The fighting face

The fighting face

* אזהרה ודיסקליימר: מסמך פלצפני, פילוסופי לכאורה וארוך. זהירות.
There is first the very uprightness of the face, its upright exposure, without defense. The skin of the face is that which stays most naked, most destitute. It is the most naked, though with a decent nudity.... The face is meaning all by itself...it leads you beyond. [1]​
לאחרונה יצא לי לתרגם קטע מתוך ספר של ד. ויניקוט, "playing and reality"[2], שמדבר על התפקיד של האמא (בעיקר) והמשפחה בהתפתחות המוקדמת של התינוק. הוא טוען, בהמשך ללאקאן (שדיבר על תפקיד של אנשים בסביבה שלך כמראה להתנהגות שלך) שהאמא בעיקר מסייעת להתפתחות של האגו של התינוק כשהוא קולט את הפנים שלה, ודרך הבעת הפנים שלה כשהיא מסתכלת עליו הוא מבין את דעתה עליו וככה לומד להעריך את עצמו. כמו הרבה פסיכולוגים באותה התקופה (מפרויד, דרך מלאני קליין ה"כוכבת" ועוד אחרים) הספר מלא בדיבורים חצי פילוסופים ומאוד מליציים, אבל מה שמשך אותי היה האיזכור של לוינס בהקשר הזה.
The face speaks. It speaks, it is in this that it renders possible and begins all discourse.... The first word of the face is the “Thou shalt not kill.” It is an order. There is a commandment in the appearance of the face, as if a master spoke to me. [1]​
לוינס, ניצול שואה, הציע תאוריה אתית שהתבססה על זיהוי של הפנים של האדם השני: הפנים דורשות ממך לקחת אחריות על אותו האדם וכך לא לגרום לו נזק. לטעמי זו תורה אידיאליסטית שמנסה למצוא שורשים של טוב "בכוח" בכל אדם באשר הוא, אבל השילוב של "הדרישה" של הפנים יחד עם רעיון הפנים כמראה, גרם לי לחשוב על העמידה מול יריב בקרב בא"ל - בין אם זה קרב אימון או קרב אמיתי. אם לראות את הפנים של האחר משמעו לקחת עליו אחריות, איך אנחנו יכולים להתכוון לפגוע או להכאיב למישהו שעומד מולנו, קל וחומר חבר שלנו בקרב אימון? הכי קל לאדם להרוג בלחיצת כפתור, להרגיש, אם לצטט את הרמטכ"ל הבא שלנו (פילוסוף ידוע של המוסר), רק מכה קטנה בכנף. יש תיעודים לא מעטים של מקרים בהם אויבים משני הצדדים, כשתנקלו אחד בשני בסיטואציה כמו אנושית ימויומית בתוך המסגרת של המלחמה, נמנעו מלהרוג אחד את השני. ברוב הפעמים, הגירוי להרוג את האחר מתבסס על טיעון הכרוח (אחרת וא יהרוג אותי) או על דהומניזציה. איך אפשר להרוג או לפצוע את מי שאתה רואה את הפנים שלו? באיזה מצב רגשי צריך להיות? מנזיוס תיאר פעם את טבע האדם כטוב. הוא אמר: ילד נופל לבאר. אם זה לא מזיז לך, אתה לא אנושי (עוד לפני הדיון בשאלה האם תקפוץ אחריו להציל אותו). איך יוצרים את ההתכוונות לפגוע ולהרוג? בזמנו אמרה לי מישהי שהתאמנה אצלנו זמן מה ואז עברה לשיטה אחרת, שהיא לא יכולה להמשיך להתאמן כי בקרבות היא ראתה שאנחנו באמת מתכוונים להזיק אחד לשני. לפעמים אני רואה תלמידים משבחים מורה מסוים: הוא תמיד מחייך, גם כשהוא מקבל\נותן מכות. אפשר לחייך, להכות וגם להתכוון לזה - מבלי להחסיר כלום? אפשר להרוג בחיוך? יש פתגם ידוע, "העיניים הן השער לנשמה". בא"ל רבות מזהירים לא להסתכל על הפנים של היריב כי הן עלולות להטעות (אולי לגרום לך להחליט שלא לתקוף?). האם צריך באמת לשכוח את הפנים בשביל להלחם? תמיד הפריע לי בהקשר הזה הסיפור על מו-נאן, מתוך "100 סיפורי זן". האיש הזה, שהיה שיכור והעציב את המשפחה שלו, הלך אחרי המורה שהוא מצא ומעולם לא חזר הביתה, והמצב הזה מתואר אידיאלי, או לחילופין ראוי להערכה. מצד אחד, הוא העציב את המשפחה שלו כשהוא היה לידם ולא תפקד, מצד שני העזיבה שלו מתוארת כבעלת ערך. האם המשפחה שלו לא עצובה עכשיו, בלעדיו? למה האידיאל הזה מקדש שכחה של המציאות? האם באמת במאמץ להבין, לבצע אינסטינקטיבית, אנחנו צריכים לשכוח את המציאות? להכחיש קיום של רגש? אין לי תשובות חד משמעיות. אני יודע שמבחינתי, אי אפשר לשכוח את הפנים - ביני לבין היריב שלי, לפחות באימונים, יש עולם שאי אפשר להכחיש אותו. לא התנסיתי בקרבות אמת וגם אם אנסה, אולי לעולם לא אגיע להבנה כזו, אם באמת שוכחים את הפנים. אני לא מצליח לשכוח. תוך כדי המחשבה על השאלה הזו חשבתי שאולי ההכרה בקונפליקט הביאה ליצירה של מושג ההרמוניה, לא במושג הניו-אייג'י שלה אלא במושג המזרחי ה"ישן", מובן לפיו אפשר להיות בהרמוניה גם במוות של אחד המרכיבים במערכת. על זה אני עוד צריך לחשוב. מה דעתכם? נ.ב. התיחסויות ל"מסכות קרב" וכו' יקודמו בברכה, אין לי מושג לגבי הופעה של הדבר הזה בהיסטוריה. [1] עמנואל לוינס, טוטאליות ואינסוף, 1961 [2] DW Winnicott, Playing and reality

