אחריות המפקח

מפקח שלא מבטח את עצמו לוקח את הסכון

שיצטרך להכניס את ידו עמוק לכיס הפרטי. ומאידך הלקוח עשוי לזכות בתביעתו המשפטית ויהייה לו קשה לגבות את אשר פסק בית המשפט לזכותו. מקרה מאד ידוע הוא פסק דין יובלים, שבו קבע ביהמ"ש העליון, שלמשרד הפקוח (קידן) יש חלק באשמה לגבי ליקויי בניה ביחידות דיור שנבנו בישוב יובלים בגוש שגב. הויכוח המשפטי העיקרי היה האם הבטוח המקצועי של המפקח היה בתוקף ביהמ"ש העליון קבל את ערעור חברת הבטוח מנורה והמפקח נאלץ לשלם מכיסו כ-1.5 מליון שקל לדיירים התובעים. הטענה של אחד הגולשים שלא ניתן להשיג בטוח מקצועי למפקח בניה הינו הטעיית הבונים שגולשים בפורום וניזונים מדיסאינפורמציה

תקון והשלמה לדבריך

כמו בכל תחום,יש מקרים שחברות הבטוח מסרבות למכור בטוח מקצועי למפקח, שהיידע המקצועי שלו הוא נסיון של עשרים שנה כמסגר או אינסלטור. או במקרים שהמפקח הוא "שור מועד" והיו נגדו הרבה תביעות, ולחברת הבטוח יש שקול של הערכת סיכונים. מי שמתעניין בפסק הדין יובלים שהוזכר מצורף מאמר של מהנדס בניין ד"ר בן עזרא באתר בנה ביתך (כל הזכויות שמורות) פיקוח וביטוח ד"ר אברהם בן עזרא פיקוח וביטוח מאת: ד"ר אברהם בן עזרא אחת השאלות החשובות העולות על הפרק ככל שמתדיינים בנושאי ליקויי תכנון ובנייה, היא שאלת האחריות, וכאן תידון האחריות של המפקח על הבנייה והאפשרות שלו לבטח את עצמו מפני נזקי תביעות. ללא כל קשר עם אחריות הקבלן המבצע לגבי הליקויים, גם המפקח אחראי, ולא מן הנמנע כי אחריות המפקח תהיה בחפיפה מלאה או חלקית עם אחריות הקבלן המבצע, כך שאפשר לדון באחריותו של המפקח במנותק מאחריותו של הקבלן; גם כשמוכח כי הקבלן אחראי על קיום ליקוי מסוים, הדבר לא מלמד כי המפקח פטור מאחריות לקיומו של ליקוי זה. נושא שיידון כאן במקביל הוא - התנאים והאפשרויות של ביטוח הפיקוח. דומה שבסדרת דיונים בבית המשפט העליון כמבואר להלן, הובהרה ההלכה אם לא גם נקבעה. מדובר בסכסוך שהתגלע בין חברת התכנון והפיקוח בהנדסה אזרחית "קידן תכנון הנדסי של מבני בטון דרוך הנדסה אזרחית ועבודות ציבוריות בע"מ" ומנהלה דן בורישנסקי, לבין "מנורה חברה לביטוח בע"מ", דיירים שונים, וחברת הבניה או מי ששמה לעצמה מטרה לבנות ואף בנתה בית מגורים, "יובלים אגודה שיתופית". - ע"א 1530/02 מנורה נגד יובלים ואחרים - ע"א 4993/02 קידן ובורישנסקי נגד יובלים ואחרים - דנ"א [דיון נוסף אזרחי] 7283/04 קידן נגד מנורה ואח'. העתירה לקיום הדיון הנוסף נדונה בפני השופט מ' חשין שפסק ביום כ"ט תשרי תשס"ה [14 אוקטובר 2004] ובפסק דינו הצטרף בעיקר הדברים לשופטים א' ברק ו-י' טירקל [נגד דעת מיעוט של השופט א' א' לוי] בערעורים 1530/02 ו- 4993/02. מדובר בליקויי בנייה שפקדו את הבניין ונגרמו על ידי הקבלן [יובלים], בפיקוח קידן, וכך הבחין השופט א' א' לוי בין הצדדים האחראים - הבחנה שהתקבלה על דעת כל השופטים: "אין ממש גם בטענות