אור הירח

אור הירח

קורים מקרים לפנות ערב שרואים את הירח עולה מהמזרח ו"זורח" בצבע כתום, ולאחר כמה זמן הוא עולה לגובה נורמלי וחוזר לצבע הכסף-לבן המוכר שלו, אם מישהו יוכל להסביר לי מה קורה בתופעה זו ,יהיה נחמד

meshoamam

New member
שבירת אור באטמוספירה

כאשר הירח גבוה מעל האופק עובר האור המגיע ממנו דרך האטמוספירה של כדו"א בזוית גבוהה יחסית ולכן הדרך שהוא עושה בשכבת האטמוספירה קצרה יחסית. כאשר הירח (או השמש, או כל כוכב אחר) נמצא נמוך מעל האופק (ע"ע זריחה ושקיעה) עושה אורו דרך ארוכה בהרבה דרך האטמוספירה. מעבר האור הלבן (המורכב מכל הצבעים) באויר גורם לנפיצת האור. קרינה באורכי-גל קצרים (היוצרת בין היתר את גווני האור הכחול,סגול וירוק) מפוזרת במידה רבה ואילו קרינה ארוכת-גלים (היוצרת את גווני האדום) מצליחה לעבור את האטמוספירה ביעילות גבוהה יחסית. לכן האור המגיע אלינו הוא בצבע צהבהב-כתום-אדום. לפני כמה שנים התפרץ הר געש אי שם באיטליה (מערבית אלינו). הזיהום הנוסף של האטמוספירה באבק ואפר מההתפרצות יצר שקיעות אדומות במיוחד ומרהיבות ביותר בישראל. תופעה דומה אירעה בזריחות של תחילת 1991 - הזמן בו בערו בארות הנפט בכווית במלחמת המפרץ הראשונה וחלקיקי עשן גרמו להגברת האפקט בכיוון מזרח. מקווה שעזרתי
אסף

טל ר

New member
האם אתה בטוח שאינך מבלבל?

שלום אסף, אינני בטוח, אך למיטב הבנתי ההסבר שלך מבלבל בין שתי תופעות שונות: א. נפיצה (dispersion) - שוני בשבירת אור בעל אורך גל שונה. ב. פיזור (scattering). למיטב הבנתי התופעה השלטת פה היא פיזור. טל.

meshoamam

New member
אני לא בטוח במושגים הלועזיים

אבל שתי התופעות בכל מקרה משחקות תפקיד: הפיזור גורם לירידה כללית בבהירות העצמים הנראים דרך האטמוספירה קרוב לאופק. הנפיצה "משחקת" עם שינוי הצבעים (שבירה של כחול יותר מאשר של אדום). פרט לאלה יש גם בליעה של אור בחומרים שונים באטמוספירה אך לדעתי (וכאן אני לא בטוח) אובדן האור כתוצאה מבליעה קטן מזה הנגרם מפיזור. כמובן שבגלל ההודעה שלך עכשיו גם אני לא בטוח
...

טל ר

New member
למיטב ידיעתי לא זה המצב

עקב פיזור ריילי, האור באורכי הגל הקצרים מפוזר יותר מהאור באורכי הגל הארוכים. לכן גם השמים כחולים. הירידה הכללית בבהירות העצמים היא מהבליעה.

netzach

New member
מדוייק!

אורכי הגל הקצרים נבלעים בשכבה עבה יותר של אטמוספירה כאשר מקור האור נמצא קרוב יותר אל האופק, ולכן השמש והירח נראים כתומים כשהם שם. כאשר הזווית קטנה, כלומר מקור האור קרוב יותר אל מרכז השמיים, גם אורכי הגל הקצרים מצליחים לעבור את האטמוספירה, ופכי שנאמר הם מפוזרים הרבה יותר טוב (פיזור ריילי) ומכאן אנו מקבלים את הצבע הכחול של השמיים). אגב, באתר שלי יש מאמר בעברית "מדוע השמיים כחולים".

meshoamam

New member
אני לא רואה סתירה כאן...

אפקט ריילי גורם גם לגוון הכחול של השמיים (כאשר רוב האור מגיע כמובן מהשמש) אך כאשר העצם הנצפה נמוך מעל האופק הגידול בעובי האטמוספירה החוצצת בינינו לעצם גורם להגברת האפקט ולאדמומיות העצם.

טל ר

New member
הסתירה

באטמוספירה ישנן שלוש תופעות שונות: - בליעה - שבירה, השונה במידה מסויימת לאורכי גל שונים (השוני קרוי נפיצה) - פיזור אתה טענת שהשוני בצבע הירח באופק לעומת ברום השמים נובע מהנפיצה. אני טענתי שהוא נובע מהפיזור. זוהי הסתירה.

meshoamam

New member
מקבל את התיקון , תודה ../images/Emo13.gif

עשיתי קצת סלט בין השניים

netzach

New member
עוד משהו באותו עניין

כאשר האוויר רווי בחלקיקים גדולים יחסית, הפיזור האפקטיבי הופך להיות שונה מפיזור ריילי וזו הסיבה שקרוב לאופק השמיים נוטים יותר לצבע לבן. זו גם הסיבה שבאזורים מזוהמים השקיעות מרשימות יותר - הצבע האדום מפוזר בצורה אחידה יותר. דוגמא לפיזור כזה הוא בקרבת הרי געש, כמו האטנה שהתפרץ בסיציליה לפני כמה שנים (ההר פעיל כל הזמן, אך מעת לעת ישנן התפרצויות גדולות).

אם כבר בענייני שקיעה וזריחה...

למה השמש נראת גדולה יותר בשקיעה ובזריחה??? אני תמיד חשבתי שזה בגלל המעבר באטמוספירה עם התופעןת שהזכרתם... אבל קראתי פעם מאמר שאומר שזה בחלקו אשליה אופטית שבגלל שזה באופק זה נראה לנו יותר קרוב מאשר כשזה במרכז השמיים ולכן נראה לנו יותר גדול...

netzach

New member
אבל זה, כמו שאמרת, בגלל סיבה שונה

כאן המוח שלנו הוא שעושה את הבלאגן ...

למעלה