Lipkin, Kalmykov, Vaikhansky

mahaian

New member
Lipkin, Kalmykov, Vaikhansky

אלו שמות משפחה יהודיים שמתייחסים למוצא הקלמיקי והטטארי.
ליפקה בשפה הטטארית - טטארי ומכאן נגזר ליפקין. רבים מהם נישאו במאות הקודמות לנשים יהודיות. לא נתקלתי עדיין במחקר שמסביר מדוע (?)
קלמיקוב מתייחס למוצא קלמיקי . מבחינה זאת: בעלי שם משפחה זה יודעים בבירור שאחד מאבות המשפחה היה קלמיק שנישא ליהודיה.

Ilanguy

New member
ליפקה טאטארים

אלו בני העם הטאטארי שהתיישבו בליטא.

חנה201

New member
העיירה היהודית ליפקני

במקרה או שלא במקרה, האתר אליו כיוונת מצביע על הקשר לשמה של העיירה ליפקאני בבסרביה. זו היתה ברובה
עיירה יהודית... הדמיון בשם ברור, הקשר? חומר למחשבה.

Ayana KimRon

New member
תנסה ללכת בעקבות ההיסטוריה של ליפקאני

ראשית הישוב הזה (כיום במולדובה) מיוחסת לטאטארים ועל שמם הוא נקרא. סביר שבחמרי מחקר אודות ראשית הישוב היהודי בבסרביה תוכל למצוא משהו.

mahaian

New member
תודה, על אותו עקרון צריך להתייחס לעיירה/מחוז

וייחני Vaikhany (על אותו משקל של ליפקאני) בבלרוס שיש לו קשר ישיר למשפחת וייחנסקי. הצרה שיש המון רמזים וסיפורים שהועברו מדור לדור במשפחה, אבל באינטרנט עד עכשיו לא מצאתי.
מאוד ייתכן שבארכיונים מסויימים (אולי במוסקבה), צריך להיות איזה שהוא מידע בנושא...

חנה201

New member
מקור שבדקתי ומקורות שטרם

באנציקלופדיה העברית הידועה לטוב ביסודיותה, אין שום רמז על קשר בין הטטארים ליהודים. לפחות זהו מקור אמין, לטעמי,
יותר מהאינטרנט. מה שלא הספקתי לקרא, מה בפיו של דובנוב. האם אצלו יש במקרה רמזים? איני מספיק בקיאה אבל אולי
בכתבים , מכתבים, תעודות יהודיים יימצא הרמז? הרבה מגיע אל האינטרנט אבל עדיין לא הכל. כאן באמת מתבקש ידע
של היסטוריונים מקצועיים?

mahaian

New member
שוב תודה, לאחר שהנושא עלה לתודעתי, חיפשתי

וראיינתי אנשים שטענו למוצא משפחתי דומה שנוצר בנסיבות דומות - שרות צבאי בצבא הצאר. יש לא מעט משפחות מיוצאי מזרח אירופה (גם בארץ ) עם שמות משפחה כמו: קלמיקוב, טטארסקי,
קלמיקובסקי, כאמור ליפקין, ליפקינוב ועוד רבים, רבים.... חלקם ידעו במפורש שסבותיהם או רב סבותיהם היו קלמיקים/טטארים בצבא הצאר בתקופות שונות. הדבר מעיד שהייתה כאן תופעה אפילו נרחבת ברחבי מזרח אירופה, של נישואין מסוג זה במאות האחרונות (ולא מדובר כאן בכוזרים). יחד עם זאת, לא מצאתי סימוכין בכתובים וזאת אכן תעלומה.
בעקבות תמונות שאספתי מקרובים שלא מזמן מצאתי, עולה שכל הדור של הרב סבא שלי, אחים ובני דודים שלו, ללא יוצא מן הכלל היו בעלי מראה פנים מזרח אסייתי . בת הדוד הקשישה מרוסיה סיפרה לי שעוד בני הדור של הסבא שלי היו מתכתבים עם הקרובים שנשארו מאחור בשפה המונגולית (אגב היום אני נוטה לחשוב שהם היו קלמיקים-שבט מונגולי שהיגר מסין במאה ה-17 לאזור שפך נהר הוולגה). עוד היא סיפרה: ''הבחורות היהודיות מהעיירות התאהבו בחיילים המונגוליים החסונים ורבות מהן נישאו להם''.... מדוע זה לא מופיע בספרות : לא אצל עגנון, לא אצל שלום עליכם וכו...אולי היה כאן קשר של שתיקה, הדחקה ובושה. למשל : אני משוכנע שאבי ז''ל ידע אך מעולם לא סיפר....

למעלה