קידן בדבר היעדרו של קשר סיבתי בין הפיקוח הרשלני לליקויים שנתגלו. אכן, ליקויים אלה נגרמו על ידי הקבלן, עם זאת, תפקידה העיקרי של קידן כמנהלת ומפקחת על הפרויקט, היה למנוע ליקויים מסוג זה, ואם הבחינה בהם לאחר ביצועם, היה עליה להבטיח כי יתוקנו". אף שלא זאת הכוונה העיקרית בדברי השופט לוי לעיל, ברור כי יש כאן הבהרה ודוגמה למצב בו האחריות של הקבלן ושל המפקח היא בחפיפה. כאמור, בכך לא היו חילוקי דעות בין השופטים. הנושא השני אליו נדרש בית המשפט הוא נושא הביטוח. בכן, קידן רכשו פוליסת ביטוח מקצועי אצל חברת הביטוח מנורה. ביטוח זה חל רטרואקטיבית והיה אמור לכסות את התקופה הנדונה בה בוצעו עבודות הבנייה והפיקוח עליהן. אלא שאחד מיסודות הביטוח הוא הגילוי הנאות של המבוטח כלפי חברת הביטוח, גילוי שהוא מושתת על חוק חוזה הביטוח תשמ"א - 1971 סעיפים 6 ו- 7, וכך מנסח זאת השופט א' א' לוי בפסק דינו: "הגילוי הנאות הוא מיסודותיהם המרכזיים של דיני החוזים, הואיל וללא גילוי מלא ונאות לא ייכון מפגש רצונות אמיתי. ובאשר לדיני הביטוח, מהווה קיומה של מערכת אמון הדדי מוגברת בין המבטח למבוטח אחד מיסודותיו של חוזה הביטוח". לגופו של עניין הגילוי, קידן גילתה לחברת הביטוח כי התעוררו כמה מקרים העלולים לשמש עילת תביעה נגדה, כמו גם נגד דן בורישנסקי, אך בצד גילוי זה הביעה קידן עמדתה כי מדובר ב"סיכון רגיל המקובל בחברות הנדסיות בעיסוק זהה". א' א' לוי קיבל את הגילוי המסויג והחלקי של קידן אולם יתר השופטים דחו נוסח דברים זה בקובעם כי אין בכך גילוי נאות. בית המשפט פרש את חובת הגילוי אחרת, והתכוון לגילוי ספציפי ומפורט, בשום אופן לא לאמירה סתמית וכללית. כך התבטא הנשיא ברק: "יש לקבל את טענת המערערת כי היא פטורה מתשלום תגמולי ביטוח מאחר שהמבוטחת - חברת קידן - ידעה עובר להוצאת הפוליסה [לפני הוצאת הפוליסה - אב"ע] כי הליקויים בפרוייקט יובלים עלולים לשמש עילה לתביעה כנגדה ולפיכך היא אינה זכאית לכיסוי ביטוחי על פי הוראות הפוליסה ובשל הפרת חובת הגילוי על פי חוק חוזה הביטוח, תשמ"א - 1981". נחרצים יותר דברי השופט י' טירקל שסיימו את פסק הדין בערעור: "הליקויים והפגמים שנתגלו ביחידות הדיור והתביעה שהוגשה, כאמור, [תחילה נגד הקבלן ולא נגד קידן - אב"ע] הם בגדר עניינים מהותיים. משלא פירטה אותם קידן בטופס, אף על פי שידעה עליהם, לא ניתן לראות אותה כמי שהשיבה "תשובה מלאה", ונוטה אנכי לחשוב שגם לא ניתן לראותה כמי שהשיבה תשובה "כנה", כמצוות סעיף 6 (א) לחוק. ואולי יש גם מקום לטענה כי ניתן לראות בכך "הסתרה בכוונת מרמה" של עניין מהותי, כאמור בסעיף 6 (ג) לחוק". נראה כי ציבור המתכננים והמפקחים מצד אחד, וחברות הביטוח מצד שני, יוכלו להפיק תועלת חיונית מהבהרת הדברים הן בנושא הפיקוח ההנדסי והאחריות של המפקח, והן בנושא הביטוח המקצועי ותנאיו. -------------------------------------------------------