chinabird

New member
נאמר לי שיש מאמר של ג'ודית באטלר

בדיוק בנושא זה, ונאמר לי שהוא מאמר מצוין. הוא מופיע בגליון 2 של כתב-העת "מטעם" (לשם הגילוי הנאות, פירסמתי שם, אז אני לא חסר אינטרסים בהמלצה). רכשתיו, כמובן, אבל טרם הספיקותי לעיין במאמר בעצמי. ומעבר להמלצה על מאמרים, אני לוקח לי זמן למחשבה. זו שאלה מצוינת (ויופי של מובאות. לאיזה צורך ובאיזה הקשר תירגמת את ויניקוט?).

תרגום של ויניקוט

בתוקף תפקידי כבן-זוג של תלמידת תואר ראשון לפסיכולוגיה, אני גם מתרגם המאמרים המלכותי
. נתקלתי במאמר של שני ישראלים (גם אותו אני רוצה לתרגם, לפחות חלקו) שמדבר על שיקוף בקבוצה (נשמע לי רלוונטי גם להדרכה בא"ל) ואחת ההפניות היתה לוויניקוט.

כמה טעויות הקלדה! פיסקה ערוכה

אם לראות את הפנים של האחר משמעו לקחת עליו אחריות, איך אנחנו יכולים להתכוון לפגוע או להכאיב למישהו שעומד מולנו, קל וחומר חבר שלנו בקרב אימון? הכי קל לאדם להרוג בלחיצת כפתור, להרגיש, אם לצטט את הרמטכ"ל הבא שלנו (פילוסוף ידוע של המוסר), רק מכה קטנה בכנף. יש תיעודים לא מעטים של מקרים בהם אויבים משני הצדדים, כשנתקלו אחד בשני בסיטואציה כמו אנושית יומיומית בתוך המסגרת של המלחמה, נמנעו מלהרוג אחד את השני. ברוב הפעמים, הגירוי להרוג את האחר מתבסס על טיעון הכורח (אחרת הוא יהרוג אותי) או על דהומניזציה. איך אפשר להרוג או לפצוע את מי שאתה רואה את הפנים שלו? באיזה מצב רגשי צריך להיות?

