subtext ל- Matrisa אלימות ואלימות

טוסבר

New member

לפני זמן מה נתקלתי בכתיבה של מתריסה, באתר הכלוב.
מתריסה ניסתה להסביר מנקודת הראות הפרטית והאישית שלה איך יכולה מישהי שהיתה ילדה מוכה להתחבר לבדס"מ כנשלטת, ואת ההבדל בין אלימות לאלימות,
אני מאד התחברתי לכתיבה שלה, וכתבתי לה subtext .

מאחר ואני מוצא את הפוסט שלה כאמיץ מאין כמוהו, חושפני, ומלמד, ביקשתי אישור מיוחד להביא אותו גם לכאן.
אני חושב שיש לא מעט אנשים בתחום שלנו שיכולים לזדהות עם הנושא. גם אם לא לאופי הספציפי של החוויות, אז בכלל לחוויות קשות שכביכול נמצאות בסתירה עם הבחירה בבדסמ.

<זהירות הפוסט של מתריסה מכיל טריגרים >

טוסבר

New member

טוסבר מחפש את ה- Subtext בכתיבתה של Matrisa.
זו פרשנות אישית לחלוטין שמטרתה לימוד מתוך חווית המפגש בטקסט .
אין בה משום ניסיון לפענח או לדעת למה התכוון המשורר, אין בה שום ניסיון להגיד שפרשנות אחרת של כל הכותבים וכל הקוראים האילמים היא שגויה, או פחות טובה - ממש ממש לא !!

והפעם אני רוצה לומר שוב ולהדגיש,
משום שהטקסט של מטריסה מאד קשה, מאד רגיש, ומאד מאד אישי וחושפני.
אני חוזר ואומר, כל מה שכתוב ב-subtext זו פרשנות שלי אישית, מה שאני הבנתי ממה שהיא כתבה, המקומות שלי שבהם נגעה כתיבתה, לא שלה !

לכל מי ששאל או תהה איך אפשר להיות ילדה מוכה ולבחור שוב 'בעמדה החלשה' , מטריסה עונה וחושפת את הצד שלה.
הבדל בין עונש לעונש, אלימות ואלימות.

עכשיו קר .

נותן את המסגרת.
אי אפשר לדון באלימות באופן נקי מכעסים, שנאה ורצון לנקמה.
אבל זה בעצם מה שנדרש כדי לבדוק את הדבר הזה לעומק, לא לתת לתגובה האמוציונאלית הראשונית לטשטש את ההבנה, לא לתת לצעקה בראש "לא! לא ! לא ! " להשתלט על הכל ולפסול אוטומטית כל מה שמתקרב לכאב, להיות למטה וכו'.
זו אולי הסיבה שאני כותב סאבטקס לטקסט שהוא כל כך ישיר, כל כך ברור ומסביר. כי עדיין כשסיימתי לקרוא אותו בפעם הראשונה נותרתי עם אותן התחושות קשות שעיוורו אותי. ולמרות שהרגשתי וידעתי שהתשובה נמצאת שם, לא מצאתי אותה. לפחות לא בהתחלה.
וזה מה שמטריסה מבקשת, יודעת שעכשיו גם לנו קר. אבל נניח לזה לדקה, כדי שנוכל להקשיב למה שהיא אומרת, כדי שנוכל להבין מה היא מנסה לומר, מבלי להתנגד או להתפרק.

הסוף ,

זה התוצר הסופי.
אותה שורה אחרונה לשני סיפורים שונים.
והרי זו השאלה : איך ילדה מוכה, יכולה לבחור להיות שוב מוכה, נשלטת, למטה.
שהרי מבחינת השורה התחתונה, זה כביכול בדיוק אותה השורה. השולט, הגדול והחזק מכאיב. והנשלטת הקטנה מקבלת את הכאב. הסימנים הם אותם סימנים, ההתמודדות בהסתרתם היא אותה התמודדות, הנבדלות מהשאר לפעמים היא אותה נבדלות.
אבל אותה השורה בדיוק מסבירה מטריסה יכולה להיות תחילתו של סיפור בדסמי טוב, או סופו של סיפור התעללות רע. זו בדיוק הסיבה לשאלה, איך את יכולה לבחור בזה "שוב", שהרי זה נשמע אותו הדבר. זה רק כי זה נשמע אותו הדבר, "זה לא המקרה ... " אומרת מטריסה.

