Perfect - ניתוח מעמיק לשיר.

Rוית

New member
Perfect - ניתוח מעמיק לשיר.

אז לא, זה לא שיר כזה מסובך ולא ברור, וכן, היום זה יום הזיכרון. אבל היום בטקס שבו הייתי, הורים שכולים מדברים על איך שבשניה הם איבדו את הילד שלהם מבלי שהם אפילו היו לידו. אז נכון, השיר לא מדבר על זה, אבל השיר מדבר על צורה שונה לגמרה לאבד את הילד שלך, ובצורה שבה אתה (אתה=ההורה) הוא האחראי היחיד לכך. קצת ארוך, הרבה עצוב, אבל אשמח אם תקראו ותגיבו...

Rוית

New member
../images/Emo204.gif

השיר "מסופר" מזוית הראות של הורה אשר דוחף את הילד שלו למצויינות אבל בצורה מוגזמת, בצורה שבאה לכסות על טעויות ופספוסי העבר של אותו הורה. ולמרות שהשיר כאילו ומסופר מהזוית של ההורה, אלאניס עדין שרה אותו מהזוית שלה כלומר - כעס חבוי וגלוי והרבה ציניות לא לשם ההומור אלא להדגשת הכאב והתיסכול. השיר מתורגם עם שימוש הרבה במילה "הורה" ו"ילד" אבל כמובן הורה מתפרש לאם ולאב כאחד, וילד מתפרש לילד וילדה כאחד. Sometimes is never quite enough If you're flawless, then you'll win my love Don't forget to win first place Don't forget to keep that smile on your face לפעמים זה לא מספיק אם אתה חסר פגמים, אז תזכה בליבי אל תשכח לזכות מקום ראשון אל תשכח לשמור את החיוך הזה על פניך ההורה מדבר על הילד שלו ומעביר לו כמה דברים בסיסים לדעתי. השורה הראשונה די קשה להסבר "לפעמים זה לא מספיק" מה לפעמים? לדעתי, הכוונה של ביצוע דברים רק לפעמים ולא תמיד, או להגיע למקום ראשון כמו שההורה רוצה, אבל רק לפעמים. במילים האחרות, ההורה רוצה שהילד יהיה ווינר, מנצח, אבל תמיד. לא לפעמים, תמיד. השורה השניה היא דוגמא לאותה ציניות חודרת וכואבת - הורה לא צריך להציב לילדו אולטימטום לאהבה שלו. אהבה ללא תנאים, זאת האהבה שצריכה להיות קיימת תמיד בין אם\אב לבנה\ביתה. אבל פה, ההורה המדובר מציין שהילד יכול לזכות באהבתו רק אם הילד יהיה חסר פגמים. מכירים אדם חסר פגמים? בדיוק. וכבדרך אגב, ההורה מזכיר לילד לא לשכוח לזכות תמיד במקום הראשון(שימו לב, לא "TO BE" אלא "TO WIN". כלומר מבחינת ההורה החיים הם תחרות תמידית ויש לזכות במקום הראשון תמיד מחדש) ועוד ההורה מזכיר, לא לשכוח לשמור את החיוך על הפנים. לדעתי המשפט הזה מתפרש לשני כיוונים - ראשית, באותה כיוון של תחרות: לרוב בתחרויות שבהם שופטים את המתמודד ובוחנים אותו כאדם ובמראו (ריקוד, שירה, משחק וכו' ולא דברים כמו תחרויות אופניים והתאבקות) תמיד חשוב שהמתמודד יהיה עם חיוך, חיוך ומראה טוב "קונה" את לב השופטים והקהל ולכן ההורה מזכיר לילדו להישאר עם חיוך, שלא יתפסו אותו בלי חיוך כדי שהוא חלילה לא יפסיד. ושנית, מהות החיוך היא מעין צביעות גם מכיוון הילד וגם מכיוון ההורה. מכיוון הילד מכיוון שנראה לי שלא יהיה אחד שלא יסכים שהילד לא נהנה מצורת החיים הזאת ולכן הוא חיי עם מסיכה על פניו ועם חיוך מזוייף תמיד. ומצד ההורה כי ההורה מבקש מהילד לשמור על החיוך שכנראה וההורה יודע שהוא גם לא חיוך אמיתי. אבל ההורה אוהב את זה, כי זה מה שמביא את הילד שלו למקום ראשון. (אגב, יתכן בהחלט שההורה לא רואה שזאת מסיכה, ואז זה רק מדגיש את האטימות של ההורה המדובר) Be a good boy Try a little harder You've got to measure up And make me prouder תהייה ילד טוב תנסה טיפה יותר חזק אתה חייב להגיע לאותה רמה ולהפוך אותי לגאה. וההורה ממשיך ומעין מצווה על הילד להיות ילד טוב, לנסות טיפה יותר חזק להגיע לטופ שלו ולהגיע למקום הראשון. שימו לב שההורה אומר תנסה קצת יותר חזק, שזה ברור שההורה לא יסתפק בקצת. (בדיוק כמו שהוא לא יסתפק ב"לפעמים"). You've got to measure up - קצת היה לי קשה לתרגם את זה (ובגלל זה התירגום צולע), אבל בגדול המשפט הזה אומר שהילד צריך להגיע לרמות של הטובים ממנו ולהשתוות אליהם וכמובן להתעלות עליהם. למה? כדי להיות מקום ראשון כמובן. ובסוף, שורה מאוד מאוד לא "פרית" להגיד ליד (במיוחד לילד קטן) - ההורה אומר לילד מעין: "לך, תעשה אותי גאה!" כאילו שהוא אומר את זה ברוח טובה ונעימה, עם חיוך לילד, אבל מתחת לזה מסתתר מעין ציווי, מעין חובה על הילד להפוך את ההורה לגאה (על אותו עיקרון שרק אם הילד מושלם הוא יקבל את אהבת ההורה).

