nlp ודמיון מודרך

nlp ודמיון מודרך

שלום לכולם, אני מנחת דמיון מודרך ומשלבת אותו לפי הצורך בטיפולים רגשיים. הייתי לאחרונה בהרצאת מבוא ל- nlp ותהיתי מדוע קושרים את ה-nlp עם הדמיון המודרך. זה לא דובר בהרצאה ואני לא מצאתי קשר ממשי בין השניים. אשמח להבהרותיכם. תודה
גלית.

ommerl

New member
שלום גלית

ב- NLP יש כמה מודלים של מטפלים יוצאי דופן. אחד המודלים מבוסס על עבודתו של מילטון אריקסון, שנחשב לאבי ההפנותרפיה המודרנית. מהמודל הזה יצאו כמה טכניקות: דיבור מעורפל ושפה שלווה*. שתיהן מיושמות בדמיון מודרך. *ייתכן שאני מתבלבל וכללי השפה השלווה מקורם בדמיון מודרך. אין לי מושג איך אפשר לעשות דמיון מודרך ללא דיבור מעורפל וללא כללי השפה השלווה. כמו כן, אריקסון היה לפעמים פוצח בסיפור ארוך, שהיה מכניס את המטופל להיפנוזה קלה, והסיפור היה מעביר את המטופל חוויה מטאפורית שיצרה את השינוי. בדומה לכך, מכניסים מונחה לגלי אלפא (=היפנוזה אריקסוניאנית) ומעבירים לו דמיון מודרך- שינוי על ידי חוויה מטאפורית. זה הקשר. אני לא יודע להפריד ולדבר על דמיון מודרך שלא משולבים בו כלים ממודל מלטון.

LiroNLP

New member
תלוי את מי שואלים.

מבחינת NLP, דימיון מודרך הוא כלי אחד שאפשר להשתמש בו. למרות שבארץ הרבה אנשים ינסו לטעון את ההפך, בNLP דימיון מודרך הוא כלי לא פופולרי, ולרוב משתמשים בכלים אחרים. את יכולה לבדוק באתרים על NLP בחו"ל, במיוחד של מובילי התחום, ולגלות שדימיון מודרך אינו מוזכר כלל. עומר צודק בזה שאפשר לשלב כלים שונים ביחד, למשל לשלב דימיון מודרך מודל מילטון (מה שעומר קרא לו "שפה מעורפלת"). מודל מילטון, כמו מודלים אחרים בNLP עוסק בשימוש יעיל יותר בשפה שלנו, וברור שמי שמשתמש בשפה טוב יותר מעביר דימיון מודרך טוב יותר, כי אנחנו מעבירים דימיון מודרך בעזרת שפה. לשאלה למה קושרים ביניהם בארץ אין לי תשובה. יש מקומות בארץ שמספרים לתלמידים שלהם שחלק מהטכניקות של NLP הן דימיון מודרך, למרות שאין קשר (שוב, תבדקי בחו"ל). מהצד השני יש בתי ספר שמתעסקים בNLP כמו שהוא, ושם לא עושים את הקשר הזה.

מעניין

מעניין למה בוחרים במקומות רבים לקשור את ה-nlp עם הדמיון המודרך ולא מאפשרים לו לעמוד בפני עצמו. איך הייתם מגדירים במשפט אחד את ה-nlp? ולאילו מקרים אתם חושבים שהכלי הזה מתאים במיוחד?

ommerl

New member
nlp..

נלפ מתאים במיוחד למקרים שקשורים במערכת העצבים- התנהגות רגשות ומחשבות. אפשר לרפא גם אלרגיות באופן חלקי עד מלא. במחקר על אסטמה הצליחו לגרום לנסיגה בנזק ריאתי של ארבע שנים בעזרת נלפ. אין תחום ספציפי שנלפ טוב במיוחד בשבילו. אפשר לשנות דפוסים נוירולוגיים שמובילים לתוצאות לא רצויות כמו עישון, רגשות שליליים, הפרעות קשב ואפילו הפרעות נפש. ניתן לשפר התנהגויות ולהשתפר בעסקים ביכולת אישית כלשהיא ובתקשורת בין אישית. נלפ במשפט אחד? הלוואי...

לדעתי

שלום גלית NLP זו שיטה וטכניקות מאד עוצמתיות ויעילות המשתמשות בדמיון המודרך. NLP מבוסס על הדמיון. בNLP יש טכניקות של היזכרות ושל יצירת תמונות המשולבים בחושים. למעשה בכל פעם שנזכרים במשהו או במישהו – זו פעולה בדמיון. בכל פעם שיוצרים תמונה – זו פעולה בדמיון. משום כך NLP ודמיון המודרך קשורים זה בזה, ואין זה סותר את העובדה שדמיון מודרך הוא כלי רב עוצמה העומד בפני עצמו.

תרגילי סוויץ' , טיים ליין ורבים אחרים

הם תרגילי דימיון . (להבנתי ) לא ניתן להפריד בין נלפ ודימיון מודרך . (ואם לא , תסבירו לי למה לא ) . ר יבקה

ommerl

New member
ורדה וריבקה וגם גלית.

