To MANA or not?

itaym02

New member
To MANA or not?

A question: If you could rewrite the D&D system, what was your preffered spell mechanizem - You allways remmember all the spells, but you have to spend MANA to cast them (the Diablo way ) or the way it is done now TATA

DDN

New member
וזה בערך מה שעשו

עם המכשף במהדורה השלישית. אמנם אין לו נקודות מאנה, אבל יש לו כמות מכל דרגה, והוא יכול להמיר למטה (יכול להטיל לחש של עוצמה ראשונה במקום לחש של עוצמה שנייה). והוא זוכר את כל הלחשים. מה רע?

סנדרין

New member
דווקא הרעיון של ../images/Emo142.gif

כוח מסויים שנלקח בהטלת קסם הוא טוב. ככל שיש לקוסם פחות 'MANA' הוא תשוש יותר, ו-'נותר בו כוח רק למעט קסמים'. אולי אפשר להגדיר מספר מסוים בתור MANA - מתבסס על רמת הקוסם\מכשף ועל החוכמה\כאריזמה\וואטאבר - ולכל קסם לקבוע מספר נקודות שהוא תופס. קוסמים צריך לחלק את הנקודות שלהם בשינון קסמים בבוקר ומכשפים מנפים נקודות כשהם מטילים קסמים במשך היום.

HellFire Knight

New member
מוסכם...

לדעתי זה רעיון טוב מאוד... והוא מאוד אמיתי... שנחלשים, זה יותר הגיוני וטוב מאשר: "אני יכול להטיל שני לחשים מדרגה 5 שזה גבוה בשבילי ועוד הרבה מדרגות יותר נמוכות" למה לא ש"אני מטיל לחש דרגה 5 שלוקח לי הרבה מאנה, מזל אבל שאני חזק מספיק ויש לי עוד בשביל עוד לחש חזק... או הרבה חלשים"

Gilgam69

New member
יש מערכת נקודות כוח במו"ד 3

בעוד שהמכשף נותן יותר גמישות על חשבון מגוון מאשר הקוסם, הפסיון (Psion), האדם המשתמש בכוח המחשבה להפעיל כוח על-טבעיים (שהמון מהם דומים ללחשים), מקריב עוד יותר מגוון בשביל לקבל עוד יותר גמישות. איך? לפסיון יש מאגר נקודות כוח והוא פשוט בוחר איך לבזבז אותם לפי רמת הכוחות המופעלים. עלות הכוחות הוא זו: דרג 0: מספר פעמים ביום בחינם (בהתבסס על הדרגה שלך) ולאחר מכן 1. דרג 1: נקודת כוח אחת. דרג 2: 3 נקודות כוח. דרג 3: 5 נקודות כוח. דרג 4: 7 נקודות כוח. דרג 5: 9 נקודות כוח. דרג 6: 11 נקודות כוח. דרג 7: 13 נקודות כוח. דרג 8: 15 נקודות כוח. דרג 9: 17 נקודות כוח. כפי שניתן לראות, למקצוע זה יש בעצם את רכיב ה-MANA, שקיים בכל כך הרבה מקומות אך עד כה לא ב-D&D לדורותיו, שם שיטת הקסם מבוססת ע"פ שיטה שמופיעה באיזה ספר קריאה.

