Taplitz בסלובקיה

חוה3

Member
Taplitz בסלובקיה ../images/Emo101.gif

אני מנסה לאתר את שם הכפר או העיירה Taplitz באזור Piestany סלובקיה. אני מניחה שהשם שונה היום או שהכפר כבר לא קיים יותר. בכפר זה גרו אב ואם סבת סבתי, שטרן אברהם יליד 1838 ואשתו רוזה ילידת 1844. Piestany נקראה בעבר Postyen והיא במחוז Nytra . אשמח לעזרה

עב

New member
קצות חוט בלבד

קודם כל תכניסי למעודפים את הלינק של המפה המצוינת על סלובקיה בת ימינו. יש אפשרות להגדיל, להקטין וגם לזוז על גבי המפה ופירוט עד רמת רחובות! לא מצאתי שם את הכפר כי אולי הוא שינה את שמו או "נבלע" בתוך יישוב אחר. חפשי את המפות משנת 1910 - יש מפות לפי מחוזות ואולי תמצאי שם את הכפר שאת מבקשת. יתכן שהוא היה משויך אז במחוז אחר. ותמיד אפשר לשאול בפורום של הסלובקים - הם עונים ברצון.

zogu

New member
Trencianske Teplice

הגעת לאזור מחקר שלי- (אבותיי-משפחת רייכפלד). טרנצ'יאנסקה טפליצה, בהונגרית- Trencsenteplic עיירת מרפא בנפת טרנצין (Trencin ), מחוז טרנצין במערב סלובקיה. מדובר בשני מקומות- שניהם באותו אזור-צמודים אחד לשני, והשמות דומים מאוד אחד לשני. (הייתי שם לפני שנה במסע שורשים שלי) ייתכן שתצטרכי לחטט- בשניהם מהסיבה שבוודאי עברו מעירה לעיירה (נישואים, פרנסה, וכד') וכך האיות שלהם: טרנצ'יאנסקה טפלה- Trencianska Tepla טרנצ'יאנסקה טפליצה- Trencianska Teplice טרנצ'ין- Trencin- וזאת בירת המחוז (בהונגרית- Trencsen -, בגרמנית- Trentschin וגם- טופולצ'אני- Topolcany - (בירת נפה במחוז ניטרה מערב סלובקיה) ומניסיון מצטבר- אגדיל עבורך את ה"סל" עצות- ואשלח אותך גם ל- שורני- Surany , בהונגרית- Nagysurany (עיירה בנפת נובה זמקי- מחוז ניטרה ) ותבדקי גם ב- וורבובה- Vrbove , בהונגרית- Verbo , בגרמנית- Werbau - באידיש- וערבוי- עיירה בנפת פיישטאני מחוז ניטרה. כל אלו (ויש עוד...)הם העיקריים. יש ארכיונים! ויש הרבה מאוד חומרים- מסמכים- תעודות....שהשתמרו. אם תרצי עוד אי אלו פרטים...בהמשך.

חוה3

Member
../images/Emo24.gifתודה זוגו ושאלות ברשותך

במפה ב -"גשש העיירות ", טרנצ'אנסקה טפליצה נמצאת משהו כמו שבעים שמונים קילומטר מאזור Piestany. לפי המפקד שנערך בסלובקיה בשנת 1869 המקום שאני מחפשת נמצא באזור פישטאני מחוז ניטרה. האם יכול להיות שאז הייתה שייכת למחוז ניטרה והיום היא שייכת למחוז טרנצין או טופולצ'אני? אני יודעת שבתם של אברהם ורוזה שטרן נשאה לשלמה פונגר מהכפר הקטנטן Hubina ששוכן ממש ממש קרוב ל - Piestany. גם בטופולצ'אני עצמה חיו חלק מאבותי מצד אחר של המשפחה ,משפחת פרידמן שמקורה משם ןגם ב- Holics משפחת ווינטר. המון תודה על עזרתך!

עב

New member
אני חושבת שמצאתי!

חוה, חיפשתי בגזטיר דבורז'ק שנותן פרטים על כל היישובים בממלכת הונגריה ב - 1877. מצאתי שם יישוב עם שם דומה בנפה שנקראת באותו שם- NAGy TAPOLCSANY אני מצרפת לך צילומסך וגם לינק. בלינק את צריכה ללכת ל"תוכן העניינים" לבחור את נפת ניטרה ולדפדף. עכשיו זה יופיע במפה הישנה מ - 1910 (אני מקווה).