Rוית

New member
../images/Emo204.gif../images/Emo204.gif

How long before you screw it up How many times do I have to tell you to hurry up With everything I do for you The least you can do is keep quiet כמה זמן לפני שתדפוק את זה?! כמה פעמים אני צריכ\ה להגיד לך, להזדרז! עם כל מה שאני עושה למענך המינימום שתוכל לעשות זה לשמור על השקט! ופה השיר מתחיל להיות טיפה יותר כועס משני המובנים - ההורה, ואלאניס המראה את הזוית ההורה מהזוית הצינית שלה (הפוך על הפוך על הפוך. הבנתם?). אלאניס שרה יותר בכעס בנימת קולה, אפילו שהיא עוד לא צועקת (ובכוונה הדגשתי עם סימני קריאה למינהם, להדגשת הנימה) גם להדגיש את הכעס שלה, כילדה שקיבלה את היחס הזה, וגם את הכעס של ההורה שעד עכשיו שר ברכות ופתאום הוא מפעיל עוד יותר לחץ. ההורה מציין משהו שהוא יודע שיקרה - הילד יפשל. דבר שהוא הגיוני לחלוטין נוכח כך שמדובר על ילד(!) שלא לדבר על זה שסה"כ מדובר על בנאדם שעושה שגיאות, בדיוק כמו ההורה. אבל זה לא מקובל מצד ההורה ולכן ההורה שואל בנימת זילזול - "כמה זמן הפעם יקח לך לפשל" במעין להבהיר לילד שוואלה, תפסיק לדפוק ותעשה את זה כמו שצריך (זוכרים למה? נכון, בשביל האהבה והגאווה של ההורה). ההורה חסר סבלנות, זה לא מקובל עליו שלילד לוקח זמן, שהוא מתעכב, לא מוצא חן בעינייו שהוא כל הזמן צריך לזרז אותו. ואז מגיע אחד המשפטים החזקים ביותר שמדגיש את החוסר אהבה ללא תנאים - ההורה שואל שאיך זה שעם כל מה שההורה עושה בשביל הילד (וב"עושה" אני בספק אם הכוונה למשהו ממשי כלשהו חוץ מלהביא את הילד לעולם. שכמובן אני לא מזלזלת אבל כולם מבינים שזה מוקצן פה, נכון?), איך זה שהילד לא שומר על שקט?! איזה שקט? שקט של התלוננות, של לנסות לעמוד על שלו, להוריד את המסיכה. ומהמשפט הזה מבינים שהילד כן מנסה להגיד משהו (וגם בסוף שוב זה יודגש), כן מנסה לעמוד על שלו, אבל ההורה מנסה להשקיט אותו בדרך הכי מצפונית וגורמת רגשות אשם שיכולה להיות. וזה לא מפתיע ביחס לאיך שדמות ההורה מצטיירת עד עכשיו. Be a good girl You've gotta try a little harder That simply wasn't good enough To make us proud תהיי ילדה טובה את חייבת לנסות טיפה יותר חזק זה פשוט לא היה מספיק טוב בשביל להפוך אותנו לגאים ופה כאילו ההורה שוב מנסה את הגישה העדינה, הלוחשת של "את צריכה לנסות רק קצת" שבעצם ההורה לא מוכן שהילד ינסה משהו שהוא פחות מהדרך למקום הראשון. וגם פה, התירוץ שההורה נותן לכך שהיא צריכה להתאמץ זה שהם (ההורים) פשוט עוד לא גאים בה. אם תשאלו אותי, זה גובל בהתעללות בילד. הפעם אלאניס פונה לילדה ולא לילד. הסיבה - להבהיר שהיא לא מדברת על אדם ספציפי (אפילו שהגרעין לשיר מדבר על הילדות שלה בתקווה שבהקצנה ניכרת) אלא היא מדברת על סוג ספציפי של הורים לוחצים והילד\ה הסובל\ת.

