Lesson in survival

noosh

New member
Lesson in survival

28/03

אפשר לומר שמאז שחזרתי, לא ניגנתי מוזיקה בחדר. הנקודות הבודדות בהן זה קרה לא נספרות בזרם האינסופי של הזמן שעמד פה בחודשים האחרונים, כמעט ללא משבי רוח, אל מול החלונות הסגורים והעיר הדוממת בחוץ. אפשר לומר שלא חיברתי שומדבר, לא מילים ולא צלילים ולא קוים ולא רעיונות ולא פריימים, השארתי עצמים פזורים בחלל ולא קשרתי ביניהם. נתתי להם לשקוע לרצפה הכבדה ושקעתי בעצמי בשנת החורף שלא היתה לי בשנה הקפואה שקדמה לחודשים האחרונים.

הג׳ט לג של שעון הקיץ השאיר את השמש דולקת כשהמחוגים על השעון כבר כיבו אותה אצלי בגוף ואני כבר לא רגילה למילה ״קיץ״ בפעימות הזמן הפרטי שלי, כבר התרגלתי שכל עונת מעבר היא סתיו והגוף תקוע על שריטה והתקליט קופץ שוב ושוב לאותה הרצועה שלא מאפשרת לי להמשיך הלאה. האור המעומעם של שבע בערב החזיר אליי את For The Roses של ג׳וני מיטשל, אחת היצירות שלה שלא זוכות להדים העמוקים של Blue או לפעמונים של Ladies of the Canyon, על אף שיש כאן הדים ופעמונים וצביטות חדות וגלגולים ארוכים של קלידים. אז היום בחרתי לפתוח את דלת המרפסת לעיר שמתחת ולתת לו להתנגן בחדר ולזלוג החוצה למרחב הביניים הזה, ולהתערבב עם התנועה העצלה של כמעט-צאת-השבת ועם הרוח של הקומה החמישית.

Lesson in survival
Spinning out on turns
That gets you tough
Guru books-the Bible
Only a reminder
That you're just not good enough
You need to believe in something​

בוקר אחד את קמה ואת מגלה שאת חולה. לשנת החורף שלך יש שם ובשש אותיות הוא מפריד אותך מהגוף שלך, נותן לו את ההצדקה ולך את ה-way out מהתחושה התמידית שכבר חודשים מאכלת אותך, שאת לא-בסדר. אבל זה לא עובד, משהו שם לא מסתדר וכלכך קשה להפריד ולהתחיל לארגן את עצמך מחדש. לכאורה זה לא ביג-דיל, זה שכיח ואמנם זה לכל החיים אבל את תאכילי את עצמך יום-יום את מה שהגוף לא מוכן לייצר, ואת תהיי בסדר. ובכל זאת את מרגישה נבגדת. את צריכה לקחת נשימה ולהרים ידיים ולהתחיל לבנות את החיים שלך סביבו, אבל את לא מוכנה לבנות את החיים שלך סביב אף אחד שהוא לא עצמך.
שיעור בהישרדות. כזו עם איים בודדים ומרחבים שמפרידים בינך לבין מי שסביבך, בין מי שאת אוהבת, כזו שמצמצמת את הכל למינימום ומאלצת אותך לחלק את האנרגיות שלך נכון וחכם. שורות קצרות היא כותבת, רק כמה מילים בין מרווחי נשימה על רגעים פשוטים וכבדים. מחשבות מתערבבות באירועים. איך מפרידים את מה שרץ לך בראש ומה שרץ לך מול העיניים, ללמוד את המרחב שלך מחדש. איפה האיברים שלך נמצאים, מה המרחק בינך לבין מי שמולך.

"Come with me
I know the way," she says
"It's down, down, down the dark ladder
Do you want to contact somebody first?
Does it really matter?
You can come now
Or you can come later"