עב

New member
מחוז ניטרה ונפת NAGY TAPOLCSANY

זאת החלוקה האדמיניסטרטיבית במושגים שלנו. ליישוב קוראים NAGY TAPOLCSANY וכנראה הוא היה די גדול (אם הנפה נקראה על שמו אולי הוא היה המרכז של הנפה) וגם הקהילה היהודית - למעלה מאלף איש זה די מכובד, ממש קהילה.

חוה3

Member
תודה אבל התבלבלתי ../images/Emo13.gif

לדעתי ואני מכירה את העיירה Topolcany משום שמשם באו הפרידמנים שלי זו לא אותה עיירה. לפי מה שזוגו אומרת שם העיירה Trencianska Tepla במחוז טרנצין או העיירה השנייה Trencianska Teplice. האם גם Topolcany נקראה Taplitz? לפי Radix היו שתי עיירות בשם Teplitz ולא בשם Taplitz (שאותו אני מחפשת). השמות של העיירות לפי רדיקס: 1. Spisska Teplica ,שהשמות הנוספים שלה הם: Teplitz ,Teplicz, Teplica, Teplic, Szepesteplic, Szepestapolca. 2. Trencianske Teplice שהשמות הנוספים שלה: Teplitz, Trentschiner-Bad, Teplicz, Teplice, Teplic, Heviz, Trencsenteplic

zogu

New member
טופלצ'ני- היא בירת נפה במחוז ניטרה

וזאת עיר עתיקה על הנהר ניטרה. במאה ה-8 הייתה תחנת מכס בצומת דרכים חשוב. ויותר מזה- אספר לך שהייתה רכושם של מלכי הונגריהבמאה ה-11. ובהמשך השתייכה לכמה אצילים הונגריים בזה אחר זה. ורק מאמצע המאה ה-13 קיבלה זכויות עיר וכל השאר ...

zogu

New member
פרידמן- טופולצאני

ב- 1898 - ייסד ד"ר איגנץ פרידמן (תבדקי את הקשרים), מחבר הספר "ציון במשפט תיבדה", אגודה ציונית בעיר, אחת הראשונות בהונגריה. יש לך הרבה נקודות לחיפוש....והרבה שעורי בית. בהצלחה בהמשך- ותעדכני.

zogu

New member
נובה זמקי

וכמו שחשבתי, אני מוצאת משפ. שטרן בנובה זמקי- אין שמות פרטיים ספציפים, אבל הם מוזכרים כמשפחה גדולה: אחרי קונגרס יהודי הונגריה והפילוג ב- 1869 הצטרפה קהילת נובה זמקי לזרם הניאולוגי. האותודוקסים התארגנו לקהילה נפרדת והצטרפו לזרם האורתודוקסי. עם מייסדי הקהילה הפורשת נמנו המשפחות: לייכטר, שטרן, נוימן ושפיצר. עמנואל לייכטר, פיליפ פוקס ונוימן עמדו בראש הקהילה החדשה בזה אחר זה. הקהילה האורתודוקסית הייתה כפופה לרבנות שורני שבה כיהן ר' פייבל פלאוט....ב- 1889 פתח הרב טיגרמן בנובה זמקי ישיבה ועל ידו הדומ"ץ ר' אברהם שטרן.... מאוחר יותר בשנת 1930 גם נכנסים לתמונה בני משפחת רייכפלד (שלי)- גבריאל רייכפלד שעמד בראש ועד בית הספר (תוכלי לקבל הרבה מידע בנוסף- בספרי- עם מובאות של תעודות ומסמכים).

