Mainsail furling

yorammelnik

New member
Mainsail furling

שלום,יש למישהוא נסיון שלילי עם הטכנולוגיה הזו? כיצד מתפעלים תקלה כמו התקעות המפרש (לא יוצא ולא נכנס)?המלצות? הגיגים?תודה שונה טובהיורם

gb228

Active member
הנושא נידון כאן בעבר מספר פעמים

יש שני סוגים עיקריים של מפרשים נגללים - ללא שחיפים כלל או עם שחיפים אנכיים
הסוג הראשון בד"כ לא עושה בעיות מיוחדות בגלילה אבל הביצועים שלו נחותים משמעותית ממפרש רגיל. אלו עם השחיפים האנכיים נותנים ביצועים הרבה יותר טובים (אני לא בטוח שהם מגיעים לאותה רמה של מפרש רגיל טוב) אבל הם באמת מועדים לתקיעה בגלילה אם לא מבצעים אותה נכון (השחיף צריך לצאת ולהכנס לכל אורכו באותו הזמן, אסור שייוצר אלכסון). אני יכול להעיד משני מקרים על סירה של חבר שהיתקעות באמצע גלילה זה מצב לא נעים ופתרון הבעיה דרש בשני המקרים עליה כמעט עד לראש התורן לשחרור ידני, אבל זה היה כשהסירה היתה אצלו יחסית מעט זמן ובשנים האחרונות, לאחר שפיתח לעצמו את הרוטינה הנכונה, זה לא קרה שוב.

gerson1

New member
2 מערכות עיקריות: גלילה לתורן וגלילה למנור

כעקרון גלילת תורן מאפשרת שחיפים אנכיים ו/או ללא שחיפים
צמצום קל יחסית
מפרש בעל גזרה משולשת מדויקת
כיום מערכות קיימות בהרבה מהיאכטות לצ'רטר.
מערכות מנור מאפשרות שחיפים אופקיים, מפרש בעל גזרה "נכונה" לגרדיאנט הרוח.
המערכות נוחות לצמצום ולהפעלה בשיט בצוות מצומצם.

gb228

Active member
משום מה נראה שגלילת מנור לא נפוצה

למעט סירות ישנות יותר עם גלילה של מפרש ש"עוטף" מנור עגול.

zina71955

New member
אתה מדבר כנראה על גלילת מנור מהסוג הישן

גלילת מנור מודרנית לתוך המנור מתחילה לתפוש תאוצה. לעניות דעתי היא טובה יותר, אך הרבה יותר יקרה, מגלילת תורן.

gerson1

New member
סיבות קשורות לעלות וסיבוך יחסי במנגנון הגילגול/מסילה בתורן

המנגנון מסובך יותר
אך מאפשר מפרש יעיל יותר
http://www.practical-sailor.com/marine/boom-furling-systems-7036-1.html
בצילום:
Oversized Torlon bearings are set in angular contact races to absorb high compression loads and minimize friction
Torlon ball bearings reduce friction to make hoisting, reefing or furling effortless.
Aft drum perfectly aligns track with gooseneck, for easy furling and reefing on all points of sail.
Heavy duty fixed rigid vang for correct alignment and support.
Use our wide array of turning blocks, foot blocks, and mast-mounted bearing blocks for proper leads to the cockpit.
Furls any mainsail, even modern, high-performance, full batten mains.

אני מנסה לחשוב בקול: למה בעצם יש לגלילת מנור יתרון כלשהו
על "ראשי רגיל" קרי - נפילה חופשית לליזי-פק?