Rוית

New member
../images/Emo204.gif../images/Emo204.gif../images/Emo204.gif

I'll live through you I'll make you what I never was If you're the best, then maybe so am I Compared to him compared to her I'm doing this for your own damn good You'll make up for what I blew What's the problem...why are you crying אני אחייה דרכך אני אהפוך אותך למה שאני אף פעם לא הייתי אם אתה הכי טוב, אז אולי גם אני ביחס אליו, ביחס אליה אני עושה את זה בשביל התועלת שלך אתה תפצה על מה שאני הרסתי מה הבעיה? למה אתה בוכה? הגשר הזה מחזיק את כל השיר המדהים הזה. התפרצות רגשות מטורפת שמתבטאת גם בשירה, שאישית אני תמיד מקבלת כאב גרון אחרי שאני מצטרפת לאלאניס (קול ב' כמובן). בגשר הזה בעצם מוסבר למה ההורה כזה לוחץ - הוא רוצה שהילד יהיה מה שהוא, ההורה, מעולם לא היה. הוא בפרוש אומר - אני אחייה דרך. אני אעשה אותך למה שאני לעולם לא הייתי. למה? בגלל הראייה המעווטת שאם הילד יהיה הכי טוב זה ישקף על ההורה ויהפוך את ההורה הכי טוב ביחס לכל האחרים (ההוא וגם ההיא). "I'm doing this for your own damn good" צינזרתי אותה בתירגום אבל בגדול ההורה מעין מטיח בפני הילד בכעס שאומר "אני פאקינג עושה את זה בשביל התועלת שלך!" שזה כמובן ממש ממש לא נכון, אבל זה מעין מסובב את האשמה על הילד שכן איך הוא מעז בכלל להתלונן אם זה הכל נעשה בשבילו? הילד אמור לפצות לא רק על מה שההורה לא הצליח לעשות, אלא גם מה שהוא עשה ונכשל בו. וזה נראה לו הדבר הכי טבעי והגיוני שיכול להיות שכן הוא בכלל לא מבין למה הילד בוכה לנוכח ה"בקשה הפשוטה" הזאת שלו. ומהגשר הזה אנחנו מבינים ללא כל צל של ספק שהבעיה פה היא בהורה, כי זה כבר מעבר ללדחוק בילד, זה לחיות דרך הילד. ובצורה הכי הכי לא בריאה שיכולה להיות. Be a good boy Push a little farther now That wasn't fast enough To make us happy We'll love you just the way you are If you're perfect תהייה ילד טוב תדחוף טיפה יותר רחוק עכשיו זה לא היה מספיק מהר לגרום לנו להיות מאושרים נאהב אותך, בדיוק כמו שאתה אם אתה מושלם. אחרי הגשר, הבית הזה משלים את הצמרמורת והכאב. ההורה עכשיו מסביר לילד שהוא צריך לדחוף עוד קצת בשביל להגיע מקום ראשון. עוד קצת, טיפה יותר מהר בגלל שבמהירות הנוכחית ההורה לא שמח, לא מרוצה. ההורה מציין לילד ברכות שהוא אוהב אותו כמו שהוא באמת! אבל רק, רק, אם הילד מושלם. ואפילו שהבית הזה נאמר בנימה מפוייסת יותר ביחס לשניות לפני, עדין אפשר להבין מדברי ההורה שהוא לא מוצא את הילד כמושלם עכשיו כי הרי הוא צריך לנסות "טיפה" יותר חזק ו"טיפה" יותר מהר.. בצורה מאוד פשוטה והגיונית אפשר להבין שאם ההורה מציין שהוא יאהב את ילדו רק אם הוא מושלם, אבל באותה נימה מציין בפני הילד שהוא לא חושב שהוא מושלם, אז אפשר להגיד שההורה כאילו ולא אוהב את ילדו. מצד אחד, ביחס לאיך שהשיר התנהל עד עכשיו, זה לא כזה דבר הזוי לחשוב אפילו מדובר על חוסר אהבה של הורה לילדו. מצד שני, בדיוק בגלל שמדובר על הורה למול הילד, האם באמת אפשר להגיד שההורה לא אוהב אותו? "אהבה קשה" אפשר לקרוא לזה, אבל אני עדין קוראת לזה התעללות בילד. וקצת מבחינת האופן שירה שתמיד מרגש אותי בקטע הזה: אחרי שאלאניס הוציאה את הגרון בגשר לפני, עכשיו היא חוזרת ללחוש, מעין לטיפות עם קולה. לי, אישית, זה מדומה כמו שבעל מכה אחרי שהוא מרביץ לאישתו, הוא מלטף אותה ומדבר אליה ברכות ואומר לה שזה לא יקרה שוב. ואסביר למה זאת ההקבלה שאני רואה - ההורה צועק, דוחק, מקלל
ואז לוחש. אומר שכל מה שהוא רוצה זה שהילד ינסה עוד קצת, ממש עוד טיפה, רק עוד קצת בשביל שההורה יהיה שמח. כי סה"כ ההורה אוהב אותו. באמת. אבל רק אם הוא מושלם. זה אחד מהשירים האלו שאפילו שרציתי לרשום את הפירוש שלהם בתיבול של הומור וציניות לא יכולתי. השיר הזה מעביר בי צמרמורת כל פעם מחדש, כי אפילו אם זה לא משהו שחוויתי אישית, עדין החוויה המתוארת בשיר היא כל כך חיה (בעיקר בגלל הצורת שירה) וכל כך כואבת, שאי אפשר להתעלם מזה וממה שזה מעביר. זהו, אני את שלי אמרתי, אתם מוזמנים להגיב, להוסיף, לתקן או כל מה שעולה בדעתכם.

