Max ו- Jacques - מה השמות העבריים?

oded 3

New member
Max ו- Jacques - מה השמות העבריים?

לפני כשבועיים הועלתה כאן בפורום הודעה אשר כללה הסבר לאופן ביצוע חיפוש באינדקס מסמכי לשכת המסחר ביאסי, המופיע באתר הקהילה היהודית של רומניה. כפי שנכתב בהודעה, החיפוש הוא אכן סיזיפי, אך מבחינתי המאמץ השתלם. מצאתי 25 (!) איזכורים של השם דמסקר (מופיע במספר צורות - DAMSKER, DAMSCHER, DAMSCKER). במרבית המקרים מדובר באיזכורים בנוגע לעסקים אשר נוהלו ע"י בניו של גדליה דמסקר, הסבא רבה רבה שלי. יחד עם זאת, כמה מהשמות המופעים אינם מוכרים לי וזו תעלומה בעיני. מדובר בשם משפחה נדיר, ולמיטב ידיעתי אני מכיר את כל בני המשפחה שחיו ביאסי (לפחות בשנים המדוברות - 1922-1948), ולפי הידוע לי לא היו משפחות נוספות בעלות אותו שם ביאסי. ייתכן ומדובר בבני משפחה המוכרים לי, אך השמות המופיעים באינדקס הם שמותיהם הלועזיים. האינדקס כולל שני איזכורים של השם Iacob Isac DAMSCHER. כפי שלמדתי מרישומי הלידה שקיבלתי לאחרונה מהארכיון ביאסי, מדובר באחד מבניו של גדליה דמסקר, אשר היה מוכר במשפחתי כ - Iancu. מסמך אחר באינדקס מתייחס לעסק של Mordche si Iancu DAMSCHER (אני מניח שמדובר ב - Iancu "שלי", השם Max אינו מוכר לי כשייך למשפחה). במספר מסמכים אחרים מופיעים Max si Jacques DAMSCHER, כאשר שם העסק שלהם, באחד המסמכים, זהה לשם העסק של Mordche ו - Iancu. חשבתי ש - Max ו - Mordche הם אותו אדם, אבל כדי לבלב אותי סופית
מופיע מסמך אחד הכולל את השמות DAMSCHER Mordche, Max, Jacques... בתקווה שאתם לא מבולבלים כמוני... :
האם השם Mordche הוא מרדכי ?
האם הגיוני להניח ש - Ianco ו - Isac Iacob ו - Jacques הם כולם אותו אדם ?
מהו השם העברי של Max? למרבה הפתעתי מצאתי באתר הבא שאחד השמות העבריים של Max הוא... גדליה. האם יתכן ומדובר בסבא רבה רבה שלי ??? (חלק מהרישומים הם מאוחרים לתאריך הפטירה שלו, אך ייתכן והוא עדיין היה רשום כבעלים של העסק גם לאחר שנפטר). תודה, עודד נ.ב. סורין - יכול להיות שחלק מהשמות שמצאת בספר הם בסופו של דבר כן קרובי משפחה שלי...

masorti

New member
Jacques הוא כידוע יעקב.

תחשוב על הגירסה האנגלית Jack שעוברת מיידית ל- Jacob. Max יכול להיות מנחם או מנדל (שזה בעצם אותו דבר). יתכן שיש שמות עבריים נוספים שהוצמדו לאנשים בשם מקס.

bilen

New member
לגבי יעקב וגם מקס

יעקב = ז'אק = יענקל = יאנקו אבל, חוקר זהיר נמנע מהכללות כאלה אם אין לו כמה סימנים נוספים. אם יש לך סימנים נוספים שזה האיש שאתה מחפש - אז יכול בהחלט להתאים. ז'אק זה בצרפתית וברומניה היו תקופות שהצרפתית נחשבה לשפה של המשכילים/העשירים. לי יש בעץ מקס שהוא שמואל. הסבירו לי ש-מקס היה מן שם חיבה כזה ולכן הוא לא בהכרח מתקשר ישירות לשם מסויים. מצד שני, היה לנו שכן רחוק שהגיע מגרמניה והוא נקרא מנחם-מקס.

