אוסף שאלות קטנות

פשוש2K

New member
כנסו לכאן |חיוך ממזרי|

שלום, קודם כל אני אתנצל על הכותרת, שאין מקומם ממנה בפורומים. אבל [תמיד יש אבל] השאלה שלי היא בדיוק באותו עיניין: האם מבחינת התקניות של השפה האם ניתן לומר "כנס" או שזה שגוי? אני משתמש במילה "הכנס" ותהיתי אם זו שפה ארכאית או שפה תקנית? בזמן האחרון משתמשים ב- "כנס" גם בכתבות "מקצועיות" בפורטלים השונים ותהיתי אם זוהי שגיאה או תחביר נוח וראוי. תודות,

אלעד2

New member
בעקבות השאלה על "תשלוב":

פתאום שמתי לב למילה "תצלום"- תצלום אויר (תצ"א בלע"ז). האם לפנינו דוגמה למילה נרדפת שמישהו המציא בעקבות שעמום, ושאין בינה לבין המילה צילום דבר וחצי דבר? אם כן אולי הוא הדין ל"תשלוב"?

three

New member
האם נכון לכתוב,

הכלב קשקש בזנבו? פעם ראיתי מישהו כותב כך...

פלפל.

New member
שלום לך, האות ה'

"בדיבור, את הולכת ונעלמת, עוד מימי זבולון המר המנוח, שדיבר על "אאבת אארץ" ונתן לגיטימציה ממלכתית מלאה לסילוק ה-ה' מן השפה. כנס, סתובבי, סתכלו, תְלבשי, סתלק מפה - את כל אלה ואחרים תוכלו לפגוש בצ'ט עברי למהדרין, ולאיש, כך נדמה, אין בעיה של הבנת הנקרא". אריאנה מלמד, "עברית שפה קצרה", כאן.

גנגי

New member
לו יכולתי לעקוב אחרי

ההגיון הפתלתל של השאלה - הייתי שמחה לענות עליה.

אוֹחַ

New member
בהרבה מקרים ההפך הוא הנכון...

הזנב מקשקש בכלב

three

New member
שני דברים:

1. לא הבנתי אתהבדיחה. 2. לפי מה שכן הבנתי, לא נכון לכתוב "לקשקש בזנב".

זה נובע מכך שהאזניים טחו(?) משמוע.

מי שאזניו רגישות, הן תיצרמנה (אם לא תצילינה) בשומעו לKשקש בזנב במקום ל*ח*שכש בזנב. וכגון דא קורה אותי בשומעי "צריך לKמת את ההוצאות" במקום ל*ח*מת אותן. (כמובן, בכל מקום שכתבתי *ח* צריכה להיכתב כ'). ואל נא תחריינוני עם "הקריין מחריין" העבש.

אלעד2

New member
למה לעקוב?

פשוט להבין. ובכן שאלתי הפתלתלללה היא האם מילים כמו "תצלום" במקום "צילום" או "תשלוב" במקום "שילוב" הן דוגמאות למילות סרק שהומצאו ע"י יועצי פרסום למיניהם מתוך מגמה לעשות רושם. (ע"ע "לתרשם") הרי תצלום = צילום לא? וזו לא מלה נרדפת שונה כמו צוהר וחלון, למשל.

גנגי

New member
תודה, עכשיו הבנתי!

ובכן - לא ולא. צילום הוא שם פועל. אפשר להשתמש בו גם כשם עצם, אבל אם רוצים לדייק אז "תצלום" הוא שם עצם בלבד. לגבי "תשלוב" - אולי זה פשוט שורש תנייני (=גזור שם) של "תשלובת", כלומר - ת.ש.ל.ב. > תשלוב (שם פעולה בבניין פיעל)? אין לבלבל בין "תצלום" שמנוקד בפתח מתחת ל-ת', לבין "תשלוב" שמנוקד בחיריק מתחת ל-ת', מה שמעלה את הסבירות שהוא שם פעולה משורש תנייני. וזו בדיוק הסיבה שקודם לא הבנתי את שאלתך.

Meijen Shaggy

New member
"כנס" תקני לחלוטין, ../images/Emo15.gif

אם אתה רוצה לצוות על מישהו שייצור כינוס כלשהו.. אם אתה רוצה להביא לידי כניסה, האפשרות היחידה היא "היכנס".

גנגי

New member
ותודה למייג'ן שטרח והוסיף

גם את ה-י' שחסרונה כל כך הורגש בהודעה שלמעלה.

למעלה