפה וארץ מדהימה, רק חבל שהצרפתים כאלה מגעילים" (ופה ושם יהיו גם כאלה שלמדו להסתכל במראה קודם, ולא ילכלכו על עמים אחרים שהם מכירים רק מהחדשות
). אבל אף אחד לא ממש יתפלא שאתה לומד צרפתית. זאת שפה אירופאית מתורבתת. כשאני אומר שלמדתי קצת סינית, אנשים מהנהנים בהבנה ואומרים, "אה, כן. שפה ממש קשה, אה?" וכשאני עונה שזאת היתה השפה הכי קלה שיצא לי ללמוד (להוציא אספרנטו אולי), הם מסתכלים עלי כאילו נפלתי מהשמיים. אחר כך הם ממשיכים לספר כמה שהשפה נשמעת מצחיקה "כל הזמן צ'ינג צ'אנג צ'ונג!" ושאם יש סיבה ללמוד אותה זה אולי רק בגלל עסקים טובים שאפשר לעשות איתה. למה שהשפה המוזרה והמסובכת הזאת תעניין מישהו בעצמה? יום אחד הסינים גם הם יהיו חכמים וינטשו את השפה המסובכת שלהם ויעברו לאנגלית... כשאני מספר לאנשים שאני לומד יפנית, אז אני מקבל תגובה מסוג שונה. "הם כל הזמן מדברים בצעקות, נכון?!" את זה אומר ישראלי, כן?! שמתם לב לעזאזל איך אנשים מדברים אצלנו בציבור? אני רוצה לראות שביפן אנשים היו צועקים ככה על הפקיד בבנק למשל. זה שראית מפקדים צועקים לחיילים שלהם בסרטי סמוראים זה יופי, אבל להסיק מזה לגבי השפה זה כמו לומר שכל האמריקאים מדברים בצעקות מתוך הצווחות של הסרג'נט בסרטי המלחמה האמריקאים... לאוזן שלי יפנית היא בכלל שפה מלודית, אבל מה זה משנה מה אני שומע לעומת הדעה הרווחת? טוב, זה סתם דברים קטנים שאפילו לא מעצבנים אותי יותר מדי, אבל חבל שהתקשורת לא מנסה להיות יותר מעמיקה ומעשירה. או שפשוט בחברה שלנו, "לדעת" הפכה להיות מילת גנאי, אלא אם היא מביאה המון כסף...

LiranTheWizard

New member
זה נכון מאוד

ורע מאוד שזה נכון מה שכתבת. כשאנשים שואלים אותי מה אני לומד ואני משיב שאני לומד סינית הם אומרים בדיוק מה שתיארת. הם כמובן אח"כ מתפלאים ומתעניינים: "השפה קשה?", "מה... כל סימניה זו מילה?" וכו'. וכן, יש לנו יחס "מיוחד" בארץ לדברים רבים. אין לי בעיה עם הצרפתים למרות מה שחושבים עליהם בארץ. אני מדבר צרפתית (קצת מבצפר וקצת מלימוד עצמי) וגם גרמנית (למרות שצמרמורת שזה עושה לאנשים גם בגלל נושא השואה). מישהו חושב שעברית נשמעת יפה? יש לו טעות. שאלתי מספר אנשים שלמדו עברית והם דוברי שפות שונות (אנגלית, צרפתית וכו'): כולם תמימי דעים שהשפה נשמעת חד מדי ואיפול מישהו אמר לי שזה כמו שמפעילים את הניאגרה בשירותים. זו כבר דיעה אישית שלו אבל מבחינת מערכת הצלילים, עברית לא נשמעת יותר מדי טוב. צרפתית שפה מאוד מאוד יפה. סינית שפה מתנגנת בגלל הטונים שבה, שלאנשים זרים או מה שהם מכנים 外国人 - אין לי מושג איך מבטאים זאת ביפנית. התעתיק ללטינית הוא Waiguo Ren מסינית (משהו כמו Ausländer בגרמנית...). אבל כן - אנשים בארץ מתפלצים משפות כאלה וכשאני מדבר שואלים אותי אם הגעתי מכוכב שבתאי...

GnomeBubble

New member
בדיוק

אני לא אוהב את צרות האופקים הזאת. אני לא יודע אם עברית היא שפה כל-כך לא נעימה לאוזן באופן אובייקטיבי - אבל בהחלט פגשתי הרבה אנשים שאמרו שהיא לא נשמעת להם יפה. אולי זה קשור גם לצורה שבה ישראלים מדברים, כי מבחינה צלילית טהורה (לפחות מבחינת העיצורים) הצלילים בעברית לא שונים הרבה מבצרפתית, והצרפתית היא גם גרונית יותר (הר' הצרפתית יותר אחורית גם מהר' וגם מהח' העבריות). נראה לי שהצרפתית נשמעת טוב בעיקר בגלל ההטעמה הקצבית והמתנגנת שלה. מאותה הסיבה אני די אוהב שפות טונליות, ועוד יותר שפות עם מבטא גובה-צליל כמו יפנית 外国人 נקרא ביפנית Gaikokujin דרך אגב, אבל הקיצור הוא פשוט Gaijin (משמיטים את ה-国) ולא משהו כמו Laowai.

