אוסף ארץ ישראלי

broadaxe

New member
חותם הסבון עשוי להיות בכ"ז ישן יותר, לפני תק' המנדט

הטכניקה שלו מאד פשוטה והפטינה משמעותית. להערכתי השתמשו באותיות לטיניות לייצוא.

כ חיים

New member
חותם נוטריוני

אני קורא לזה חותם נוטריוני משום שנוטריונים הירבו להשתמש בחותמים כאלה אבל גם גופים אחרים נהגו להשתמש בזה. בתחתית המכשיר ישנו רווח שלתוכו אפשר לתחוב את דף הנייר וע"י לחיצת הידית מטה הנייר הוחתם בחותמת תבליט. חותם זה זה הינו בעברית והוא מציין את שמו ועיסוקו של הנוטריון בעל החותם. איני יודע את זמנו המדויק של המכשיר , יתכן שהוא משנות הארבעים ואולי קצת יותר מאוחר.

rachelea

New member
תודה חיים

ואיך הגעת לאוסף זה? ואולי צריך לשאול מה הביאך לאיסוף החותמות?
האם התחלת בכך שמצאת חותמת בשדות?

bo19511

New member
חיים, יופי של אוסף. אני יודע שכל אומני המתכת של תחילת המאה

שעברה (מורו, רבן, קרצ'מר...) הגדירו את עיסוקם גם כיצרני ומפתחי חותמות.
החותם "הנוטריוני" בשפתך היה גם כלי עבודה לעבודות במתכות דקות ועדינות.
מצרף כמה תמונות. ראה גם את הידיות לחותמות - נדמה לי שחלקן לפחות עוד מתקופת בצלאל של בוריס.
לעניין הפוזיטיב והנגטיב: אינני בטוח שזו התשובה הנכונה, אבל חותמת הפוכה שכזו כזו מצאתי עם חתימתו של מארק שגאל,
ואח"כ ראיתי הדפסים עם חותימה מובלטת - ובהחלט יתכן שלחצו מהצד האחורי.
בעז

כ חיים

New member
תודה, בועז על ההתייחסות

תודה על התמונות. יתכן מאד שאתה צודק בעניין הפוזיטיב והנגטיב.

כ חיים

New member
אחרונים חביבים

שני חותמים זהים משנות החמישים של סניף "וספה" בארץ, האחד ידיתו עשויה עץ והשני מתכת כלשהי. החותם עצמו עשוי נחושת או פליז.

גלעד133

New member
חותמות....

אוסף יפהפה. כולם יחסית מתקופות חדשות. יש לי 3 כאלה מהתקופה הרומית, הרבה יותר קטנים ועשויים מקורניאול [מעין אבן כתומה - אדומה] עם תשליל, דהיינו החומר נגרע מהחותם וכשמטביעים אותו [על פלסטלינה למשל] מקבלים תבליט. הנושא הוא לוחמים ומלחמה. ולא חותמות אישיות. כנראה בכל תקופה היו להם משמעויות שונות. חיים, לא הבנתי מה הוא חותם סבון, אשמח להסבר להדיוטות [ליהודים שהם פשוט יהודים]. תודה.

כ חיים

New member
חותם סבון - הסבר ליהודים שהם פשוט יהודים

כידוע לכולנו או לרובנו, כל סבון שיוצא מבית החרושת ובעבר בית המלאכה לייצור סבונים ובעברית פשוטה מסבנה, מוחתם בדפנותיו, גם סבוני הכביסה שנהגו בעבר להשתמש בהם רבות וגם סבוני התמרוקים. בסבוני הכביסה שיוצרו ע"י מפעלים בארץ כמו שמן, עץ הזית, יצהר וכיו"ב הוטבעו כל ארבעת פינותיו של הסבון. הסבונים שיוצרו במסבנות הערביות בשכם, יפו וכו' הטבעו עד כמה שידוע לי רק בפאה אחת (לא לגמרי סגור על זה).

מצרף תמונת סבון כביסה מתוצרת ביח"ר "שמן" המוחתם בארבעת דפנותיו.

כ חיים

New member
טוב, בסבון זה רק שני צדדים מוחתמים

וכמובן טעיתי : לא ארבע דפנות אלא שש דפנות וברוב הסבונים בארץ הוחתמו כל הדפנות אפילו אלו של "שמן" המאוחרים יותר.

גלעד133

New member
חותם סבון

תודה הכל כעת ברור וידוע. ליהודים, כידוע, יש נטייה לסבך במקום לפשט וזה מה שבעוונותי עשיתי. חיפשתי חותם עשוי מסבון ולא הבנתי איך נחושת הופכת לסבון וחוסר ההיגיון חגג לרגע. זה מאחורינו.

למעלה