אהבה ואמון ובגידה וניצול
הפעם אני אשאיר בצד את כל ההתייחסות למימד הרוחני של אהבה ואתייחס ספציפית למערכות יחסים אוהבות כדי לענות בצורה יותר מדוייקת למה שאתה כיוונת בשאלתך.
אחד הדברים הקשים מאד ללמידה הוא ההפרדה בין *אני* ומה שאני אחראי עליו , לבין מישהו אחר שנמצא אתנו במערכת יחסים כלשהי,
יש לכולנו (חוץ מהמושלמים לגמרי כנראה - רק שאני לא מכירה כאלה) נטיה טבעית לקחת אחריות על מעשיו של אחר שקשור אלינו, לנסות לחנך אותו, ללמד אותו, לפתור לו את הבעיות בדרך שלנו, שאולי לא מתאימה לו.
אחד הלקחים הקשים ביותר שיש ביחסים של אהבה, היא ללמוד באמת לקבל את האחר כמו שהוא, ללא שיפוטיות, בלי לתלות עליו את כל הצרכים שלנו, בלי לנסות לשנות אותו למקום שמתאים לנו. לפעמים גם לשחרר כשהטוב ביותר הוא הפרדות (זה כמובן הכי בולט במקרה של הורים וילדים)
יש לכולנו נטיה לראות באחר האהוב כמספק צרכים שלנו, במקום לראות אותו כפי שהוא ולחשוב על הצרכים שלו. הציפיות האלו שאנו תולים עליו ובו, האחריות הזו שאנו משחררים לידיו על האושר שלנו והסיפוק שלנו מהחיים, היא המקור לתופעות הללו שאתה מתאר.
בשלות של מערכת יחסים אוהבת כפי שאני רואה אותה, היא לעבור את השלב שבו האהוב הינו שיקוף של הצרכים ממני, ובו הוא מחזיק בידיו את האחריות לאושר שלי ולסיפור שיש לי מהחיים. להגיע למקום שבו אני מקבל את האהוב כפי שהוא מחד, ולוקח אחריות על האושר שלי, על הנוחות שלי בחיים, על הרגשות שלי.
אני מסכימה אתך שהתיאוריה לא תמיד קלה ליישום, אבל כעוברים את השלבים האלו בתהליך האישי, ואח"כ בתהליך הבין אישי לומדים לקיים רמה אחרת של יחסי אהבה ללא תלות, שבהם הסיכונים שאתה מדבר עליהם יורדים. בעיקר הסיכון להפך לאדם מאד מריר שאינו פתוח לאמון.
הסוגיה העיקרית כאשר אתה נחשף לבגידה בך (במובן של בגידה באמון - שקר, עלבון, פגיעה מכוונת וכד') היא לדעת לזהות שזו היתה הבחירה של האדם שעומד מולך, לדעת לכעוס עליו, להרגיש פגוע, אבל לא להסיק מזה את המסקנה שאסור לאהוב אף אחד, שצריך לבנות חומות מגן גבוהות שלא יאפשרו יותר פגיעה בך - כי אז , במקום להפסיד רק פעם אחת ורק אדם אחד ולהתגבר עליו, אתה מפסיד עולם שלם של אהובים אפשריים, חיים שלמים של אהבה