נקודות קסם

יש כמה שיטות שמשתמשות במערכת של נקודות קסם, בכל מיני דרכים. בפנדרגון למשל, יש בכל כישרון (בערך כמו אסכולה) כמה לחשים, שחלקם עולים קצת נקודות וחלקם המון. לכל קוסם יש מאגר של קוביות שמושפע מכל מיני דברים (גובה תכונות האופי הנחשבות בדת שלו, ימים קדושים מסויימים, הקדוש הפטרון או האליל שלו, מקומות מיוחדים, וכו'). כל פעם שהוא מנסה להטיל לחש (מה שלוקח כמה ימים, או לכל הפחות כמה שעות) השחקן מגלגל את הקוביות, ומנסה להגיע לסכום הנקודות שהלחש דורש. בדרך כלל הוא גם נרדם אחרי זה (הקוסמים שם נועדו במקור להיות דמויות בלי שחקן, ולא הכי כיף לשחק אחד). בסטורמברינגר, מי שרוצה להטיל קסמים חייב להיות בעל תכונת "עוצמה" (פאוור) של 16 ומעלה. אם עמדת בדרישה הזו, והחלטת שאתה רוצה שהדמות שלך תדע קסמים, אז יש לך מאגר של נקודות קסם שזהה לתכונה הזו. כל דמות יכולה להחזיק "בזיכרון" מספר לחשים שזהה לתבונה שלה, ואת השאר לשמור בספר לחשים. ברגע שאתה רוצה להטיל לחש שיש לך בזיכרון, כל מה שאתה צריך זה לשלם את מחירו בנקודות קסם (ברוב הלחשים - בין נקודה לארבע). לחשים שהוטלו לא נמחקים מהזיכרון, אבל אם נקודות הקסם שלך ירדו לאפס, אתה תתעלף. הן מתחדשות בקצב של אחת לשעה, או שאפשר לחדש את כולן בשנת לילה טובה. מכיוון שהקסם שייך להתוהו, כל למידה של לחש או שימוש בו, גורמות דמות לקבל נקודות בנטייה לתוהו. עוד דבר מעניין שעושים שם עם נקודות קסם זה לזמן שדים ויסודנים. אבל היסודן המצ'וקמק ביותר עולה איזה ארבעים נקודות, כנ"ל לגבי העלוב שבשדים - מה שמאלץ את הדמויות שחפצות בהם לנקוט באמצעים מעניינים (יש איזה לחש שמאפשר לאכסן נקודות קסם במוקד מסויים וככה כמעט להכפיל את אלו שיש לך, עוד לחש שמאפשר לכמה דמויות לצרף את הנקודות שלהן למאגר כולל, ומכירת נשמתך לתוהו גם מניבה נקודות קסם). למהדורה השנייה יצא בזמנו ספר עזר על קסם, שהכיל שיטה של מאגר נקודות קסם הן לקוסמים והן לכוהנים, שאיפשרה להמשיך לשנן לחשים קבועים (במחיר של פחות נקודות) או להשאיר נקודות פתוחות להטלת לחשים ספונטנית (שעולה יותר) - השיטה הזו הייתה ממש מצויינת, והשתמשנו בה תקופה מסויימת. נדמה לי שלא אמור להיות קשה להמיר אותה למו"ד3. אם תמצא את הספר, שנקרא: spells & magic במהדורה הראשונה של מוד"מ הייתה שיטה די מגושמת של כוחות פסיוניים, שהשימוש בהם עלה בנקודות כוח, ובמהדורה השנייה הופיע סוג דמות שהתמחה בכך - הפסיוניסט. לכל פסיוניסט היה מאגר של נקודות כוח שהושפע מהתכונות שלו, והיו לו כמה כוחות קבועים (הוא יכל ללמוד עוד כשעלה בדרגות) שבהם יכל להשתמש תמורת נקודות כוח - כשבנוסף הוא היה צריך להצליח בבדיקת כשרון כדי להפעיל אותם. הבנתי שבמהדורה השלישית הפכו את זה ליותר מידי דומה לקסם, וחבל - כי מדובר היה בסוג דמות שונה ויחודי, ולא מין קוסם עם טריקים אחרים.

shadowfax

New member
אני אוהב את השיטה המקורית

למה? כי היא גורמת לאשף לנצל את הלחשים שלו עד תום, כל לחש הוא יקר כי הוא יחידי וניהול הלחשים וניצולם הופך להיות לחם חוקו של האשף ושחקנו, שחקן עם דמות קוסם ישב כל הזמן עם הספר ינסה לנצל את הכיתוב בתיאור הלחש כדי למצוא שימושים חדשים ושימושים ללחשים שיצילו את המצב בדיוק כמו דמותו

היא לא חפה מבעיות

ברוב השיטת שיש בהן נקודות קסם שראיתי, אין לדמויות מחסן לחשים ענק לשימושן. גם אם יש לך יותר נקודות קסם ממה שיש נקפי"ם לפיל, אתה יכול להיות "תקוע" עם איזה חמישה לחשים בשיא הקריירה הקסומה שלך. בשיטה הקלאסית (שכפי שהבנתי, מתבססת על ספריו של אחד, ג'ק ואנס - "האדמה הגוועת" או משהו כזה) יש נטייה מסויימת לחפש לחשים "פיצוציים" במיוחד, כי כשאין לך לחש מתאים, תמיד אפשר ללכת בכוח... כמו כן, יש משהו קצת עקמומי ברעיון שאני יכול להטיל עכשיו שלוש פעמים את הלחש מעוצמה 9 "השיבה השנייה של ישו", אבל אין לי שום יכולת להטיל את "אור" ו"עצירת פתח" כי כבר ביזבזתי אותם.