גם אם ניתן להשיג ביטוח מקצועי לא הייתי עושה

כי אם אזדקק לחברת הביטוח ,היא תמרר לי את החיים כדי להוכיח שלא מגיע לי פיצוי.היא תגרור אותי לבתי משפט,תביא אותי למצב שאומר לה לא רוצה ממך שום דבר,אני חייב לך כסף,לא את לי.

בינא

Member
אם אומנם יש כאן בעיה תוכיח זאת...

תראה לפורום דוגמא של בטוח מקצועי של מפקח. מי שעד עכשיו נתן דיסאינפורמציה זה אתה "שומר על טיב"...הדיסאינפורמציה... לא כזה שאחראי גם על הבצוע אלא רק על הפקוח. ואל תשכח להדגיש את השורות הרלוונטיות לטענתך. אישית, אשמח למצוא בטוח כזה ולו רק מהסיבה שבזמנים האלה, עם ירידת האמון של אנשים אחד בשני, יש מקום לבדוק את העניין.

Z ליאור

New member
אתה כל כך לא בכיוון ....

ואם זאת כל מה שרשמת מעלה נכון , המהנדס נושא באחריות מול הרשויות גם באחריות פלילית מול כשלים קריטים בביצוע. אבל במידה ובחוזה בין המזמין ובין המפקח יש סעיף שבו המפקח ישא באחריות על כשלים בביצוע מול תיכנון הוא אכן ישא באחריות מול המזמין ולא מול הרשויות , המזמין רשאי לתבוע אותו על התרשלות ואי עמידה בתנאי החוזה . ולסיום בינא אתה כרגיל משנה את העולם ע"פ ראיית עולם צרה ונגועה באינטרסים.

mister500

New member
מעניין...

מעניין כמה מפקחים הוצאו להורג בעת בניית הפירמידות....

Z ליאור

New member
כנראה שלא הרבה בהתחשב בתוצאה .....

ובלי ציניות ,אני רוצה להאמין ואולי אני תמים, כשאני משלם למפקח כ 50 אש"ח אני מצפה ממנו שינצח על תיזמורת וכשמשהו לא דופק שירים דגל אדום ,וכשקבלן השלד לא ישים מספיק ברזלים אני מצפה מהמפקח שיעלה על זה ושלא יסתמך על בואו ואישורו של המהנדס מפקח הוא אינו מנהל עבודה תפקידו של המפקח הוא הוא לפקח לתאם לתזמן ובעיקר להוות חליפת הגנה ראשית ולא משנית מול כל בעלי המקצוע כולל המהנדס . לצערי רוב המפקחים שאני מכיר מתנערים מאחריות זו וחושבים שתפקידם הוא רק לתזמן ולהרוויח כמה לירות נוספות מבעלי המקצוע....

