אהבתי.

אהבתי.

איזה ניתוח יפה ומקורי של המציאות בישראל 2012. איכשהו נראה שהשינוי שהוא מייחל לו בנושא לקיחת אחריות מצד קהל השומעים רחוק מלהתגשם.

WarrenBuffett

New member
נאום בחירות ותו לא, המאפיין את החלקלקות

והאמירת כלום הטיפוסית של יאיר לפיד. מי שרוצה לרצות את כולם כל הזמן - סופו שלא ירצה אף אחד. התסריט בו הוא יגיע לצומת החלטות פוליטי מזעזע במסוכנותו.

בעיני דווקא המסר שלו לחרדים מאד מחודד

ולא מתחנף. ולמה בדיוק אתה קורה אמירת כלום (בהנחה שצפית בקטע ולא מדובר בירי אינסטינקטיבי מהמותן למקרא שם הדובר) ? *** טרם גיבשתי דעה לגביו כפוליטיקאי. העובדה שהוא עיתונאי יכולה אבל לא חייבת להיות מכשלה...

WarrenBuffett

New member
המסר שלו לחרדים הוא: ניצחתם אותנו, אז למה שלא

תתנהגו בנדיבות של מנצחים, וקחו חלק באחריות. בצבא, בהשכלה ובעבודה יצרנית. אם זו לא התחנפות - התחנפות מהי? הוא לא אמר להם את האמת: אתם מתרבים כמו עכברים, אתם פרזיטים, אתם בורים, אתם מאמינים באמונות תפלות וטפלות, אתם סכנה למדינה הזאת ולעצמכם. הוא גם לא אמר שאת הטעויות ההסטוריות עדיין ניתן לתקן: חוקי הפרדת דת ומדינה, ביטול תשלומי העברה למגזר הדתי וגיוס חובה לכולם. הוא רק התחנן, בתקווה להיות מקובל עליהם ביום הדין (כלומר כשיצטרך קולותיהם בכנסת). עיתונאיותו היא לא המכשלה. סוג העיתונות שלו הוא המכשלה. עיתונות קרנפית במיטבה!

orenfriedman

New member
למה מסוכן?

עזוב מה הוא אומר, חלקלק או לא. נגיד שהוא רץ, נגיד שהוא מביא 15 מנדטים - אז מה? או שהוא יושב בחוץ או שהוא יושב בפנים ומתקרנף באותו סטאטוס קוו כמו כולם. כבר היינו בסרט הזה. המציאות (והאינרציה) חזקים מיאיר לפיד כזה או אחר (וזאת בהנחה שבכלל הוא רוצה באיזשהו שינוי). כולם מיישרים קו, וכל שינוי הוא רק קוסמטי. אז נכון, מדובר בבחור חלקלק, חסר עומק, שמדבר בססמאות, שמתקשה בתיאור של פתרונות מעשיים ושהמטרה שלו (כנראה) היא להיכנס לפוליטיקה, לא ממש לעשות שם משהו אמיתי. אבל מסוכן?

WarrenBuffett

New member
הוא מסוכן כי נראה שהוא לא מהסוג שמסוגל

יהיה לקבל החלטות הכרחיות אך לא פופולריות. אז הוא יביא 15 מנדטים וילך לקואליציה עם הדתיים. זה רק ינציח את הבעייה. הדבר היחידי הנכון שהוא אמר (בשאלות ותשובות לאחר ההרצאה) הוא שהמדינה נמצאת בחלון הזדמנויות בו עדיין ניתן לשנות. למרבית הצער, הוא התייחס להשתלבות החרדים בחברה, ולא להפרדת הדת מהמדינה וחיסול תשלומי העברה וכל יחס מיוחד כלפיהם. החלקלקות מסוכנת, במיוחד במדרון..

orenfriedman

New member
מה שהיה הוא שיהיה

השיטה בישראל בנויה להנציח את המציאות ומנטרלת את תופעת המנהיג הכריזמטי. תזכיר לי מה היה האפקט לאורך זמן של שינוי? של צומת? Talk is cheap או כמו שאמר שרון ״דברים שרואים משם״. יאיר לפיד הוא דמגוג בשקל (באלפי שקלים - שאל את בנק הפועלים). הוא חלול ומזויף, פופוליסט כמו אביו המנוח. אבל לא יותר מסוכן מכל פוליטיקאי ישראלי תאב כח אחר.

idohatam

New member

WarrenBuffett

New member
סביר להניח, אבל,

נוכחות בפוליטיקה של אדם שכל מהותו פשרה פופוליסטית, אך מצד שני עלול להביא עימו מטען מנדטים מכריע, מרחיקה את הסכוי (הכל כך קלוש גם בלעדיו) למפץ אמיתי, אותו יום מיוחל בו מפלגת מרכז-ימין ומפלגת מרכז-שמאל, תתעלינה על עצמן, תעשינה קואליציית חירום אמיתית (החירום בנושא זה אינו פחות חירומי ממצב של מלחמה) שכל מטרה שידוד מערכות מוחלט. החרדים מתים על טיפוסים מסוגו של לפיד, שעוזרים לפזר מסך עשן ולהסתיר את אור הרכבת שדוהרת ממול, בזמן שהם ממשיכים במלאכת הפרו ורבו ההרסנית.

