SHIFT SHIFT SHIFT
ואו. קיבלתי היום תובנה מאלפת. מאלפת.
אני חושבת שקיבלתי היום בעקיפין את הטיפ הכי גדול או אחד המועילים, להפרעת קשב וריכוז....
[כן, מזמן לא הייתי פה
]...
אז ככה, זה התחיל מזה שכל התפוז היה מרוח בפרסומת של יאיר ניצני. וכמו מופרעת קשב ממוצעת, אם פרסומת קורצת לי, אני לוקחת סוכריה ומקליקה... כבר איבדתי אמון באתרים על ADHD.... כי רבים מהם שייכים למאמנים ומומחים מטעם עצמם שעושים לעצמם פרסומת....
ואני הרי מחפשת את גיזת הזהב, את האוצר הבלום, את ה...[דימויים מסרטים שבהם מחפשים אחר אוצר אבוד או מטמון, יש גם משהו עם הרי פוטר]. אז לא האמנתי שהאתר החדש של קווים ומחשבות יכול לתרום לי משהו...
כי הפרעת קשב, מרוב עצים לא רואים את היער, יש כל כך הרבה שיח ציבורי על ההפרעה, ואין מדריך ממוקד, מן תנ"ך של כך תתמודד עם הפרעת הקשב...
מצאתי את עצמי, במקום לבצע את המטלות שלי, עוברת על כל הפוסטים באתר של עמותת קווים ומחשבות, ומלקלקת את הכל {LIKE}. כולל להקרע מצחוק... אבל אז הגיע פוסט שהפיל לי את האסימון...
גם הייתה הפניה לנוירולוג שאמר שאין הפרעת קשב כולל תוכנית אירוח שהיו שם שתי צ'לבות, אחת פרו הפרעת קשב (גלית יצפאן) ואחת אנטי הפרעת קשב, לא זוכרת את שמה. ההיא של האנטי הפרעת קשב אמרה "אין בדיקת דם שתוכיח את זה..."
ואמרתי יתכן אבל, אבל....
אבל, כשאנשים מתארים את התסמינים של עצמם אני אומרת "ואו", זאת אני...
עכשיו זה לא תמיד כך... כי יש תת טיפוסים של הפרעת קשב, וישנם מליון תסמינים שזה לא אני....
אבל גלית יצפאן כתבה איזה פוסט, שפשוט הזדהתי איתו. היא יושבת ליד המחשב וקוראים לה לבוא לאכול, והיא לא מסוגלת לעשות את ה SHIFT בין המחשב (כיבוי וכו') לבין לבוא לאכול...
והילדים שלה גם... אם הם צריכים לעבור ממשחק למקלחת, ממקלחת לאוכל, מאוכל למה שאחרי, הם לא מסוגלים, ואני אומרת, זאת הבעיה העיקרית שלי, שם מתמקדת הפרעת הקשב שלי, במעברים...
אני עובדת בכתיבה ועריכה...
ומאד קל לי לשבת לעיתים 8 שעות ברצף...
אני טובה בטקסטים, במילים
אז לשבת כמה שעות ברצף, אני יכולה...
כשזה מרתק אותי. לא רק שאני יכולה. אני לא יכולה לקום משם. לפעמים אני אומרת - משעה זאת עד שעה זאת אני לומדת איקס או כותבת Y. ובמקום לעשות 5 שעות אני טוחנת 8 שעות...
אבל לעבור מפעולה לפעולה.
פה העקב אכילס שלי.
ראיתי באתר של קווים ומחשבות תוכנית אירוח בחסות TEVAZOOM ודיברו על ילדים ביסודי.
שהם מאחרים לכיתה, כי כשיש הפסקה והם יוצאים להפסקה, וחוזרים לשיעור, הם מאבדים את עצמם, כל המעבר מפה לשם משם לפה... ואלה, זאת אני. בדיוק אני.
כי ישנם המון תסמינים של הפרעת קשב שאני יכולה לאמר - זאת לא אני. זאת לא אני.
אבל SHIFTICULITY (מילה שהמצאתי כרגע - מעבר + קושי), זה הקטע שלי.
אני לפעמים מכנה זאת "מפרקים". המפרקים של סדר היום.
לעבור מדבר לדבר.
זה נורא.
לכן סידורים אני לא מצליחה לעשות.
יש אנשים שלוקחים בוקר אחד חופש מהעבודה פעם בשבועיים או חודש, נוסעים לתל אביב, אחר כך לפתח תקווה, אחר כך לרשל"צ, מצלמים טפסים, שולחים פקסים. ואני? סידורים? זה עולה לי בבריאות...
כנ"ל לסדר את הבית. מילא, אם תתנו לי עבודה שקשורה במקום אחד. לקפל כביסה. וכל הכביסה כבר מונחת על שולחן הסלון ורק צריך לקפל. או רק לעשות כלים. אין לי בעיה לטחון כיור מלא מ 3 ימים שלא שטפו. כי זה באותו מקום.
