ultralight backpacking ועוד שאלה

mabkasmo

New member
ultralight backpacking ועוד שאלה

שלום, אני מטייל כבר לא מעט זמן (בארץ) ולאחרונה נתקלתי בתפיסה שאולי לא חדשה אך די מרעננת- תרמילאות "אולטרא לייט". הרעיון בחשיבת ה"אולטרא לייט" הוא להקטין למינימום את המשקל הנלקח על הגב תוך התחשבות בצרכים שבטיול כמובן. וזאת במטרה להפוך טרקים למהנים יותר וזאת משום שמתעייפים פחות, יש פחות סיכוי לכאבי גב/כתפיים/ברכיים, ישנה פחות סכנה לנפילה ופציעה, וככלל זהו שינוי מרענן בתפיסת הטיולים (לחלקנו). (כשאני אומר משקל קל, אני מתכוון ממש קל, המקסימום של המקסימום 13 קילו...) אני מאמין שחלקכם נתקל ברעיונות השונים של אותה גישה (או בכולם)ורציתי לשאול את אותם אנשים שאימצו, או לפחות ניסו, חלק מאותן שיטות, האם הן באמת יעילות ומועילות או האם הם טובות אך ורק לאותם אנשים "מוזרים" שכותבים עליהן. למי שלא מכיר, להלן מס' אתרים שלדעתי נותנים נקודת פתיחה טובה ללמידת הנושא ובעצמם די מקיפים.(ראו למטה) ועוד שתי שאלות קטנות, לכל אותם אנשים שמשתמשים בכוהליות של טרנג'יה (או כאלו שהכינו לבד-עוד עיקרון של האולטראלייט). לאחר בישול בכוהלייה, איך אתם מוציאים את שאריות האלכוהול שנשארו, הרי חלק נתקע בדופן הכפולה? ו- מישהו פה השתמש או משתמש בכוהל מפוגל? אני רוצה לדעת אם אפשר להתשמש בו בלי לגרום לעצמך נזק. אני יודע שזה חומר רעיל, מאוד!

חי בר

New member
הכל טוב ויפה

נניח שאתה מתכנן סתם טיול של נניח חמישה ימים באזור מדברי (לצורך העניין זה יכול להיות חצייה של הר הנגב, למשל מהר כרכום ועד לערבה- יש מספיק מסלולים לעשות את זה וכמעט שאין מקור מים ודאי בדרך). אין מים בנמצא ונניח שהעונה יחסית "נעימה" ותוכל להסתפק ב-2 ליטר מים ביום. אני הייתי לוקח איזה 10-15 ליטר מים לעניין הזה. אוכל לחמישה ימים (2-3 קילו)? המינימום שבמינימום ביגוד (=סט בגדים יחיד)? שק שינה הכי קליל בעולם (=חצי קילו)? כלי בישול ואמצעי לבישול? בקיצור, לא יודע, אבל לא נראה שכדאי להתחייב על "13 קילו". עדיף תמיד לשאוף למינימום ולא לקחת עודף פיצ'פקעס ודברים מיותרים. הסיסמא שלי במקום "מקסימום 13 קילו" היא "כל גרם קובע". כל מה שלא ממש צריך עף החוצה. אז לפעמים אפשר להסתפק אפילו ב-10 קילו, לפעמים אין ברירה ומעמיסים 20 או יותר, הכל בהתאם למסלול, אורכו, עונת השנה, אפשרויות להשיג מים ומזון בדרך וכו'.

