אושר מיזוג סונול ודור-אלון

אושר מיזוג סונול ודור-אלון

אושר מיזוג סונול ודור-אלון
נכתב ע"י: אורון חדי

החברה הממוזגת לא תורשה להתמודד במכרז בית הזיקוק באשדוד * דוד וייסמן: זה הדבר הנכון למשק האנרגיה * מאשים: הממונה התגייס כדי לשמר את פז כגדולה ביותר

בית הדין להגבלים עסקיים, בראשות השופטת מרים מזרחי, החליט הבוקר (יום א´) לאשר את מיזוג חברות הדלק סונול ודור אלון. עם זאת, קבע בית הדין תנאים מגבילים לביצוע האיחוד, וקבע, בין היתר, כי החברה המאוחדת לא תוכל להתמודד על רכישת בתי הזיקוק באשדוד ובנוסף היא תאלץ למכור 25 תחנות תדלוק. דוד וייסמן, העומד בראש הקבוצה, מברך על ההחלטה ואומר כי זה "הדבר הנכון למשק האנרגיה".

בהחלטתו קבע בית הדין, כי השיקול המכריע בהחלטתו הוא הערכה שפני השוק הקיים עתידים להשתנות בעקבות פיצול בתי הזיקוק. לדידו, "חבירתם של בתי הזיקוק לרשתות השיווק תשנה את יחסי הכוחות במגזר התחנות ומצדיקה חיזוק גורמים אחרים בשוק שאינם קשורים בבתי הזיקוק להבטחת התחרות". את דור-אלון וסונול ייצגו בהליך זה עורכי-הדין אלי זוהר, דורי קלגסבלד וניב זקלר.

רשות ההגבלים ביקשה לעכב בשלושה ימים את ביצוע פסק הדין בטענה כי הרשות תרצה לבחון הגשת ערעור לבית המשפט העליון.

לפני מספר חודשים סיכמה דור-אלון שבשליטת דודי וייסמן, על רכישת חברת הדלק סונול ממשפחת בורוביץ´ תמורת כ- 155 מיליון דולר - רכישה אשר תהפוך את דור-אלון לחברת הדלק הגדולה בישראל.

ביה"ד להגבלים עסקיים הורה בחודש אוקטובר 2005 לממונה הקודם על ההגבלים העסקיים, דרור שטרום, לקבל החלטה בעניין עוד לפני פרישתו. אלא שבניגוד לאישור העקרוני שנתן שטרום לעסקת המיזוג, עוד בטרם נחתמה, והצהרותיו בפני בית המשפט לפיהן איננו מתנגד לביצוע העיסקה, החליט שטרום שלא לאשר את העיסקה בטענה כי קיים חשש שמיזוג החברות יפגע בתחרות בענף.

באחרונה גם נכשל משא-ומתן בין החברות המבקשות להתמזג לבין הממונה החדשה, רונית קן, בעניין התנאים למיזוג. בשל אי-ההסכמה עתרו החברות לביה"ד להגבלים וזה קיבל הבוקר את החלטתו והחליט לאשר את המיזוג.

דודי וייסמן: הצדק מנצח


"אנו מברכים על ההחלטה ורואים בה את הדבר הנכון למשק האנרגיה". כך אמר דודי וייסמן, יו"ר קבוצת אלון ונשיא קבוצת אלון, בתגובה להחלטת בית הדין.

"התחלנו את מהלך המיזוג בקבלת הסכמה מראש, הסכמה ברורה שאינה משתמעת לשתי פנים, מדרור שטרום הממונה על ההגבלים העסקיים.
אינני רוצה להרחיב על המהלכים שקדמו לחזרתו מהסכמתו, למרות שיש מקום ורצוי לבדוק את "מפעילי הקשרים" למינהם, אך גם בחזרתו מההסכמה ובהודעתו בדבר התנגדותו למיזוג (הפעם הכל בכתב) ציין הממונה בסעיף ו´ שינויים עתידיים במשק האנרגיה: ´ראוי להביט אל אופק ההתפתחויות הצפויות...´ והוא מונה את פיצול והפרטת בתי הזיקוק ותיקונה של תמ"א 18 על-מנת לאפשר הקמתן של תחנות תדלוק זעירות כתנאים שהתגשמותם מחייבת את אישור המיזוג. שני התנאים למעשה מתגשמים.

די בהתרחשויות אלה בצירוף ´שחרור´ 25 תחנות באזורים אותם קבע הממונה בעצמו, בכדי לאשר את המיזוג המחויב, בוודאי לאור השינויים במשק האנרגיה כפי שפורטו בהחלטת הממונה. גם במהלך הדיון הביע בית המשפט פליאה על אי-נכונות הממונה ´להתיישב´ ולהגיע להסדר לטובת משק האנרגיה והתחרות.

אני רוצה להזכיר לכולנו, כי על-פי החוק, כל שיש להוכיח הוא שאין פגיעה קשה בתחרות שאיננה ניתנת לריפוי באמצעות תנאים שנקבעים למיזוג, ולא חלה החובה להוכיח הגברת התחרות כתוצאה מהמיזוג, מה שבוודאי נכון במקרה זה.

נהוג בעולם כולו, כי אין למנוע מיזוגים שהינם חלק אינטגרלי מצמיחתן של חברות אלה ובמקרים קיצוניים. נראה כי במקרה שלנו, ההתגייסות היתה לשמר את פז כמספר אחת, תוך מתן הגנה לפז ושמירת מעמדה כחברה המובילה ומניעת זכותם של מתחרים בשוק כלכלי חופשי לצמוח ולהדיח את פז ממעמדה המונופוליסטי המתנגד לכל תחרות חופשית. אין חמור מכך.

כניסתם של שני מתחרים חדשים לתחום השיווק, בז"ן אשדוד ובז"ן חיפה, מהווה תשתית לדאופול שללא המיזוג ויצירת גושים גדולים בעלי יכולת כלכלית וגודל ליבוא דלקים, יבוא אשר יהווה נקודת ייחוס למחירי הדלקים של בז"ן אשר הפיקוח עליהם יפסק מיד לאחר ההפרטה חוששני שתגרם עליה חדה במחירי הדלקים על חשבון הצרכנים".

וייסמן אמר עוד, כי "הקביעה איננה רק למקרה הספציפי, אלא נורת אזהרה אדומה למוסד הממונה על ההגבלים שהתגלה במלוא חולשתו, ללא כל הליך חשיבה לגבי ´משק האנרגיה לאן?´ בעקבות השינויים הצפויים בו, בימים בו העולם הכלכלי לרבות האנרגיה, הופכים לעולם גלובלי. יש לפעול שתנתן לחברות ישראליות אפשרות צמיחה והתפתחות גם בתוך ישראל, תוך קביעת כללים תומכי תחרות.

ולגבי בז"ן אשדוד, אומנם ישנם בתי זיקוק למכירה, באגן הים התיכון, שבוודאי מהווים תחליף הולם לבז"ן אשדוד, אך הקביעה כי דור אלון סונול איננה יכולה להשתתף, בגלל גודלה, ברכישת בז"ן מחייבת את הממונה על ההגבלים למנוע גם את השתתפות פז".

וייסמן הודה לאנשים רבים, אך בראש ובראשונה לתמי ודדי בורוביץ ולעמי סגיס "על החברות, היושר וההגינות לאורך כל מהלך העסקה מראשיתה, דוגמא ומופת להתנהלות עסקית".

עודכן ב- 09/04/2006 12:09:00
 
למעלה