אחריות המפקח

נבסקיקו

New member
אחריות המפקח

שבוע טוב, אני לקראת חתימת חוזה עם מפקח, קיבלתי ממנו את החוזה ומופיע שם כי אין לו אחריות מקצועית על הבנייה. נכון שהמפקח אמור בין השאר לבדוק את אופן ביצוע העבודה וטיב העבודה, אך האם במצב שבו יש תקלות אין לו כל אחריות מעשית על הנזק שנגרם? אם אכן - איזה בטחון יש לי שהוא יבצע את עבודתו כמו שצריך (אם בסוף הוא לא נושא באחריות)?

פנסטרה

New member
המפקח אינו הקבלן המבצע וגם לא המתכנן

המתכנן אחראי מבחינה מקצועית על התכנון. הקבלן אחראי מקצועית על הביצוע. המפקח מתאם ומבקר את התהליכים. יש לו אחריות מסויימת על התכנון והביצוע, אבל היא קטנה משמעותית מהגורמים הנ"ל.

נבסקיקו

New member
לא קבלן עד מפתח

הי פנסטרה, אני לא לוקח קבלן עד מפתח שאחראי על הביצוע באופן כללי ואז יש לי כתובת אחת לכל הבעיות. אבל גם אם כן היה זה קבלן עד מפתח - איפה האינטרס של המפקח שהבנייה תצליח אם בכל מקרה הוא מסיר מעליו כל אחריות לתוצאות כבר בחתימת החוזה? ניראה לי בעייתי...

נשמע קצת מוזר אולי לא הבנת את הנוסח

תעלה את הנוסח המדוייק. בכל מקרה, גם אם יהייה כתוב בהסכם שהוא לא אחראי, אבל הוא אישית טעה, למשל באשור כמויות גבוהות מדי או באשור חמרים ללא תו תקן, אז להערכתי סעיף כזה לא יעמוד במבחן משפטי.

נבסקיקו

New member
חוזה אחיד

אני מאמין שזה נקרא סעיף מפלה (או קוגנטי?) בחוזה אחיד אבל עוד לפני שאני מגיע למשפט - אני מעוניין שהמפקח ירגיש אחראי כבר בתחילת העבודה.

ilaneden1

New member
אחריות מפקח - כמה טיפים

לדעתי לא חשוב מה כתוב בחוזה - לא תרוויח כלום מללכת עם מפקח לבית-משפט ולכן לא כ"כ חשוב אם כתוב שם שהוא כן/לא אחראי. כמה טיפים כדי להצליח עם המפקח: - איסוף חוות דעת מכמה שיותר אנשים שעבדו איתו - תבקש להיפגש איתו בפרויקט בעבודה - סכם על תשלום הוגן. מפקחים שעובדים על פחות מ 3,500 ש"ח לחודש לא מתכוונים להתעניין יותר מדי בבית שלך. - בדוק היכן יש לו פרויקטים נוספים, מפקח שפרוס גאוגרפית יותר מדי לא יהיה באתר ברגעים החשובים. הכי טוב מישהו שיש לו מספר פרויקטים ברדיוס של רבע שעב מהבית שלך - סכם בחוזה על מחויבות לנוכחות באתר בכל יום שבו מתבצעות עבודות. מפקחים בד"כ יגידו לך שהם מגיעים "לפי הצורך", אל תסכים לזה . - תשאיר בחוזה אפשרות להפסיק את עבודת המפקח במידה ואינך מרוצה. בשכונה שאני בניתי בה היו לפחות 4 אנשים שהפסיקו אחרי חודשיים-שלושה את עבודת המפקח והביאו מישהו אחר כשראו שלראשון אין ערך מוסף

קיבלת את כל הטיפים

איך להתנהל מול מפקח . כנסי למאמר הבא ותקבלי עוד כיוון על מהות המפקח , תפקידיו ועל מה בעצם הוא צריך להיות אחראי ברמת המינימום .

בינא

Member
יש אחריות למפקח גם אם כתוב שאין...

