ocd לגבי עדות

סובל10

New member
ocd לגבי עדות

היי.

אני בחודשים האחרונים התחלתי לפתח אובססיות וטקסים כלפי עדות מסוימות.
אני אימנע מלציין את העדה מטעמי שמירה על כבוד העדה.

הבעיה - כל פעם שאני נתקל במישהו /מישהי מעדה מסוימת, אני מתחיל להירתע ולהיחסם. זה בא לידי ביטוי בכך שאני מתרחק מאותו בנאדם ברמה תקשורתית, אני מתחיל להיסגר כלפיו, למרות שהבנאדם לא עשה לי כלום, אלא בגלל שאני יודע שהוא מעדה מסוימת. זה גורם לי להרגיש מאוד חסום, וגם גורם לי לבצע טקסים. למשל, אם אני שומע שבנאדם אומר מילה הדומה לעדה שממנה אני נרתע, אני מתחיל לחשוב שאולי הוא קשור לעדה הזאת. ואז, אני מתחיל לחשוב על מילים אחרות כדי לא לחשוב על המילה שהוא אמר.
בנוסף, ההימנעויות האלה והטקסים פוגעים בי ביצירת זוגיות עם בחורה, ואני פוסל הרבה בנות בגלל שאני מקשר אותן לעדות מסוימות. זה גם פוגע בי במקום העבודה עם המנהלים, העובדים מבחינת התקשורת שלי עימם.

אני אציין כי מה שמרתיע אותי בעדות האלה הוא התרבות התוקפנית שלהן, הסמכותיות והרוע שקיים בתרבות, כאשר זה המידע שקיבלתי על תרבויות אלה במהלך חיי.

אני לא יודע איך לפתור את האובססיה הזאת...
בבקשה, אשמח לעזרה ממכם..
תודה.

DOCTOR W H O

Member
מנהל
היי

האם אתה מטופל?
טיפול סיביטי יכול בהחלט לעזור. אתה יכול לפנות דרך הרופא של קופת חולים שיפנה הלאה, בין אם זה בקופה או במרכז לבריאות הנפש שזה בחינם, או באופן פרטי.

סובל10

New member
טיפול

דוקטור , שלום.
אני כרגע לא מטופל.
הייתי בשנים האחרונות בטיפול פסיכולוגי פרטי, אבל הרגשתי שהפסיכולוג משמש יותר כאוזן קשבת, ולמרות ניסיונותיו לעזור לי דרך שיטת הסיביטי, הדברים לא באמת צלחו. כלומר, למרות חשיפה והימנעויות מטקסים, אני הרגשתי ששורש הבעיה לא נפתר.
אני מרגיש ששינוי בחשיבה זה מה שיכול לפתור את הבעיות שלי, אבל השינוי בחשיבה הוא מאוד קשה. זה כמו בנאדם שמפחד מאריה. אי אפשר להגיד לבנאדם - "אל תפחד מאריה", כי זה פשוט משהו שטבוע בבני האדם.
לכן, גם כאן יש למחשבות הטורדניות אותה בעיה- אי אפשר להגיד לי בתור מטופל - "אל תפחד מעדות מסוימות", "אל תפחד ממחלות מסוימות", וכן הלאה...
כי זה משהו שטבוע בי כמו הפחד מאריה.

לכן, אני כבר לא מאמין שטיפול cbt פותר את הבעיה מהשורש.
מצטער שאני נשמע פסימי.

DOCTOR W H O

Member
מנהל
היי

אני מסכימה, גם אני עברתי שינוי במחשבה שגרם לאוסידי שלי להתמתן.
לי זה לקח לאחר שהפעלתי את ההגיון, נסה לחפש סיבות הגיוניות להפסקת החשיבה הזאת, אולי מטפל אחר יוכל לעזור.

סובל10

New member
שינוי בחשיבה

אני מנסה לחפש סיבות הגיוניות, אבל איכשהו כל פעם המוח מוביל אותי לחשוב רק על הדברים השליליים.
למשל, אם אני חושב בהיגיון שעדה מסוימת היא בסדר וחיובית... אז איכשהו המוח יוביל אותי לחשוב בצורה שלילית, כלומר הניסיון בשינוי החשיבה משלילי לחיובי לא צולח. ברגעים אלה ממש של הניסיון לשנות את החשיבה, יכול להיווצר טקס של הפיכה בכוח של משהו שלילי לחיובי, ולכן זה רק מגביר את הבעיה.

בנוסף, אם מדובר במחשבה שהיא כמו ניקיון, אז אולי כאן הסי.בי.טי כן רלוונטי בלי לחפש את מקור הבעיה, כי הניקיון עצמו הוא שורש הבעיה, לדעתי.
אבל אם מדובר במחשבה שהיא שנאה כלפי עדה מסוימת, אז השנאה זה משהו שצריך וחובה לשנות לדפוס חיובי, ואז האובססיה יכולה אולי לפחות

מה דעתך?