ornan

New member
גם במשפחתי MAX

זהו שם פרטי שמקורו במרדכי. אב המשפחה הקדמון הידוע לנו הוא MOTEL לאחיו של אבי קראו MOTEL , בביתו בפולין קראו לו MIETEK, כשעבר לבלגיה קראו לו MAX. בספר של קלארספלד, מצאתי את שמו ברשימת המשלוחים לאושוויץ, שם הוא מופיע כ MOTEL. נכדו קבל את שמו. בבלגיה קוראים לו MARCK ובביה"ס היהודי קראו לו מרדכי.

soring

New member
יפה שאתה מוצא קרובי משפחה לא ידועים

כפי שהוגה הדעות המפורסם D. Rumsfeld אמר "There are unknown unknowns" ואלה הרצויים ביותר מבחינת הגניאלוגים. ולשאלה: לכל אחד יכול להיות יותר משם אחד. לפעמים הוא משתמש באחד, ולפעמים אחרים משתמשים באחר. ולפעמים הוא בוחר לעצמו שם מקומי על מנת להיות מודרני. נתקלתי שאו שהשם המקומי הוא מקבילה לשם העברי: Iancu - יעקב, Herscu - צבי, או חיים = Carol, או שהוא דומה לו בצליל עזריאל Aurel, או שהוא מתחיל באות הראשונה של השם העברי (תנחש מה השם היהודי שלי
) סורין

oded 3

New member
../images/Emo51.gif

תודה למשיבים. סורין ? אולי ישראל (בגלל הדמיון בצליל)
בטח לא שמש (שזה, אם אני מבין נכון, המשמעות ברומנית)

yaelag

New member
אולי שרון?

לצורך הניחוש, זה תלוי אם נולדת בארץ או בחו"ל...

soring

New member
לו נולדתי בארץ, לא היו קוראים לי

סורין
רמז: שם ביידיש

אורדליך

New member
גם לי יש Max

בפולין נולד כ- Markus וכשהיגר לארה"ב שינה שמו ל- Max בזמן שסבי בעל אותו השם עלה לארץ ושינה שמו ל- מרדכי Yanku מרומניה שינה שמו ל- יעקב בארץ. אורית

נאוהג

New member
באופן כללי

יש כמה בעיות:
מעטים הם השמות שלפי השם הלועזי ניחוש של העברי יעבוד תמיד או ניחוש של הלועזי לפי העברי למשל: חוה ואוה, יעקב , משה , יוסף ודוד וכל הצורות הארופיות של השם הזה
לשמות רבים אין מקבילה עברית ברורה ואז רואים שאת השם העברי בחרו לפי משהו משפחתי ( סבא שרצו על שמו וכו' ) לפי דמות בתנ"ך שהתאימה לתאריך הלידה ( הייתה בפרשה המתאימה ) או שסתם ההורים אהבו ואת השם הלועזי בחרו כי אהבו, הייתה מסורת כזאת וכו'. הכי בולט הדבר בתפוצה
שלי השם Gyorgy בהונגרית מקוצר לכינו חיבה GYuri בכל המקרים אבל כשעלו ניצולי שואה לארץ מי שידע את שמו העברי כמו אבי וכמה מחבריו - כתבו בתעודות את השם העברי ומי שהיו ילדים קטנים יותר ולא זכרו הפכו לגיורא.
כאשר בודקים למשל דפי עד - אם הם נכתבו ע"י הצד הדתי של המשפחה יונצחו השמות העברים ולפעמים ללא השם הלועזי ואז יש סיכוי מאד נמוך שנצליח לשייך את הרישומים האלו לתעודות אזרחיות למשל מי יודע איך נקראה עדינה בלועזית? מצד שני אם הם נכתבו ע"י הצד החילוני יותר של המשפחה - הורי למשל - יונצחו בהם השמות הלועזיים בלבד ואין לי שום מושג איך קראו לאנשים בשם העברי . ואז נוצרת בעיה , איך מקשרים שני דפי עד ומוצאים מי בן דוד של מי לפי השמות הללו? ( למשל אמא שלי לא ידעה את השמות העברים של אחיה ושל אביה )
לגבי השאלה הספציפית שלך : על JAUQUES הייתי מהמרת כיעקב על MAX היה מאד קשה להמר כי אני מכירה מאיר שהוא מקס...

למעלה