SLD ?????????

SLD ?????????

מי ראה, מי שמע, מי יודע על הגדרת האבחנה הנ"ל? כל מה שמצאתי הוא: " ליקוי בקליטה ועיבוד מידע שמיעתי או חזותי או תנועתי" ??. כמו כן האם לדעתכם קושי בויסות כללי, רגשי חברתי תחושתי, יכול להתפרש כבעיה הנמצאת על הרצף האוטיסטי? נא תשובתכם, אשמח לתשובתה של ד"ר מנור.

מקפיצה

חגית35

New member
Specific learning disability - SLD

מונח מוזר שקשור בלקות למידה מסויימת זה ההסבר שמצאתי לך- לי הוא יותר לא אומר מאשר אומר משהו... disorder in one or more of the basic psychological processes involved in understanding or in using language, spoken or written, that manifests itself in an imperfect ability to listen, think, speak, read, write, spell or to do mathematical calculations. This category would include conditions such as perceptual disabilities, brain injury, minimal brain dysfunction, dyslexia and developmental aphasia. The term does not include learning problems that are the result of visual, hearing or motor disabilities, mental retardation, emotional disturbance, or environmental, cultural, or economic disadvantage. מצאתי פורום לנושא הלקות הזו- יש להירשם ולקבל סיסמא ואז תוכלי אולי להיכנס ולשאול שאלות לגבי זה

דליה.ד

New member
לקות למידה ספציפית

כיום אנשי מקצוע לא אומרים יותר: דיסלקסיה, דיסגרפיה, דיסקלקוליה. מכיוון שאין הוכחה אמפירית ביולוגית לנזק מוחי מזערי וכו' (לא אלאה אתכם, לפי דעתי זה גם נובע מחשש לתביעה משפטית בגין אבחון מוטעה, השמת תווית וכו'). בקצרה הכוונה היא כאשר נמצא כשל באחד התפקודים הפונולוגיים הבסיסיים הקשורים לכישורי שפה דבורה או כתובה, המגבילים את היכולת להקשיב, להבין, לקרוא, לכתוב, לאיית או לבצע חישובים מתמטיים. הלקות כוללת מצבים של כשל בתפיסה (כגון תפיסה חזותית, שמיעתית וכו') נזק מוחי, נזק מוחי תפקודי מזערי (שקיימת הנחה שהוא גורם ללקויות למידה ומעולם לא נמצא...), דיסלקסיה ואפזיה (סוג של אילמות). אין הכוונה לקשיי למידה הנובעים מלקויות חושיות כגון: חירשות, עיוורון, פיגור שכלי, בעיות רגשיות, חסכים סביבתיים, תרבותיים או כלכליים. זוהי אחת ההגדרות ללקויות למידה, יש הגדרות נוספות הנוגעות לעניין.

חגית35

New member
לדעתי זה יותר לא אומר מאומר משהו!

פרקטי או מעשי להורה הנבוך למורה הנבוך ולכל איש האמור לטפל בילד ובלקות הלמידה איך אפשר לגזור מזה הנחות מעשיות טיפוליות? זה כמו שכשלא מוצאים משהו אומרים לך nos - not other specified אני ממש "אוהבת" את הלשון החמקמקה הזון שילמת אלפי שקלים לאיבחון בשביל לקבל משהו כזה פרווה שאומר ולא אומר דבר? ומה יעשה עם ה"תווית" הזו מורה למשל? אני הייתי דורשת שיגדירו לי במדוייק אחרת האיביחון לדעתי נכשל או נעשה בידי גורם לא מקצועי דיו תחשבו שזה היה ברפואה וככה היו אומרים לך אחרי איבחון ובדיקות למחלה מסויימת??? תגידו יש או אין, מה זה, במקום זה אומרים לך: יש לך משהו אבל הוא לא מוגדר... אמופרי מרחף כזה... לך תבין...

דליה.ד

New member
נכון, זוהי הגדרה מכוונת לבעלי מקצוע

ולא להורה או למורה הנבוך, למרות שממורים הייתי מצפה להבין מה זו תפיסה חזותית, או מודעות פונולוגית. לא צריך להתרגש כל כך כי מדובר רק במלים.... אסור שאבחון יהיה פרווה, עליו להגיע לאבחנה מבדלת, על האבחון לבדוק את יכולות הקריאה והכתיבה וכן תחומים שנמצאו במחקר כמשפיעים על תחומים אלו (במקרה של אבחוני קריאה וכתיבה). למשל כדי לבדוק קריאה אני אבדוק: קריאה קולית, דמומה, מילות טפל (קידוד פונולוגי כלומר תרגום צליל לסמל), אבני יסוד (עיצורים ותנועות), תבניות אורתוגרפיות (זיהוי וכתיבה של מלים ללא שגיאות כתיב), שיום (לתת שם לחפץ, אות, ספרה), זכרון עבודה (זיכרון פעיל) וכו'. אם תמצא בעיה באחד התהליכים הבסיסיים על המאבחן לציין זאת כי זה מעיד על לקות. אם התהליכים בבסיס הקריאה תקינים והקריאה לא תקינה הבעיה יכולה להיות נעוצה בחוסר שטף, בחוסר אוטומיזציה, בחוסר חשיפה או בהוראה לא מותאמת... מסובך? נכון! טוב בשביל זה למדתי שנתיים כדי להיות מאבחנת דידקטית. אבל.... על המאבחן לשבת עם ההורים והמורים ולהסביר להם בשפה מדוברת ומובנת את הכתוב (בנוסח מקצועי כנדרש מכל בעל פרופסיה) ובמיוחד את הדרכים לטיפול. החשוב ביותר הוא שלא יהיה כתוב: "הוראה מתקנת" אלא אייך, מה ועל מה בהוראה מתקנת כך שכל מורה תדע לאן לפנות ומה לעשות אפילו אם אנה מורה לחינוך מיוחד. אותי לימדו לתת המלצות טיפול להורים (פעילויות בבית הפניות לבדיקות ואבחונים נוספים - לפי הצורך כגון קלינאית תקשורת או מרפאה בעיסוק או נוירולוג וכו'), לבית הספר (התאמת דרכי הוראה והבחנות) למחנכת (מה לעשות בשיעורים בכיתה) ולמורה להוראה מתקנת (אסטרטגיות, עבודה על תהליכים בסיסיים וכו'). אני למשל, מציעה להורים שאינם מבינים את הנוסח הכתוב (של אבחונים שלא אני ערכתי) שיתנו לי לקרוא, כבעל מקצוע ואני יושבת ומסבירה למה התכוונו וכו'. אבחונים שאני עושה אני יושבת עם ההורים ואפילו מדריכה את הצוות החינוכי - לפי הצורך.

