moderator, mediator

stardustit

New member
moderator, mediator

מישהו יכול בבקשה להסביר לי מה ההבדל בין 2 המילים הללו? וההקשר בו אני צריכה לדעת הוא במדעי החברה - כאשר יש משתנים המשפיעים על תהליכים, פעם מתייחסים אליהם כ- mediators ופעם כ- moderators. לו היה מדובר בסיטואציה של אנשים, אני הייתי מפרשת מדייאטור כגורם מפשר, ומודרייטור כגורם מארגן. אך זה לא מסתדר בקונטקס של מדעי בחברה. הבנתי שכאן הכוונה היא לא שהמדייאטור מפשר, או מחליש עוצמה. המילון לא עזר הרבה, היות והוא עירבב בין 2 המונחים (הגדיר מודרייטור כמדיאייטור, אך ידוע לי שקיים הבדל בינהם).

stardustit

New member
האם אני צודקת

בנסיון לפרש את moderator כמשהו חיצוני המציין רק סוג קשר בין משתנה תלוי ובלתי תלוי, ו- mediator כגורם פנימי המציין כיצד התנודות במשתנה הב"ת ישפיעו על תנודות המשתנה התלוי? לדוגמה, המין של האדם משמש כ- moderator לשכר הממוצע אותו ירוויח (כשהמין=גבר השכר יגדל, כשהמין=אשה, השכר יקטן). ודוגמה ל- mediator - רמת הסוכר בדם משמשת כ- mediator לתחושת הרעב של האדם. האם אני צודקת?

tulchi

New member
לא בטוחה שזה יעזור לך אבל

mediator זה מתווך או אדם שפותר או מיישב חילקוי דעות וקונפליקטים בין מס' גורמים. moderator זה מנחה (בתרגום חופשי לחלוטין) והכוונה לאדם שמוביל תהליך או דיון (שלהם שותפים אנשים נוספים שהם חלק מאותה קבוצה) ואין לו השפעה על התהליך עצמו או על התוצאות.

Arana

Well-known member
מנהל
הצעה

ע"פ מילון אוקספורד, mediator הוא אכן מתווך, peace-maker, אך moderator הוא "ממתן" או "מוריד עוצמה", אך לא במשמעות של תיווך בין צדדים. אולי לזאת הכוונה (מסתדר לך בקונטקסט?) יש גם כמה מקצוענים בפורום תרגום ועריכה, אם לא תסתדרי תוכלי לשאול גם שם.

stardustit

New member
תודה לשניכם

כפי שאמרתי, לא התכוונתי לסיטואציה של דיון, אלא פשוט כיצד ומתי מוגדר משתנה כ- mediator ומתי כ- moderator. בכל מקרה, יש לי כבר את התשובה; כאשר המשתנה אומר מה יקרה, הוא נקרה moderator. כאשר המשתנה מסביר מדוע משהו יקרה, הוא mediator. אז לגבי הדוגמה הקודמת שנתתי, מין האדם משמש כ- moderator להכנסה הצפויה שלו. לעומת זאת, (ועכשיו, לא לכעוס, סתם דוגמה מצוצה מהאצבע:) חוסר היכולת של נשים להתמודד עם מצבי לחץ מהווה mediator להכנסה הצפויה שלהן. כלומר, המין מסביר מהי ההכנסה הצפויה, והמדיאטור מסביר את התהליך שגורם להכנסה הצפויה.

למעלה