Niv s

New member
לדעתי לקרוא על העדה ההיא ולראות סרטונים עליה ביוטיוב

ואולי גם ללכת למקומות שמאופיינים יותר בעדה הזו וסתם לטייל שם, להיכנס למסעדה וכו'... כך אולי תרגיש שאתה 'מתיידד' עם הנושא והמוח שלך יראה את הפער בין מה שהוא דמיין לבין המציאות.
אם אתה בקשר אם אדם מאותה העדה - אולי יהיה נחמד ליזום איזשהי שיחה (בלי להגיד לו למה אתה יוזם) רק כדי להתכתב ותתן להתכתבות לזרום מבלי לכוון לשום מקום מסויים.

רועי10

New member
אל תתרגש!

אני לא מופתע מהאובססיה שציינת.
האוסידי מתלבש על כל דבר שזז.
כי מלבד האובססיות ״הקלאסיות״, (נקיון ובדקנות) יש אובסיסיות ייחודיות כמספר בני האדם שסובלים מהם.
אז דבר ראשון, אל תתרגש מזה, ואל תרגיש אשם מזה.
אל תנסה להתנגד ופעולות האובססיביות, כי נסיון להתנגד להם עלולה רק להגביר אותם.
אדם עם אוסידי יש לו אופי אובססיבי ״ערטילאי״, והאופי הזה מחפש על מה להתביית
זו הסיבה גם שאובססיות מחליפות צורה ומשנות משקל
האם חווית אובססיות דומות מהסוג הזה בעבר?

סובל10

New member
אובססיות מהעבר

רועי, שלום.

אני כבר לא מתרגש מהמחשבות האלה. אבל עדיין הן ממשיכות להציק.
אני גם לא מרגיש אשם או משהו כזה, כי אני יודע שאנחנו כבני אדם חווים בעיות, וככה האורגניזם של הגוף פועל בחלק מאיתנו.

אני מנסה לא להתנגד לאובססיות , אבל זה מאוד מאוד קשה.
אני חייב לציין שהגעתי למסקנה היום שתוכן האובססיות עצמן אינן הבעיה, אלא החשש מהתוצאה של האירוע. כלומר, חשש מתגובה הוא מה שיוצר את הטקסים וההימנעויות.

לשאלתך, בעבר חוויתי אובססיות דומות. למשל, כל פעם שמישהו היה אומר מילה מסוימת שמזכירה לי את המילה "רצח", הייתי חושש שאותו בנאדם הוא רוצח, והייתי מתרחק ממנו. כלומר, אני מקשר כל דבר קטן למשהו שאני נרתע ממנו, ואז אני יוצר ריחוק.

לא יודע למה זה קורה, ואני מרגיש שהדבר הזה פוגע לי באיכות החיים.

מהניסיון שלך, אתה מכיר אנשים עם אובססיות ייחודיות שהצליחו להתגבר עליהן? ואם כן, אתה יודע באיזו שיטה הם נקטו?

רועי10

New member
היי

לדעתי אדם אוסידיסטי מכיל בתוכו בית חרושת לאובססיות.
כל פעם הבית חרושת יוצר אובססיה אחרת
אמנם יש איזה אובססיה מרכזית, וסביבה חגים אובססיות ״משנה״ שמשתנות כל הזמן
אני יכול לספר לך מעצמי, שחוויתי הרבה סוגי אובססיות ״משנה״, שחלפו אחרי זמן לא כדול והתחלפו בתורן לאובססיות אחרות.
ככה שהבעיה היא לא סוג האובססיה, אלא עצם הנטיה של המוח שלנו ליצור אותם.
אם הטיפול שאתה מקבל לא מעלים אינו ממתן את האובססיות ״התורניות״, תנסה למתן אותם באמצעות הפעלת ההגיון, לפעמים זה עוזר ברמה המעשית מול אנשים אחרים, ובמטרה שלא לפגוע בקשרים עם אותם אנשים הקשורים ללא ידיעתם לנשוא האובססיה.
(לא שזה פיתרון, אני מדגיש שזה רק אם הטיפול לא עוזר, ואם יש חשש מפגיעה בקשרים עם אנשים)
אצלי ברמות המעשיות, במיוחד מול אנשים אחרים עולה בידי להתגבר על האובססיות למרות שזה כרוך בהגברת החרדות.

כמה זמן אתה עם האוסידי בכלל?

סובל10

New member
מקור הבעיה ותוכן האובססיות

רועי, שלום.

נכון שהבעיה היא הנטיה של המוח ליצור אובססיות.

לגבי הפעלת ההיגיון - זה גם מאוד קשה. גם כשאני מנסה ליצור היגיון, הניסיון הזה הופך להיות טקס כפייתי בעצמו, ואז האובססיה מתגברת.