במאמר של דוד כפרי

על ריקוד הקוף רשום שהשלב הראשון בריקוד הקוף הוא מבט חודר בעינים העובדה שיש מריבות שמתחילות בריקוד הקוף ומסתימות בדקירה סותרת את התענה שאי אפשר לפגוע במי שאתה רואה את הפנים שלו על תשכח שכולנו בעצם בעלי חיים ויש בנו בכמות מסוימת רצון להרוג לדעתי אחת הסיבות שבני האדם הקימו דתות עמים ומדינות היא שהם חיפשו תרוץ להרוג ולפגוע אחד בשני

...

המאמר הוא של רורי מילר ולא של דוד (שכבודו במקומו מונח). הכוונה לא לראייה בלבד - זה כמו ההבדל בין "שומע" ובין "מקשיב". המבט בעיניים שאחריו מגיע המשפט "על מה אתה מסתכל?!" שונה מהמבט ש_רואה_ את הפנים של ה_אדם_ שעומד מולך. לגבי "כולנו בעלי חיים", זה תירוץ קל מדי, כנ"ל האמירה לגבי תירוץ לפגוע - מי צריך תירוץ לפגוע? לריב?

אני לא מסכים אתך

בני אדם צריכים להרגיש שהם חזקים או טובים ממשהו היטלר הצליח לגרור מיליוני אנשים לסכן את חייהם ולעשות דברים נוראים בשביל הדבר חסר ההגיון שנקרא "הגזע הארי" וכיויכול הוא הגזע המובחר לדעתי היטלר הבין שע"י כך שהוא גרם לגרמנים לחשוב שהם השולטים ושלח אותם למשא של הרג בשם הגזע הוא גרם להם ללכת אחריו בצורה עיורת עם היטלר לא היה נותן לעם הגרמני סיבה ללצאת למלחמה ולהשמיד את היהודים סביר להניח שהם לא היו עושים זאת בבני האדם יש כמות מסוימת של תאוה לדם אבל גם כמות מסוימת של מוסריות ולכן הם בדרך כלל לא יפגעו באנשים אחרים ללא סיבה או תרוץ

עוד פעם

לבני אדם יש תאוה לדם אבל גם מוסריות, אז הם צריכים תירוץ בשביל לפגוע באחרים? אז בשביל מה התירוץ, בשביל "מה יגידו השכנים"? אם אתה מתכוון ל"סיבה" לפגוע באחרים, כזו שתעמוד מעל ערכי המוסר שלהם - אולי. עדיין זה לא פותר את השאלה של האלימות כלפי הפנים שאתה רואה.

