Nacirema/ יקירמא

גנגי

New member
משעשע,

ולא צריך לקרוא יותר מחמש שורות כדי להבין את העניין, למרות שמשעשע להמשיך. הבעיה היא שלאנשים כמוני כבר שם המאמר מסגיר את תוכנו.. ובכל זאת, נכון שחביב לראות את הדברים במראה עקומה.

גנגי

New member
אה, ואהבתי במיוחד

את האמהות שממיתות קללה על ילדיהן. כאילו - "תמותו!" -"אבל אמא, למה עליי? את לא יכולה להמית אותה בחוץ?"

אמריקוצנטריות

כתב מוכשר מתאר את מאפייני התרבות האנושית באשר היא (ולעתים אפילו מאפייני האינסטינק של כל חי) כמאפיינים של התרבות של ארה"ב: שאיפה לשגשוג, חשש ממחלות, דחף לשמור על מראה חיצוני... באותה מידה יכל המאמר הזה להתמקד בדחף התמוה של האמריקאים לנשום כל הזמן ולאכול כמה פעמים ביום.

אטיוד5

Active member
../images/Emo6.gif

הממבו-ג'מבו האנתרופולוגי. באמת ככה היה מתאר האנתרופולוג החוצן את מה שהולך פה. תעודה גרוטסקית נוספת לאקדמיז.

אלי ו.

New member
אני רואה בכתוב פרודיה

ברור שאנטרופולוג סביר ינסה לרדת למשמעויות המנהגים של המקומיים ולא יכנה כל מנהג שסיבותיו לא ברורות לו "פולחן". דוקא אנתרופולוגים יפלו פחות לבור הזה, מי שיפול יהיו אנשים שמגיעים לתרבות זרה בלי לנסות להבין את תפישת העולם ואת גישת המקומיים.

תוכל להגדיר מהו בעיניך

פולחן ומה אינו פולחן? (מבלי להשתמש במילה דת או דתי) לי נראה שהרבה התנהגויות בחברה שלנו יכולות להתפרש אובייקטיבית כפולחניות, אבל לנו באופן סובייקטיבי ברור ש"ככה זה".

אלי ו.

New member
פולחן מתאר דת

אבל במקרה הספציפי הזה הייתי מסתפק במעשים ומנהגים שאין להם הסבר אובייקטיבי. אם תתן דוגמא להתנהגויות של "ככה זה" אולי אסכים אתך.

orlyt

New member
המילה המתאימה היא טקס

ולא פולחן (אם כי גם לטקס יש לפעמים משמעויות נלוות). המאמר הזה הוא תרגיל פשוט ב"הזרה". לקחת את הדברים שהם הכי מובנים מאליהם, ולהסתכל עליהם בצורה הכי נקיה מערכים, נורמות, תפיסות עולם מקובלות וכיו"ב. נוח לעשות זאת דרך התבוננות בחברה מאוד רחוקה, כי אז רואים את הפרקטיקה עצמה מבלי לייחס לה משמעויות רגשיות.

ואילו, פולחנים?

הייתי פעם אצל קורנדרו (מרפא) באקוודור, שעשה לנו ניקוי. השלבים שאני זוכר: כל אחד הדליק נר אישי, המרפא ניקה את הגוף שלנו עם אלומות סרפדים, נשף עלינו עשן, העביר לנו ביצים על הגוף, וירק עלינו אלכוהול לשתיה. בשבטים אנדיאיניים מסויימים בארהב, תהליך הטיהור/ריפוי העיקרי המוכר הוא ישיבה בתוך סווט לודג' למשך מספר שעות, בהנחיית אדם מוסמך. זהו מבנה נמוך וחשוך עשוי ענפים ושמיכות, מעין סאונה, וכל חבר בשבט יושב שם מספר שעות מידי שבוע. בשני המקרים המטרה היא בריאותית. לא דתית. האם לפי הגדרתך מדובר בפולחן?

אלי ו.

New member
לא ממש

במקרים שתארת מדובר בביקורים אצל רופא. או פשוט בטקס מדיטציה.

אלי ו.