אבל כאן יש אולי משהו נוסף,
זה לא רק נשמע אותו הדבר, זה אותו הדבר !
זו בדיוק אותה שורה תחתונה, כי מטריסה מצליחה לחלוטין לשחרר את הפחד, להשתחרר מההרגשה, לדעת ולקבל את הכאב והמשמעויות. בדיוק כמו בבדסמ.
אני יודעת שזה מבלבל אתכם אומרת מטריסה, שהסוף כילדה מוכה זהה לזה של ההתחלה של סיפור בדסמי, אבל זה בגלל שההבדל בין שני הדברים הוא בכלל לא בסוף, הוא בכל השאר.

האבדה,

מטריסה מדברת על עולם שהפך מוכוון אחרים, בו היא למדה לכבד אותם, לכבד את כולם רק לא את עצמה. היא לא פקטור במשוואה הזו של אנשים אחרים, וכשהיא קולטת בחושים שפיתחה לאן זה הולך, היא יודעת להעלם. בעולם כזה היא "הגורם המפריע", ומטרתה לצמצם את עצמה למינימום, להעלם, לא להפריע, להסתפק במועט.
והנה מנגד ביחסי הבדסמ היא העיקר. היא חלק מהיחסים האלו בדיוק כמוהו, היא יכולה לרחף לעולם אחר, לא עולם של מישהו אחר שהיא צריכה "לכבד", אלא עולם שמישהו בנה "לכבודה" . הבדסמ מכוון אליה, לא עושים לה דברים כי היא הפריעה למישהו בעולם שלו, כל מה שעושים לה הוא מכוון אליה, היא לא צריכה להעלם, היא רצויה שם, היא צריכה להיות שם.

החלום,

החלום של קבלת אהבה. החלום של אנשים שמבטאים את האהבה שלהם אליה, שמבטאים את ההערכה שלהם אליה. שתומכים, שמנחמים, שמחבקים. שלא משאירים אותה לבד.
היא לא כתבה, אבל אולי הבדסמ מאפשר את המקום הזה של האפטירקייר, של החיבוק, של הניחום, של האהבה, שבו זה יחד, לרע ולטוב. המקום שבו ניתן להיות מוערכת אפילו אם את "נמוכה". וזהו, דרך אגב, המקום היחידי שאני מכיר שבו את יכולה להיות מוערכת פי כמה וכמה מכל אחת אחרת בזכות היכולת שלך לשחרר שליטה ולהיות נמוכה.

העונשים,

העונשים שמטרתם ?
זהו, שהם חסרי מטרה, עונש למטרת עונש. העתקת ספרי לימוד ישנים, לא לימוד ושינון חומר שלומדים כרגע, ובלי אוכל ומים כדי שגם לא יקרה בטעות ומשהו מזה יילמד או ייקלט. נעילה בשרותים, ושעות (!) בפינה בסלון. עונשים שהדבר הראשון שעולה בראש זה היותם פוגעים ומשפילים, כמו עונשי בדסמ. אבל לא, הם משפילים רק בשעה הראשונה אולי, אח"כ אתה כבר לא מרגיש מושפל, אתה מרגיש מיותר. לשים מישהו בפינה עם הגב לכולם, כמה דקות משפיל אותו, אחר כך הוא פשוט רוצה שיתייחסו אליו. להשתחרר מהמצב הזה, לחזור להיות מישהו בבית. להתאפשר. שעות ארוכות של עונש כזה, זה לא כדי להשפיל, זה גם הרבה אחרי שנשברת, זה פשוט להיות מיותר, לא מפריע, לא קיים.

הסרטים,

כאן מחזירה אותנו מטריסה לעולם האמיתי. מנסה להזכיר לנו המזועזעים, הפגועים, הכועסים והשונאים, שזה לא סרט שחור לבן. אלא מקום שאפילו ממנו אפשר לצמוח, אפילו בו אפשר לזהות פוטנציאל למשהו טוב. וכמה שהדרך שלו היתה נוראית, הכוונה לא היתה כזו. וכשגדל כוחה הצליחה לעצור את הדרך. הצליחה לשמר משהו מהכוונה, והצליחה לגדול מתוך זה למשהו בעל כוח, להטמיע את הלקחים והכאב באישיותה.