האחריות של המפקח היא כפולה: 1) ללקוח שמשלם עבור עבודתו ומקבל ממנו חשבוניות מס עם התקדמות הבניה. האחריות מתבטאת בתכתובת ומידע ללקוח לפני ובמהלך הבניה. בדיקות לפני יציקות בכל שלב בבניה, כולל במהלך בניית השלד. אישורי המשך בצוע עם גמר כל שלב בבניה. מילוי יומן עבודה של הקבלן וחתימה על דפיו במהלך הבניה. יעוץ ללקוח במהלך הבניה. תאום קבלת תוצאות הבדיקות שנדרש הלקוח לשלם עבורן לחברת בדיקות ובקרה, לצורך העברה לתיק לקבלת טופס 4. עזרה שנדרשת לקבלת טופס 4 בסיום הבניה. בדיקת המבנה בסיום עבודת קבלן לאישור תשלום סופי כדי לוודא שהקבלן קיים את כל מחוייבויותיו ללקוח ולא משנה אם זה קבלן משנה או קבלן שלד או קבלן גמר או קבלן ראשי שעושה הכל. אם סוכם מראש - בדיקות עם גמר שנת האחריות. מעצם הוצאת החשבוניות המפקח אחראי על מה שבדק (לא על מה שבוצע...על זה אחראי הקבלן ב-100%).. 2) לועדת בנין ערים, כול ל דיווחים על התקדמות הבניה על טפסים שאתם אמורים הייתם לקבל עם קבלת היתר הבניה. 3) לרשות המקומית שאיתה הוא חייב להיות בקשר בכל מה שקשור לתאום חיבורי התשתיות שבאחריות הרשות (ביוב ומים למשל). אם זו אינה אחריות אינני יודע אחריות מהי... נוסח ההסכמים עם המפקחים הוא לפעמים בעייתי בהתאמה לעורך הדין שכתב אותם וכל נוסח הוא בסיס לשינויים לפני החתימה. מותר לשנות, בהסכמה, נוסח שלא נראה מתאים או להוסיף סעיפים לנוסח לא ברור כדי להבהיר אותם. בכל מקרה, לא לשכוח שהכוונה של 2 הצדדים היא להגיע להסכמה על סוג וטיב השירות שיינתן/יתקבל ולא להגיע לבית משפט...

אחריות מפקח - כמו כל אדם בגיר או אחראי למעשיו

או מחדליו. אני מבין את תסכולך מהנוסח המעורפל או אולי מתריס של המפקח איתו אתה עומד לחתום. אני במקומך היתיי בודק בציציותיו, כפי שהמליצו לך בטיפים. הנושא נדון בעבר בפורום, ובשרשור המצורף ניתן להתרשם מהעמדות. למיטב ידיעתי בפרוייקטים ממשלתיים וצבוריים מחייבים את המפקח להציג בטוח מקצועי למקרי רשלנות, אז צא ולמד.... http://www.tapuz.co.il/Forums2008/ViewMsg.aspx?ForumId=1630&MessageId=104267046 --------------------------------------------------------------------------------

בינא

Member
לא קייים בטוח מקצועי למפקחים

בטוח מקצועי קיים למהנדסים/הנדסאים מתכננים ולמהנדסים/הנדסאים שאחראים על בצוע. הסיבה לכך ברורה: מי שאחראי על התכנון ב-100% הוא המהנדס/הנדסאי שתכנן וחתום. מי שאחראי על הבצוע הוא הקבלן הרשום שמעסיק לפחות מהנדס מורה אחד והנדסאי מורה אחד והם אלו שחותמים מטעם הקבלן על הבצוע. המפקחים מוודאים ביצוע נכון של התכנון = תאום-תכנון לפני בצוע. המפקחים מוודאים בצוע נכון ובצוע בדיקות בשלבים השונים הנדרשים כדי לתת הגנה מקצועית למהנדסים/הנדסאים המתכננים וגם לקבלנים...למרות שהאחרונים אינם מבינים זאת כך במקרים מסויימים. המפקחים אמורים לתת את הביטחון ללקוח שהעבודה שמבוצעת, עבורה הם משלמים במיטב כספם ו/או כספי הבנקים, אכן מבוצעת לפחות לפי התקנות, החוקים, הכללים והמקובלות בענף הבניה. מה לעשות? חברות הביטוח אינן מצליחות להוציא פוליסה שמכסה מפקחים דווקא בגלל המהות של תפקידם שהוא פקוח והשגחה שאלו שמתכננים ואלו שמבצעים, יעשו נכון את עבודתם. לכן, יש בטוח מקצועי למתכננים.. יש בטוח מקצועי למבצעים... אבל אין בטוח מקצועי למפקחים. אולי בגלל העדר היכולת לקבל ביטוח מקצועי עבור מפקחים, המשפט ש"אין לו אחריות מקצועית על הבניה" שמבחינה מסוימת אינו נכון, נכתב בהסכם במקום לכתוב: "האחריות המקצועית על הבניה מוטלת ב-100% על הקבלן ובמידה ולא ישמע להוראות המפקח ו/או יחרוג מתקנות הבניה למרות התראות המפקח, המפקח לא יהיה אחראי..."

אזלו הכרטיסים לגביע האלופות וגם הבטוחים

לאחריות מקצועית למפקחים. באם אתה אכן מתקשה מצורף שמות של 3 חברות בטוח, אני ממליץ על הפוליסה של איילון. הפוליסות פוליסת שפי (תנאי בר-זיו רביד) של חברת "איילון" פוליסה לביטוח אחריות מקצועית של חברת "מנורה" פוליסה לביטוח אחריות מקצועית של חברת "אליהו" לאחרונה שמעתי הרצאה של עו"ד שניאורסון: אחריות המפקח ומעמדו בבית המשפט. תקרא תעכל תפנים ואולי לאחר מכן לא תמשיך לומר את אותן מנטרות כל שני וחמישי

טריפרי

New member
מדוע לזלזל במקום ללמוד?