mabkasmo

New member
מה שאני מדבר עליו

הוא מעט יותר מסתם לקחת ציוד קל... מדובר בכמה עקרונות (שנכונים לטיולים בכלל לדעתי): יש לקחת את הציוד הקל ביותר שעושה את העבודה. כל ציוד (מלבד ציוד חירום כעזרה ראשונה וכו') שיש בתיק צריך שיהיה לו שימוש אחד לפחות ביום. ליצור מצב שעד כמה שאפשר כל פריט יעשה יותר משימוש אחד, לדוגמא- מקל הליכה כמוט לאוהל, יריעה של בד אטים למים בדוגמאות שונות במקום אוהל, אותה יריעה היא גם פונצ'ו וכיסוי תיק, המהדרין של אותה שיטה גם מכינים חלק מהציוד (תרמילים, שק"שים, כוהליות וכו', בעצמם..ואז משתמשים אפילו במזרון שטח כגב של התיק). מדובר פה בשינוי תפיסה רציני להרבה אנשים שלא מטיילים הרבה או שטיילו ע"פ סטנדרטים מוכרים. עם זאת, אני פונה שוב בשאלה לאותם אנשים שניסו לאמץ שיטות כאלה (ראו קישורים מההודעה המקורית להמחשת "העקרונות") ושואל- כמה זה פרקטי ונוח לפעול ככה בקנה מידה של טרק ארוך? (*תודה על התגובה, אבל כשאני אומר 13 קילו אני מתכוון שאפילו בתנאי קור וגשם שדורשים יותר ציוד עדיין נשמר המשקל הקל, זה מגיע לרמות של גודל מברשת השיניים, אוכל שמאוכסן מחדש באריזות קלות יותר וכו'...יש מקרים שזה גובל בטירוף.....)

pazro

New member
יש לי ידידה שניסתה לשכנע אותי שזה

הדבר הבה בטיולים עם ציוד, אך בסופו של דבר (ולאחר דיון מעמיק) הגענו למסקנה שברוב האתרים האלו של הצייד האולטרלייט הם או אתרים מסחריים שמנסים (כרגיל) לדחוף לי דברים שאני לא צריך, או אתרים של אנשים שבשבילם טיול עם ציוד על הגב זה ללכת לקניות. וההסברים: נכון אם תוסיף כ 40-60 אחוז למחיר התיק לך באמת תוכל לקנות תיק (ושאר הציוד, שק"ש כהליה וכו') שוקל פחות בכ 20-50 אחוז. אבל כשמחשבים את זה בקילו זה לא יוצא הרבה. מאחר ורוב המשקל הוא מים ומזון (ולא לישכוח מצלמה, פנסים, דלק לכוהליה/בנזניה/מבער) יוצא שבסופו של דבר חסחתה אולי 10 אחוז מהסך הכולל (ואני עוד נדיב בחישובים שלי). אצלי יש ציוד ששוקל כך: תיק 2.4 מצלמה 1.2 שק"ש 0.8 כוהליה + אלכוהול כ 1.5 מזרון 0.3 סה"כ 6.2 .כך שתיק שישקל רק 1.4 ושק"ש של 0.4 קילו יחסחו לי 1.4 קילו, שמתוך סך הציוד וה 12 קילו מים ואוכל יוצא 7.6 אחוז!!!

mabkasmo

New member
נכון שהאתרים האלה קצת מגזימים

ולמען האמת כשעברתי על רשימת הציוד הרגילה שלי הבנתי שאין כמעט דבר אחד שאני לוקח סתם ולא משתמש בו בערך כל יום. עוד עניין זה שאותם אתרים מדברים גם על לא לקחת דברים שבכלל לא חשבתי לקחת (כנראה בעולם יש תפיסה שונה של קמפינג). הכל נכון, אבל. אם אתה מטייל בחו"ל ולא באכסניות אז אני מניח שהיית לוקח אוהל. לדעתי משהו בסגנון של tarp (קשה לתרגם לעברית, אבל זו פשוט יריעה גדולה מניילון אטים למים) יספיק בהחלט, וישקול הרבה (!!!) פחות כמעט מכל אוהל. התיק שלך שהזכרת שוקל לא מעט, וזה אכן המשקל של תיקים רבים בעלי מסגרת פנימית. אותם אנשים משתמשים בתיקים קטנים יחסית ומאחר שלא לוקחים הרבה משקל הם אינם זקוקים לבד חזק כל כך ולמוטות האלומיניום המוסיפים משקל. לי אישית אין הרבה מה לשנות כדי להפוך את מכלול הציוד שלי לקל (הם עושים הפרדה בין light ל-ultralight, שפה כבר מדובר בלקחת מברשת שיניים חתוכה, כף קצרה וכו'). בכל מקרה, אני אמקד את השאלה למה שיותר מעניין אותי- עניין המחסה, האם מישהו טייל בחו"ל או בארץ בתקופות גשומות והשתמש בסגנון שהזכרתי ולא באוהל? אם כן, מה המסקנות. ו- אף אחד לא ענה לי על מה ששאלתי על הכוהליות בהודעה הראשונה...

mabkasmo

New member
ועוד דבר ששכחתי...

