Multaj da salutojn!

Multaj da salutojn!

שלום לכולכם! אחרי שבוע בפולין סוף-סוף חזרתי. היה מסע קשה ומהנה ולמדתי ממנו הרבה, כמובן שגם יצא לי לקבר בקבר של זמנהוף בבית הקברות היהודי בוורשה (לא שכחתי למסור ד"ש מכולם פה
). המדריכה שלנו הסבירה נורא בקצרה על השפה ועל זמנהוף אז כמובן שעליתי לספר עוד ולהגיד כמה משפטים, להפתעתי רבים מחברי המשלחת התעניינו וחלקם אפילו הביעו עניין ללמוד! לצערי הרב לא הצלחתי למצוא חומרי קריאה באספרנטו ו\או אספרנטיסטים מקומיים למרות שחיפשתי זמן לא קצר! צירפתי תמונה של הקבר (שבטח כבר ראיתם עשרות פעמים אבל עוד פעם לא תזיק
) ויש לי שאלה: על הקבר רשום Kreinto וכמה שידוע לי הסיומת -int לא קיימת, האם היא גילגול מוקדם של -ant ?

ברכות לכולם וקצת יותר חיים

עד שתגיעו לקו הסיום, שפתכם המיוחדת והמוזרה, עליי להדגיש, עלולה למות בין ידיכם, או על שפתותיכם. ראו הוזהרתם. גדעון

תשובה לגדעון אוריאל

אדון יקר, הרשה לי לחייך. אתה כותב בכותרת של הודעתך: "קצת יותר חיים". כנראה שאתה חושב שאספרנטו היא שפה מתה. אז יש לי הפתעה בשבילך: אמנם אין לנו מליוני דוברים, אולי רק 100,000 איש בעולם כולו. אבל שפתנו חיה, תוססת, מתפתחת ובשום אופן אינה קופאת על שמריה. תוכל להיכנס לאתרים שונים של דוברי אספרנטו ולראות תמונות של משתתפים צעירים בכינוסים ארציים ובינלאומיים של דוברי אספרנטו. תוכל לקרוא על ספרות ושירה, מוסיקת רוק ומוסיקה אחרת באספרנטו, תפגוש בפורומים שונים של דוברי אספרנטו. ואם זה לא "חיים", אז מה זה חיים? אגב, הרבה אנשים סבורים שאספרנטו אינה שפה חיה אלא שפה שעל הנייר. ביום שלישי הקרוב, למשל, נספר במועדון בת"א בדיחות באספרנטו במשך שעה. אני בטוח שהבדיחות יהיו חיות... אדוני, כל זמן שאנשים רבים מדברים באספרנטו, צוחקים ובוכים בה, מטיילים בעזרת אספרנטו, כותבים, קוראים, שרים, רוקדים, עושים אהבה בעזרתה (וגם שנאה...), מגדלים ילדים בשפת האם אספרנטו וכו'- אזי אספרנטו חיה ותוססת!

אספרנטו - שפה חייה

אין לי צל של ספק ששפת אספרנטו היא שפה חייה לכל דבר, למרות שכשפת דיבור על בסיס יומיומי היא מוגבלת לקבוצה קטנה יחסית מכלל דובריה. לא טענתי על אי-חיותה ואי-חיוניותה של השפה במובן הלשוני והחברתי, אלא שהרבה יוזמות כמו הפורום הזה נוטות לגווע, בגלל התחשבות יתר (אולי הכרחית) במתחילים וגלישה לא כ"כ הכרחית, אבל כנראה בלתי נמנעת להרבה "נושאים" פעוטי ערך מבחינת תרבות האספרנטו, ואפילו הערות על כל מיני שטויות. כנראה שלגבי הרבה מתלמדים חדשים, אין להסתפק בלימוד באינטרנט, והצורך במורה שייעץ ויסייע נחוץ. השאלה היא אם לכך נועד הפורום? גדעון.

תגובה לגדעון- "אספרנטו- שפה חיה"

תודה על דבריך הנפלאים והנכונים. עכשיו הבנתי אותך! אודה ולא אבוש שמשתתפי הפורום שלנו, כמו משתתפי רוב (כל?) הפורומים באינטרנט, נוטים לגלוש לנושאים שוליים ופעוטי-ערך. לפורום שלנו יש הרבה מטרות: לפרסם את השפה ולעודד אנשים מבחוץ ללמוד אותה, לפרסם כלים ללימוד השפה, לענות על שאלות של תלמידים, ללבן נושאים עקרוניים הקשורים בתרבות אספרנטו (וזאת עשינו רבות ובהצלחה עד לפני כמה חודשים. כעת זה נעצר...), ולמעשה (לסיכום) להעניק במה חופשית לכל דיכפין (לכל מי שרעב לאספרנטו...) בנושא האספרנטו- החל בדברים עקרוניים וחשובים כמו אידאולוגיה וכלה בנושאים בעלי חשיבות מועטה (כמו- מאיפה זמנהוף "לקח" את המילה lerta). אם יש לך רעיונות והצעות יותר ממוקדות, נשמח לקרוא אותן. אגב, (ואל תכעס על שאלתי הסקרנית...), האם למדת פעם אספרנטו? אני מנחש שכן, לפני הרבה שנים.