אנא התייחסו לחלק השני בהודעה.

הועלתה הצעה להביא לבית הספר "מומחית לבעיות קשר ותקשורת" בעקבות קשיי למידה, ויסות, ארגון, וקשיים חברתיים בנוסף על מגוון לקויי למידה והפרעת קשב משמעותית, בעקבות חיפוש מידע על "המומחית" הנ"ל, הגעתי להגדרה הנ"ל, מבקשת בכל זאת התייחסות האם לדעתכן\ם יש אפשרות לחשוב על בעיות בקשת האוטיסטית.?

zivadina

New member
בעיות

שלום אמא מספיק טובה. את מבקשת מאתנו לחוות דעה על ילד, בעוד איננו מכירים אותו וגם איננו מומחים בתחום. שתי סיבות טובות מאוד כדי לא לחוות דעה שעלולה להשפיע עלייך בכוון הלא-נכון. בכל אופן, פעם סווגו את ה-ADHD על הקשת של הפרעות תקשורת, PDD, אשר אוטיזם הוא הקצה הרחוק שלה. בשנים האחרונות לא מקשרים בשום אופן ADHD ל-PDD. כלומר, הפרעת קשב והפרעות תקשורת יכולת להתקיים במקביל. אני חושבת שאם בית הספר מביא את המומחית רק בשביל הילד שלך, כדאי לך לקבל חוות דעת של פסיכיאטר שמוסמך לאבחן גם ADHD וגם PDD. הייתי מתחילה באבחון כזה ורק אחר כך, במידה שטיפול לא עוזר בתחום לקויות הלמידה, לוקחת את הילד גם לאבחון לקויות למידה.

דליה.ד

New member
מומחית לבעיות קשר ותקשורת

מה שעולה בדעתי זו קלינאית תקשורת וצריך לברר במת"יא של בית הספר - עד כמה שידוע לי בכל מתי"א יש לפחות קלינאית אחת. בנוגע לבעיות מהקשת האוטיסטית זו אבחנה של פסיכיאטר בלבד!

ובכן...

חזרתי וקראתי את התשובות בשרשור, וחשוב לי לומר לך כמה דברים: קשה לי לתת תשובה על סמך שני משפטים... ובכל זאת, א. אם מישהו איבחן את ילדך ולא הסביר לך מה העניין, חזרי ובקשי פגישה נוספת. ב. האם קושי בויסות יכול להתפרש כבעייה הנמצאת על הרצף האוטיסטי? ובכן, התשובה מורכבת. קושי בויסות יכול לבוא לידי ביטוי במגוון של תפקודים, ביניהם, התחום של קשר ותקשורת. לא כל ילד עם קשיים בקשר ותקשורת הוא ילד שנמצא על הרצף האוטיסטי. אם הבעיה היא בויסות, הייתי ממליצה לערב מומחית לבעיות ויסות שמתמחה גם בהיבט של קשר ותקשורת (ויש לי גם המלצה אם תפני במסר). אני מניחה שקטיגורית, הייתי מנסה לטפל בבעיית הויסות, אך לא מזניחה את בעיית הקשר והתקשורת, אבל תשובות קטיגוריות הן לא ממש חשובות, מה שחשוב זה הילד, צרכיו וצרכי סביבתו. בברכה שרון

כמעט לכל ילד לקוי למידה יש קושי

באחד התחומים שציינת. זאת הגדרה מאד מאד רחבה. הרי בסה" כ יש לנו קלט, עבוד ופלט ואת החושים וכל זה באמצעות החושים כך שההגדרה הזאת מכילה את הרוב. לגבי החלק השני של שאלתך, זאת אכן שאלה מאד בעייתית. יש ילדים על הרצף האוטיסטי שיתאימו גם להגדרה הזאת ויש ילדים המתאימים להגדרה הזאת שאינם על הרצף האוטיסטי. מצטרפת להמלצה לערב קלינאית תקשורת. אם יש לך סיבה לחשוב שבנך נמצא איפשהו על הרצף האוטיסטי, אני מכירה קלינאית תקשורת שמתמחה בנושא ומקבלת בסביון. את יכולה לפנות במסר.

למעלה