New member
הכרתי רק אנתרופולוג אחד

מהסוג שחי עם שבטים באפריקה. הוא ניסה לרדת לעומקם של דברים. אני זוכר שהוא הסביר לי את מבנה הכלכלה של שבטים שונים בקניה מתוך הבנה של כללי השמירה על הרכוש והמנהגים המקובלים. (זכור לי גם שהוא לא היה מסוגל לאכול במיה לאחר שנתיים של אכילת במיה בכל ארוחה
) פולחן זה סגידה דתית, למשל ללכת לכנסיה או לביהכנ"ס, או לקיים מצוות. מעשים שאינם מובנים. אנתרופולוג שיתאר ילדים שמשחקים תופסת כעוסקים בפולחן הוא אידיוט או מאוד עצלן. אם הוא ישב איתם מספיק זמן הוא יבין שמדובר במשחק. התאור למעלה הוא תאור של אנתרופולוג שכל תופעה שלא היתה מובנת לו תוארה כ"פולחן". ברור שמדובר בפרודיה שמנסה לגרום לקורא להתרחק מעט ולשקול את תרבותו שלו בעיניים ביקורתיות, אבל לא מדובר בתאור אנתרופולוגי הוגן.

בוא נחליף כל מקום שכתוב פולחן

במילה טקס (בכדי שלא נערבב פה ויכוח על סמנתיקה של דת... שגם זה דיון ראוי כשלעצמו...). ואמור לי מה בעיניך אינו תאור אנתרופולוגי הוגן. כמובן בהנחה שהאנתרופולוג מגיע מתרבות אחרת לחלוטין מזו המוכרת לנו.

אלי ו.

New member
אני לא חושב שאתה מתכון לטקס

עצם פעולת האיפור בבוקר הוא טקס (שטיפת הפנים, ניגוב, מריחת בסיס וכו') אבל לא הפנים הצבועים. כן, אני מסכים שמדובר במוסכמות חברתיות. התאור האנתרופולוגי אינו הוגן מכיון שאינו מנסה להבין דברים לעומקם. זה אינו תאור אנתרופולוגי כלל, זה יותר תאור של תייר מזדמן שלא מבין דבר ופוטר את כל מה שאינו מבין כטקס מוזר. כל הרעיון של אנתרופולוגיה הוא להגיע אל תרבות זרה ולהבין אותה לעומק. התאור למעלה הוא תאור רשמים ראשוניים של תייר שראה הרבה אבל לא הבין דבר.

מילי33

New member
../images/Emo45.gif

גם אני מכירה אנתרופולוג אחד, והוא היה מסכים איתך, אלי.

לשקול את תרבותו שלו בעיניים וכו'?

לא התרשמתי כך המאמר נתן לי את הרושם שהיה כאן נסיון להתחכם ולנקב איזשהו בלון של אורח החיים המודרני... בהנחה שה אכן בלון.

דוגמאות אצלנו למנהגים/טקסים

ללא הסבר אובייקטיבי - צביעת הפנים - צביעת הציפורניים - קעקועים, פירסינג. - השתנה לתוך מיכל מים - מוזיקה מחרישת אוזניים במסיבות - מקלחת פעם ביום - גילוח הפנים - הורדת שיער גוף ברגליים וביניהן, בבית השחי וכו' - ביטול הריחות הטבעיים האנושיים והחלפתם בריחות מלאכותיים לא אנושיים - לבישת בגדים (כאשר הטמפרטורה החיצונית לא מחייבת) - ישיבה מרובה מול המחשב והטלוויזיה ועוד... יש עוד הרבה דברים שלנו נראים אולי הגיוניים, אבל מי שבא מבחוץ - זה יכול להיראות לו מוזר ומופרך. למשל, כל המערך שמטפל בבריאות שלנו, אפשר להתווכח על ההגיון שבו. בוודאי לא הגיון אובייקטיבי. כנ"ל לגבי אספקת וצריכת המזון. כנ"ל לגבי מערכת עשיית הצדק.

אלי ו.

New member
הרשימה שלך מורכבת

יש בה: ענינים אסתטיים (גילוח, איפור וכד') מוסכמות חברתיות (סלידה מעירום) הרגלי פנאי זאת לעומת פעילויות לא מובנות שמובאות במאמר כפולחנים לדת לא מובנת. אנתרופולוג שיגיע מן המאדים (ויסלח לי אוליבר סאקס על הפלגיאט) יהיה מספיק חרוץ כדי לרדת לעומקם של דברים ולא לפטור כל תופעה שלא מובנת לו כ"פולחן" סתמי. אגב, צביעת הפנים וניקוב חורים בבבשר גוף לתלית קישוטים נראים גם בעיני כתופעה תמוהה.

למעלה