ההתחלה,

ומכאן הצמיחה.
נכון, נשארו משקעים וצלקות, נשארו יכולות שנרכשו למטרות קשות.
אבל היום היא יכולה להשתמש בהם כרצונה, יכולה למלא איתם דברים טובים.
יכולה להשיג בהם אושר, לבחור את האנשים סביבה.
יודעים מה ? יכולה גם להיות בזכותם נשלטת טובה, מבחירה !

ולנושא.

אלימות היא בכלל לא השאלה.
זו השליטה, זו הכוונה, זו האכפתיות, זו הנתינה, זו האהבה.
זה כל הסיפור כולו, ולא רק השורה האחרונה.

מאחל לך כל אושר בעולם !
תודה לך על מתנת החשיפה.

Tranquility40

New member
מצמרר ומעורר שאלות

טוסבר,
הניתוח שלך מאוד מעניין וכנראה נובע מעניין הדומה לשלי בקשר (אם קיים) בין התעללות בעבר לבין BDSM.
אתה רושם את דעתך על ההבדל בין המקרים, כמו שרשמת: 'איך את יכולה לבחור בזה "שוב" '. אבל אני שואל שאלה אחרת שאולי יש לך תשובה עליה: למה לבחור בזה שוב?
אני מבין את "מנגד ביחסי הבדסמ היא העיקר", אך גם ביחסים רגילים זה מתקיים, "אולי הבדסמ מאפשר את המקום הזה של האפטירקייר", ביחסים רגילים האפטרקייר יכול להמשך לכל אורך היחסים, "המקום היחידי שאני מכיר שבו את יכולה להיות מוערכת פי כמה וכמה מכל אחת אחרת בזכות היכולת שלך לשחרר שליטה ולהיות נמוכה" - אני לא חושב שנשלט הוא נמוך ואני לא מבין את הקשר לשחרור שליטה.
האם לדעתך הצורך הזה נובע מהרצון לשחזר את מה שארע אך בצורה אחרת, כזאת הנוחה יותר לנשלט?

טוסבר

New member
בכוונה אני נמנע מזה !

תראה,
שאלת ה- "למה" היא שאלה שצפה כל הזמן אצל העוסקים בבדסמ, וגם אצל הסובבים.
למה מישהו יבחר להיות נשלט, לחוות כאב, למה מישהו נהנה להיות מושפל ?
ויכולות להיות לכך מיליון סיבות, חוויות ילדות קשות היא רק אחת מהן.
האם עצם העובדה שמישהי חוותה התעללות בילדות "מסביר" את הסיבה "האמיתית" לנטייה שלה לבדס"מ ?

ממש ממש לא !

אני יכול לתת לך עכשיו תקציר פסיכולוגיה בגרוש,
ואני יכול לפרוס לך משנה פסיכולוגית מגובה במחקרים מעמיקים (בכמה מליוני גרושים),
אבל העובדה היא שאף אחת משתי האופציות לא יכולה להסביר למה ספציפית מתריסה, או אני או אתה נמשכים לבדס"מ.

הפוסט שלה הוא לא על זה ,
וכל ניסיון לשייך את הנטיה שלה לזה, או גרוע מזה להתיימר לדעת איזה צורך הבדסמ ממלא עבורה
הוא בגדר ספקולציה לא נכונה, ואפילו פוגעת.

תסתכל אחורה ותראה הרבה שירשורים שמנסים לתהות על הסיבות שבגללן אנשים נמשכים לבדסמ,
והתעללות בילדות היא בד"כ לא הסיבה .

מאוד אהבתי את התשובה

במיוחד את:
האם עצם העובדה שמישהי חוותה התעללות בילדות "מסביר" את הסיבה "האמיתית" לנטייה שלה לבדס"מ ?
ממש ממש לא !

זה נכון במיוחד לאור קיומם של אנשים כמו מיצי (וכמוני) שמספרים שהם נמשכים לזה כמעט מרגע שלמדו לדבר...

