אוסף ארץ ישראלי

כ חיים

New member
אוסף ארץ ישראלי

בתוך אוסף פריטים ארץ ישראליים אפשר למצוא מגוון רב של פריטים המייצגים את א"י למן המאה התשע עשרה ועד ימינו. בחרתי הפעם להתייחס לתחום שעד כמה שאני זוכר לא נגענו בו בפורום זה וכוונתי לחותמים מהארץ, חותמים שונים החל מסוף המאה התשע עשרה ועד שנות החמישים העשויים ברובם מפליז ומיעוטם מעץ.

מי שמכיר את התחום הזה יודע שתושבי הארץ בדורות הקודמים, רובם לא ידעו קרוא וכתוב וכאשר נאלצו להוסיף את חתימתם על מסמך כלשהו כלפי הרשויות או גופים אחרים, חתמו באמצעות טביעת אצבע. אלה שהיו בעלי אמצעים, בד"כ שייח'ים ומוחתארים, הזמינו לעצמם חותם עשוי פליז (עשירים ממש יתכן שהזמינו חותמים מכסף - אני עוד לא ראיתי כאלה) אשר ניתן היה לתלותו על הצוואר באמצעות חוט. חותמים כאלה מכונים בימינו חותמי שייח'ים ומוחתארים אף כי יש הרבה מהם שלא היו שייכים לבעלי תפקידים כאלה, אלא לאנשים רגילים שראו צורך לעצמם להחזיק בכלי כזה. חותמים כאלה היו נפוצים לא רק בא"י אלא בכל שטחי האימפריה העותמנית ואפילו בפרס והארצות השכנות לה.

לפני שנים מצאתי חותם כזה מראשית המאה העשרים בתחומי הכפר הערבי לשעבר ספורייה, כיום ציפורי לאחר שקיבל בחזרה את שמו העברי עם קום המדינה. התחלתי להתעניין בחותמים אלה ומאז הישגתי עוד כמה כאלה, לצערי לא של בעלי תפקידים רשמיים אלא של אנשים רגילים אשר רק שמם מוטבע על החותם ותאריך עשייתו.

מתנצל על איכות התמונות.

כ חיים

New member
טבעת חותם

נוסף על החותמים שהזכרתי היו מי שענדו על אצבעם טבעת שעליה היה מוטבע שמם ולפעמים תוארם (אם היה כזה) ובאמצעותה חתמו את שמם. במשך השנים מצאתי כמה טבעות כאלה ולפניכם אחת יפה מאד לטעמי, עשויה פליז.
השם המוטבע על הטבעת הוא: עבד אלרבי מחמד עלי והיא, כנראה מאמצע או סוף המאה התשע עשרה. לפי סגנונה הטבעת אינה מקומית, יש בה השפעה פרסית ובכל מקרה נמצאה באחד מהכפרים הנטושים בארץ.

כ חיים

New member
חותם מעניין נוסף

חותם זה שהידית שלו עשויה מידית של ארון או מגירה הוא חותם בעל משמעות דתית והוא מציין פסוק מהקוראן שתרגומו הוא: "ובמה שהאל מעניק (כל טוב) לך תרום (צדקה) לזולת (פרק 93 פסוק 11).
גם חותם זה הוא בעל השפעה פרסית או אפגנית.

חיים בוקר טוב .הנושא מעניין .ולי הוא מחדש.

עד היום חשבתי שהחותמות הללו משמשים לחתום (לסגור לאטום) מסמך.
כמו שעושה הנוטריון .
אני מבין שחותמת כזו (הסוגרת) אמורה להיות תשליל (נגטיב) של הכתוב .
במקרה שלפנינו הכתב הוא משמאל לימין .במקום מימין לשמאל .
ולא נגטיב.הלא כן?
צ'י

כ חיים

New member
חותם נוסף בעל משמעות דתית והפעם נוצרית

חותם זה עשוי עץ שימש כחותם לחם בטקסים של הכנסיה היוונית אורתודוקסית, כנראה. הרבה זמן היה אצלי חותם זה ולא ידעתי מה המשמעות שלו ולמה שימש עד שנסעתי לפני כחמש עשרה שנה לקפריסין שם ביקרתי במוזיאון העיר בלרנקה ובאחת הויטרינות שם מצאתי חותם זהה לחלוטין אשר צוין בו המידע שכתבתי לכם עליו.

נראה לי שהחותמת הנוצרית זו החותמת שאני מתכוון אליה.

שהרי השקעים שבה יותירו בליטות על הפריט החתום.
צ'י

כ חיים

New member
אתה צודק

כמה מהחותמים כאן כמו חותם הסבון, החותם עם הפסוק מהקוראן וכן חותם הלחם הנוצרי מופיעים בכתב פוזיטיבי במקום נגטיבי כפי שאנחנו מבינים שהיו צריכים להיות. לא ברורה לי סיבת הדבר, יתכן שזה קשור בטכניקת ההטבעה בחותמים כאלה. אני מקווה שיהיה כאן מי שיוכל להסביר את סיבת הדבר.