dear moonlight

מס' הערות: - אם בני אדם צריכים להרגיש שהם חזקים וטובים ממשהו אזי תורת הגזע הארית אינה חסרת הגיון, להפך, היא אפילו מתבקשת. - איך זה יכול להיות שבנאדם אחד משפיע על אומה שלמה, והופך חברה בעלת מסורת תרבותית עשירה לצבא משמיד וכובש? זה לא הגיוני, זה לא נתפס, וזה לא נכון. היטלר היה האיש ה(לא) נכון בזמן ה(לא)נכון (הסוגריים מציינים את הגישה היהודית לעניין). ככל שעובר הזמן היסטוריונים מוצאים יותר ויותר סימוכין לעובדת היותו חלק ממארג חברתי שלם שרק חיכה לטריגר, או כמו שאומרים אצלנו "אשרי הגפרור...". היטלר לא "גרם לגרמנים לחשוב" ולא "גרם להם ללכת אחריו בצורה עיוורת". הוא פשוט לא היה הרבה מעבר לנואם מבריק וממוזל. הוא היה פארנואיד ונטה להסתייג מקבלת החלטות אבל המנגנון אשר פעל סביבו פעל "ברוח הפיהרר", כאשר הכוונה היא לתפקיד המיתי של המנהיג החזק כפי שנתפס בחברה הגרמנית שאחרי מלחמת העולם הראשונה. - בכל מפגש בין שני בני אדם יש פוטנציאל של הימצאות סיבה או תרוץ לפגיעה. תלוי איך מפרשים את הסיטואציה. תלוי מי מפרש עבורך את הסיטואציה. מכאן, תלוי מהו תהליך הסוציאליזציה בתוכו אתה חי. אם אתה חי במסגרת חברתית שמקיימת דמות מיתולוגית של רשע שורשי עליה משליכים את שורש כל רע, אזי לא רחוקה הדרך בה יצעדו חבריך אל עבר השמדה טוטאלית של אותה דמות מרושעת. - "בני אדם" בד"כ יוצאים לטבח לא מתוך תאווה לדם אלא מתוך מוסריות. כששאלו את אייכמן מדוע עשה את שעשה הוא השיב כי פעל מתוך הציווי הקטגורי של הציות לחוק. (תמצית הציווי הקטגורי הקאנטיאני - שפוט את פעולותיך כאילו הדבר שעומד ביסודן הוא היעשותן החוק על פיו ינהגו הכלל.) הווה אומר כי כדוגמא לאופן בו תפסו (חלק גדול מ)הגרמנים את חלקם בתקופת מלחמת העולם השנייה, אייכמן מכריז על מערכת שיפוטית קוהרנטית כעומדת ביסוד מעשיו, ולא קפריזה או תאוות דם בלתי נשלטת. - בני אדם בוחרים לפגוע בבני אדם אחרים. אין זה משנה מהי מערכת השיקולים, בסופו של דבר מתקבלת החלטה. תמיד מתקיים אותו הרגע בו פנים מסוימות הופכות לבנות מוות. בעניין ראוי לציין את ה"האגאקורה" (ספר הסמוראי) אשר מתייחס לעניין זה: "בין הפתגמים אשר היו תלויים על הקיר אצל האדון נאושיגה, הייתה המימרה הבאה: "בעניינים כבדים יש לטפל בקלות". מאסטר איטאי העיר על כך: "בעניינים קטנים יש לטפל ברצינות". בין ענייניו של אדם לא צריכים להיות יותר משניים שלושה עניינים שיש לכנותם "עניינים גדולים"... כל הנקודה היא להקדיש דברים מחשבה בטרם מעשה ואח"כ בבוא הזמן לטפל בהם בקלות". בחברה המודרנית אין אנו לומדים את הערך של חיי אדם. אנחנו לומדים את ההיסטוריה של הרדיפות שעשו לנו, ואם אנחנו אירופאים אנחנו לומדים את ההיסטוריה של הרדיפות שעשינו. אלא שאין אנו מתרגלים את הסיטואציה בה צריכה להתקבל החלטה בנוגע לנקיטת עמדה אלימה או לא אלימה. אין אנו חווים את את המוות כחלק מהחיים, אלא כארוע מרוחק אשר מחכה רק בסוף הדרך. הדבר איתו לדעתי בני אדם צריכים להתמודד יותר מהכל היא אותה הכרזה של הסוציולוג האמריקאי מיל (אני מקווה שאיני טועה): "האופן בו אנו תופסים את עצמנו הוא הדימוי שיש לנו על האופן בו אנו נתפסים ע"י האחר". אמנויות לחימה הן מהמקומות הבודדים בהם פגיעותו של הגוף האנושי נוכחת כחלק מתכנית הלימוד. המטרה באמנויות לחימה צריכה להיות ניטרול ההתמקדות בעצמי, דהיינו ניטרול הצורך בזיהוי האופן בו "אני" משפיע על האופן בו ה"אני" נתפס. ומכאן חשובות הפנים, וחשוב התרגול האינסופי והמתמשך של עבודה עם בן זוג, בין אם בקרבות מגע מלא או בפושינג הנדס. ההכרה בנוכחותו הפיסית, החיה, של מישהו שהוא לא אני ואשר אני תלוי בו לשם קיומי היא זו אשר יכולה להפוך את קבלת ההחלטות (הנכונות) הנוגעות לחיי אדם לעניין פעוט, מובן מאליו.

דבר אחד ועוד דבר

הראשון הוא שהחלק השני (החשוב) של ההודעה שלך מסביר א"ל במובנן ה"חדש" אך לא במובנן ה"ישן" (מיומנות הרג). על הפער הזה אני מנסה לגשר. השני יתעכב עקב נזיפות מפילוסופים מסוימים על הסט. אני אגיד רק שהמשפט האחרון שלך מזכיר לי משהו נוסף, של הגל.