רב האתרים הרציניים בנושא מדברים בעיקר על אידיאולוגיה וטכניקות. ו-אלו אנשים שעושים טרקים, לפחות מי שאני מדבר עליו, וכאלה שהחליטו אחרי ניסיון רב בטיולים לעבור לתרמילאות קלה. וכמעט שלא מנסים למכור מוצרים, להיפך, הם מציעים לך להכין לבד כי זה זול יותר.(כנס לקישורים מההודעה הראשונה שלי). דבר שני, אמרת "ולא לישכוח מצלמה, פנסים, דלק לכוהליה/בנזניה/מבער)" זה חלק ממהות התפיסה. להשקיע מה שאפשר בשלושת "הגדולים"- תיק, שק"ש, מחסה. שהם עיקר המשקל. אבל, לא להתעלם משום פריט שלוקחים, או כפי שנרשם באחד האתרים (בתרגום חופשי) "שים לב לגרמים והקילוגרמים כבר יצטברו" אותם אנשים לא יקחו מצלמה מקצועית עם עדשה נוספת, מסנן ועוד. הם יקחו פנס קטן, כנראה עם נורת לד חסכונית וקלה, כוהליה עם דלק לתקופה שהם צריכים עד נקודת המילוי הבאה (אולי קצת ספר לחירום). ואני חושב שיש מה ללמוד מהעקרונות שהצגתי מקודם- רב שימושיות לציוד, וציוד שיש לו שימוש אחד לפחות ביום (מלבד עזרה ראשונה, גפרורי חירום או משהו, וכו'). ניסית להיכנס לאותם אתרים ולקרוא קצת? בטוח תלמד משהו, אפילו אם רק טיפ אחד...

pazro

New member
כמה תשובה וכמה תהיות

בקשר לכוהליה: אצלנו יש גם מכסה שמתברג יפה וגם אטם גומי יעיל. מעולם לא דלף לנו כוהל החוצה, כמובן בהנחה שסגרנו את המכסה כמו שצריך. קשה לי ליראות איך תיק ללא מסגרת יכול להתמודד עם 10 קילו מים, שזה מה שאתה חייב לסחוב בשביל יותר משני לילות באזורנו (באר שבע ודרומה). נראה לי שהאפשרות היחידה לטייל כמו שמתארים באתרים האלו היא בטיולים קצרים (2-3 ימים) שאתה יודע איפו אתה מתחיל ויודע בדיוק איפו אתה מסיים. כבר יצא לי לצאת לטיול בחו"ל שבו ידעתי מתי ואיפו אני מתחיל אבל לא היה לי מושג מתי ואיפו אני מסיים. בסופו של דבר הטיול שלי נמשך חמישה וחצי ימים ולמזלי אני אהב להיות במצב של OVER ורק בזכות המשקל שסחבתי (מעל 8 קילו אוכל) הצלחנו לעשות את הטיול עד סופו. ושלא תגיד "...תנסה אולי זה בכל זה טוב" אז ניסית לטייל בצורה של אולטרלייט, נכון, יש מעט משקל אבל אתה תמיד גומר את הטיול עייף ורעב הרבה יותר. ותאמין לי (מניסיון אישי כואב) זה ממש לא כיף לישון מתחת ליריעה כשיורד גשם, איך שלא תנסה תיגמור עם שק"ש רטוב, אולי לא תמות מזה אבל גם הרבה טוב זה לא יעשה לך. ולשלב התהיות: מה קורה אם אתה מטייל עם מעט ציוד קמה שממליצים באתר, ומתרחשת תקלה. עקמתה את הרגל, פציעה רצינית (שבר) חור במימיה וכד'? עם אתה מצויד בציוד בשיטת האולטרלייט ואתה תקועה באמצע שום מקום, אתה יכול בקלות למות. לא נראה לך קצת מסוכן??? ואל תגיד לי זה לעולם לא יקרה.

