ואני חושב שאתה לא מבין מספיק.
וליתר דיוק, אני לא חושב שיש איזה בן אדם בעולם שיכול להעריך משהו בלי לדעת עליו כלום, וזה בדיוק מה שאתה עשית. בוא נראה. מה כתבה תמר" את זה: "לאבא שלי שהוא היה צעיר היה אוסף בולים. יש שם בולים מכל ארצות העולם והבולים ממש ממש ישנים אפילו משנות ה-20". מה אתה לומד מזה? שום דבר. תמר בעצמה לא מבינה בבולים, אחרת לא היתה פונה אלינו. כך שיכול להיות בהחלט שאבא שלה אסף בולי פני שחור ופני אדום, מאוריציוס, ג'ני הפוך וקרוניג ירוק משבדיה, וביחד כל האוסף שלו שווה שמונה מליון דולר. תמר לא יודעת את זה, ואתה ממליץ לה בחום לתרום את האוסף בלי לדעת עליו שום דבר. חוסר אחריות יותר גדול אני לא מכיר. ואגב, רק לידיתך: כבר קרה שפנו אלי שני אחים כדי שאקח את האוסף של אבא שלהם, שלדעתם לא היה שווה כלום כי היו בו רק בולים ישנים, וכמעט כולם אותו דבר. כשהגעתי הברר שהיו שם כארבע מאות בולי פני אדום, חלקם בוריאנטים נדירים במיוחד. לא היה להם מושג, כי אבא שלהם מעולם לא דיבר על הכסף שהשקיע באסף, מתוך צניעות. האוסף "שלא שווה כלום" נמכר בסכום גבוה מאוד לסוחר בלונדון. זו לא פעם ראשונה שמישהו כותב שיש לו אוסף מאבא או סבא, ואתה, בלי לדעת כלום על האוסף, קובע ש"מדובר באוסף ילדים שאינו שווה כמעט כלום". מה היית עושה לו התברר לך שבאוסף של אבא של תמר יש, למשל, אוסף כמעט מלא של שוויץ מוקדמים? או אסטוניה מוקדמים? היית משלם ומפצה את תמר על מה שהפסידה, אם היתה פועלת לפי עצתך הבלתי אחראית, שלא לומר די טיפשית? ועכשיו, אחרי שגמרתי לכעוס, תשובה לתמר - ואני מקווה תמיר שתלמד, ובפעמים הבאות זה ממ שתענה: שלום תמר. בולים שנרכשו בכסף, שווים בדרך כלל כסף. בולים שהתקבלו ללא תשלום - מחברים או ממעטפות שעברו בדואר, בדרך כלל אינם שווי כסף משמעותי. יש לנו בפורום תשובה לשאלה ששאלת ב"שאלות נפוצות". באופן עקרוני, אל תפתחי ציפיות, ומצד שני - אל תמסרי את האוסף בלי שמישהו שמבין ראה אותו ונתן הערכה, אפילו כללית. אם תרצי לקחת את האוסף בעצמך לאחד מסוחרי הבולים, תוכלי לקבל מושג כללי על שוויו, ובדרך כלל (בניגוד למה שכתב תמיר, ואיני יודע על מה התבסס) הערכה כזו אינה עולה כסף. מה שעולה הן הערכות מדוייקות לצרכי ביטוח, ואת זה את לא צריכה. אם תוכלי לתת לנו יותר מידע - נוכל לעזור יותר. והכי טוב - חוץ מתשעה מליון, זה שתשמרי את האוסף - אולי מישהו מבני המשפחה ירצה בעתיד להמשיך את התחביב של אביך? ילדים, נכדים - מישהו? בהצלחה.