אהבה במלחמה

אהבה במלחמה

המלחמה הצמיחה כמה מהאהבות הגדולות ביותר בספרות. אהבה במלחמה כרוכה בדרך כלל בפרידה בין האוהבים, ומה יכול להיות רומנטי יותר מציפייה לפגישה המחודשת? אז אילו ספרי אהבה במלחמה אתם מכירים? הנה כמה דוגמאות שנזכרתי בהן, וכולם מומלצים בעיני: מלחמת האזרחים בארה"ב:
"חלף עם הרוח" של מרגרט מיטשל- על אהבתה הנכזבת של סקרלט אוהרה לאשלי ועל אהבתו הנכזבת של רט בטלר לסקרלט, על רקע הקשיים והמראות הנוראים מהמלחמה בדרום. אני זוכרת שתיאורי המלחמה, בעיקר על מצב העורף, היו מאוד משכנעים וקשים, וכך גם סיפור ההתמודדות של הדמויות. הסיפור על האבה עצמה הוא חביב, קצת מופרך, אבל חביב. הספר הוסרט לסרט המפורסם ב-1939, עם ויויאן לי וקלארק גייבל.
"בחזרה אל קולד מאונטן" של צ'רלס פרייזר- מעין סיפור אודיסיאה של אינמאן שחוזר כעריק מצבא הדרום לאהובתו אידה בקולד מאונטן. גם כאן תיאורי המלחמה, גם מהחזית וגם מהעורף, הם מרשימים. גם סיפור האהבה הצליח לרגש אותי. המבנה של הספר הוא סיפור של אירוע שעוקב אירוע ואין כל כך רצף עלילתי. לכן הספר מייגע לפעמים, אבל עדיין מומלץ. הספר הוסרט לא מזמן לסרט מצוין עם ניקול קידמן מלחמת העולם הראשונה:
"הקץ לנשק"- המינגווי. סיפור אהבתו של נהג אמבולנס אמריקאי בשירות הצבא האיטלקי לאחות אנגלייה. הסיפור מבוסס על מקרה אמיתי בחייו של המינגווי. מאוד מעניין להשוות ל "אהבה במלחמה" של ג'יימס נייג'ל, שהוא ספר עיוני ביוגרפי על תקופה זו בחייו של המינגווי. מעניין לראות אילו נקודות הוא דווקא בחר לשנות, ולראות מהם פחות או יותר הגבולות בין מציאות לדמיון בסיפור. מלחמת העולם השנייה:
"המנדולינה של קפטן קורלי"- על אהבתם של קפטן קורלי, קצין בצבא האיטלקי, לפלאגיה תושבת האי היווני קפלוניה, בזמן השתלטות האיטלקים על האי. יש בספר המון פרקים על ההיסטוריה של יוון במלחמה, ההיסטוריה של האי עצמו ורב הזמן בצורה מרתקת ולא יבשה. הספר הוסרט לסרט עם פנלופה קרוז וניקולאס קייג'. אישית אהבתי את הסרט, בעיקר בגלל הנופים מהאי קפלוניה עצמו שדי הסתקרנתי לראות. אבל העלילה עצמה בסרט היא הרבה יותר קיטשית מהספר, וגם הסוף די שונה. אישית, עדיין נהניתי כי בעוונותי אין לי בעיה עם סרטי אהבה קיטשיים, למרות שהסרט לחלוטין לא נאמן לרוח הספר.

willkins

New member
זכור לי רק

"כפרה" של איאן מקיואן, אולי לא קראתי סיפורי מלחמה-אהבה אחרים. בספר מתוארת תקופה קצרה מאוד של מלחמת העולם השניה ודווקא חלק שאף פעם לא חשבתי שהיה באמת קשה - הימים בהם הכוחות האנגליים ברחו מצרפת ממש בתחילת המלחמה. התיאור של המלחמה הוא מזעזע, אין קרבות נועזים אלא רק הרגשה של פחד ומוות. סיפור האהבה של הגיבור והאי צדק שבגללו הוא הגיעה למלחמה משתלבים טוב בסיפור המלחמה. תיאור הנסיבות האלו יהרוס למי שלא קרא את החלק הראשון של הספר (שאינו מתרחש בזמן מלחמה) לכן לא אסביר.

roni64

New member
"עת לאהוב ועת למות"

אריך מריה רמרק. סיפורו של חייל גרמני בחופשה בעת מלחמת העולם השניה. במהלך החופשה נרקם סיפור אהבה בינו ובין צעירה שאיבדה את ביתה ואת משפחתה באחת מערי גרמניה המופצצות.

ILet

New member
למי צלצלו הפעמונים של המינגווי

[מלחמת האזרחים בספרד], שער הנצחון של אריק מריה רמארק.

springgirl

New member
"עפיפונים" של רומן גארי

אהבה בין נער כפרי מחבל נורמנדי לנערה בת אצילים פולנייה , הרצופה תהפוכות ופרדות על רקע מאורעות מלחמת העולם השנייה בצרפת הכבושה.

willkins

New member
ידעתי שכחתי משהו

ספר מעולה. לא מתאר ממש את המלחמה מנקודה של חייל אלא מנקודת ראות של חבר במחתרת הצרפתית.