Jagged chaos

New member
עכשיו תגובה על הכל ../images/Emo3.gif-

כי התגובה הראשונה נכתבה רק שהראשון היה...
מסכים עם הכל
הטון שירה שלה עולה במגביל למתח שקורה במציאות במערכת של הילד ולהורה שלו. שיר כל כך פשוט לכאורה, לחן והפקה כל כך זולים, נכתב תוך 20 דקות ובכל זאת מעביר משהו שהרבה לא מצליחים. we'll love you just the way you are if you're perfect. כל כך דואלי..על גבול הציניות, ביקורתיות, כעס ולעג לבין השברירות והרגישות שלה.
רוית, עבודה מושלמת כמו תמיד.... (עכשיו תכנסי ללחץ
..)

Woodstock99

New member
ניתוח מעולה! ../images/Emo45.gif

כמו שאמרת, זה לא שיר מסובך במיוחד, אבל ממש אהבתי את איך שניסחת את הכל!!! אחד השירים היותר טובים ב JLP מבחינת הרעיון בשיר (למרות ששומעים בו הכי טוב שהקול שלה עוד לא ממש מפותח). כשקראתי את הניתוח שלך, לגבי הגשר ואז הבית האחרון, פתאום חשבתי שיש קשר בין השורה האחרונה בגשר - why are you crying? שבאה כתגובה של הילד לזה שההורה צורח עליו בגשר, לבית האחרון והלחישה שלה. אחרי שהילד מתחיל לבכות, ההורה מתחרט אולי על זה שהוא צעק ומנסה להרגיע את הילד, או יותר נכון, להשתיק אותו, לנסות לפייס אותו. והחלק הכי מדהים בשיר, לדעתי, זה איך שהיא שרה את השורה האחרונה, עם ההפסקה הקטנה לפניה. כי אתה חושב שאולי ההורה כן אוהב את הילד, כן מתנהג כמו שהורה צריך להתנהג, כי הוא אומר "נאהב אותך כמו שאתה" בתגובה לבכי של הילד, אבל אז היא מוסיפה בשקט את החלק האחרון - רק אם אתה מושלם, ואתה מבין כמה ההורה הזה דפוק... שיר מעולה!!!