ההשערה שלי היא

שהסיבה לכך היא נוחות. יותר נוח וקל ליצור חותם בפוזיטיב ולא בנגטיב. סביר שיצירת חותם בנגטיב מצריך יותר מחשבה והשקעה (אולי גם כספית). במיוחד, אני מניח, יהיה קשה יותר ליצור תשליב או "איור" מיוחד בנגטיב ולשלבו בחותם בצורת זו.

יש לי חותם ברונזה יפה, עם פטינה יפה, ככל הנראה מראשית התקופה הממלוכית בא"י (מאה 11-12 לספירה), עם פסאודו (כאילו) "טבעת" וידית בצורת סהר (אם יעניין משהו אעלה תמונה/תמונות). באופן כללי, חותמות מהתקופה הממלוכית נפוצות למדי, אך לא בצורה זו.

בכל אופן, אוסף מרתק, מחכים ויפה מאוד.

כ חיים

New member
אשמח לראות תמונה של החותם שבידך

הערה קטנה: התקופה הממלוכית בארץ החלה ב1260 אחה"ס, כלומר באמצע המאה ה-13, עם כיבושה של הארץ מידי הצלבנים ע"י השליט הממלוכי בייברס.

אתה כמובן צודק.

(זה מה שקורה כשאני מסתמך על הזיכרון שלי).

מצורפות תמונות של החותם הממלוכי.

כ חיים

New member
רצוי לנקות את הטבעת/חותם

מעניין מה מסתתר מאחורי הצימדה. רצוי מאד ניקוי מיכני ע"י ידים מיומנות ובשום פנים ניקוי באמצעים כימיים.

כ חיים

New member
חותם סבון

אחת המציאות (יותר נכון רכישות) אשר ריגשו אותי מאד ואשר "עשו לי את היום", היה חותם סבון זה. בתחילה חשבתי שחותם זה זה הוא בן המאה התשע עשרה אבל משהתברר שבמרכזו מוטבע השם נבלוס באותיות לטיניות, הרי חותם זה הוא כבר משנות המנדט הבריטי בא"י.
כידוע לכם בא"י שהייתה משופעת (עד ימינו, כמובן) בכרמי זיתים היו הרבה בתי מלאכה או מפעלים שייצרו כתוצר לוואי של שמן הזית סבוני כביסה וסבוני תמרוקים משמן הזית שלא היה ראוי למאכל וכן מהגפת. בכל הערים הגדולות בארץ היו מפעלים כאלה כמו יפו, לוד, רמלה ועוד אבל שכם - נבלוס הייתה המפורסמת שבהם בתעשיית הסבונים.

ניצה 7

New member
תודה חיים- מעניין מאוד. הזכרת את תעשית הסבון בשכם הנה תראה

את העובד מטביע חותמות על הכמות העצומה של הסבונים.
אפשר לראות גם את מכשיר ההטבעה.

ניצה 7

New member
גם זה סוג של הטבעה? על סבון עדין של שמן. צילמתי בזמנו עבור

אתר נסטלגיה.

כ חיים

New member
בוודאי! גם כאן זו החתמה.

יש להניח שבמפעל מודרני ההחתמה נעשית ללא עזרת ידים אלא במכונה.

Suki333

New member
כאן זה נעשה ביציקה. לא בשני שלבים שהשני הוא החתמה

כ חיים

New member
תודה לך ניצה

פה החותם שונה, מזכיר פטיש שניצלים. נראה שהרבה יותר קל לעבוד עם מכשיר החתמה כמו בתמונה שהבאת ומן הסתם ההספק שלו גבוה יותר, מתאים למפעל שמייצר כמויות גדולות של סבונים.

bob68

New member
דוגמאות לתעשיית הסבון הנוכחית בשכם

בביקור בשוק בעכו קניתי מספר סבונים עשויים מגפת זית.

בתמונה עם הסבון הבודד ניתן לראות הטבעה של טית בית במהופך. בפאות האחרות : כשר ו- 72%.
בית החרושת טית בית שהיה באזור התעשייה פתח תקווה ייצר סבונים כשראשי התיבות סימלו את שמות הבעלים טרובוביץ' וברגר.
הגרסה הזו כנראה יוצרה בשכם (?). מעניין מדוע הם השתמשו דווקא בכיתוב הזה.

התמונה עם מספר הסבונים כוללת גם את נייר האריזה. על הסבונים שני סוגי הטבעות.
לפי מספר הטלפון המופיע על האריזה אני מתרשם שמדובר בייצור מהשנים האחרונות.

למעלה