אספרנטו מוכרת לי לא מעט ומזה זמן רב

עקרונית אני מברך על כל עבודה ופעולה שנעשים למען ובקשר לא-ו ובכל פורום. עליי לציין שבמשך השנים השתנו אצלי תחומי ההתעניינות או ההדגשים בתוך המכלול העצום והרב-גוני ששמו אספרנטו. אני בורר לעצמי כיצד ליישם את ידיעותיי בשפה בצורה המעניינת ביותר ובהקשר עם תחומי התעניינות נוספים שיש לי. עליי להודות שהמרת שפה לא-ו (קרי: תעמולה וגיוס אנשים נוספים) איננה בראש מעיניי ולא מלהיבה אותי כמו פעם. יש אחרים, כולל צעירים חדשים שיעשו את המלאכה הזאת באופן מוצלח ממני. בכל זאת אני חושב שיש לי מה לתרום לתרבות הא-ו בכמה רמות, תרומה צנועה יחסית לתותחים הכבדים בעולם, בכל זאת אין בכוונתי לשים מקלות בגלגלים של אף פעיל/ה, אף אם הוא או היא חוזרים על טעויות (לאו דווקא לשוניות) שאנו הותיקים כבר נגמלנו מהם. כמו שאומרים באספרנטיה: שיפרחו אלף פרחים לתאבון.

תודה על תשובתך, גדעון

קראתי בעיון רב את דבריך. מכיוון שלדבריך אתה מכיר היטב את הנושא שלנו, נשמח אם תוכל לתרום לדיון ולהעלות את רמתו. למשל- להציג בפורום שאלות קשות או להביע דעות בנושאים שאין בהם הסכמה מלאה. ייתכן ונשכיל מכך!

DoronModan

New member
שלום רב שובך

ותודה על פרסום התמונה. ראיתי אותה המון פעמים, וגם הורי היו שם לפני כשנה, אז נדמה לי שכבר הייתי שם, אך מעולם לא.

ברכות לצבי (טדי) שלנו

צבי-טדי, אנחנו מאד שמחים בכל פעם שאתה כותב בפורום שלנו. למי שלא יודע, צבי הוא זקן המשתתפים בפורומנו. הוא אספרנטיסט עוד משנות השלושים של המאה הקודמת, אם אינני טועה. הוא חבר קיבוץ שאספרנטו היא אחת מאהבותיו הגדולות. ויש לו גם אתר אישי באינטרנט. טדי, תוכל לפרסם אותו כאן! נשמח לקרוא מפניניך לעיתים קרובות. רוב בריאות לך!

DoronModan

New member
saluton טדי

טדי הוא לא רק זקן המשתתפים (על אף שלמי שיש אתר באינטרנט אי אפשר לקרוא 'זקן') הוא גם לדעתי דובר האספרנטו המעולה ביותר בארץ (מבלי לפגוע ביוסי, דוד יהושע ואלדד, שהדקדוק שלהם הוא ללא רבב). רק אלוהים יודע מאיפה יש לטדי אספרנטו כל כך חיה וטבעית. לצערי, טדי, מעולם עוד לא נפגשנו למרות כל התכניות, רק דיברנו בטלפון והתכתבנו, אבל אשמח להגיע לביקור בקיבוץ, ובאותה הזדמנות לבדוק במו-עיני אם הכינרת אכן התאוששה.

Eldad S

New member
../images/Emo24.gif ברוך השב, יחזקאל!

ראשית, ברכותיך בגרסה נכונה יותר באספרנטו: Multe da salutoj! (אחרי da אין אקוזטיבו, המילית פשוט מבטלת את השפעת האקוזטיב). הבינוני הפועל בהווה, באספרנטו, מקבל, כפי שכתב טדי לבנקופף בהודעה מעליי (וכפי שידוע לך היטב), את הסיומת ant-. אבל באספרנטו קיים גם "בינוני פועל" בעבר, int- "ובינוני פועל" בעתיד ont- ו"בינוני פועל" בעבר, int- מסיימי קורס, לפי זה, יתורגם: kurs-finintoj (כמובן, אין צורך במקף, אבל אפשר לכתוב אותו כדי שהמלה תהיה ברורה יותר, בעיקר כשמדובר באנשים שאינם אספרנטיסטים ותיקים).

Eldad S

New member
../images/Emo51.gif על התמונות היפות

גם אני צילמתי את הקבר כשביקרתי שם, אבל תמונותיך יפות יותר
עוד הערה לגבי ברכתך בהודעה: אפשר גם לומר: multajn salutojn! (חשבתי שכדאי להוסיף, כי זוהי אפשרות נוספת, ללא da).

תיקון ועידכון

צריך לומר multe da salutoj da היא מילת יחס, לכן אחריה לא בא אקוזטיב. סיומת -int קיימת ופרושה -ant בעבר. מוטב שתשאיר זאת לשלב מתקדם יותר.

Eldad S

New member
../images/Emo13.gif הערות על המילית da

בדרך כלל, בפורומים של תפוז, כשאתה לא הראשון להגיב (אלא יש כל מיני מגיבים לפניך), מקובל לקרוא את השרשור קודם לכן, ורק אח"כ לראות מה עדיין לא כתבו, במה טעו המגיבים, וכו'. תודה על התוספת שלך: da היא מלת יחס. האמת שלא הייתי בטוח בזה, ולכן קראתי לה "מילית המבטלת את השפעת האקוזטיבו". מדוע היא בעצם מילת יחס? הרי היא מלה המציינת כמות, לא?

DoronModan

New member
עיקר שכחתי

אני מתאר לי שהדהמת את המדריכה שוודאי ידעת הרבה יותר ממנה על אספרנטו... רציתי לומר שחבל שלא עזרנו לך ליצור קשר עם אספרנטיסטים מקומיים. הרי בוורשה יש המון אספרנטיסטים. האם ביקשת עזרה בפורום? טוב, לא נורא, אני מקווה שעוד תפגוש מקומיים בארצות אחרות... בברכה, דורון

למעלה