shadowfax

New member
מסכים שלעיתים יש בעיות

אך במהדורה השלישית נתנו קצת יותר עומק לעניין ע"י הכנסת הרעיון שהקוסם למעשה מטיל את הלחש כמעט במלואו אך משאיר את הסוף, רעיון נחמד שאף דומה לרעיון באמבר (מוטיב משיכת החבל). על כל מקרה מצאתי שקוסמים בשיטת מאנה (למינה) אינם "מנצלים" את הלחש ונוטים לפספס את רעיון (לטעמי) של השימוש בלחש לעזרה יש להם אפשרות לטעות בלחש מבלי לשלם על זה יותר מידיי (לא עבד ננסה אחר) לעומת מו"ד שם כל לחש שהוטל הוא קריטי כי יכול להיות שהוא יהיה שמיש יותר אחר כך כך שטעות בלחש יכולה לעלות בחיי הדמות, דמויות מו"ד יגשו להטלת לחשים תוך מחשבה מעמיקה ואילו בשיטות מאנה אין צורך במחשבה

יש בעיות

> אך במהדורה השלישית נתנו קצת יותר עומק לעניין ע"י הכנסת הרעיון > שהקוסם למעשה מטיל את הלחש כמעט במלואו אך משאיר את הסוף, רעיון נחמד > שאף דומה לרעיון באמבר (מוטיב משיכת החבל). אני לא אומר שמה שיש במו"ד זו שיטה פסולה, דפוקה ורעה - יש בה את הייחוד וההגיון הפנימי שלה. אבל, וזה אבל גדול, היא קצת פחות מסתדרת לי עם הדימוי של קסם והשימוש בו כפי שהוא מופיע באגדות ובסיפורים. > על כל מקרה מצאתי שקוסמים בשיטת מאנה (למינה) אינם "מנצלים" את הלחש > ונוטים לפספס את רעיון (לטעמי) של השימוש בלחש לעזרה יש להם אפשרות > לטעות בלחש מבלי לשלם על זה יותר מידיי (לא עבד ננסה אחר) לקסם עדיין יש מחיר - בנקודות קסם, ולפעמים בעוד כמה דברים. כמעט בשום שיטה אין אפשרות לכשף את דרכך בסבבה. > לעומת מו"ד שם כל לחש שהוטל הוא קריטי כי יכול להיות שהוא יהיה שמיש > יותר אחר כך כך שטעות בלחש יכולה לעלות בחיי הדמות ולמה להסתמך יותר מידי על קסמים והשימוש בהם מלכתחילה? זה קצת הופך אותם לכלי בנאלי לפתרון בעיות, לא? במקום לחשוב ולתכנן, מתאימים לחשים למצבים. מכיוון שגם בשיטה של נקודות קסם למאגר יש סוף, ולרוב מיצויו כרוך בתוצאות לא נעימות (קראתי פעם שבמהדורות ישנות של משחק התפקידים ווארהמר, לא הייתה דרך לחדש נקודות קסם, וכשהן היו נגמרות היית מת - ברוב השיטות האחרות זה נוראי פחות), גם במצב שבו עובדים עם נקודות קסם אי אפשר להטיל לחשים בלי מחשבה - במיוחד אם יש אפשרות שהלחש לא יעבוד, אבל הנקודות יתבזבזו בכל זאת. > דמויות מו"ד יגשו להטלת לחשים תוך מחשבה מעמיקה ואילו בשיטות מאנה > אין צורך במחשבה אני חולק על הקביעה הזו. נניח לרגע לעובדה שבארבע מתוך חמש קבוצות מו"ד מצויות, המילה העיקרית שתשמע בהקשר של "לחש" היא "כדור אש". נחזור שנייה לשלב שבו הקוסם עומד לפני ההרפתקה, עם ספר הלחשים ביד, ומשנן לחשים. איזה מין לחשים הוא יקח כשהוא לא יודע מה מחכה לו? לחשים שאפשר להפוך אותם לכאן או לכאן, ושיוציאו אותו מרוב הצרות הצפויות - ואני לא מאשים אותו, הרי אני עצמי אורז ככה את המזוודה שלי אם אני נוסע למקום בו מזג האוויר בלתי-צפוי. במצב שבו יש לך כמה לחשים שאתה יודע, ומאגר נקודות כוח בשביל להפעיל אותם, אתה לא תסתכל כל כך על הלחשים, אלא על כמה כוח נשאר לך להשתמש בהם, והאם לא כדאי לחסוך אותו להזדמנות בה באמת תזדקק לו.