Jagged chaos

New member
../images/Emo45.gifואני קצת אוסיף...

כמה עובדות, אין תיקונים ..
. למרות שהשיר הראשון שגלן ואלאניס כתבו ביחד היה the bottom line, השיר הראשון שנכתב ל-Jagged והראשון שגלן גילה ממנו ת'כלס את הכישרון הכתיבה של אלאניס היה perfect. הכתיבה שלו היתה כמעט מאולתרת כולה. הוא אמר שאת כל השירים שהוא מלחין, הוא מתחיל עם קלידים, ובלי סיבה שידועה לו הוא דווקא לקח את הגיטרה וניגן את האקורדים. ההתלהבות שלו התעצמה בעיקר אחרי המשפט don't forget to win first place, שרק ממנו הוא הבין כמה כאב וציניות חבויה יש לאישה-ילדה הזאת... אלאניס מצידה אמרה שזה השיר הראשון שהיא הבינה שיש לה כישרון כתיבה בסגנון ה-stream of conciousness. ואגב, גם אני חושב שהשורה הראשונה היא מן שאלה רטורית שההורה שואל את עצמו... "אתה תמיד חייב להיות מושלם..לפעמים זה לא מספיק..."...
|מחכה-להמשך|

a 90s Noah

New member
../images/Emo45.gif

את השורה הראשונה של השיר פירשתי לעצמי כמוך. לפעמים/מדי פעם/לא תמיד זה לא מושלם. הוא נדרש להיות flawless. עם החיוך - לקחתי את זה דווקא למקום אחר. חשבתי שבכך ההורה בעצם אומר לו שימשיך לחייך כי הוא מקום ראשון, כי הוא מנצח, חיוך ניצחון בעצם, וזה אמור להספיק לו לחייך. אין לו למה להיות עצוב, אין לו למה לבכות (כשבסוף היא "צועקת" עליו why are you crying??") כי הוא השיג מקום ראשון. שוב זה מדגיש את האטימות, את הערכים השטחיים שהיא מקנה לו. יש גם דרך שונה להסתכל על כל השיר: יכול להיות שזה בעצם קול פנימי של ילד שמרגיש שמצפים ממנו למצוינות, שהוא בעצם מפחד לאכזב יותר מהכל את עצמו. תנסו לקרוא את כל השיר מחדש ולחשוב שזה מישהו אומר את זה לעצמו. מערער לעצמו את הביטחון, מאוכזב מעצמו, מרגיש שאין לו סיכוי להצליח כי הוא לא מנסה מספיק. מעין דיאלוג פנימי של כל אדם לאו דווקא ילד, עם עצמו. בפרשנות הזאת המילה Prouder מקבלת משמעות אירונית, כי לא משנה מה הוא יעשה, עם כל ההערכה העצמית הנמוכה שלו הוא בחיים לא יצליח לרצות את עצמו, לעשות אותו גאה בעצמו.

AlanisJunkie

New member
../images/Emo45.gif אז אחרי שקראתי גם את התגובות

ולא נותר לי אלא להסכים עם כולם - פירוש מצויין, אני בכל זאת רוצה להוסיף שלדעתי אלאניס עשתה פה שימוש במילה PERFECT בצורה הכי מדהימה מזה הרבה זמן. רוב האומנים שרוצים להמחיש שאין דבר כזה אדם מושלם - פשוט שרים לך NOBODY IS PERFECT (לדוגמא, מדונה), ואצל אלאניס לא קיימת המילה NO, ובכל זאת היא העבירה את המסר הכי בגדול שאפשר, יותר מאלו שאומרים את זה במפורש. שוב תודה על הפירוש המצויין!

Jagged chaos

New member
וואלה ../images/Emo45.gif

באמת לקחה רעיון בנאלי רצח והפכה אותו למקורי/אישי יותר...

hadas 5

New member
ואוו../images/Emo2.gif

אהבתי ממש את כל הפירושים שלך
מאוד אוהבת את השיר, תמיד הוא מרגש אותי (לפעמים לפעמים אני גם מרגישה ככה) תודה לך על הניתוח

למעלה