זה דבר אחד.
אבל לסדר את החדר. להתלבש על עבודות הבית. לעשות את הכביסה, הכלים, לסדר את החדר.
זה קשה לי.
כי זו סדרת פעולות שדורשת מעבר מפעולה לפעולה. זה להפעיל את כפתור ה SHIFT שבמוח, שאצלי הוא חלול, דרוס, הרוס, פגום... אין לי SHIFT. כמו מקלדת שאין לה שיפט.
באוניברסיטה מסתיים שיעור. אנשים כבר בכביש איילון, נוסעים הביתה, ואני עוד מכבה את הלפטופ ומנסה לאתר את השקע של הלפטופ ולקפל אותו ולשים בתיק...
ותמיד, תמיד מאחרת לשיעורים.
עכשיו אני עובדת מהבית.
אבל בעבודה המשרדית האחרונה שלי. מאד אהבתי את העבודה..... ונשארתי בה עד מאוחר. לא רק כי אהבתי אותה. כי היה לי קשה לבצע את נוהל סגירה. לסגור מחשב. לצאת מהססמא. לכבות את האור במשרד. לשים את הדברים חזרה בתיק. לשים באופן מסודר את כל המסמכים שעבדתי עליהם כך שמי שיגיע מחר בבוקר יוכל להמשיך לעבוד איתם.
הייתי נשארת שעות נוספות במשרד. לא רק משום שהייתי מוטרפת על העבודה. העבודה הכי מדהימה שהייתה לי מזה שנים (והיא נגמרה לא כי פוטרתי, כי היה מראש חוזה עבודה לשנה בלבד בלי אפשרות הארכה).
ופתאום אני מבינה למה הייתי נשארת שעות נוספות. כי כשהגיעה העת לסיים את העבודה, הראש שלי לא הבין את סדרת הפעולות שצריך לעשות כדי לצאת (לצאת מכל תוכנות המחשב, לסדר את השולחן, לארגן את הניירת ליום למחרת וכו').
האוקצור, אני לא אלאה אתכם בכל המקרים שבהם היה לי קשה לעשות SHIFT. זה מסתדר אצלי עם המון דברים שהיה לי קשה לעשות. כשאני במכון כושר עם בריכה, לסיים לשחות ולעבור לשיעור יוגה או פילטיס זה סיפור מהתחת....
כל הSHIFT SHIFT SHIFT
והבוקר אני קמה. מתקלחת. ואז אני יודעת שאני צריכה לסדר את הבלגן בבית... כי יש המון בלגן שלא סידרתי ממש ימבה זמן. אבל לא מסוגלת לקום מהמיטה כי קר לי. השיער שלי רטוב ותנור החימום שלי התקלקל לפני כמה ימים. ואני קפואה מקור בגלל השיער הרטוב.
ואז פתאום הבנתי שזה הקושי ב SHIFT מרים ראשו.
אני צריכה להתחיל לסדר את הבית ולהתחיל את היום, ללכת לכל מיני מקומות ולעשות דברים. ואני לא מצליחה לעשות את זה כי המעבר לפעולה הבאה לא נהיר לי...
קר לי בשיער, אני יושבת עם מגבת על הראש וחושבת "נמתין שעה עד שהראש יתיבש לי", ואז, כשאני מבינה שזו זו זו בעית ה SHIFT במלוא הדרה, כשאני מבינה את זה, הראש שלי מבין שהוא צריך להתאמץ כדי לחשוב איך עוברים לשלב הבא...
אני צריכה לייבש את השיער. איפה שמתי את הפאן שלי?
ואיכשהו אני נזכרת שפעם כתבתי על פנקס ורוד איפה נמצא מה בדירה שלי.... זה חלק ממנגנון השיפוי של הפרעת הקשב, יש לי "מפת דירה" שכתוב בה איפה כל חפץ מצוי...
לא היה זכר לפן אבל ידעתי בודאות שהוא פה.. ואז נזכרתי שהוא בבויעדם. עליתי הוצאתי, ועשיו אני הולכת ליבש את השיער שלי כדי לא לחטוף דלקת כל שהיא... בגלל התקררות...
אבל מה שיפה זה, שברגע שהפכתי מודעת לקושי ב SHIFT, הצלחתי להתגבר עליו. כי הבנתי שמה שתוקע אותי זה ה SHIFTLESS
כלומר בעצם הידיעה שמה שגורם לי לשבת במיטה עם קפה ומגבת על הראש בתקווה שהראש יתייבש, במקום לייבש שיער בפן שאני לא יודעת איפשהו ולתקתק את היום, זה הקושי ב SHIFT, ואיכשהו כשנתתי שם לקושי, כשבודדתי אותו, אז היה לי הרבה יותר קל להבין היכן למקד את המאמץ...