shadowfax

New member
ברור שקוסם ירצה לקחת כדור אש

זה לחש עם שמישות יפה אבל סה"כ כמה לחשים בצורת כדור אש יוכל לבחור האשף? הוא הרי צריך להגיע לעוצמה הזו וגם אז ישנם המון לחשים מגניבים באמת לבחור באותה עוצמה כמו האצה או תעתוק או אפילו מגע הערפד שיכולים להתחרות ביעילות בכדור האש ולהיות אופציה לאשף, ומה עם שאר העוצמות בדרך ל3 שבהם ישנם המון לחשים שאינם התקפיים (עוצמה 2 הוא היותר ידועה) כך שהאשף כן לומד את חשיבות הלחשים הלא התקפיים.

Shadowmage

New member
אני מעדיף

שיטה שמשתמשת במאנה, כמו ברולמאסטר. לכל קוסם יש נקודות כוח דמדתפרות עם העלייה בדרגות וככל שהוא מטיל יותר לחשים כך ההטלות הבאות קשות יותר - כל הטלה דורשת בדיקה, אלא אם כן זה לחש פשוט יחסית (נמוך בשני דרגות מדרגת המטיל) והמטיל לא בזבז כמעט נקודות כוח (פחות משליש). מבחינת הלחשים, בארולמאסטר יש כמות עצומה של לחשים במגוון די גדול, ולקוסם יש המון לחשים שהוא יודע. אף פעם לא הצלחתי להבין את הדרישה של שינון לחשים לקוסמים (ובטח שלא לכוהנים). קוסם לומד לחש מסוים, אח"כ הוא יכול להטיל אותו בכל רגע, הוא לא "שוכח" איך. כוהנים בכלל לא צריכים להיות תחת המגבלה הזו, אצלם אלו הרי תפילות, לא לחשים. הכוהן מתפלל אל האל שלו ואם האל נענה לו, הלחש מוטל.

קסמים, קוסמים ואחרים

> שיטה שמשתמשת במאנה, כמו ברולמאסטר. לכל קוסם יש נקודות כוח דמדתפרות > עם העלייה בדרגות וככל שהוא מטיל יותר לחשים כך ההטלות הבאות קשות > יותר - כל הטלה דורשת בדיקה, אלא אם כן זה לחש פשוט יחסית (נמוך בשני > דרגות מדרגת המטיל) והמטיל לא בזבז כמעט נקודות כוח (פחות משליש). אם ברולמאסטר זה כמו במאר"פ, אז מה שקצת מעצבן שם זה שאתה לא יודע לחשים - אתה יודע רשימות שלמות של לחשים מאותה משפחה. > מבחינת הלחשים, בארולמאסטר יש כמות עצומה של לחשים במגוון די גדול, > ולקוסם יש המון לחשים שהוא יודע. עד כמה שהתרשמתי, ברולמאסטר אין באמת 2000 לחשים שונים, אלא הרבה וריאציות על אותו לחש - היעלמות מעין 1, היעלמות מעין 2, וכו'. > אף פעם לא הצלחתי להבין את הדרישה של שינון לחשים לקוסמים (ובטח שלא > לכוהנים). קוסם לומד לחש מסוים, אח"כ הוא יכול להטיל אותו בכל רגע, > הוא לא "שוכח" איך. ככה אני מתאר לעצמי קסם - לא בצורת צריבה בזיכרון ומחיקה, אלא בצורת משהו שאתה יודע אבל צריך להיות במצב מסויים כדי להפעיל. השיטה של מו"ד, נועדה לדעתי בעיקר לשם יצירת הגבלה על הקוסם (בשם העיקרון המשחקי של איזון בין הדמויות) ותלות בספר הלחשים. > כוהנים בכלל לא צריכים להיות תחת המגבלה הזו, אצלם אלו הרי תפילות, > לא לחשים. הכוהן מתפלל אל האל שלו ואם האל נענה לו, הלחש מוטל. אני לא בטוח אם אפשר לקרוא למה שכוהן עושה "תפילות" ולתוצאות "ניסים" - נס אמור להיות משהו נדיר להחריד, אחרת מה כל כך נס בו? אישית, אני לא אוהב את ההפרדה בקסם בין "קוסמים" ל"כוהנים" - ב"מציאות" (כמובן שבעולמנו אין כשפים וקסמים, וכל הטוען אחרת הוא שקרן או שוטה), לתורת הנסתר ואומנות הכישוף היה קשר הדוק לאמונות דתיות, ולא כל מי שהוא איש דת בתפקידו גם מתעסק במאגיה וכישוף. בפנדרגון למשל, כל הקוסמים הם בעצם או מכשפים ומכשפות פאגאניים (דרואידים), או כמרים נוצריים.