עדנה4

New member
טוב, כל יום לומדים משהו חדש, ואצלך

לומדים הרבה.... רגע, יש בחינה בסוף? לילה טוב,

zogu

New member
ניאולוגי- אורתודוכסי - התמורות

הפנימיות בחיי החברה היהודית בין 1790 לבין 1867 - ובהשפעתם של הזעזועים שפקדו את יהדות מערב אירופה ומרכזה התפשטו גם להונגריה (אומנם באיחור של שני דורות). תהליך המודרניזציה- התהליכים החברתיים שהתחוללו בממלכה (תחילת מאה ה-19), יציאה המונית לערים הגדולות תוך ניתוק מן המשפחה ומן הקהילה, השתלבות בפעילות כלכלית מודרנית, התקרבות לתרבות החברה העירונית, יחסי קרבה בין יהודי סלובקיה לארצות שכנות שאליהם הגיעה ההשכלה עוד קודם לכן, או למשל הליברלים ההונגריים שניסו להשפיע על היהודים לזנוח את אורח החיים המסורתי וביקשו לקרבם אליהם, אמוץ השפה ההונגרית, לזנוח את משלחי היד היהודים (שכל כך איפינו אותם) הלבוש, (הופעה חיצונית),- היו גם שגרסו שכדי לזכות באמניציפציה מלאה חייבים היהודים להסיר כל סימן החוצץ בינם לבין ההונגרים...אלו היו פחות או יותר הגורמים להתרחק מהדת ומאורח החיים המסורתי. ואז התרחשו שינויים ותמורות בכמה כיוונים והיקפן ועוצמת השפעתן היו מרשימות. אחת מהתוצאות לוואי- שנגרם היה- התפלגות זרם ניאולוגי- "חדש", ואורתודוכסי- (חרדי- במונחים שלנו) העניין לא הלך חלק- ההנהגה הדתית ראתה ברעיונות ההשכלה ובניסיונות לשנות מנהגי אבות פריצת גדר והתפרקות מערכי היהדות. עד כדי שני ארגונים. הסוף היה 1871- כשהסכסוך בין שני המחנות הגיע אז לשיאו וגרם ממש לפילוג בין הקהילות ולקיטוב עמוק ביהדות הונגריה. המאבקים פשטו גם לסלובקיה ונמשכו עד לחורבנן במלחמת העולם השנייה. מקצת הקהילות, שלא היו הומוגניות מבחינה דתית, בחרו שלא להצטרף לאף אחד משני הארגונים הארציים כדי למנוע פילוג בתוכן.-0 ואלו נקראו- קהילות ה"סטטוס קוו". עם הזמן כוננו אלו האחרונות ארגון ארצי משלהן. וגם אז נהיה בלגן...ארגונית ומינהלית. בסלובקיה- היה הצבור היהודי מאוחד יותר בזיקתו לדת- מבשאר קהילות הונגריה. כשני שלישים מן הקהילות- הוותיקות והמסורתיות שבעיירות ובכפרים הצטרפו לארגון האותודוכסי, ואילו הקהילות החדשות- בעיקר במרכז סלובקיה- הצטרפו לארגון הניאולוגי. וכל זה רק על קצה המזלג....

zogu

New member
משהו כללי- להסבר, ואח"כ נתקדם הלאה.

מוכרחים להבין את ההיסטוריה של צ'כיה, וסלובקיה. ואני לא אתן לך עכשיו סקירה- כי זה ארוך. (אני בוטחת בך- שעשית זאת כבר...ואם לא- את תלכי ותעשי זאת.) אבל- צריך להבדיל בין נפה- ובין מחוז. בקצרה: חבל סלובקיה נחלק ל- 79 נפות. מחוז- Zupa החלוקה למחוזות בוטלה ב- 1923, אולם בכל זאת נשארה בשימוש (אולי מתוך הרגל) ועוד נקודה חשובה- (תרשמי לך באיזו פינה) במרוצת השנים ובעיקר אחרי מלחמת העולם השנייה שונו שמותיהם של כמה ישובים, וכמה ישובים התמזגו או צורפו ליישוב שכן. (זה בכללי) ועכשיו צריך לבדוק לגופו של עניין.

חוה3

Member
תודה עכשיו קצת יותר ברור

בגלל שהמשפחה התפזרה בכל כך הרבה מקומות , כולל אוסטריה , הונגריה, מרמורש, טרנסילבניה וסלובקיה קשה לי ללמוד את כל החומר ואת כל הרקע ההסטורי של כל מקום. יש לי הרבה שעורי בית לעשות!

עב

New member
תשובה

לא היו אז סטנדרטים לכתיבת שמות של יישובים ואנשים והשיבושים רבים. היישוב שאת מחפשת לא קיים בגזטיר במחוז ניטרה וגם לא על המפה משנת 1910. האפשרויות: 1. היישוב שאת מחפשת נמצא במחוז אחר ולא בניטרה 2. הוא במחוז ניטרה אבל היה לו שם נרדף אחר. הצעתי אפשרות כי מדובר בשם דומה ואת צריכה להחליט!

למעלה