What made the "Big Bang"..bang

Alex33

New member
What made the "Big Bang"..bang

שאלה מעניינת למי מי שכמוני תופס עצמו דן -לרוב בהפלגת לילה שקטה, לבד בקוקפיט , אבל לא רק בהן- בשאלות "קיומיות" כאלה ואחרות..ומכיוון שהוצעה תאוריה חדשה ומדהימה בנושא, כפי שהיא באה לידי ביטוי מגובש גם בגליון פברואר של הירחון האמריקאי הנפלא DISCOVER , ארשה לעצמי ,חד פעמית, לחרוג ו"לדבר" על נושא אחר..אולי הסקרנות האנושית הטבעית לדעת מה יש מעבר לאופק משותפת לה ולמסעות ימיים.. (לא ניתן להפנות למאמר במלואו, הוא חסום אלא למנויים ומוגן בזכויות..) ולנושא ( לפני שבתיה תמחוק אותי..
מדענים רבים הרגישו אי-נוחות מתאוריה בסיסית זו בעיקר בהקשר לשלוש הנחות ייסוד המתלוות אליה: 1.ל"זמן" יש התחלה והוא החל עם הווצרות הייקום ב"מפץ הגדול" ( BIG BANG) 2.הייקום נוצר בעיקרון..יש מאין.( כיום יש גם גיל מדוייק 13.7 מיליארד שנים..)ולפניו היה..כלום. 3.תורת ה INFLATION ותורת הטבעות (String theory ) החדשניות, מניחות קיום עד 10 ממדים במקום השלושה הידועים לנו בייקום, וזה מאפשר "קפיצת מדרגה" והתגברות על מכשוליים יסודיים בהסבר תאוריתי של תופעות בהקשר לשלוש שאלות אלה ושאלות נוספות אחרות סביב היווצרות הייקום במפץ גדול. הן וגם תאוריות מקובלותי יותר ,מדברות על אנרגיות מדהימות בעוצמתם בחלקיק של חלקיק של השניה הראשונה של הווצרות הייקום, אנרגיות שאף תאוריה לא מצליחה להסביר מה מקורם.. והכל ביחד לסיכום ,מה באמת אם כך ההסבר לשאלה בכותרת,"מה גרם למפץ הגדול..??" כאן באה תאוריה חדשה זו הזוכה להתייחסות רצינית בחוגי הקוסולוגים אשר שניים מבחיריה הציעו אותה לאחרונה. היא מניחה..לא זה לא בצחוק..שהייקום כפי שאנחנו יכולים לחוש בו בשלושה ממדים הוא חלקי וקטן ל"ייקום הגדול" הרב ממדי שאיננו מסוגלים לחוש את קיומו. ב"ייקום" זה יש לידה ( "מפצים גדולים") וסיום מתמידים של "עולמות" תלת ממדיים, בתהליך מתמשך ללא סוף ולא התחלה. ספציפית להיווצרות היקום הנוכחי "שלנו", המפץ הגדול והאנרגיה שמתלוות אליו הם תוצאה של התנגשות בין ייקום אחד תלת ממדי לייקום "אחר" תלת ממדי, ייקום הנמצא ב"מרחק" של פרוטון בודד אחד בלבד מהיקום שלנו , אבל בשלושה ממדים "אחרים" ועל כן גם בלתי ניתן לאבחנה על ידינו...התנגשות זו היא שייצרה ייקום זה והיא מקור האנרגיה לתופעה.. מדהים, נכון ? אז..בוקר טוב לכולם, קצת חומר ..אחר למחשבה למי שנהנה ממסעות רחוקים נוספים לאלה בים.. אפילו אם רק במחשבה.

yoram 1004

New member
בנג בנג על הבוקר

קצת יותר מדי פילוסופיה בשביל כוס התה הראשונה של הבוקר, מה גם שאני שקוע באתרי מזג האויר למיניהם לראות אם לבטל כבר עכשיו את התחרויות ביום שישי בליגה למקומות עבודה או לחכות לבוקר התחרות... זה מזכיר לי קטע מהספר "קון-טיקי" שבו תור היירדל מציין כי הוא נמצא 2,000 מייל מכל יבשה, 2,000 מטר מעל לקרקע ו-2 מטר מתחת לירח... בוקר טוב

איה01

New member
מקסים.