A לוןA

New member
נוגע

במקומות מאוד אפלים ועמוקים
אז אגיב בקצרה:
פעולה יכולה להיות אותה פעולה, אבל ההקשרים מסביבה והמקום שלנו בתוך אותה פעולה הם שמכתיבים איך נרגיש כלפיה.
סקס אגרסיבי ומטורף ואונס יכולים להיות אותה פעולה. ההקשרים והמקום שלנו בתוכה שונים לגמרי
התעללות ובדסמ יכולים להיות אותה פעולה- אבל ההקשרים והמקום שלנו בתוכה שונים לחלוטין- ולכן הדרך שאנו מתייחסים אליהם שונים לחלוטין.

במקום אחד זו התנסות אלימה/מבטלת/פוגענית, ובשניה מעצימה מוסכמת ומענגת.

תודה לשניכם

נפלא כל כך

שהצלחת להסביר את כל ההבדל בין בדסמ להתעללות.
הרבה אנשים נצמדים לפשט ומאוד מאוד קשה להסביר להם את המהות-
פעם הבאה אני אפנה אותם לקרוא את הטקסט הזה

תודה

טוסבר

New member
אלימות ואלימות - Matrisa
טריגר

זהו הטקסט המקורי של Matrisa , והוא מצוטט כאן באישור שלה.

הטקסט המקורי של Matrisa נמצא כאן :
http://thecage.co.il/blog/userblog.php?postid=407341&blog_id=75054

אלימות ואלימות

מישהו פעם אמר לי שאנשים לא באמת משתנים עד שהם לא חווים אבדן כלשהו,
שאנחנו לא באמת מחכימים עד שאנחנו לא מאבדים משהו בתוכנו ולומדים לחיות בלעדיו..

בעיניי יש הבדל ענק בין עונש לעונש.. זה רק נשמע אותה המילה אבל המשמעות היא שונה לגמרי..

עכשיו קר

לבד ברכב, צופה מאיזה חניון גג על העיר בלילה, יושבת עם עצמי, סופרת מכוניות, ובורחת הכי רחוק שאני יכולה.. לא כי אני לא רוצה לשתף, ולא כי אני מסתירה, זה פשוט נורא קשה להעביר או להקשיב לדבר כזה מבלי לשנוא , לכעוס או לרצות לנקום, מבלי לצאת עם מטענים, מבלי להתחרט ששאלת מלכתחילה..
אני יודעת, זה לא חדש לי, וזו גם לא פעם ראשונה שראיתי את התגובה אחרי, את הכעס שלי בעניים שמולי..
אחרי הכל לפעמים גם אני שוכחת שלקח לי כמעט 15 שנה להשלים ולשחרר מהחלק הרע..

הסוף

לראות בן אדם פי שתיים בגודלו ממני מניף את היד גבוהה מעלי לראות את צל היד מכסה את פני, ואז להרגיש את הלב שלי נופל לרצפה, מחסיר פעימה, כל טיפת פחד שבי יוצאת, ואני פשוט משחררת את עצמי מההרגשה, משתחררת מהפחד, מורידה את הראש ורק ממתינה למכה, בידיעה שזה הולך לכאוב, מאוד, ואז יהיה סימנים שיבדילו אותי מהשאר לפחות לעוד שבוע, להילחם עם חולצות קצרות שיכסו כמה שיותר, ללכת עם ז'קט או אפודה בשיא הקיץ גם שממש חם..
לבחור מכנסיים ארוכים כי היום הסימנים בולטים במיוחד, לא לגלות לאף אחד, לחשוב שאולי אצל כולם זה ככה, אולי אני לא שונה וזה פשוט משהו שלא מדברים עליו, והתוכניות בטלוויזה זה סתם אידיאל יפה, זה לא באמת קיים, זה בטח נכון כי הוא אמר שזה נכון...

אני יודעת שזה נשמע כמו תחילתו של סיפור בדס"מ ממש טוב, אבל זה לא המקרה..

