SVT ואדנוזין.

MdaMen

New member
SVT ואדנוזין.

שלום לכם! רציתי לדעת איך בדיוק עובדת האדנוזין על הSVT, מה המנגנון פעולה שלה, מה בדיוק קורה שם בכמה שניות האלו. האם הלב באמת מפסיק לעבוד או שפשוט אין פעילות חשמלית או שהיא נמוכה מאוד אבל עדיין יש פעילות מכנית (אם זה יכול להיות)? ואיך החולים נשארים בהכרה? תודה מראש!

New member
מידע ונסיון

אדונוזין פועל על תאי הלב דרך תעלות אשלגן תלויות באדונוזין. תעלות אלה נפתחות בחשיפה לאדנוזין וגורמות ליציאת אשלגן מהתא החוצה. בלי לפרט יותר מידי בגלל מורכבות ההסבר הפיזיולוגי, התוצאה של זרם האשלגן היוצא מתא היא היפרפולריזציה שמונעת מהתא לעבור דהפולריזציה ולהתכווץ (או להפעיל תאים אחרים). בגלל זה בחשיפה כלל לבבית לאדונזזין תהיה השתקה אלקטרו-מכנית של כלל הלב, והלב למעשה מפסיק לעבוד. בPSVT השתקה שכזו תגרום לעצירת מעגל ה Macro Re-entry שגורם להפרעת הקצב ולאחר מכן (בתקווה) להשתלטות מחדש של הקוצב הראשי. רוב החולים נשארים בהכרה בזמן התהליך בגלל שהאסיסטולה שנוצרת בגלל התרופה היא לזמן מאוד מוגבל (שבזמן הזה המח יכול להסתדר ללא פרפוזיה) של כמה שניות לכל היותר. במקרים נדירים יותר שהאסיסטולה נמשכת יותר החולה יאבד את הכרתו וזו תשוב אליו כשליבו יחזור לפעום. (מנסיון אישי אני יכול להגיד שההרגשה של אסיסטולה היא משהו מאוד מעניין). אגב, הסיבה שקיימות בכלל תעלות אשלגן שתלויות באדונוזין היא בשביל להשתיק חשמלית תאי לב שנמצאים בקרבת תאי לב שעברו נמק (והללו מפרישים ATP שהופך במהרה לאדנוזין) ובכך לסייע במניעת הפרעות קצב מסוג VF ואחרות. אבירם

omerda

New member
נסיון אישי??

מתי לאחרונה חווית אסיסטולה...?
נזכרתי בשאלה קצת לא קשורה אבל אשאל בכל זאת מדוע לא נותנים ניטרטים באוטם ימני?

New member
סטרלינג ואוטם ימני

באוטם ימני נוצר נזק לשריר הלב הימני ולכן השריר כושל בהזרמת הדם לעלייה השמאלית (דרך הריאות כמובן) בגלל זה ישנו קושי במילוי החדר השמאלי. עקרון פרנק-סטרליג אומר שעוצמת הכיווץ של השריר תלוייה באופן ישר (עד רמה מסויימת) בכמות הדם שנמצאת בשריר לפני הכיווץ ולכן באוטם ימני תהיה ירידה בלחץ הדם. ניטרים מורידים את לחץ הדם גם כן ולכן שילוב של שתי התופעות האלה יכול לגרום לנפילה משמעותית בלחץ דם ואף לגרום לשוק קרדיוגני. ולגבי האסיסטולה, הפעם הראשונה והאחרונה שבה חויתי אסיסטולה הייתה מן הסתם כשהוזרק לי אדנוזין. אבירם

תוספת וחידה!

התגעגתי להסברים שלך, אבירם
הטיפול המועדף בחולים עם אוטם ימני, הם נוזלים, והרבה. הנוזלים מפצים על העדר כיווץ הלב הימני. חידה: מדוע בצקת ריאות בחולים לאחר אוטם ימני, מעיד על פרוגנוזה טובה. (דורש קצת חשיבה)

למגיבים

שוב שלום! עמית, אמרתי שזה דורש קצת מחשבה, אף פעם אל תבטל שאלה רק בגלל שהיא כרגע לא ניראת הגיונית בעינייך. רמז: אני לא מדבר על השלב האקוטי של אוטם ימני, כי שם באמת אין חיה כזו בצקת ריאות. meijin007, המחשבה נכונה, אך אם דחסת מספיק נוזלים כדי ליצור בצקת ריאות אצל אדם עם תפקוד חדר שמאל תקין, כנראה גרמת נזק. רמז 2: התשובה כן קשורה לנוזלים שניתנים לחולים לאחר אוטם ימיני. יום טוב, דניאל

amitp

New member
דוק

אל תתרגז.. לא ביטלתי את השאלה, למרות שלמען האמת כן הבנתי שאתה מדבר על סיבוך ישיר של האוטם.

omerda

New member
תודה על התשובה אבל..

לא ברור לי למה דווקא באוטם ימני תהיה ירידה בלחץ דם.. הרי באוטם שמאלי ניזוק שריר הלב הימני ועל כן ישנו קושי בהעברה מספקת של דם לגוף מה שגם אמור לגרום לנפילת לחץ דם ואף הלם קרדיוגני.. למעשה, לפי מה שאני מבין בכל אוטם תהיה פגיעה באיזור מסוים בלב וכתוצאה מכך (עקיפה או ישירה) תגרם אי ספיקת לב שתביא לירידה בלחץ דם... היכן הטעות שלי?

אין לך טעות

שלום! כאשר ישנו אוטם נרחב של חדר שמאל (מעל 40% משריר הלב נפגע), יתרחש שוק קרדיוגני, שיתלווה בל"ד נמוך וסימנים וסימפטומים של שוק. כל אוטם שהוא מספיק נרחב, יוביל לל"ד נמוך. מה שמיוחד באוטם של חדר ימין הוא, שלרוב כאשר מתרחשת חסימה של העורק שמזין את החדר הימיני (RCA), כל החדר הימיני מפסיק לתפקד. וכפי שהסביר זאת אבירם כל כך יפה, חדר שמאל מסתמך על הדם שחדר ימין מזרים לו. פיזיולוגית ה stroke Volume של חדר שמאל חייב להיות שווה ל SV של חדר ימין, כדי שהדם בגוך יוזרם כמו שצריך. כאשר יש אוטם ימני מסיבי, יפגע גם חדר שמאל בעקיפין. אס"ק ימנית ושמאלית תופיע. לילה טוב, דניאל

למעלה