בנוגע לקשרים עם אנשים אחרים, אני מרגיש הרבה כעס ושנאה כלפי אותו בנאדם שאני מדבר איתו, כי אני מרגיש שהוא מייצג את העדה שממנה אני נרתע. השנאה הזאת והכעסים קורים גם כאשר אותו אדם הוא בסדר לחלוטין, אבל הקישור שאני עושה בינו לבין העדה יוצר אצלי את הסטיגמה האובססיבית לגביו.
לכן, קשה לי מאוד למתן את האובססיות והכעסים כלפי אותו בנאדם, וקשה לי לשמור על תקשורת תקינה וזורמת ביני לבין האדם ממולי, למרות שאני לא מראה את הכעסים, אני עדיין מרגיש אותם.

לשאלתך, אני עם ה-ocd כבר שנים. תוכן האובססיות משתנה, זה בא בגלים.
אני בדיעה שיש אובססיות שהתוכן שלהם אמנם לא הגיוני, אבל שורש הבעיה שלהם הגיוני. למשל, כמו במקרה שלי- אני מבין שהכעס, השנאה והרתיעה מעדות תוקפניות הוא מקור הבעיה, ועל הבעיה הזאת "התלבשה" האובססיה והתפתחה. לכן, אני מאמין שאם אצליח לפתור את הכעסים כלפי העדה, אני אוכל להתקדם.

לכן, לא תמיד לדעתי הפתרון הוא רק דרך חשיפה והימנעות מטקסים, אלא גם טיפול במקור הבעיה.

מה דעתך?

רועי10

New member
מסכים עם מסקנתך!

מה שאמרתי בדברי הקודמים מהווה עצה נקודתית בלבד, לא פתרון אמיתי של הבעיה.
פתרון אמיתי אכן דורש ירידה לעומק
וזה לא מה שמטפלים עושים,
מטפלים במיוחד אלה הנקראים ״מטפלי CBT״, ועלים בשיטת החשיפה ומניעת תגובה, לא יורדים לעומק ולא נוגעים בעומק הבעיה שעליו נשענת הבעיה.

אם יש ביכולתיך לשלם עבור טיפול פרטי, תנסה למצוא מטפל קוגניטיבי טוב (אני מדגיש: ״מטפל קוגניטיבי״! ולא מטפל CBT!) כי המטפלים הידועים כמטפלי CBT, רובם הם לא באמת מטפלי CBT, (כוונתי שהם לא מטפלים הנוגעים ברמה הקוגניטיבית המיוצגת ע״י האות C) אלא מטפלי BT (מטפלים הנוגעים רק ברמה הביהביוריסטית המיוצגת ע״י האות B) פשוט הם משתמשים במונח שלמעשה מטעה את המטופלים, (גם אם אין להם כוונה מודעת להטעות, הוא מטעה!)

האם אפשר לשאול אותך איזה סוג טיפולים קיבלת עד עכשיו, ועכשיו?

סובל10

New member
שורש הבעיה

אני מאוד רוצה לטפל בבעיה שלי, ולמצוא טיפול פרטי.
אבל , עולות שתי בעיות מרכזיות:
א. מאוד יקר.
ב. חוסר אמון בטיפול הפסיכולוגי - אני מרגיש שבמהלך השנים האחרונות שבהן
הייתי אצל מטפל, לא ראיתי שינויים כתוצאה מהטיפול עצמו. הטיפול נתן לי כלים להתמודד עם הבעיה, אבל הבעיה עצמה לא נעלמה. כלומר, הפסיכולוגים לא באמת הצליחו לעקור את הבעיה מהשורש, וזה מתחבר למה שאמרת לגבי מטפלי cbt שהם בעצם bt.

לשאלתך, סוג הטיפולים שקיבלתי עד עכשיו היו:
א. EMDR - אבל לא המשכתי בזה, כי היה הפסיכולוג היה בעייתי מבחינת האישיות שלו.
ב. CBT - המטפלים השתמשו בשיטה הזו, למרות שאני בכלל בכלל לא בטוח שהם היו מומחים לכך. אחד מהם בוודאות היה מקריא לי בזמן המפגש את ההוראות מתוך הספר של עדנה פואה, וזה היה ממש חובבני. השני אמנם לא הקריא מתוך ספר, אבל הרגשתי שהוא לא הצליח לפתור את הבעיה.

אני כיום לא בטיפול, כי הפסקתי להאמין שהבעיות שלי ייפתרו על ידי תרפיסטים.

עודף האובססיות שלי מקשה עליי גם מאוד להכיר בחורה, וזה עוד היבט שאני מאוד מודאג ממנו (ברמה הגיונית כמובן). אני חושש שהאובססיות האלה ישאירו אותי בסוף לבד ללא זוגיות, וימשיכו לפגוע בי בתפקוד היומיומי.

טיפול בקופ"ח אני מעדיף להימנע, בגלל שאלה נתונים שמעסיקים יכולים לראות אם אני מוותר על סודיות רפואית.

מקווה שקיבלת תשובה...
ותודה רבה על ההתייחסות שלך.

למעלה