תקראו לי סוטה

אבל לדעתי צריכים להיות כמה לחשי בסיס מאוד מוגדרים ואת השאר הדמות תוכל להטיל לפי מגילות שהיא מוצאת. זה יכול לתת לשה"מ המון אפשרויות. הגיוני גם לעשות שדמויות ממינים/קלאסס שונים ילמדו כישופים בצורה שונה. מצטער אם אני נשמע יותר מידי מגוחך, לא שיחקתי כבר כמה שנים.

Remetz

New member
That's what prestidigitation is for

But I guess you COULD aply that to all cantrips if you realy realy want to. Besides, it is possiable (And very much recomanded too) to leave empty spell slots for later memorizing. It does take an extra half hour but you don't have to guess what you'll need ahead of time. Though you should always have some battle and emergency spells ready to cast right away.

אתה לא סוטה

> לדעתי צריכים להיות כמה לחשי בסיס מאוד מוגדרים ואת השאר הדמות תוכל > להטיל לפי מגילות שהיא מוצאת. אבל, מאיפה הגיעו המגילות? מי כתב אותן? הסבר הגיוני יכול להיות שפעם הקסם היה חזק ואדיר, והיום הוא היתדרדר והתנוון, והמכשפים של ההווה מחפשים שיירים מכישופי העבר הגדולים, שאותם הם כבר לא יכולים לחקות. > הגיוני גם לעשות שדמויות ממינים/קלאסס שונים ילמדו כישופים בצורה > שונה. אישית, לי נראה שהטלת קסמים, למידת קסמים וכו', היא עניין מאוד אינדיבידואלי, ואותו לחש לא יראה אותו דבר אצל שני קוסמים שונים.

אפשר לשכלל את זה עוד יותר

ככל שהדמות שלך מתפתחת יותר בכיוון מסויים ככה קסמים ממסוגים שונים יעבדו אצלה באופן יותר מוצלח ומסוגים אחרים בפחות. זה יכול להתבטא באחוזי הצלחה, הורדת נק"פ, או אפילו עלות במאנה. בקשר למגילות, תמיד אפשר להביא הסבר למי שהמציא אותם, מה שאני מנסה להעביר הוא הרעיון התיאורטי. שהשה"מ יוכל להשתמש בעובדה שהוא קובע איזה קסמים יהיו לקוסם מעבר לקסמי הגנה\התקפה בסיסיים. יש המון קסמים מאוד איזוטריים שבקושי משתמשים בהם ואף שחקן שפוי לא ילמד אותם מיוזמתו כשהוא יכול ללמוד כישוף קרב איכותי במקום. וזה גם נותן לשה"מ אפשרות להמציא קסמים לפי הצורך.

מירטל

New member
עוד שיטה.

שיטה אחרת שאף אחד לא הזכיר פה (ומאד חביבה עלי, באופן אישי), היא השיטה של נק"פ תמורת קסמים, ז"א שבכל פעם שאתה משתמש בקסם, אתה למעשה נפצע ( כמו השימוש בmana, רק שהmana הנק"פ שלך, הם למעשה אותו דבר). היתרונות של השיטה הזאת ברורים : קוסם פצוע קשה לא יוכל להטיל כדור אש, וחסל סדר "רייסטלינים" למינהם, שבקושי יכולים להגיד שלושה מילים ברצף בלי להשתנק ( אבל יכולים לצעוק את הלחש של כדור אש).

למעלה