Guy K

New member
ורק אצלנו אין מלחמות?

אני לא מצליח להזכר בשום ספר אהבה/מלחמה ישראלי. אולי רק שירת הסירנה? אבל הוא לא ממש עונה לקריטריונים. לא היתה שום פרידה, הספר לא היה רומנטי במיוחד, וזו ממש לא היתה אהבה גדולה מהחיים.

roni64

New member
"יופי של מלחמה" / דב"א ../images/Emo58.gif

סיפור אהבה על רקע מלחמת יום הכיפורים, פרובוקטיבי כדרכו של בן אמוץ. חייל נשלח להודיע על נפילתו של חייל אחר, אבל מתאהב באלמנה ובוחר לא לספר לה.

willkins

New member
המאהב של א.ב. יהושוע

לא ממש מתאים אולי אבל בכל זאת הוא מתחיל בשורה: "במלחמה האחרונה איבדנו מאהב." (אם טעיתי מצטער אני אומר מזיכרון) בספר הגיבור ואישתו מחפשים אחר גבריאל שנאבד במלחמה ולא ידוע להם לאן נעלם.מדובר על מלחמת יום כיפור.

"אקסודוס" של ליאון יוריס

אמנם לא סופר ישראלי, ולא נכתב בעברית, אבל הספר מספר על התקופה שקדמה למלחמת השחרור וקצת אחריה, עם הרבה פלאשבקים. הגיבור - ארי בן כנען, שאני אישית דימיינתי אותו הרבה יותר גבוה וחסון מפול ניומן (ששיחק אותו בסרט), קיבוצניק מסוקס וקשוח, חבר ב"הגנה" ופעיל ב"עליה ב'", מתאהב בגיבורה - קיטי פרימונט, אחות רחמניה אמריקאית, שהתחילה בתור תיירת מזדמנת בפלשתינה א"י, שנשבעה להשאר נטרלית ולא לנקוט עמדה, וגמרה בתור ציונית נלהבת יותר מאורד וינגייט (שגם הוא מופיע בספר). סיפור האהבה נעים לקריאה כל זמן שבני הזוג נאבקים זה בזה, כמיטב המסורת של הרומן הרומנטי, אך נהייה קיטשי בסוף הספר עד כדי בחילה. כל האירועים ה"אקטואליים" מתוארים במיוחד לקהל האמריקאי, ומתוך נקודת מבט חובבת יהודים ואמריקאים ודי מתעבת ערבים ובריטים. אין אפור, רק שחור לבן. לחובבי הז'אנר.

"תעתועון" של יצחק בן נר

ספר די מוזר, גם מבחינת המלחמה (האינתיפאדה הראשונה) וגם מבחינת האהבה: חייל שמשרת בשטחים נלחם בגועל נפש שאוחזו על ידי גועל נפש משלו - הוא מפסיק להתקלח. אף אחד לא רוצה להיות בסביבתו פרט לבחורה שהוא מתאהב בה, שהיא תתרנית. אני התחברתי לספר משום שהוא יצא כשאני שירתתי בשטחים, ולפחות בהתחלה הרגשתי קירבה לדברים שנכתבו בו. בהמשך כבר לא (אני דווקא הקפדתי על מקלחת כל יום).

עוד על מלחמת האזרחים בארה"ב -

"צפון ודרום" של ג'ון ג'ייקס, שעוּבּד למיני סדרה טלוויזיונית עם פטריק סווייזי. לצערי, לא יצא לי לראות את הסדרה, וגם את הספר קראתי באנגלית, כך שאני לא זוכרת ממנו הרבה.

s i l v a

New member
אהבות נרקמו

בימי התופת של מלחמת העולם השנייה גם בספריו של היינריך בל:
"איפה היית, אדם?" - אהבה בין חייל גרמני לאילונה, צעירה הונגריה ממוצא יהודי, מורה למוסיקה וגרמנית.
"תמונה קבוצתית עם גברת" - אהבתם של לני פפיפר הגרמנייה ובוריס, שבוי מלחמה סובייטי. היינריך בל זכה בפרס נובל על ספרו זה.

r_yuvali

New member
לגעת במים, לגעת ברוח - עמוס עוז

על אף שאת מרבית ספריו של עוז לא אהבתי במיוחד (למעט "סיפור על אהבה וחושך" המכושף, ומנוחה נכונה היפהפה, בספרו של עוז "לגעת במים, לגעת ברוח" יש תיאור של פרידה בין בני זוג במהלך מלחמת העולם השניה. הבעל מתגלגל ממקום למקום, בדרך לא דרך, עד אשר מגיע לארץ ישראל. אשתו, לעומת זאת, מגיעה, גם כן בדרך עקלקלה, לברית המועצות, והופכת להיות בכירה במנגנוני הביטחון הסובייטים...לא ארחיב עוד, כדי לא לפגום בהפתעות שבספר. יובל

למעלה