TIA

MdaMen

New member
TIA

שלום לכולם, תמיד אני רואה שבקורסים ובכל ההדרכות מייחסים חשיבות קטנה לTIA. חשבתי, האם אין לזה סיכונים? זה אירוע חד פעמי שחלף וזהו? הרי זה גם מראה על חסימה כלשהי בעורקים כי אם לא אז גם זה לא היה מופיע. מישהו יכול לרשום פה סימנים לTIA? מה הטיפול ברמת השטח וברמת בי"ח והאלה (תרופות קבועות, מעקב קופ"ח וכו') האם TIA יכול להתדרדר לCVA? ואם כן האם זה יכול לקרות מיידית לאחר הופעתו או לאחר זמן מסויים? למישהו פעם היה מקרה של TIA? ואם כן איך זיהתם את זה? ובקשה אחרונה, אם מישהו יוכל לרשום פה את הראשי תיבות אני אשמח. תודה מראש

Seidman

New member
לTIA סימנים דומים לCVA

אבל הסימנים חולפים לאחר 24-48 שעות. אני מתאר לעצמי שהיה לי מקרה או שניים של TIA אבל בכל אופן ניתן רק לחשוד לTIA ולא להגיע למסקנה חותכת משום שניתן להגיע להערכה מדוייקת רק בבית החולים. (אבל אני לא בטוח במאה אחוז) TIA=transient ischemic attack ובכל מקרה זוהי תחושה שחולפת ולא כמו CVA שהתחושה היא לאורך פרק זמן ארוך יותר.

MdaMen

New member
רגע,

אז אם לדוגמא אני מגיע למקרה של חשד לCVA עם שיתוק בחצי גוף ועיוות בחצי פנים הנגדי ויש ל"ד גבוה ורואים ממש שזה CVA אז זה יכול להיות גם TIA שיחלוף לאחר 24-48 שעות? אם עושים לאותו בנאדם CT מה רואים? רואים חסימה ואחרי 24-48 שעות היא נפתחת? לא הבנתי כ"כ מה הולך שם...

all star girl

New member
אני לא יודעת בדיוק להסביר

מה קורה שם, אני מוכנה לבדוק. כאשר אתה תגיע לחולה הוא יראה בדיוק באותם סימנים גם ב CVA וגם בTIA ורק לאחר בדיקות בבית החולים יוכלו להחליט בוודאות מה מהן היא האפשרות הראשונה. התסמינים של הTIA אשק זהים לחלוטין לתסמיני הCVA עוברים כמו שגיא אמר כעבור 24-48 שעות. אם יש למישהו תיקונים /הרחבות אני אשמח לדעת.

reuty123

New member
ואתר...

http://www.infomed.co.il/questions/q_091603_7.htm יש שם הגדרה יפה של TIA

New member
TIA

TIA - Trasient Ischemic Attack​
TIA הוא למעשה שבץ מוחי שפר-הגדרה הסימנים הקליניים שלו נעלמים תוך 24 שעות. למעשה, ברוב המקרים ההתקף מסתיים תוך פחות משעה והממוצע הוא בסביבות רבע שעה מאז התחלת הסימנים עד לסוף הופעתם. TIA נגרם, כמו CVA איסכמי, בגלל חסימת כלי דם, רק שבמקרה זה הגוף הצליח להתמודד עם הקריש ללא שהתרחש נזק מוחי שניתן להבחין בו. לTIA אין סיכונים בטווח הקצר, אך בטווח הארוך TIA יכול להיות סימן מקדים לנטייה לקרישיות יתר ולשבצים "אמיתיים" בעתיד. הסימנים לTIA הם זהים לסימני CVA קל עד בינוני, שנגרם על רקע חסימת כלי דם ולא על רקע פיצוץ כלי דם. הטיפול ברמת השטח כולל רק מתן חמצן, השגחה ופינוי מהיר (אך לא בהכרח דחוף). בבי"ח לאחר ההתקף יש לבצע בדיקה מדוקדקת לחולה כדי למצוא את הגורם להתקף ולתת לחולה טיפול מקטין קרישה לרוב ע"י אספירין. בגלל שההבדלה בין TIA לCVA נעשית רק בדיעבד לאחר שההתקף חלף, יש להתייחס לכל חולה עם סימני CVA כסובל מCVA עד שיוכח אחרת. מקרים של TIA לרוב יראו באמבולנס כאשר האדם או הסובבים אותו ידווחו ש"לפני חצי שעה הוא אמר שהוא לא מרגיש את יד שמאל והוא לא יכל לדבר ואז הזמנתי מד"א, אבל עכשיו הוא בסדר" או לחלופין כמו מקרה CVA שרק בדיעבד יתברר כTIA. אבירם

MdaMen

New member
תודה רבה../images/Emo13.gif שאלה אחרונה...