"מטעם", גיליון שני:

מאמר מתוך "הארץ", וציטוט מהמאמר: "אם נכון למדעי הרוח עתיד כלשהו כמוקד של ביקורת תרבות, הרי שהוא עומד על משימתה של ביקורת התרבות ברגע הזה שבו אנו חיים – להחזיר אותנו אל האנושי, היכן שאיננו מצפים לפגוש בו, בכל פגיעותו, על גבולה של יכולתו להיעשות מובן. יהיה עלינו להתחקות אחר הופעתו והיעלמו של האנושי על גבולו של מה שבכוחנו לדעת, לשמוע, לראות, למשש, להבין. ניסיון כזה עשוי לדרבן אותנו להפיח חיים מחודשים בפרויקט האינטלקטואלי של הביקורת, לקדם אותנו לעבר הבנתם של הקשיים והתביעות הכרוכים במגע בין תרבויות ובהצבתה של התנגדות, ולסייע ביצירתו של מרחב ציבורי שאינו ירא מפני קולות אופוזיציוניים, מוקיע או מבטל אותו, אלא מוקיר את ניסיונותיהם המזדמנים להסיתו לעבר דמוקרטיה של ממש."

chinabird

New member
ולאחר מעט מחשבה

נושא מעניין נורא, שהמחשבות שלך (וכן, גם אחה של ויניקוט) חידדו לי מחשהו שחשבתי עליו בהקשר של ספרות, ואולי של אמנות בכלל: שמוזר לדבר על ספרות פוליטית ועל ספרות לא פוליטית, כשברוב המכריע של המקרים המושגים האלה שקולים למעשה למושגים ספרות טובה וספרות לא טובה. שיצירה ראויה היא בהכרח פוליטית (ויש שיוסיפו, שמאלנית במהותה) משום שהיא מעידה על קיומו של אדם אחר (ומכאן - מונעת ממך להרוג אנשים אחרים, לנצל אותם, לעשות להם דברים רעים אחרים). אפשר להרחיב, אבל זה העיקר. חשבתי שאין לי מה לומר על אמנויות לחימה בהקשר הזה, אבל כשישבתי וניסיתי לנסח מחשבות על ספרות תהיתי אם בעצם המסגרת האתית (החברתית, הקודית, הטקסית) של הדוג'ו אינה משמשת בדיוק לאותה מטרה. כלומר, מצד אחד אתה לומד להכות אנשים ולהרוג אותם תוך שאתה מתבונן בפניהם (או במפתח הלב שלהם), מצד שני כל מסגרת הלימודים בנויה באופן שמזכיר לך שהם בני-אדם ולכן אתם מחויבים בכבוד הדדי (אפשר להרחיב את הדיון גם לעניין הסטירות של דניס הנובר, שאולי ההתרעמות עליהן קשורה לעניין גם היא, אבל נדמה לי שאותו דיון התנהל בפורום השכן, אז לא משנה).

isaacl

New member
אוהד יקר

הקשר בין ויניקוט ובין לקאן עוד נסבל איכשהו. אתה יודע היטב שהוא היה פסיכולוג נבון אבל פילוסוף מעט פחות. אבל הקשר עם מחשבתו של לוינאס - צריך לזכור שעבור לוינאס האתיקה משרתת בעיקר את האונטולוגיה. הדאזיין של לוינאס הוא ההתרחשות מול זעקתו של הזולת. להבדיל מויניקוט, הוא לא התעניין בפיתוח האני מנקודת מוצא פסיכולוגית, אלא במקום בו מתרחשת תופעת הקיום.

שלום יצחק

אין ספק שאי אפשר להשתמש בדברים של לוינס באופן "טהור" לכיוון הפסיכולוגי, אבל הכוונה שלי היתה להשתמש בקטעים שלו כ"טריגר" למחשבה בנושא. בכוונה גם השמטתי את ההמשך שמדבר על הפנים כייצוג של האינסוף (תרגום מספק לinfinite בהקשר הזה?). תסלח לי על השעטנז אבל אני עושה צעדים מחשבתיים ראשונים בפרשנות לא הרמנויטית של טקסט. בכל זאת, מה דעתך על העניין?

isaacl

New member
אם כן

אני כמובן מקבל את דבריך. רק ביקשתי לסייג את הדברים ואתה בעצם חושב כמוני אז... אני הראשון שיצטרף להשקפה של "ידידותיות", בעיקר באמנויות לחימה.

למעלה