JPing

New member
נכון ומעצבן

איך הגענו למצב שבו ידע הוא רק כלי כדי להשיג כסף ? ידע נרכש בשביל עצמך , כי אתה רוצה לדעת כי אתה מתעניין. אם תלמד רק בשביל כסף בחיים לא תצליח בתחום שאותו תלמד. לגבי העברית : אני לא חושב שעברית שפה שצורמת לאוזן למען האמת היא שפה די נעימה ( קצת פחות מערבית לדעתי) ובנוסף לכך לפידעתי עברית היא אחת השפות שנשמעות הכי טוב מבחינה תאטרלית .

GnomeBubble

New member
גם אני לא חושב שהיא נשמעת צורמת

אבל אני גם לא אמור לחשוב ככה בתור דובר ילידי של השפה. השאלה היא מה דוברי שפות אחרות חושבים. אני עדיין לא חושב שכולם, או אפילו רובם חושבים שהיא צורמת, בכל אופן.

Tenguy

New member
יחסית לישראל,המצב טוב יחסית לאירופה

ידידים אירופאים ואמריקאים שאני מכיר ממש סולדים מן המזרח, ובמיוחד מן היפנים (מלה"ע ה-2). חברים שלי מאוסטרליה מתעבים את היפנים (כי הם הורגים ליוויתנים...), ואפילו הצלחתי להיגרר שם לויכוח דיי סוער שבו הגנתי על יפן ועל היפנים (תוך רמיסה כלשהי על האגו והדעתנות של המערביים...) במילה אחת - המשותף לכל הדיסוננסים, היא: בורות, שבאה מראיית עולם אתנוצנטרית. הרבה בארץ ובמערב בטוחים בעליונותם המקומית, וכל חשיפה והיכרות עם השונה נחשבת לאיום קיומי על הזהות המקומית. אין ספק שסין תהיה דומיננטית מאד בעתיד, ובמידה לא מעטה גם יפן - והסרטון הזה ממחיש הכרה בכך בכל רחבי המערב, וברור שהרבה מן הממסדים הפוליטיים (שהתיקשורת ביניהם) - חוששים מן עתיד שכזה, בו כוחם והשפעתם אפשר ויאויימו מן המזרח. לדעתי, אין ממה להתרגש - לאורך כל ההיסטוריה בעבר (שתימשך ללא ספק כך גם לתוך העתיד) - תרבויות דומיננטיות השפיעו על שאר התרבויות, אם רצו או לא רצו בכך. כל התרבויות האתנוצנטריות שהציעו פחות או הגבילו את אוכלוסיותיהם (לפחות את הרציונאליים שביניהם) נעלמו לטובת תרבויות אחרות מתקדמות יותר.

Nisenhouse

New member
זה מזכיר לי קטע מתוך ספר של דויד

אדינגס. שם, הגיבורים מדברים בשפה משותפת, אלנית. אחד מהם טען, בטיפשות, שאנשים מארצות אחרות, דוברי שפות שונות, מדברים לאט יותר כיוון שהם חושבים באלנית וצריכים לתרגם את זה לשפה המדוברת בארצם...

tals56

New member
לא בדיוק...

כשאני מדבר אנגלית (ואני מדבר הרבה אנגלית) אני לא חושב על זה בעברית ואז מתחיל לתרגם מילה מילה... אני ישר אומר את זה באנגלית בלי לחשוב אפילו על התרגום העברי - אולי אני מדבר קצת יותר לאט מאמריקאי\אנגלי בגלל המבטא(שמייצר אצלי כמויות אדירות של רוק מעצבן),אבל אני ישר מדבר באנגלית ולא חושב בעברית ואז מתרגם לאנגלית...

אתה באמת מרגיש שהסינית היא כל כך

קלה? אני בכלל לא מעזה לחשוב על ללמוד סינית בגלל הטונאליות. זה לא עשה לך בעיות בכלל??

GnomeBubble

New member
אני כמובן מגזים

כל שפה היא קשה ללימוד, ואין שפה שאפשר ללמוד ביומיים, או אפילו בשנה. אבל סינית אינה קשה כמו שעושים אותה - וגם הטונים לא כל כך נוראיים. זה משהו שצריך להתאמן עליו די הרבה, אבל זה לא משהו שמישהו שבה מרקע של שפה לא טונלית לא יוכל לתפוס. בסך הכל, הטונים הם חלק מאוד חשוב מכל שפה "טונלית" או לא, והם יכולים לשנות משמעות בצורה דרסטית גם בעברית. יש הבדל גדול מאוד בין "אתם באים איתי?" (טון עולה לאורך המשפט) "אתם באים איתי." (טון קבוע ויורד מעט לקראת סוף המשפט). עובדה שאנחנו צריכים סימני שאלה וסימני קריאה בכתב כדי להחליף את הטונים.