יתרון המנור המתגלגל

בראשי רגיל יש בדר"כ 2 ולפעמים 3 צמצומים
בהנחה שהגילגול למנור מתנהג כמו גלגול לתורן הרי יש לו אין סוף מצבי צמצום ובכך יתרונו על פני הראשי הרגיל

רוני

gb228

Active member
כנראה שרק בנושא תפעול צמצומים

גם צמצום "רציף" וגם אין צורך בכל מערך חבלי הצמצום. זה כנראה נכון גם לגלילה לתורן כי במקרה בו כל החבלים במילא מובלים לקוקפפיט, בנושא הרמה מלאה/הורדה מלאה אין הרבה יתרון לגלילה כלשהי (אולי קצת בנושא הכוח הנדרש בהרמה - נפתר בקלות עם הכננת בקוטר המתאים).

4XNG22

New member
שנוי מרכז הלחץ

שלום ושנה טובה
הערתי אינה משמעותית למי שיכול להפעיל מנוע בכל עת, אך למי שתלוי רק בהנעת המפרשים, גלילת הראשי לתוך התורן או הפלתו משנה את נקודת מרכז הלחץ וכהמשך את ה"נטיה לעלות" או ,"הנטיה לרדת". בדרך כלל לרדת, אפילו אם יש מאסף קטן. במקרה של רוחות בינוניות והפלגה לא תחרותית זה לא נורא אך במקרה של רוח חזקה זה עלול להיות תחילה של כמה קשיים. באופן כללי, ההנאה של שייט מפרשים מופקת מרצונו לשפר את יעילותו, ולכן מדי פעם כדאי לעזוב את ההגה ולצפות בנטית הסירה ולבצע תיקונים - זה טוב גם לפוליטיקאים...

gerson1

New member
בגדול גלילה למנור שומרת נכון יותר על צורת המפרש

אך, כיום הגישה מדברת על ראשי ששפתו התחתונה משוחררת
ורק הקרן (פינה אחורית תחתונה) מחוברת לקצה המנור
(כלומר אינה עוברת במסילה במנור)
כך שצורת הכנף הינה עגלגלה יותר גם בתחתיתו
מה שמאפשר שטח יעיל רב יותר
דווקא הגלילה למנור מחייב ששפתו התחתונה של המפרש במסילה
כך שהאזור התחתון פחות כפיף ופיזור זרמי האויר בו פחות יעיל
(פיזור זרמי האויר המתועל אופקית על שטח המפרש הראשי)
קוטר פנימי של המנור גדול בשל גלילת אורך המפרש (ולכן קוטרו החיצוני ומגושמותו, מוגבלות מסוימת ביכולות התנועה שלו יחסית לתורן וקשיחות הבום וונג)
שבד"כ כ11/2 מאורך הסירה(+-)
דווקא במפרשים גלילי תורן השפה התחתונה משוחררת, אך גזרת המפרש יעילה פחות
אך קוטר אזור האיסוף בתורן יכול הינו כאורך גלילת השפה התחתונה)
יעילות המפרש גם עם שחיפים אנכיים קצרים ופשטות המנגנון, העלות הנמוכה הופכים אותו לנבחר על ידי חברות הצ'רטר ולכן
גם מופיעים הרבה בסירות יד שניה וכד' והפסדי המהירות אינו קריטי מול נוחות ההפעלה
שיטה נהדרת לSAILING FOR DUMMIES

zina71955

New member
יתרונו של ראשי מתגלגל הוא צימצומו בשייט יחיד.

שחיפים? בעיה, ירדתי מזה. כדי למנוע בעיות מצטברות צריך להקםיד על כמה כללים.
א. חבל התוף חייב להיות בקוטר מדוייק, אף לא חצי מ"מ יותר כדי שלא יצבור פיתול
בזמן ההפעלה.
ב. הוצאת המפרש רק מול הרוח במדוייק.
ג. הכנסת המפרש רק בקידמית, אלא אם אין רוח
ד. חבל התוף רצוי מאוד שיהיה קרוב כמה שיותר למישור/אנך (לפי המקרה) הכניסה לתוף.
כאשר המפרש נתקע השיטה הטובה ביותר (לדעתי) לשחרר אותו היא לשחק ידנית עם חבל התוף
והמפרש פנימה/החוצה למעט מקרה של פיתול בחבל התוף. או אז צריך לפרק ולהוציא את הפיתול.
אני פיתחתי שיטה של הוצאת המפרש והכנסתו בלי הכננות וזה עובד טוב מאוד למעט מקרים של
רוח חזקה מאוד.

