אויהל

• פותח הנושא א77
  • פורסם בתאריך

א77

New member
אויהל

אבי סבי נקבר באויהל בשנת 1919, לא הרחק מקבר בעל הישמח משה. יודעני שחלק גדול מבית העלמין נמחק. ברם בתמונה שצולמה לפני כ-3 שנים והגיעה לידי, נראית בבירור המצבה. אם מישהו יודע, הניתן לקבל תיעוד על הפטירה/קבורה או כל דבר בנושא. איך ואיפה? תודה מראש למסייעים

משה לרר

New member
אויהעל

סב סבתי ר´ מרדכי-אייזיק הלוי איש הורוויץ ואביו הרב ישראל-זאב הלוי איש הורוויץ הגיעו מאויהל לטבריה ב-1856. סבתו בלומה (אלמנת ר´ שמואל הלוי איש הורוויץ) ובנה מרדכי-קלמן הלוי איש הורוויץ הגיעו מקאליב לטבריה ב-1824. (לאחר מכן עלה לירושלים וייסד יחד עם חתנו משה-אהרון מבראד את עדת החסידים בירושלים). הרב ישראל זאב הלוי איש הורוויץ, שנקרא לשרת ע"י ה"ישמח משה", ישב 40 שנה בראש בית הדין של אויהעל והגליל (60 קהילות מסביב). חלק ממשפחתנו נשאר באויהעל עד ל"שואה" וחלקים מהם חיים היום בארץ. בארה"ב נמצאות משפחות רבות ששומרות כל השנים על קשר עם אויהעל ובוודאי בקיאים במידע שיש או איננו. אני מציע שתנסה לדבר עם גב´ פעריל לבל בירושלים טל. 02-5821566 משפחת בעלה שבארה"ב (סאטמרים) נולדו באויהעל ומבקרים שם מעת לעת.

א77

New member
תודה, רק מיהי בדיוק?

ז"א איך הגעת אליה? היא מקצועית בזה? או שיש לכם איזשהו קשר משפחה או היכרות. נראה לי רעיון טוב. נשאיר את זה לאחר השבת בעזרת השם.

שרי סילבר

Active member
ובתקווה שזה לא סודי... אנא הכניסו גם אותנו בסוד העניינים, שנרחיב את אופקינו. איפה זה אויהל / אויהעל?

סבאיעקב

New member
ובשם המלא:Satorallya-Ujhely

בחיפוש ב:google.com כתוב רבות על המקום, גם ממחקרי מכון ויזנטל, וגם מוזכר ב:Jewishgen.

אויהל-חברה קדישא בודפשט

פניתי לחברה קדישא של בודפשט לקבלת פרטים על הורי סבתי וקיבלתי מהם פרטים מדוייקים על מקום הקבורה בבודפשט ועוד פרטים אישיים. יתכן שהם מחזיקים ברשומות גם של קהילות אחרות ואם לא בודאי יעזרו בהכוונה למקורות המתאימים כתובתם:BUDAPESTI ZSIDO HITKOZSEG SIP U 12 POSTAFIOK 333 BUDAPEST 1075 HUNGARY בההתכתבות נעשתה באנגלית.

סבאיעקב

New member
חברה קדישא בודפשט

לאורית! מהם הפרטים שיש לספק לחברא קדישא? ואילו פרטים רשומים אצלם? לפני שנים בביקור בבית הקברות בבודפשט, הם התקשו לבפק אינפורמציה לגבי נפטרים מתחילת המאה הקודמת. תודה סבאיעקב

friend9

New member
שם פרטי הונגרי

הייתי אצלם, ולהפתעתי כל הרישומים הם עם שם פרטי הונגרי. לרוב אין שום קשר בין השם העברי לשם ההונגרי. לגבי נשים - רצוי מאוד לדעת גם את שם הבעל, כי לעתים קרובות רשומה האשה כ"אשת .....", ולא בשמה שלה.

א77

New member
השם הלועזי היה מאד תקף בהונגריה

גם אצל אלו שהקפידו מאד על שם לשון ולבוש עברי. החוקים בהונגריה בנושא היו הרבה יותר נוקשים מרוב מדינות אירופה.