mabkasmo

New member
לא הבנתי משהו

אתה מאכסן את הכוהל בתוך הכוהליה?? הבנתי שזה יכול להזיק למתכת. שאלתי מה עושים עם מה שנשאר, הכוונה איך מוציאים את זה חזרה החוצה? בעניין מקרי החירום, ציינתי כבר שזה ציוד שכן נלקח. עם שבר לדוגמא גם ככה אין לך הרבה מדי מה לעשות בלי בית חולים, אתה יכול מקסימום לקבע (כמעט מכל ציוד אפשר לאלתר משהו) ולהיזהר עד שמגיעים למקום עם עזרה. בעניין היריעה, יש יותר מדרך אחת להקים (לא רק צורת ה-A המוכרת. אלא ישנן צורות סגורות כמעט לחלוטין. אבל מאחר ואני פה במטרה ללמוד- איפה ישנת עם יריעה כזו, אם תוכל לתת כמה פרטים על מיקום, עונה, גודל היריעה, צורת הקמה וכו', אני אעריך את זה מאוד. ועוד דבר, שיהיה ברור, הרבה ממה שמדובר באתרי האולטראלייט אני לא לוקח כעיצות שימושיות. לדוגמא, תיק, אני באמת אוהב לדעת שיש לי תיק חזק ועמיד שיושב כמו שצריך ובנוי טוב. אולי זה הרגל אבל על תיק טוב לא הייתי מוותר. מה שבעיקר מעניין אותי בשלב הזה הוא הכוהליות וציוד נלווה שלהן ומחסה קל ויעיל. (אני אישית לא אוהב את רעיון האוהל, אני לא מרגיש בנוח לישון בחוץ ובתוך אוהל, מניסיון). אם תוכל להגיב בעניין הכוהליה והמחסה אני אודה לך.

bivy sack - מישהו מכיר

אני לא יודע אם זה האיות הנכון, אבל יש עוד פתרון ביניים שנקרא bivy sack או לפחות נשמע כך. מדובר בערך באוהל ליחיד מינוס או כיסוי שק"ש פלוס. הדבר שוקל בערך קילו. ונשאלת השאלה - למישהו יצא לנסות ולהמליץ?

mabkasmo

New member
לפי מה שאני יודע זה די צפוף

הבנתי שזה נחמד אם יש קצת גשם בלילה, אבל אם אתה נאלץ להישאר ככה הרבה זמן כי יש גשם שלא מפסיק או שלג, אז זה ממש לא סימפטי. מה שכן, זה אטום כמו אוהל, אבל אין מקום לארגן ציוד או להגן עליו (יש דגמים עם "מרפסת" קטנה לציוד). אני יודע שיש כאלה שמשתמשים בזה בשילוב עם יריעה (tarp) כדי לקבל כיסוי מושלם (הרגליים יכולות לבצבץ מחוץ ליריעה). הנה תמונה-

mabkasmo

New member
אה, ועניין המים

נכון שבארץ ובאיזורים מדבריים המצב שונה. אני מוכרח לציין שהרבה מהתיאור של אותם טיולים כולל בין השאר שימוש במים "טבעיים" וטיהורם ע"י פילטרים או יוד או כל דבר אחר. ישנם מקומות שמי הנהר או המעיין טובים לשתייה כמו שהם. אין ספק שבאיזור יבש וחם כמו ישראל הגישה בעניין שונה. דרך אגב, איזה סוג אוכל לקחת בדיוק?