כמו בכל תחום אחר -תמיד יש כמה ליגות

כאשר אתה משחק בליגות הנמוכות ליגות ב'-ג', אתה מתרגל לאווירה ולשכר הנהוג בליגות הללו. אתה לא מצפה לישון במלון לילה לפני המשחק ולקבוצת הכדורגל אין רופא צמוד. להערכתי, כאן בפורום האווירה היא של הליגות הנמוכות בהקשר לתכנון ופקוח הן בהקשר למחירים שהבונים העתידיים מוכנים לשלם לאדריכל למהנדס ולמפקח, והן בהקשר למי שמוכר את מרכולתו בתחום. כאשר יש מחסור בלקוחות חלק ממוכרי הסחורה הוירטואליים רוצים להוזיל עלויות, ואז ראשית לכל הם לא בדיוק מפקחים הנדסיים (כי אין גם הגדרה בחוק למונח) אלא הם מנטורים ומלווים- ואין להם שום אחריות על הבצוע. וחלקם גם ללא כישורים מתאימים לעסוק בפקוח. חלקם "משלימים הכנסה" דרך הקבלנים והספקים, וחלקם לובשים עוד שני כובעים והם גם קבלנים וגם מוכרים מרצפות טרצו, או מקדמי מכירות של יצרנים שונים. אני מכיר גם את הבונים שלא מסתכלים על חסכון בפקוח ותכנון, ולדעתי הם אלו שבאופן יחסי לסטנדרט, בונים זול יותר. מקצועויות,הגינות וישרה של מפקח, כמעט ולא מוצאים בשוק האינטרנטי של ה"כל בשקל" ועל כן , לחברי אני מציע, לבחור את המתכננים בקפידה ולא על בסיס המלצות וירטואליות, ומחירים זולים, שלא כוללים: שרות,ואחריות וחלקי החילוף הם חליפיים....

גלעד A1

New member
האם בכל מקרה מפקח יקר יותר יהייה

גם טוב יותר. אני מתכונן לבנות באזור המרכז האם יש ברשותך המלצות ספציפיות על מפקח.

מפקח טוב הוא מהנדס/הנדסאי בניין מנוסה

ועם רקורד מוכח, לא תמיד הוא יהייה היקר ביותר. אבל יש גם מקרים ששרלטנים מכריזים שהם בין המובילים בשוק, דורשים אחוזים מהיקף הפרוייקט, ובעצם הם כולה רוח וצלצולים. המלצות ספציפיות- שלחתי לך מסר

mister500

New member
ומה עלות מפקח כזה ?

שהוא מהנדס/הנדסאי בניין מנוסה ? הרי בכל מקרה יש ליווי מהנדס / הנדסאי בניין מנוסה לכל משך הבנייה עד טופס 4 ועם אחריות מתמשכת ... אז למה לקחת עוד מפקח /מהנדס/הנדסאי בניין מנוסה ? כדי שיפקח על המהנדס/הנדסאי בניין מנוסה שחתום על הגרמושקה ? כבר נתקלתי במהנדסים / הנדסאי בניין מנוסים שחותמים על יציקה ממשרדם הממוזג. ולא טורחים אפילו להגיע לשטח שמא הסנדלים יתלכלכו.... בדיוק כמו שנתקלתי במפקחים שמגיעים לאתר בכל יום שישי בצהריים ואפילו לא יוצאים מהרכב ..שואלים את בעלי המקצוע אם הכל בסדר..ומפליגים לים. אז יש שרלטנים מכל תחום.

אתה הרי יזם שמצוי בענף וכתבת שלפעמים

אתה עוסק בליווי בניה, אז אתה בטח מכיר את המחירים בשוק ויש הבדל במחיר, בין מפקח שמגיע פעמיים בשבוע לאתר, מביט בחטף ושואל את בעלי המקצוע באם הכל בסדר ומפליג לדרכו. לבין מפקח שבודק בכל שלב את מידות המבנה,מיקום עמודים, מפלסי התקרות ועוד ועוד מטלות- שאינם בתחום תפקידו של מהנדס הקונסטרוקציה. תפקידו של המנדס גם לבדוק ולאשר את סימון מחיצות הפנים, מיקום נקודות החשמל, ובדיקת תווי התקן של הברזל הבלוקים ואביזרי הממ"ד? לפי שאלתך הרטורית, אזי לך כיזם/קבלן אין בכלל תעסוקה את כל הפקוח עושים המהנדס והאדריכל - כולה ב-25,000 ש' כולל תכנון מפורט גם אני נתקלתי במהנדסים שמתכננים בית פרטי ב-600$ (בדרך כלל שחורים) אין בטוח מקצועי אין אחריות ולפעמים גם אין רשיון בתוקף. ואני אסכם בזאת את התייחסותי לכל השרשור, באמירה של חכמת חיים (תרגום מאידיש)) " איך שאתה מציע את המיטה כך אתה ישן בלילה":

בינא

Member
ואתה כן בכיוון?

