אחוזים בסטרטאפ

אחוזים בסטרטאפ

שלום לכולם,
חבר הציע לי לעבוד בסטרטאפ שלו. עשיתי לו כמה עבודות קטנות כפרילנסר ועכשיו הוא רוצה שאעבוד אצלו פול טיים ג'וב. אני אמור להיות המתכנת היחיד בשלב זה ולהוביל את הפיתוח (CTO אם מחפשים כותרת) כשהוא יתרחב.
מבחינה טכנולוגית מדובר ברעיון שידרוש התמקצעות בתחומים חמים טכנולוגית ושמעניינים אותי. יש לעבודה חסרון גדול שאצטרך לנסוע מהבירה למרכז כשלוש פעמים בשבוע.
כרגע יש את היזם ואותי. הכסף הוא כסף שהיזם מביא מהבית. לדעתי האישית הרעיון הוא רעיון איכותי עם המון פוטנציאל.
ממה שהבנתי אי אפשר להעריך את שווי של אופציות בשלב זה או אפילו אפשר להגיש שהם לא שווים כלום.
השאלות שלי הינם:
א. כמה אופציות מקובל לבקש?
ב. האם במקרה של דילול מצבי הוא כמו המייסד והבעלים או שיש לו דרך לנשל אותי?
ג. מה אני לא יודע על אופציות?
אשמח לכל עיצה מחכימה או לינק תורם.
תודה מראש.

user32

Well-known member
מנהל
שאלת השאלות: האם השכר סביר?

אם הוא משלם שכר מקובל אז עניין האופציות די נתון לשיקול דעתו. אתה יכול לקבל החל מחלקי האחוז ועד 2-3% אם הוא ממש מעריך אותך ורוצה שבאמת תהיה מהמובילים הטכנולוגיים לטווח הארוך.

אם אתה עובד בעיקר תמורת אחוזים, כלומר שכר נמוך בתמורה לשותפות אז רוב המקרים שאני מכיר זה סביב ה10% ושוב זה בהנחה שמשלמים לך משהו. במקרים של עבודה בחינם שמעתי גם על 50-50 ואין סיבה שזה יהיה פחות.

user32

Well-known member
מנהל
ולגבי שאר השאלות

לאופציות יש המון תנאים והגדרות. יש פה כאלה שעברו כמה סבבים יותר ממני ויכולים להסביר כנראה בפירוט רב יותר אבל כמה דברים שיתנו לך כיוון:
1. רוב האופציות שניתנות לעובדים הן פחות או יותר בתנאים דומים. כל החוזים מנוסחים אותו דבר ע"י אותם 4-5 משרדים גדולים ואין לך הרבה לעשות בנידון.
2. בדרך כלל אתה תדולל יחד עם המייסדים ובמידה שווה. אל תשכח שבדרך כלל למייסד יש אינטרס שלא לדפוק אותך כי במקרה של הצלחה יש חשיבות להשאיר את עובדי המפתח בחברה ולא להרוס אותה. ראיתי מקרים שקרה הפוך: האופציות כל כך דוללו שהחברה הרוכשת בעצה עם המייסדים החליטו לחלק מענקים מיוחדים שיבטיחו את השארות העובדים.
3. הדברים שכן כדאי לשים לב אליהם זה בעיקר תקופת ההבשלה, האפשרות לעזוב ולממש את האופציות, מי מנהל את האופציות (מי הנאמן) וכו'. יש מלא חומרים באינטרנט בעניין הזה.
4. במידה והסטארטאפ לא מלווה במשרד מקצועי, כלומר אתה לא מקבל ערימת חוזים באנגלית של עשרות עמודים אז שווה אולי להתייעץ עם עו"ד מטעמך או לקחת את הסיכון אם הבחור נראה לך אמין ולהסתמך על היכולות שלך בקריאת חוזים. מקרים כאלה יכולים להצליח אם הכל הולך כשורה אבל אם חלילה מגיעים למחלוקת אז כל הנושאים הפתוחים שלא חשבתם עליהם הופכים להתכתשות משפטית וזה יכול להיות לא נעים.

בהצלחה

selalerer

New member
אתה צריך לעשות את החישובים מהצד שלך,לא שלו ולא של מה שמקובל.

השיקולים שלך צריכים להיות:
* כמה זה תורם לקריירה שלך.
* בכמה אתה מעריך את הסיכויים להצליח.
* בכמה אתה מעריך את הרווח שיהיה.
* כמה זמן אתה מעריך עד ההצלחה (3 שנים, ארבע שנים).
* מה היית מרוויח אם לא הייתה עובד בסטרטאפ ומה ההפרש בין זה לבין מה שתרוויח (במשכורת) בזמן שתעבוד בסטארטאפ.
&nbsp
אם אתה נכנס לסטארטאפ בהתחלה, מרוויח משכורת נמוכה (או לא כלל) במשך כמה שנים אתה למעשה משקיע בסטארטאפ סכום גדול מאוד. תחשוב אם זה שווה לך את הסכום הזה.
&nbsp
&nbsp
בעניין האופציות חשוב להיעזר בעו"ד שמבין בתחום. יש בזה המון טריקים. תיאורתית כל משקיע יכול לדלל אותך כך שאין לך שליטה על גורל החברה ובהמשך הקונה יכול להיכנס קודם כמשקיע, לדלל את כולם לכמעט כלום ואז בקניה לתת תמורה קטנה תמורת החלק הקטן שלך בחברה ולהקצות מניות מחדש או לתת תמורה אחרת למי שבא לו.
צריך באמת מישהו שמבין ויודע איך להימנע מכל המוקשים שעלולים לצוץ בהמשך.
&nbsp
&nbsp
&nbsp
&nbsp

user32

Well-known member
מנהל
את הרווח וזמן ההצלחה בלתי אפשרי להעריך

כל מספר שתזרוק יהיה הערכה טובה.

למעלה