זה שמדריכים את האדם לדמיין- זה לא הופך את הדבר לדמיון מודרך. מי שלומד רק דמיון מודרך, נראה לי (ותקני אותי, גלית, אם אני טועה), לומד תהליכים כמו 'הילד הפנימי', ולומד להעביר הדמיות שבנויות מכניסה למצב רגוע, העמקת הרגיעה, בניית תפאורה והעברת חוויה דמיונית מודרכת. כשהייתי בבית הספר, הייתה לי מורה שהחליטה פעם אחת שהיא עושה לנו דמיון מודרך. כולנו שכבנו והיא סתם סיפרה סיפור שאני בקושי זוכר לפי מה שהתחשק לה. אמנם הסיפור גרם לנו לדמיין, אבל זה לא היה דמיון מודרך. ב- NLP משתמשים בדמיון הרבה, אבל לא מכניסים למצב רגוע ומעבירים הדמיה (חוץ מאשר מי שמשלב את הכלים יחד).

גם וגם

אתה צודק בתהליכים שנלמדים בדמיון מודרך, אך יש עוד הרבה. מטרת הטיפול בדמיון מודרך אינה רק להשיג רגיעה, אם בהחלט גם- זהו החלק של ההרפיה. חלק נוסף של הדמיון המודרך הוא לטפל בסימפטומים ובחוויות שונות שנחרטו בתודעה או בגוף ויוצרות עיכוב, והובלה לשינוי והטבה משמעותית בהם.

תציצי בהודעה שלי בהמשך

להגדרה נפרדת של דמיון מודרך ושימוש בדמיון (דימיון מונחה) זה לא אותו הדבר תעשי חיפוש בגוגל על Guided Imagery ותמצאי טון של הגדרות וסיפורים והכל סביב אותו הנושא - הרפיה, סיפור מטפורי ליצירת שינוי כלשהו, החזרה... מיקי

ladybug4NLP

Active member
אוף-כמה פעמים אפשר לחזור על זה?

אין ב-NLP משהו שנקרא תרגילי סויץ'. זהו פשוט טעות שבית ספר מסויים הכניס (עוות שבסיסו כנראה לפי שמיעה ולא ראיית השם) התרגיל נקרא SWISH והוא על שם החזרה של המילה SWISH בכל פעם שחוזרים על התרגיל יותר מהר ויותר מהר והמילה משמשת כעין "עוגן" לתהליך.

swish

גם בית הספר שאת מתכוונת אליו מקפיד כיום להשתמש במילה swish. אגב, אני חושבת שהשם "סוויץ" הוא שם די מתאים לתהליך שקורה של החלפת תמונה בתמונה.

האמת... זו לא הסיבה לשם

השם הוא אכן סוויש (swish) אבל פרוש השם שונה - הוא מגיע מתחום עריכת הוידאו. בעריכת וידאו, אפקט הסוויש הוא אפקט בו סרט אחד מוקרן על המסך ומצידו של המסך מגיח סרט שני בתנועה חלקה ומחליף אותו. הוידאו המקושר מדגים את האפקט. בלי קשר, זהו ציטוט מבנדלר שעובד עם לקוח שסובל מקסיסת ציפורניים:
Now I want you to get that first picture of your hand coming up, and make it big and bright... and in the lower right corner of that picture put a small, dark image of how you would see yourself differently if you no longer had this habit... Now I want you to do what I call "the swish". I want you to make the small dark image quickly get bigger and brighter until it covers the old picture of your hand, which will simultaneously get dim and shrink. I want you to do this really fast, in less than a second. As soon as you've "swished" these images, either blank the screen completely, or open your eyes and look around. Then go back inside and do it again, starting with that big bright picture of your hand coming up, and the small dark image of yourself in the corner. Do it a total of five times. Be sure to blank the screen or open your eyes at the end each time you do it.... Now it's time to test. Jack, make that big bright image of your hand coming up and tell me what happens...​
-- אריק

זה הסבר טוב.

מדוע נקרא כך האפקט בוידאו? אשאל את הבן שלי שהוא אמן וידאו ארט.

אני חושב

שבמקור האפקט הושג ע"י הסטת המצלמה מאובייקט א' לאובייקט ב' תוך כדי צילום (swishing the camera) אבל זה כבר ניחוש; לא תחום ההתמחות שלי. -- אריק

ommerl

New member
תודה על הציטוט

זה מהספר using your brain for a change? זה מוכר לי

הכוונה שלי היתה ל -swish 'רק העצלנות להעביר

את המקלדת לאנגלית גרם לשיבוש . למרות כל ההסברים מבחינתי ד. מודרך / מנחה הם שימושים מגוונים של הדימיון . מי שהכיר את Colette שנפטרה לפני מס' שנים בגיל מופלג והובילה את הד.מודרך עשרות שנים לפני הנלפ ואף הגשטאלט ,היתה מובילה לדימיון עושה זאת בלי הרפיה בתהליך מזורז של כ-3, 4 דקות , עם תוצאות מדהימות . שימוש בדימיון אינו חידוש הוא רק התפתח לשימושים שונים ומרובים כולם , עם תוצאות ברוכות . יסלחו לי ( או לא ), הנלפיסטים ה " טהורים " .
. ערב טוב . ר יבקה

למעלה