האבדה

מדובר על האבדה הכי גדולה שלי, הכי מלמדת, מקבץ של כמה שנים בהם למדתי מהר מאוד על עורי מתי לשתוק, לא לשתף, לא לדבר, לא לענות אם לא שואלים אותי, וכששואלים לענות רק מה שיפה, מה שנכון, מה שהוא הרשה...
לא להרים את הקול, לא להתחצף, לכבד...
לכבד מבוגרים, צעירים, חכמים, לכבד את כולם..
לכבד את כולם, אבל לא את עצמי..
כי העור שלי והגוף שלי הם פיסות בד עלייהם הוא כתב לי לקחים, של מה לעשות, ואיך להתנהג, מה להגיד ואיך לרצות..
ומתוך האבדה הזאת, השארתי את הילדה שבי מאחור, איתה התמימות והבובות, השארתי לה כמעט הכל ויצאתי לדרכי – ללמוד..

למדתי להקשיב, להקשיב לסביבה, לדלתות בבית, לטון דיבור של השיחות של אנשי הבית, לקרוא מבטים, שפת גוף וכל דבר שיכול לעזור לי לזהות מתי להעלם, ומתי להופיע שוב..
למדתי לאחר מבית הספר, ולבלות הרבה אצל חברות, למדתי להסתפק במועט, לשרוד עם מה שיש, ולשמור את מה שקיבלתי היום, כי מחר אולי לא יהיה, ומחר אולי אהיה בחדרי לעוד 6 שעות..

החלום

לפעמים זה הרגיש כאילו אני ושאר הילדים התהלכנו בשני עולמות שונים, ושאני יכולה רק לצפות בהם מבחוץ, לראות את ההורים שלהם מרימים אותם, מחבקים אותם, מבטאים את אהבתם כלפיהם, בעוד שלי בראש מהדהדת תמונה אחרת, מנטרה שדאגו להזכיר לי בבית כל יום , שאני לא אחראית, לא מתמידה, חוצפנית, לא ממושמעת, ואם יהיה לי מזל אולי אוכל להיות מוכרת בקניון, כי 'נעל' כמוני לא תגיע לשום מקום, ואם אמשיך ככה, להיות ילדה כזאת, אז אהיה המנקה של החברות שלי..
אז הייתי שומרת לעצמי בקנאות את התמונות בראשי של אותם הילדים ואותם המשפחות, תמונות של חיבוקים, תמיכה ושיתוף, בונה לי איתם עולם פנטזיה יפייפה, עולם שהיה מנחם ומחבק אותי אליו כל פעם שנענשתי, כל פעם שהרגשתי לבד..

העונשים

העונשים נעו בין לשבת בחדר ולהעתיק פרקים שלמים של ספרי לימוד ישנים לדפים במשך ימים ארוכים אחרי בית הספר, בלי אוכל או מים , לנעול אותי בשירותים בחושך בלילה, להעמיד אותי בפינה בסלון עם הפנים לקיר והגב לכולם במשך שעות כשהם יושבים ורואים טלוויזיה מאחורי , ועד לצביטות חזקות בזרועות, ברגליים, הצלפות עם היד על אזורים שונים בגוף (כי חגורה וכל השאר משאירים סימנים לזמן ארוך, לקח שנלמד על עורו של אחי הגדול), משיכה חזקה בידיים, בשיער, בכל מה שבא ליד.. יש עוד הרבה אבל אני בטוחה שהרעיון מובן...

הסרטים

בשונה ממה שרוב האנשים ישר חושבים, כי הם ראו את זה באיזה סרט או סידרה ממש טובה- לא היה מעורב אלכוהול בעניין.. וגם לא סצנה דרמטית של פריקת עצבים על ילדה קטנה כי היה לו יום קשה בעבודה.. זו ממש לא הסצנה הנכונה, זו פשוט הייתה הדרך שלו לחנך, הוא לא השתמש במילים אלא רק בידיים.. במקום לומר "אסור" הוא היה סותר בחוזקה על היד, במקום לכעוס על מעשה חסר אחריות הוא היה מכה חזק על ירכיים או הזרועות, במקום לומר שהוא מאוכזב הוא היה נועל אותי בשירותים בלילה בחושך לכמה שעות..

ככל שגדלתי ככה זה נעשה קשה יותר, עד שלבסוף גדלתי מספיק כדי לדעת שיש גם אופציה אחרת, אחרי סצנה משטרתית לא קלה הוא לא העז להניח עלי או על אחי יד, ואני לקחתי איתי את כל הלקחים וכל הכאב וגיבשתי אותם לציור אחד שמבטא את כל מה שאני, ציור שלבסוף הפך להיות הקעקוע שלגבי.