כשאני אומרת למישהו שאני לומדת יפנית

ישר מתחילים להגיד לי דברים כמו "קאצ'קאנג צ'י צ'ו" ולדבר אליי בג'יבריש, או שאנשים פשוט עושים לי מבט מוזר ואומרים "למה?!".>< למדתי לא להגיד לסתם אנשים שאני לומדת יפנית, רק לחברות הטובות שלי ולאנשים שזה באמת מעניין אותם. יש לי ילדה בשיכבה שמאז שהיא גילתה שאני אוהבת אנימה (לפי כינויים באייסיקיו וכו'..) כל פעם שהיא פוגשת אותי היא מתנהגת אליי ממש מוזר ואומרת דברים מוזרים בג'יבריש, ובכולם יש CH (מעניין למה) זה כל כך מעצבן!

tals56

New member
אני אמרתי את זה לידידה שלי

שאני "לומד" יפנית (פה ושם,אין לי ממש זמן) ומאז היא התחילה להגיד לי דברים כמו :"צ'ינג צ'ונג צ'וינג בונג" ומתחילה לשגע לי ת'שכל על זה שאבא שלה היה ביפן ויודע יפנית שוטפת(היא "אישרה" לי את זה ע"י כך שהיא אמרה לי איך אומרים תודה,שהיא אמרה arigatou-goshay-mishanta שמאז התחלתי להבין מה הרמה האמיתית שלה ביפנית) אבל לא רק היא,גם אנשים אחרים התחילו לשגע אותי,תמיד כשהמורה אומרת "מה אני מדברת סינית?!" כולם התחילו להצביע עליי (שזה בעצם יפנית), כנראה שאני צריך להתחיל לחשוב על מה להגיד ומה לא...\: אבל באמת זה כבר מעצבן,כולם חושבים שכל מי שמלוכסן יש עוד מיליארד כמוהו ושיש ביליון סינים (כשביליון זה מיליארד בעברית בעצם,כנראה שהם לא למדו עוד אוצר מילים חוץ מזה שלימדו אותנו בגן חובה) ושיש ביליון יפנים,ביליון תאילנדים,קוריאנים,סינים,בלה בלה בלה בלה... אבל זה כבר מעצבן עם הגזענות הזאתי! צריכים לעשות מהפכה בקרוב לדעתי...וללמד אותם שיש רק 120 מיליון יפנים,ושלא כל הקוריאנים אוכלים כלבים וחתולים כטיבול לפסטה.

LiranTheWizard

New member
הכתבה באמת לא הייתה

ברמה גבוהה מדי. אני לומד סינית באונ' ת"א ולא נראה לי שבבליך ילמדו שם ברמה גבוהה מדי... בינוניות? יכול להיות אבל כנראה שלרייטינג יש שיקולים משלו...

SashTheRed

New member
אני אישית מוצא את כל זה די מעצבן

גם לי אמרו את כל השיט הזה עם ה"ביפנית, הם כל הזמן צועקים" או שסינית זה "צ'ינג צ'ינג צ'ונג"! אוף, כמה דפוקים אנשים יכולים להיות?!? זה די גובל גם בגזענות, ולא רק בבורות שלהם. אם הם פשוט לא היו מודעים לאיך שפה נשמעת או איך שעם הוא באמת, זה בסדר, אבל אם הם מתחילים לשים סטריאוטיפים מפגרים, זה כבר סתם מעצבן. זה בערך כמו לומר שגרמנים כולם נאצים או משהו דפוק כזה. מעצבן אותי לחלוטין. מצד שני, אולי זה סתם אני נעשיתי רגיש יתר על המידה, מאז שהתחלתי ללמוד שפות. חחח ואני חושב שבטח גם ביפן או בסין, אם מדברים איתם על ישראל ועברית, בהנחה שהם יודעים מה זה בכלל, הם גם יחשבו דרך סטריאוטיפים והכללות, כמו לקרוא לזה שפת הקודש ולהלל את העברית בגלל היותה שפת התנ"ך (מה שגם לא נכון, אם אני לא טועה. זו הייתה ארמית, לא?) טוב, נו, איכשהו אנסה לשלוט על עצמי ועל העצבים שלי. חח

Nisenhouse

New member
שפת התנ"ך היא עברית קדומה

לא שונה בהרבה מהשפות שהיו באזור...

GnomeBubble

New member
מלבד פרקים בודדים

בספר עזרא ודניאל (נדמה לי - יכול להיות שאני טועה, ויכול להיות שיש גם עוד ששכחתי) שאכן נכתבו בארמית. אבל הסטריאוטיפ הכי גדול על העברית הוא שפשוט לא קיימת שפה כזאת.
כמו כל השפות הקטנות והלא-מפורסמות, רוב האנשים בעולם פשוט לא מודעים לקיומה.

semuelf

New member
יש לך מזל

לי תמיד אומרים "צ'ינג צ'נג צ'ונג" כיפנית. ואז אני "מתקן" אותם ואומר שאם כבר זה נשמע כמו סינית.

למעלה