lunatick

New member
שחיפים

כמובן שמי שבוחר בראשי מתגלגל לתורן מוותר על שחיפים. אבל יתרונו של ראשי עם שחיפים לכל האורך הוכך מעל לכל ספק. שייט כמו כל דבר בחיים זה מערכת של פשרות אנחנו עושים הרבה פשרות לטובת הנוחיות וכן יש גם אופנה שחייבים להתחשב בה.

avrunin1

New member
ראשי מתגלגל מבעל נסיון

לסירתי בוואריה 44 ישנם 3 מפרשים ראשיים שונים 1.ראשי מתגלגל לתורן ללא שחיפים מבנה משולש רגיל 2.ראשי מתגלגל לתורן גדול יותר עם שחיפים אנכיים
3.ראשי עם שחיפים אופקיים מלא שנכנס לחריץ נוסף בתורן ועולה בצורה הרגילה.
בחציית האוקיינוס השתמשתי אך ורק בראשי הפשוט המתגלגל הוא עשה את העבודה בצורה הטובה ביותר,רוח לא היתה חסרה ,בזמן סערה לא היה צורך לעלות לסיפון ,הצימצום
לא מוגבל ונעשה מתוך הקוקפיט לפי מהירות הרוח וחוזקה המשתנה ובקלות ואחרי נסיון קצר אתה יודע להכניס ,לצמצם ולפתוח לבד ובלי תקלות.
בתורן סלדן שלי ולדעתי גם באחרים יש חריץ המאפשר לעלות מפרש עם שחפים אופקיים כך שתורן המאפשר גלגול הוא רק יתרון.

gb228

Active member
אתה מתכוון לחריץ שמשמאל לחריץ הגדול?

הוא תמיד נראה לי קצת צר מלהכיל SLIDER של מפרש.

zina71955

New member
קודם ליואב. פשרות הן ההתנהלות הנכונה של החיים בכללם. אם

הייתי רוצה ביצועים לא הייתי בוחר בגלילת ראשי. כפי שנכתב לעיל, יתרון הגלילה למנור הוא בכך שהכנסתו יעילה יותר מבחינת היווצרות קפלים במפרש, דבר שהוא בעייתי יותר בגלילה לתוך התורן ביחוד אם לא מכניסים אותו כראוי. החסרון בגזירה של החלק התחתון של המפרש. אין תורן/פרופיל של תורן שאני מכיר שאין בו מסילה לראשי קונבנציונלי. ואין מסילה מתוכננת שאין לה סליידרים מתאימים.

avrunin1

New member
החריץ לאורך התורן

לא רק שהחריץ בנוי להעלאת מפרש אלא שהמפרש שלנו שנתפר ע"י איזי סייל מכיל חוט מוביל שעובר הוא והבד בתוך החריץ

zina71955

New member
אני חושב שיש כאן בילבול מה בהגדרות שמוליך לטעות. מה שדובר

לעיל ואני התייחסתי אליו הוא המסילה (שנקראה חריץ לסליידרים) שנמצאת על התורן משמאל לחריץ/פתח שבתורן המיועד לכניסת/יציאת המפרש. אתה כנראה מתייחס אל החריץ (אכן חריץ) שבתוך הצינור המגולל שאליו מתחברת השפה הקידמית של המפרש שבו תפור החבל הנכנס לחריץ ההרמה/הורדה של המפרש. הצינור דנן מחובר בחלקו התחתון לתוף חלזוני (או אחר) ומיסב ובחלקו העליון לפרופיל התורן עם מיסב. על הצינור הזה נעה הבוקסה שבחלקה העליון היא מחוברת למעלן ובחלקה התחתון אל קודקוד המפרש.

למעלה