ההתחלה

כצפוי, היום אני סוחבת איתי חלקים שלעד יהיו רגישים יותר משל אנשים שלא חוו דבר כזה..
בין אם זה החוסר יכולת שלי לצעוק או אפילו להרים את הקול על אנשים גם כשאני ממש עצבנית, או הנטייה שלי להתנתק לחלוטין מהסביבה כאשר מרימים עלי את הקול..
היכולת שלי לקרוא מבטים ושפת גוף , והרגישות הדרוכה שלי לטון דיבור והתנסחות..
היכולת להזדהות עם אנשים עד כדי כאב, ושמחה..

אבל את רוב הדברים שלקחתי איתי השתמשתי בהם בצורה הכי טובה שתקרב אותי לאושר, ושתקיף אותי באנשים חמים וטובים שלא היו פוגעים בזבוב, שמעולם לא הרימו עלי את הקול, ותמיד גוננו ועטפו אותי באינסוף אהבה ותמיכה..

ולנושא

בשונה מאלימות טהורה שנובעת מפחד אמיתי, חרדה, כעס, ומעל הכל חוסר שליטה - בדס"מ מתקשר אצלי בראש לכל מה שטוב, להפך המוחלט מזה, לאפשר לעצמך לסמוך על אדם אחר, להתמכר לציפייה שלא לדעת איזו הפתעה הוא מכין לך עכשיו, לדעת להשתחרר מהמחשבות היומיומית ופשוט לרחף לעולם שאדם אחר בנה לכבודך, ושאת הכל הוא עושה מתוך הנאה, אהבה, ושליטה מלאה..

אז לכל מי ששאל אותי ותהה איך אפשר להיות ילדה מוכה ולבחור להיות שוב 'בעמדה החלשה' , זאת התשובה.

אייבורי

New member
אכן פוסט מוצלח מאד

אולי תצליח להביא את הכותבת המוכשרת לכתוב גם פה.

נ.ב.
מה הקטע עם הצורך שלך לעשות ניתוחי בלוגים כמורה לספרות ?

gaya36

New member
אכן פוסט אמיץ ומרגש

ודעתי? כל עוד היא באמת מרגישה שזה עושה לה טוב אז מי אנחנו (גם אם לא נסכים) לחלוק על הרגשתה? אני בכלל חושבת שרק מי שחווה קושי בחיים ולא משנה מאיזה סוג שהוא, ידע גם להבין ולהשכיל מה הכי נכון עבורו.

MichaelWalla

New member
מוצלח ביותר

היה אישית קצת קשה לקריאה, אבל בהחלט רואים שהיא אדם אמיץ והיא מביאה תרומה גדולה לקהילה. תודה לה, ולך שהבאת את המאמר.

קודם כל תודה לכותבת ולך על השיתוף

אני חושבת שהפוסט הזה מאוד חשוב לצורך הבנת ההבדל בין אלימות לבדסמ
ודבר שני יש לו חשיבות בהבנה של אנשים המשתמשים בבדסמ כחוויה מתקנת לצלקות העבר

מטריסה
מאחלת לך שתחווי רק דברים טובים ומעצימים בעולם הזה

על השיתוף

עדיין לא קראתי הכל, אבל אני חושבת שהתוכן חשוב ומצמרר.
לנו ההבדל בין אלימות לבדס"מ ברור, לאחרים לא.

Dan_Kap_

Active member
כבוד!

כבוד למתריסה על השיתוף, לטוסבר שהביא דברים בשם אומרם ולשניהם שפותחים לנו עוד חלונות לעולם!

טוסבר

New member
תודה לכולם !!

תודה לכל המגיבים,

כשביקשתי ממתריסה את הרשות לפרסם כאן,
כי באמת זה נראה לי משהו שחשוב לדעת, ונושא שמעסיק לא מעט אנשים,
אמרתי לה שזה פורום חם, ומקבל, ומעבר לכל השטויות והוויכוחים הקטנים לפעמים , באמת אפשר לסמוך על האנשים כאן שידעו לתת את המקום והיחס ההולם למשהו כזה עמוק.

אני שמח מאד שבזה - צדקתי !

למעלה