חי בר

New member
"עניין המים" הוא לא רק בישראל

יש מקומות שאין בעיה למצוא פלג מים כל 10 דקות הליכה, או שכל 2-4 ימים אפשר לקנות אוכל וכו' אבל זה לא ככה ברוב העולם. מהנסיון המועט שלי באפריקה ובמזרח (איזה שנתיים וחצי, שרוב הזמן הוקדש לטיולים רגליים עם כל הציוד על הגב), לא בכל מקום אפשר להשיג מים ומזון ובהחלט שרוב הזמן צריך להוסיף את זה על הגב. מחסור במים הוא לא רק בעיה של מקומות חמים- יש מדבריות קרים מאוד ו/או בגובה רב והמים גם אם יש בשפע יכולים להיות במצב מוצק ואז צריך להוסיף גם לא מעט דלק (על הגב) כדי שיהיה מה לשתות. לדעתי לא צריך ללכת לקיצונית פאנאטית כמו חלק מהאתרים של ULTRALIGHT שראיתי בימים האחרונים
- צריך קצת הגיון פשוט ושכל ישר, וכל מי שהולך ברגל עם הציוד על הגב מבין את העקרון- כמה פחות משקל יותר טוב, יותר נוח, יותר בריא ויותר יציב. בסופו של דבר כל אחד מגיע למינימום ההכרחי ועושה את החשבון שלו על מה הוא מתפשר (ומוריד מהגב) ועל מה לא.

ששש

New member
עקרונות האולטרא לייט

אני מסכים עם הנאמר מקודם, קשה בארץ להפוך את עניין האולטה לייט למשהו מעשי במיוחד ולו בשל עובדת היותינו מטיילים באיזורים מדבריים היבשים ממקורות מים. מאידך יש כאלה שמטהרים ממים באמצעים שונים ובכך חוסכים בכמויות המים הנלקחות. כמובן שהדבר צריך להעשות בזהירות ותך הכרות על מקורת המים בשטח וטיבם. הערה נוספת לעניין, הוא שחסידי האולטרה לייט האדוקים אינם נדרשים לתרמיל חזק ועמיד היות שהם לא סוחבים כמעט משקל! יש כאלה גם שגוזרים תוויות בגדים ועוד וכל זאת על מנת לחסוך עוד 10 גר'. חיבר צודק בהחלט צריך לקחת את העקרונות של האולטרה לייט וליישם אותם בצורה המתאימה לנו, למשל לחסוך במשקל היכן שניתן וגם איפה שלא. באוכל בביגוד וכיו"ב למשל, לקחת משחת שיניים, סבון וכו' בקופסאות קטנות כקופסאות פילם, להחליף ציוד כבד בציוד קל ורב תכליתי... ועל כך דובר ואולי עוד ידובר. יש לדעת כי ככל והציוד יהיה קל יותר הוא יהיה גם יקר יותר. מי שרוצה ליישם לפחות את עקרונות התפיסה, יעשה לפני טיול את הדבר הפשוט לא רק יוציא מהתרמיל את מה שהוא לא צריך אלא יכניס מראש אך ורק את הדברים שהוא לא יסתדר בלעדיהם! כך מצמצמים (בכאב לב) עוד כמה דברים. לעניין הכהליה, כהליה כמה שהיא פשוטה, עדיין רצוי לתחזקה, גם אם מינימלית. בין היתר זה לנקות את המבער ולייבש אותו. (מבער מלוכלך עלול לגרום לבערה לא נקייה וללהבה מפייחת) כך שאם אתה מניח למבער להתייבש היטב לאחר ניקויו לא ישאר בו דבר. שאלת גם על השארת כהל במבער, ניתן להשאיר כהל במבער. רצוי לא לאכסון ממושך את אם במהלך טיול נשאר שאריות כהל אתה יכול לסגור את המבער עם המכסה עם האטם מגומי (אחרת לשם כך הוא קיים?) ולהשתמש בשאריות הכהל להדלקה הבאה.