חברה קדישא בודפשט

סבא יעקב, היו לי שמות בכיתוב הונגרי של הורי סבתי שנקברו בבודפשט ושמות הורי סבי שאת מקום קבורתם לא ידעתי. קיבלתי מידע רק על הקבורים בבודפשט והמידע כלל את כתובתם האחרונה, המקום בו נפטרו, בבית או באיזה בית חולים, את תאריך הפטירה הלועזי וגילם בעת הפטירה.(תחילת המאה ה-20). ביקשתי מהם מידע על שמות ההורים של אם סבתי, אך לא היה להם ברשומות. אני קיוויתי כי יהיה להם רישום של בת מי היא, ובעצם זו הייתה מטרת הפנייה אליהם. שמחה להיות לך לעזר, אורית

סבאיעקב

New member
לאורית תודה

לאורית תודה. אאסוף את שארית יכולותי בהונגרית ואפנה אליהם. ככל הידוע לי סבא-רבא שלי וגם סבתא-רבה קבורים בבית הקברות בבודפשט. אגב על חלקים ניכרים של בית הקברות השטלת יער ואי אפשר למצוא קברים בין העצים. סבאיעקב

לסבא

אפשר לפנות אליהם באנגלית, כמו שאני עשיתי. קבלתי תשובה מפורטת באנגלית מצויינת. אורית

דדיחתם

New member
תזכיר לנו מאיפה אתה?

הניחוש שלי שממזרח טרנסילווניה, לכן אתה יודע רק מעט הונגרית - וכבר הזכרת בעבר את יהדות רומניה. או שפשוט הגעת בגיל צעיר. ואגב, לגבי משפחת רוזנגרטן - בדקו בשבילי ואין כתובות בספר שבו מצאנו את שם המשפחה. ניסית כבר לפנות לכל רוזנגרטן שנמצא בספר הטלפונים?

משפחת ROSENGARTEN

לאורית ודדי שלום! ההונגרית שלי לקויה כי עזבתי את הונגריה לפני יותר מ50 שנה, ומאז כמעט ואינני מדבר הונגרית סבא-רבא וסבתא-רבא שלי חיו בכפר קטן בטרנסילבניה (Algyogy ). שם נולדו ילדיהם. בשנה לא ידועה, כנראה לפני 1900 גם שינו שם משפחה ל:Erdelyi , וגם עברו ל:Budapest. אני מניח שהם קבורים בבית הקברות המקומי. אם רישומי הקהילה היהודית ב:Budapest, מסודרים בודאי יהיה רישום של השנים בהם הם שילמו מיסי קהילה. זה יעזור לי למקם ביתר דייקנות את שנת המעבר מטרנסילבניה לעיר הבירה.

דדיחתם

New member
בד"כ ההונגרים

מתים על השפה ההונגרית ואוהבים לשוחח בעיקר בה גם אחרי 60 שנה בארץ וזה ניכר במבטא שלהם, אך במפגש הפורום לא חשתי במבטא הונגרי מצידך... מכאן אני מניח שאשתך מעדה אחרת וגם קרוביך בארץ לא רבים או מעדיפים לדבר עברית.

הרצון להיות "יהודי חדש"

כמו רובם הגדול של העולים בשנים הראשונות (אני עליתי קצת לפני זה), אחד הרצונות הגדולים היו: להיות ממש כמו ה"צברים". הדבר היה כרוך גם במאמץ לדבר עברית צברית, מכנסיים קצרים, לאכול זיתים, ועוד. אם היום אני נשמע "צבר" אז המאמצים היו כדאיים. (כמו כן קשה לי לדבר עם אשתי הונגרית, כי היא בכלל עלתה מעיראק.)

לסבא

אני ילידת הארץ שמגמגמת הונגרית חופשית במבטא צברי איום ונורא... ונשואה לצבר בן להורים עירקיים....אז אולי לא מדברים הונגרית ועירקית אבל בטוח שאוכלים את האוכל הכי טוב בעולם
)))))))) אורית

למעלה