המחלוקת עם הקונסרבטיבים...
ראשית, היות והניק שלי הוא "מסורתי" והיות והתנועה הקונסרבטיבית בישראל מכונה לעתים "התנועה המסורתית" - ברצוני להבהיר שאיני קונסרבטיבי. אני מסורתי במובן הישראלי (=אורתודוכסי) של המילה. ע"ע הנשיא קצב או דוד לוי. --- לגופו של ענין... ממה שהבנתי בעבר, ההבדל בין הקונסרבטיבים לרפורמים הוא הבא: הרפורמים משנים הלכות ללא הנמקה כדי להתאימן למה שהם תופסים כחיים המודרניים. הקונסרבטיבים נעים אחורה לאורך שרשרת הפסיקה ההלכתית של נושא מסוים עד שהם מגיעים לנקודה בה לדעתם פוסק מסוים טעה או שפסיקתו אינה רלוונטית להיום. הם משנים את פסיקה אותו פוסק, ומאליה נופלת כל השרשרת המסתמכת על דבריו עד ימינו. כך הם יכולים ליצור שרשרת חדשה העקבית עם עצמה ועם כל יתר קטעי ההלכה שלא נמחקו. מבחינה זו הקונסרבטיבים יותר עקביים עם ההלכה מאשר הרפורמים. כפי שאני מבין את הענין המחלוקת של האורתודוכסיה עם הקונסרבטיבים מתמצה בשתי נקודות: א. מקור הסמכות. ב. הרשות לבטל הלכות. ב"מקור הסמכות" אני מתכוון לשאלה האם רב קונסרבטיבי מוגדר "רב" לפי ההלכה ומוסמך לפסוק הלכות. היות ובשלב מסוים בעבר נפסלו הרבנים הקונסרבטיביים ע"י הממסד הדתי האורתודוכסי מלפסוק הלכות ולהסמיך רבנים, הרי שאין בסמכותם לקבוע הלכות גם אם התהליך המשפטי של בניית הקביעה ההלכתית החדשה תואם את ההלכה. הדבר דומה לכך שרק הכנסת רשאים לחוקק חוקים, וכל חוק שיועבר ע"י גוף אחר (ונעזוב כרגע את ענין התקנות המוניציפליות או החקיקה השיפוטית) ייחשב בטל מעיקרו גם עם יעבור בשלוש קריאות באותו גוף לפי כל דקדקוקי הטקס. מאותה סיבה פסולים גיורים וגיטין של רבנים קונסרבטיביים, גם אם התהליך עצמו נעשה לפי ההלכה (האורתודוכסית). "הרשות לבטל הלכות" היא סיבת המחלוקת השנייה. היות והאורתודוכסיה מדברת על "ירידת הדורות" הרי שהשתרשה התפישה שאסור לפוסק בן דורנו לבטל פסיקה של דורות קודמים. ובפרט כאשר מדובר על פסיקות קדומות או פוסקים ידועי שם. לכל היותר ניתן לעקוף את הפסיקה העתיקה וליצור ענפים הלכתיים חדשים שיעקרו אותה מתוכנה מבחינה מעשית. לכן, כל השיטה הקונסרבטיבית של ביטול פסיקה עתיקה מטעמי טעות או חוסר רלוונטיות נחשבת פסולה מעיקרה. כל זאת בלי להיכנס לדיון הערכי מי צודק. לסיכום: האורתודוכסיה חולקת על הקונסרבטיבים בשני נקודות - אסור להם לבטל פסיקות קדומות, ולרבניהם אין סמכות הלכתית מלכתחילה. לאור כל זאת הויכוח שהתנהל במשך השירשור על הדמיון בין הדינים הקונסרבטיביים (לשמל: דיני השבת) לאורתודוכסיים נראה לי חסר טעם. פסילת ההלכה הקונסרבטיבית נובעת מטעמים שאין בינם ובין המהות של הלכה זו ולא כלום. הפסילה היא ברמת האישים והמנגנון שיצר הלכה זו.