mabkasmo

New member
כוהליה תוצרת בית

שאלתי על הכוהליה מאחר ואני משתמש בכוהליה תוצרת בית (מפחיות קולה משומשות) ואין לי מכסה מתאים. אני חושב שמבחינתי הפיתרון הוא פשוט ללמוד איזו כמות כוהל אני צריך לכל בישול ולשים כמות מדוייקת שישאר כמה שפחות... בעניין הדלק, זה בטוח להשתמש בכוהל מפוגל? כי בינתיים אני משתמש באתילי (זה שמוכרים בסופר ובחנויות משקאות) והוא יקר יחסית למפוגל. אני רוצה לדעת אם בטוח להשתמש במפוגל למרות שהוא כל כך רעיל....

jeshu

New member
כוהל הוא מאוד כורוזיבי כלפי אלומיניום אבל לא כל כך כלפי הכלי בו הוא מוחזק בכהלייה.רצוי לשמור אותו בבקבוק נפרד תמיד עם אפשר וזה לא קשה - פשוט לרוקן חזרה אחרי הארוחה. כל כוהל לא אתילי הוא רעיל כלפיך....בהוראות של טרנגיה כתוב שכל כוהל הוא טוב.אגב,בדרום אמריקה לפחות קניתי כוהל נקי (אני לא בטוח בנוגע לאתיתלי או לא) בגרושים. אפשר גם להקטין את כמות הדלק בעוד דרכים כגון להשרות אורז או קטניות במים לפני הבישול או לחתוך ירקות לחתיכות קטנות.

mabkasmo

New member
יצא לך להשתמש בסוג רעיל?

אני מניח שאפשר להשתמש בלי יותר מדי סיכון, פשוט להימנע ממגע עם העור. אני רוצה לדעת עד כמה זה נוח לשימוש מבחינה בטיחותית (מישהו שמבין בכימיה עשה לי הרצאה שלמה על כמה שזה מסוכן...).

jeshu

New member
יוצא לי לבוא במגע עם מתאנול על בסיס יומי כמעט ולט קרה כלום...אבל רק טיפה... תראה,זה מתאדה מהעור שלך כי אתה חם.מי שמבין בכימיה כנראה יודע ואני מכיר מספיק אנשים שמבינים בכימיה,אבל לא בסופ"ש... בטיחותית - אתה מפחד לשאוף או לספוג את זה איכשהו או משריפה. בכל מקרה תבדוק מידע של טרנגיה,יצרנית הכהליות השוודית (אם אני זוכר נכון) ותראה מה הם אומרים.

mabkasmo

New member
ממה שהבנתי מאתרים של טרנג'יה

הם מדברים על כהל מפוגל כאפשרות. הם לא הזכירו כללי בטיחות מיוחדים...

ששש

New member
בוודאי שכן

הזהירו שמדובר בחומר רעיל ולהימנע ממגע עם העור, אם לתעבוד איתו בזהירות, לא צריכה להיות בעיה. אך תמיד כדאי להמנע משימוש בכהל מפוגל ולהעדיף להשתמש בכהל לשתיה. לא רעיל, לא יקר במיוחד ובוער מצויין. (כיוון שהוא מגיע בריכוז של 95% מומלץ לדלל אותו ב10% מים.)

sela v

New member
לכל טיול

צריך להתאים לאזור שבו מטיילים את הציוד. למשל אם נתפס על הר נקח מעיל חם, אבל למקום חם לא נצטרך ביגוד חם. עוד משהו שהזכירו פה בנוגע למשקל זה המצלמה. הרבה נותים לקחת את המצלמה + עדשות, וזה באמת מוסיף כמה קילו טובים. לגבי אוכל עוד משהו שמוסיף משקל רב. אני חושב שלגבי האוכל אפשר לפתוח שרשור חדש, והוא יהיה אף יותר ארוך משרשור האולטרה לייט. ראיתי כל מיני אתרים של אנשים שמלמדים איך להכין ציוד לבד, אבל אין הרבה משוגעים לדבר בארץ ובמדינות אחרות. אני בטוח שלמי יש את הסבלנות, זמן וידע יכול לשלב ולבנות בעצמו ציוד שמתאים ספציפית לו ולטיולים שהוא מתכנן.

למעלה