מקסים! אחרי 4 שנים של לימודי אסטרופיזיקה , לא יכולתי למצוא תאור מדוייק יותר למציאות . ג'נין אמרה לי פעם שהיא "אוספת" משפטים חכמים , תרשה לי להוסיף את המשפט לאוסף הפרטי שלי...

מאיר ריבא

New member
String Theory

אלכס אני חושב שבעברית קוראים לזה תורת המיתרים ולא תורת הטבעות. אם כי כמובן יש סדרה שלמה של תורות מיתרים וחלק מהן אכן מניחות שהמיתרים סגורים כמו טבעות. כמו כן (אולי אתה כבר ידע את זה) בחלק מתורות המיתרים יש הנחה של 26 ממדים.

Alex33

New member
אתה מדייק כנראה יותר בתירגום..

של String Theory ,אני את כל ,השכלתי העצמית" בנושא רכשתי מספרים וירחונים באנגלית. בתאוריה ספציפית זו המשותפת לקוסמולוגים Paul Steinhardt פרופסור באוניברסיטת פרינסטון ושל Neil Turok פרופסור בקמבריג' ,יש 10 "ממדים מרחביים". בהדמיה פשטנית קצת, כמו ממברנה או סדין (דו ממדי) המתנופף על חבל כביסה ברוח ב"עולם עליון" יותר (תלת ממדי) כך היקום שלנו (תלת ממדי) עומד כממברנה( תירגום?) או Brane ( קיצור של membrane) ב"רוח" הממדים הנוספים ב"היקום של 10 ממדים"... פיתוח תאוריה זו של "יקומים מתנגשים" ו"מימדים בלתי נראים" מתבססת גם על Superstring Theory ,מודל המנסה לאחרונה לחבר לתאוריה אחת את הקשר בין חומר,אנרגיה, זמן-מרחב, וכוחות הבסיסיים בין חלקיקים ובין גופים בעולם, מטרה מדעית עליונה של עשרות שנים רבות.. וכאן אני עוצר. מבטיח!!

yoram 1004

New member
משפטים לאוסף

1. כמובן שאני מרשה, אעביר מאוחר יותר את הנוסח המדויק (הספר נמצא איפה שהוא בבית) 2. יש לי ספר שלם של ציטוטים נבחרים the quotable sailor, אביא בהזדמנות ציטוט מהציטוט.

בת ים

New member
ועכשיו, שנעבור לתורת הקוונטים?

תאוריה מופלאה. אבל אני לא אתחיל....כי אז באמת אלון ימחוק
בוקר נפלא

fcb

New member
../images/Emo59.gifהמפץ הגדול ????

הירהורים מענינים על הבוקר. יש גם אסכולת אסטרופיזיקאים שכבר מזמן ביטלה את נושא המפץ הגדול והמשיכה לכיווני היקומים המקבילים מכיוון שלא היה ביכולתם כפי שציינת להגיע לפתרונות ראשוניים בנוגע למפץ הגדול.כך גם היגיעו לכך שיש מה שנקרא צבירי יקומים וכמו שאתה מתאר הכל מושפע מהכל ולא משנה היכן הוא נמצא. אז יום טוב לכולם ולהשתמע בגלקסיה הבאה.

zina71955

New member
אז מה דעתכם על זה שברגע שאני

רוצה לכתוב מה שהוא בנושא אני מרגיש שכל הבית מזדעזע לשניה מרעידת אדמה? ובכל זאת מורפי: The number of dufferent hypotheses erected to explain a given biological phenomenon is inversely proportional to the available knowledge. שיהיה לנו בוקר מוצלח.

בת ים

New member
פחחחחחחחחחחחחד!

בניין בן 10 קומות מעל חניון התנדנד בטירוף.אנחנו יורדים.

fcb

New member
לא הרגשתי כלום../images/Emo13.gif

אולי בגלל שהייתי על הקרקע הרעד היה פחות מוגרש

Alex33

New member
אחרי הקפוצינו למטה ברחוב...מה קרה..

בקומה העשירית?.. זה מה נשאר לשאול שהרי..TSUNAMI לא היה פה...

בת ים

New member
אחרי הקפוצ'ינו...2 חולצות

ובחזרה לקומה 10...עד לפעם הבאה.
או עד לSALE הבא

למעלה