האם מקרה של TIA יכול להסתכם בהרגשת נימול בחצי פנים, סחרחורות ועייפות למשך זמן קצר של כמה דקות? ואם כן ולאחרי שנעשו בדיקות מקיפות ולא התגלה ממצא האם בכל זאת החולה יצטרך לקחת טיפול מקטין קרישה כמו לדוגמא אספירין או שהוא רק יצטרך לשמור מעתה על אורח חיים בריא ולהגיע לבדיקות תקופתיות בקופ"ח? מצטער על כל השאלות פשוט היה לי מקרה כזה בלבן, חשדתי לTIA אבל לא יודע מה לבסוף היה לחולה וכל הנושא מעניין אותי באופן כללי.

reuty123

New member
אני ינסה

אני מאמינה כן, הTIA יכול להסתכם בתסמינים שאמרת אבל אם אכן עשו בדיקות מקיפות ולא התגלה ממצא (נוירולוגי ככל הנראה... הרי TIA) אז זו לא הסיבה למקרה. בבית החולים יחפשו סיבה שונה שיכלה לגרום לתסמינים אלו ורק כאשר תמצא הסיבה/ לא יהיה סכנת חיים לחולה ישחררו אותו עם ההנחיות המתאימות ...(ככה זה בדרך כלל בבית חולים בתווה שלא חיפפו שגם זה קורה לפעמים ) ובכיף אני ישמח לענות על השאלות, אני לא בטוחה במאה אחוז בתשובות אבל ב99 אחוז כן :) אז אני גם ישמח אם יש טעויות ויתקנו. שבת שלום

New member
ייתכן

בעיקרון TIA הוא אכן ברשימת האבחונות שיש לשקול במקרה שכזה אבל ישנם עוד הרבה מצבים שיכולים להוביל להופעה קלינית שכזו ובטח שבטח לא ניתן לאבחן קלינית דרך האינטנט וברסרוספקטיבה של כמה ימים. בהנחה שאכן מדובר על TIA, סביר להניח שהחולה אינו צעיר ובהתחשב שישנן הוכחות שעדיף לכל אדם מעל גיל 50 לקחת אספירין על בסיס יומיומי, העובדה שהחולה עבר TIA רק מחזקת את הנחיצות של תרופות שכאלה. בנוסף, יש לבדוק את מידת הקרישיות של הדם שלו ובמקרה ורואים שהוא סובל מקרישיות יתר ניתן אף להוסיף תרופות נוספות שמונעות קרישה. לשמור על אורח חיים בריא זה תמיד טוב, אבל (בהתאם כמובן למצב של החולה) במקרה הזה בהתחשב שיש עדות מוכחת לבעיות בכלי הדם במוח, ובנזק העצום שיכול לגרום CVA לאיכות החיים - טיפול תרופתי הוא בהחלט במקום. ונ"ב אל תצטער על השאלות, להפך, זו הדרך הכי טובה ללמוד ולהשתפר.(ואל תרגיש לא בנוח לשאול את האחיות במיון מה בסוף היה לחולה שפניתם בנסיעה הקודמת) בברכה, אבירם

MdaMen

New member
תודה רבה ../images/Emo13.gif

בד"כ אנחנו שואלים אותם במיון על חולים שהבאנו ואנחנו מתעניינים על מצבם, אפילו מתקשרים אליהם למיון מהתחנה והם נחמדים מאוד אפילו כמה פעמים הרופא בדק לנו במחשב על מצבם של חולים שנמצאים במחלקות אחרות פשוט המקרה היה לפני כמה ימים ומאז לא יצא לי להיות בתחנה מפאת העומס של בי"ס בתקופה הזאתי אבל כשאני אגיע אני אשאל את הנהג אם הוא בירר מה היה לאותו חולה... ושוב תודה

אבירם

מה העניינים? יש עידכונים לגבי הגדרות של CVA וTIA. במקום להכביר במילים: Emerg Med Clin North Am. (2002). Stroke. Aug;20(3):553-81. בקצרה: הכניסו מושג חדש שנקרא RIND: Reversible Ischemic Neurologic Deficit. שזה סימני CVA שנמשכו בין שעה ל 24 שעות. לעומת זאת: TIA קוצר לשעה אחת בלבד מתחילת הסימנים. כמו כן, הוזכר CT. מסתבר שגם באירועים איסכמיים חולפים נמצאו פגיעות שרקמת המוח, כך שכל אירוע משאיר סימנים שניתן לגלות בCT. נ.ב. אבירם, תרים טלפון שאתה באזור. אני כבר מסיים את ההשתלמויות ולא הספקנו לעשות משמרת יחד. גב' ע תשמח לבוא גם.

למעלה