אברא קדברה

• פותח הנושא ג81
  • פורסם בתאריך

ג81

New member
אברא קדברה

מה מקור הביטוי "אברה קדברה"? בויקיפדיה כתוב שזה בא מ"אברא כדברא" (ברא כדבריי) בארמית, אבל אני לא בטוח שאפשר לסמוך על ויקיפדיה.
יש איזה מקור מהימן שבו אפשר לבדוק את זה?
אני צריך מקור מהימן כי אני בודק את זה בשביל מישהי שכותבת ספר והיא לא רוצה שיהיו בו אי-דיוקים.

ג81

New member
תודה, ראיתי את הערך בויקיפדיה

וזה גם די אינטואיטיבי לדעתי שזה בא מ"ברא כדבריי". הבעיה היא למצוא מקור יותר מוסמך...

מיכי 10

Member
אין לי, לצערי. תמיד חשבתי שזאת

סתם מילה קִשקושית של קוסמים, כמו "הוקוס פוקוס", שגם את משמעותו אני לא יודעת.

הוקוס פוקוס

מקורו מהמשפט הלאטיני hoc est enim corpus meum, 'זהו הרי גופי', שנאמר במהלך סקרמנטום האאוכריסטה, שבו הופכים היין ולחם הקודש לדם ולבשרו של ישו. לפי תומאס אקווינאס, המאמינים לוקחים חלק בטרנס-סובסטצניה, שינוי מהות, בו הלחם והיין הופכים לבשר ולדם של ישו, שנמהל בדמם ובבשרם שלהם עצמם.
כל התהליך הזה, שבקרב הבורים ועמי הארצות שלא הכירו את כתבי הקודש, ובטח שגם לא ידעו לאטינית, הבינו שמתחולל כאן קסם מסויים, והיין והלחם הופכים לדם ובשר כשהכומר אומר Hoc est enim corpus meum, שלהם נשמע יותר כמו הוקוס פוקוס...

"מילה קשקושית"?

אין "סתם מילים קשקושיות", יש מילים שאיננו יודעים מה מקורן
כשהייתי ילד, השתמשנו במילה "הונולולו" לציון כל מקום רחוק מאד ולא ידוע (מאיפה הכדור החדש? מהונולולו!)
שנים חשבתי ש"הונולולו" היא "מילה קשקושית" חסרת פשר, והיה די מפתיע (ומביך) לגלות שיש מקום כזה...
לגבי "אברקדברה" יש הרבה סברות, ומי שממש מעוניין שיגגל abracadabra ויגלה בעצמו
לדעתי ההצעה למקור ארמי די צולע ומאולצת, אבל מצד שני לא מצאתי הסבר אחר שנראה משכנע

מיכי 10

Member
חושבת שיש מילים סתמיות כאלה.

כמו למשל ב"אן דן דינו" - מה זה "דינו"? ומה זה "קטינו"? ומה זה "קטי קטו"? וכן הלאה.
ואחרי הוקוס פוקוס: "בילי בילי בוקוס" - מה זה??

כן, הונולולו. ונדמה לי שהיה עוד מקום "עלום" כזה, אבל אני לא זוכרת אותו כרגע.
ואצלנו גם אמרו "לך לעזה" - ואולי בכלל התכוונו לקיצור של "לך לעזאזל"?

מדויק חלקית

גם אן-דן-דינו נולד איפשהו כשיר ספירה לילדים, כפי שיש באנגלית, בצרפתית וכמעט בכל שפה
הפתיחה היא בבירור סוג של אחת-שתיים, ההמשך מעורפל ויתכן שחלק מהמילים הן אכן חסרות משמעות ונוספו רק לשם המשקל והחרוז
מכוןן שאנחנו עם רבגוני ואבותינו הביאו איתם המון השפעות שצברו בנדודיהם, קשה לדעת ממי, מתי והיכן אימצנו את הבסיס לשיר, שבוודאי סורס עם הזמן והשתנה ללא הכר.
לדעת ויקי המקור מזרח אירופי, אולי קרואטי

kabeemulo

New member
פעם שמעתי משהו דומה ביותר ל"אן־דן־דינו"

בסרביה :)

המלים ללא ספק עברו שיבוש רב עד לצורתן הנוכחית, אבל עדיין נכרות בהן עקבות השפה הצרפתית, לא?

זה אכן מארמית

הייתי דתי 18 שנה ולמדתי גמרא (ובשביל ללמוד גמרא צריך ללמוד ארמית, מן הסתם).

נ.ב. פריט טריוויה משעשע: הקסם הידוע מהארי פוטר, "אבדה קדברה", גם הוא בא מארמית, ופירושו- "יאבד כדברי".

מיכי 10

Member
ומה קרה

אחרי 18 שנים? יצאת בשאלה? בצבא?
נכון, כדי ללמוד גמרא צריך ללמוד ארמית. גם אני למדתי, אבל את זה דווקא לא ידעתי.
ויש לי מילון ארמי כל כך מאכזב. כמעט "אין אפס":
הוא מלא מילים (כדרכו של מילון, מן הסתם), אבל כל מה שאני מחפשת, ובכל צורה שהיא - אין בו! ועדיין אני לא מעזה להיפטר ממנו.
היה לי לקסיקון יקר, שאִכזב אותי במידה דומה, אז אותו פשוט העברתי הלאה.

מיכי 10

Member
וואו. ברצינות?

איזו הפתעה. חשבתי שמי שהיה דתי והפסיק להיות כזה, נהיָה לא-דתי.
אבל על אתיאיזם בכלל לא חשבתי כאפשרות. מעניין.
ועל פנתיאיזם, עוד יותר לא הייתי חושבת. פנתיאיסט זה מישהו כמו ברוך (בנטו) שפינוזה, למשל?

כן

וגם כמו איינשטיין, אגב (וכן יש מחלוקת בנושא, אבל הדעה הרווחת היא שהוא היה פנתאיסט)

מיכי 10

Member
ומה צריך לעשות?

דתיים צריכים לקיים מצוות עשה, ולא לעשות מצוות לא-תעשה.
אתיאיסטים לא צריכים לעשות כלום.
ומה צריכים פנתיאיסטים לעשות??

למעלה