orenfriedman

New member
"המפץ" הוא הזיה שמטרתה להסיח את הדעת

השיטה לא מאפשרת חיה כזאת, ומארג האינטרסים הוא כזה שמונע מהלכים מהפכניים. "השיטה" היא לא רק שיטת הבחירות, אלא כל המערכת הפוליטית, כולל שיטת הבחירות המקדימות, האינטרסים קצרי הטווח ש(בהכרח) שולטים במעשיו של הפוליטיקאי, וכן הלאה. תוסיף לזה תהליכי עומק שנמשכים כבר עשרים שנה ויותר (ומשפיעים על הבוחרים ועל הנבחרים) כמו רדידות הדיון הציבורי, חוסר יכולת להבין תהליכים, ניתוק מוחלט של הגיון בין סיבה ותוצאה, והנהיה אחרי פתרונות אינסטנס מידיים (או לפחות הכרזות על דיבורים כאלה). לא יהיה "מפץ" מתוך המערכת. כמו כל מערכת, היא עסוקה בעיקר בשימור הכח שלה - כל המערכת הפוליטית (למעט בשוליים) בנויה לדכא "מהפיכות", כיוון שהן מערערות את הסדר הקיים, ומגבירות את חוסר הודאות (הדבר שפוליטיקאים הכי לא סובלים). "מפץ" יכול לבוא רק ממקור חיצוני למערכת - הפיכה צבאית, מרי אזרחי, הפסקת הסיוע האמריקאי, חרם כלל עולמי על ישראל, מלחמה, וכן הלאה. כל השאר זה דיבורים.

WarrenBuffett

New member
אנחנו מדברים על אותם דברים בניסוח שונה.

אין לי שום אשליה שיקום ראש ממשלה שיצהיר שאינו מסכים עם הדרת נשים, ושבכלל נמאס לו מהדתיים, ויקרא לראש האופוזיציה לממשלה שכל תכליתה שינויי חקיקה דרסטיים מהירים. ברור שזה לא יקרה כי זה נוגד את מהות הפוליטיקה וחוקי שימור הכסאות*. אני מתייחס למצבי חרום מוכחים, בהם הטריגר המיידי יהיה מסוג שציינת, שנראה שלמעט הראשון שבהם (הפיכה צבאית, כנראה) - כולם אפשריים. גם מצבים כלכליים קיצוניים, כדוגמת ההיפר אינפלציה של שנות ה-80, יכולה להביא לחיקוקי חירום כלכליים וחברתיים. אז לא במיידי, לא או-טו-טו, לא לאחר הבחירות הבאות, אבל לא הייתי מגדיר זאת כהזייה (אגב, להסיח את הדעת ממה?). * ואם היה שמץ תקווה עם הבחרות רבין (לקדנציה השניה) וברק, הכשלון שלהם, של שני צברים וחילונים גמורים, פוגג מבחינתי לחלוטין את כל הציפיות העתידיות.

yhager

New member
אני בדיעה שהיתה הפיכה צבאית שקטה

בישראל ב 1967. היה מתח גבוה מאוד בין ראשי הצבא (הצעירים), ובין הממשלה (הזקנים האירופאים), והצבא הצליח לכפות החלטות על הממשלה. כך שלא הייתי פוסל הפיכה צבאית כאפשרות. למרות שלא נראה שהצבא היום מסוגל לזה.

כל גנרל שרק רוצה מגיע לפוליטיקה

אז מי צריך הפיכה צבאית הנה שלמה ינאי עוזב את טבע כי הוא כנראה הולך לפוליטיקה

לא רק שניכם..

מדברים על אותו דבר. כל אדם שעיניו בראשו מבין שהמגמה הנוכחית לא יכולה להימשך. כמעט כל החילונים (ואני משוכנע שגם לפיד בתוכם) חושבים שהקרציה החרדית כבר כמעט בגודל של הכלב. עכשיו השאלה היא מה עושים: אופציה א' - "אני לא במשחק הזה". אופציה נהדרת , עובדה אנחנו כאן וטוב לנו אופציה ב' - "מהפכה". יבוא המנהיג שייסחוף אחריו את הרוב (?) ה "שפוי" ל "מפץ גדול" שאחריו ישראל החילונית והדמוקרטית תהפוך למדינה "נורמאלית". נעיף לעזעזל (אולי למחנה ??) 30% מהאוכלוסיה שחיים כמו פרזיטים על חשבוננו , מתרבים כמו עכברים ועוד מעיזים לכפות עלינו את אורחות חייהם ואמונותיהם הפרימיטיביות. לדעתי דברים בְּעָלְמָא שמתאימים לקיטורים בבית קפה או להעברת זמן בפורום
מה שאהבתי ברעיון שמוצג ברצאה (בואו נתייחס לראיון ולא לשליח) הוא שפעם ראשונה אני שומע מישהו מהמחנה שלי שבא עם בסיס לדו שיח. האם הצעד השני ירים את הכפפה ? זה לא טריוויאלי אבל נראה לי כיום כסיכוי היחידי של מדינת ישראל לחזור למסלול של שפיות. אם לא, יש את אופציה א'... נ.ב כן, חייבים להודות הם ניצחו. מה לעשות .