מפקח שעובד כמו שצריך לא צריך בטוח כי הוא יודע להימנע ממצב של כשלים בבצוע מול התכנון. יש יומני עבודה, יש תכתובת מייל שנשמרת 10 שנים מגמר הפרוייקט, יש תוכניות חתומות לבצוע ובקיצור, מפקח עם ניסיון, יודע לבצע את עבודתו כך שהקבלן, הבונה המתכננים והוא עצמו, אינם מגיעים לבית משפט וגם אם חס וחלילה תהיה תביעה של לקוח כנגד אחד הגורמים המעורבים בתכנון ובבניה או כנגד כולם, יש מספיק תכתובת שיכולה להוכיח כי הגורמים בצעו עבודתם נאמנה והמפקח דאג שיהיה כך...במשפט כזה רק הלקוח יפסיד. ועוד משהו... משרת מפקח היא משרת אמון. אם אין ללקוח/הבונה אמון במפקח שלא יחתום איתו הסכם. איך נרכש אמון כזה? זה כבר בין המפקח ללקוח, בעזרת ממליצים שעבדו עם המפקח ומלימוד אחד של השני במהלך הדיונים והמו"מ עד לחתימה ביניהם.

עסוקו של הגולש הנל אינו מאפשר לכסות

או לקבור את מה שבנו, אבל מה קורה עם הצרכנים שצמאים למידע הם לא למדו מהצפורים ירצו יאכלו לא ירצו יעופו הלאה. העניין הוא שבאינטרנט לא ניתן להבחין באוכל שלא מריח טוב

נבסקיקו

New member
הופעה יומיומית באתר...

האם מפקח צריך להיות כל יום באתר? האם מקובל לחתום עם מפקח על תשלום לפי התקדמות הבנייה?

בינא

Member
מפקח יכול להיות כל יום באתר אם משלמים לו...

"צריך" להיות כל יום באתר? לא. למה? כי בבניה בניגוד לענפים כמו הייטק, יש עבודות שלוקח ימים שלמים להשלים אותם רק כדי שניתן יהיה לבדוק ולהעביר ביקורת ובמשך הימים האלה למפקח אין מה לחפש באתר... מתי הוא כן "צריך" להיות? לפי התקדמות שלבי הבניה, עליהם הוא אמור לפקח. לצורך כך, מתחילת העבודה המפקח יוצר קשר עם מנהל העבודה של הקבלן למשל, או עם הבעלים של המבנה או עם הקבלן, או עם מהנדס הבצוע של החברה...בקיצור, מישהו שיודיע לו כי הגיעו לשלב אותו הוא אמור לבדוק... אלא מה? במידה ושכרתם מפקח שאמור לבצע פקוח צמוד ומשלמים לו בהתאם, הוא ידיע גם פעמיים ביום אם צריך... מתי זה יקרה? באיזו סיטואציה? כאשר שוכרים מפקח שגם עוסק בניהול הבצוע של בניה שמבוצעת אך ורק עם קבלני משנה, כמות ביקוריו באתר תהיה גדולה יותר. למה? כי הוא אמון מטעם הלקוח גם על קבלת החומרים מהספקים, גם על העברתם לידי קבלן המשנה המבצע, דואג לנקיון וסדר באתר, תיאום בין קבלני המשנה ועוד ועוד, שלמעשה הם בדרך-כלל תפקידי מנהל העבודה של הקבלן, מהנדס הבצוע של החברה והקניין של הקבלן הראשי. מי ששוכר מפקח מסוג זה למעשה שוכר מנהל פרוייקט שגם מבצע פקוח. מקובל בהחלט לחתום עם מפקח על תשלומים בהתאם להתקדמות הבניה, אבל ניתן גם לחתום כי התשלומים בפועל יבוצעו אחת לחודש.

למעלה