אכן, אפילו עם 30-40-50 שנות נסיון בענף עדיין ניתן ללמוד דברים חדשים...

בינא

Member
אני לא מזלזל אלא אובד עצות לנוכח חוסר ההבנה

זה שכותבים שמישהו לא נהג ברכב שגרם לתאונה בה נהרגה מישהי, זה אומר שהוא באמת לא נהג? זה שכותבים שיש בטוח מקצועי למפקחי בניה זה אומר שבאמת יש כזה? אתה באמת חושב שלא ניסיתי בעזרת סוכני בטוח שהיו מתים לקבל עמלה על הצלחתם, למצוא בטוח מקצועי לפקוח? מדובר על פקוח ולא על ניהול-בצוע. יש הבדל גדול ומי שאינו מבדיל בין 2 הדברים שלא יתן עצות ושלא יכתוב דברים לא נכונים. יש סיבה שאין בטוח למפקח שרק עוסק בפקוח. הסיבה היא שאין עלי אחריות תכנונית או ביצועית. המפקח מבקר את מה שתוכנן ואת מה שבוצע ומעיר הערות לבצוע התיקונים. מי שאחראי לבצע את הדברים הוא הקבלן. המהנדס אחראי רק אם יש כשל במבנה וגם זאת נדרש להוכיח. להלן דוגמא להבהרה: מהנדס תכנן X מוטות ברזל לכל מ"ר של רצפה. הקבלן שם את כמות הברזל אבל בקוטר קטן מהמתוכנן "כי בדיוק נגמר לספק שלו החומר..." 1) המפקח העיר על-כך והקבלן לא תיקן: הקבלן אחראי במידה ויהיה כשל. 2) המפקח לא העיר על-כך והקבלן לא תיקן: עדיין הקבלן אחראי כי הוא לא ביצע לפי התוכניות. 3) המפקח הודיע למהנדס שיש בעיה כזאת וזה התעלם ולא הגיע לבדוקף המהנדס אחראי במקרה של כשל יחד עם הקבלן המבצע. מפקח שעוסק גם בניהול בצוע יכול לקבל בטוח מקצועי כמהנדס/הנדסאי שאחראי על הבצוע אבל לא על החלק של הפקוח.

טריפרי

New member
בינא, אתה מומחה בבניה - אבל לא בביטוח

תנסה להבין את מהותו של ביטוח מקצועי: כל בעל מקצוע שמבצע עבודה מסויימת, ומקבל עבורה תשלום, נושא תמיד באחריות על עבודתו, מלאה או חלקית. כאשר מפקח נכשל בתפקידו, והוכח שנגרם נזק כלשהו עקב ההתרשלות, הוא יישא באחריות. ביחד עם שאר המעורבים. וכאן נכנס העניין של הביטוח - במידה ויוכח שהמפקח התרשל בעבודתו, הביטוח המקצועי ייכסה את הנזק (אם כי חלקי). אז מדוע כל המפקחים לא רוכשים ביטוח כזה? תשובה -כי זה לא משתלם. העלות גבוהה, וגם ההשתתפות העצמית. זאת גם הסיבה שמנסים לדחוף לחוזה את הסעיף "אני לא אחראי על כלום, רק עברתי בסביבה". בנוסף, המפקחים נסמכים על העובדה שמזמיני העבודה יתבעו את המבצע, ולא את המפקח. כמו בכל ביטוח, יש שיקול עלות-תועלת-סיכון. בבניה פרטית נוצר מצב מעניין - המפקח לוקח תשלום, אבל לא אחראי על טיב עבודתו. במקרה הגרוע ניתן להפסיק את עבודתו. ביטוח ניתן לרכוש עבור כל מאורע - השאלה אם זה כדאי.

בינא

Member
אני מומחה בניסיונות להשיג בטוח עבבור מפקח

ואני מקבל את הסבריך שהם גם הסברי לחברות הבטוח... אבל מה לעשות? הם לא מוציאים פוליסות כאלה ואין שום קשר לנושא עלות הבטוח או ההשתתפות העצמית. עד היום לא הגעתי עם אף חברת בטוח למצב שהיא תציע פוליסה למפקח שתכסה אותו כמו שצריך שלא לדבר על עלות הפוליסה או השתתפות עצמית. בכל מקרה - אם הייתה מוצעת סוף-סוף פוליסה כזאת, עלותה הייתה נופלת על הבונה, בדיוק כמו שהמהנדסים והקבלנים מפילים את עלות הפוליסות שלהם על הלקוח. מי שחושב שמצא מהנדס זול שיבדוק אם יש לו בכלל בטוח מקצועי...

למעלה