orenfriedman

New member
אתה לחלוטין מפרש אותי לא נכון

המגמה הנוכחית תמשיך גם תמשיך - זה מה יש, ככה השיטה עובדת. לא משנה מי יבחר במי וכדומה. אין כח שהוא חלק מהמערכת שיכול לשנות את זה. אין ״פתרון פוליטי״ או אפילו פתרון דמוקרטי. לא זו אף זו - היות והמצב הוא סטאטי, הרי שתוך 10-15 שנה יהיה שינוי קיצוני גם בתוך המשחק הפוליטי, בגלל הדמוגרפיה. כאשר רוב תלמידי כתה א לומדים במסגרת ייחודית כזו או אחרת, אלה מצביעי העתיד. אף יאיר לפיד לא יכול לשנות את זה. לכן האפשרות היחידה לשינוי היא אירוע חיצוני מחוץ למשחק הפוליטי/דמוקרטי. היות וממילא עסקינן במזרח התיכון אז הייתי מהמר על איזו מלחמה טובה כקטאליסט - אבל כמובן שאירועים כאלה can go both ways. בקיצור, אני שייך למחנה ה״אין מה לעשות יותר״ (חוץ מאשר לעזוב את ישראל או להתחבר לצד המנצח). מדינת ישראל משלמת היום את מחיר 60 שנות החלטות (והמנעות מהן) גרועות. יש מחלות שהן סופניות. בטווח של 20 שנה זו תהיה מדינה שונה לחלוטין מזו שאנחנו מכירים היום. שום שינוי חוק כזה או אחר לא יכול למנוע את זה.

השיטה בישראל מייצגת היטב את סך רצונות הציבור

כששינו את השיטה, הציבור ידע לנתב/לפצל את הקולות שלו באופן שיעקר את השינוי מהכוח הגלום בו. חשבו שפריימריז תביא לתוצאות אחרות, אז נתקעו עם דליה איציק ודומיה. בבחירות הקודמות התבשרנו על פייגליניזם: אנשים שמצביעים ימינה מהליכוד, אבל משתתפים בקביעת הרכב רשימת הליכוד. עכשיו יש גם נסיון שמאלי לתקוע נציגים בליכוד באותה שיטה. אם יעלו את אחוז החסימה ל-20%, יקומו גושי מפלגות שבתוכן עדיין תישמר החלוקה והייצוג לקבוצות הקטנות. התוצאות משקפות את רצון הציבור. אתה רוצה מנהיג עם חזון וביצים, אבל רוב הציבור כנראה לא רוצה (או לפחות רוצה מנהיג עם חזון אחר ממה שאתה מייחל לו), ומיצוע כל הרצונות משתקף בהרכב הכנסת.

orenfriedman

New member
מה שמביא בסופו של דבר

לחוסר משילות ולאי מימוש בפועל של כמעט אף אחד מהרצונות הספציפיים של הציבור (לא סיפוח ולא נסיגה, לא מדינת הלכה ולא הפרדת דת, וכן הלאה). בריחה מהחלטות או חוסר יכולת להחליט היא בהכרח הנורמה. הוא שאמרתי - השיטה מייצרת אינרציה ושינויים קוסמטיים בשוליים, לא שינויים מערכתיים. הסטטוס קוו לא משתנה - אבל זה לא אומר שהמערכת סטטית. היא בתנועה מתמדת, מה שאומר ששמירת הסטטוס קוו מתחזקת תהליכים חברתיים/דמוגרפיים/כלכליים שהופכים בלתי הפיכים ו self sustaining. זה מה יש, ולא יאיר לפיד ישנה את זה. הוא בשר מבשרה של הבעיה.

אם אני מבין נכון, הוא לא מתיימר לשנות את זה

הוא אומר "בואו נמשיך את הסטטוס קוו, רק לפחות נדבר כמו בני אדם" לדעתי אחת הבעיות היא שהסטטוס קוו נשאר כמו שהוא בגלל ששני הצדדים מקצינים, הפער גדל אבל הממוצע נשאר. כמו משחק משיכת חבל שכל קבוצה מקבלת תוספת כוח. החבל לא זז אבל בסוף ייקרע. תעירו אותי כשתיגמר מלחמת האזרחים.

WarrenBuffett

New member
זו לא בהכרח "השיטה", אלא "המציאות".

מה שקובע זו האג'נדה, וזו נקבעת לפי הנסיבות. ברגע שמדינת ישראל, אינשאללה, תפתור את בעיית השטחים ויהיה הסכם שלום, הדיון הציבורי יוכל להתפנות לאג'נדה חברתית, מן הסתם תוך שבירת מחנות פוליטיים קיימים.

yhager

New member
אתה חושב שהפרדת הדת מהמדינה

היא בכלל ריאלית? לדעתי אין שום סיכוי שזה יקרה, וזו אחת הסיבות שאני פה.

למעלה