השקיעה מאחורי ואני מביטה לחלק של השמים שמשחיר קודם. מערבולות הצבעים יגיעו לכאן עוד כמה שעות, אם השמים ישארו חלקים אפשר יהיה לראות את הרי אדום מעמיקים בין הכתום לאדום. אני אישן בשעה הזאת. הצמחים שניסיתי לגדל באדנית מתו כבר לפני כמה ימים. בקושי לעצמי אני מצליחה להזכיר לשתות. כמה זמן לא החלפתי צד בתקליט ונתתי לשקט בין השירים לשטוף את החדר. האבק על החפצים התגעגע לגלים שירעידו אותו, גם זה על האיברים הפנימיים שלי, אבל היובש של החורף הזה הפך את הגלים לחלקיקים והם נתקלו במסננת הצפופה של העור.
אם יש משהו שלמדתי במסע הארוך שהתחלתי לפני שנה, זה שעצמאות לא נמדדת ביכולת להסתדר לבד, אלא ביכולתי לבקש עזרה, וביכולת לחלוק את החיים, או נתחים מהם, עם מישהו. זה היה שיעור כואב, וחשוב, והעצמאות שחשבתי שהיתה לי השאירה אותי חסרת אונים. המאבק הפנימי בין מי שאני, למי שאני רוצה ללמוד להיות. ברגעים הקשים הפנמתי, אבל הקומפורט זון מנוון אותך. אולי האתגר הגדול הוא להצליח לחיות בקצוות שלו גם ביומיום ובאותם הרחובות, בלי לברוח לצד השני של העולם. בחדר עם שולחנות שרטוט שלא ישבת לידם כבר כמה חודשים. לצמצם את האתגרים שלך למינימום ההכרחי. אולי כאן צריך לנצח קודם.
Does it really matter?
עכשיו, או אחר-כך. מתישהו זה יקרה, לפחות אני אדע שאני לא לבד, כל עוד היא איתי בחדר.

הדדוקציה קשה לי פתאום, להפיק את הלקחים מהרגעים הגדולים ולטחון לאבקות ולפזר אותם במינון הנכון מעל המנה הנוכחית, לערבב ולטעום.


Papa knows somehow he set me free
Mama thinks she spoilt me rotten
She blames herself
But papa he blesses me
It's a rough road to travel
Mama let go now
It's always called for me


השירים מתחלפים והשמים הושטחו ללוח כחול-כהה, והאורות נוצצים, העין יכולה להתרגל מהר למעבר בין הגוונים והאוזן לתנועת המכוניות, להפריד בין סוגי האבן או בין הכביש לפסנתר. ג׳וני משקה אותי, האויר של הקומה החמישית, המכוניות שמתרחקות מתחתיי והאנשים שנוסעים בהן, למקום אחר, מצטלבים בחיים של למאית שניה. כמה פרטיות יכולה להיות במרפסת, בלפתוח דלת צרה למלבן מהחיים שלי בדמות כורסה ושידה וחצי שולחן.
 

noosh

New member
Magnet and iron

30/08

חמישה חודשים עברו. חמישה חודשים ויומיים, כמעט חצי שנה מאז שכתבתי את המילים האלו. יותר כמו שלוש נשימות עמוקות ולפקוח עיניים. ומצד שני, כמו להתבונן אל מול השמש עם עיניים מצומצמות ולחפש את היבשה בצד השני של הנהר. והיום שוב פתחתי את הדלת לשקיעה, ומישהו ישב על הכורסה בחדר שלי בזמן שהרוח נכנסה ויצאה.
פתאום למדתי לבנות את החיים שלי עם מישהו. לא סביבו, אלא ביחד, לשזור רגעים שהם רק שלי באלו שהם רק שלו. זה קשה לא-פחות, מסתבר, להיות לא-לבד, קשה באופן אחר, אבל קשה לא-פחות. בסוף הכל מסתכם בעבודה אינסופית שאנחנו עושים עם עצמנו, רק שכאן מערבולות הרגש מהדהדות דרך העור ונספגות בזה של מישהו אחר, ואי אפשר להסתיר או להתחמק, אם הוא יודע להקשיב. אנשים הם מראות. כלכך הרבה זמן לקח לי להפסיק להתעסק בניסיון האובססיבי להבין איך זה קרה, ולמה דווקא הוא. זה כאילו קרה ברגע וכאילו קרה לאורך נצח ואני בעיקר זוכרת את ההקלה שנבטה בבטן והתפשטה לכל קצות הגוף ברגע שנכנסתי לדירה שלו כשהכל עוד היה חדש, ועל מדף התבלינים שלו ראיתי את אותם התבלינים שיש על המדף שלי.


Remember the days when you used to sit
And make up your tunes for love,
And pour your simple sorrow
To the soundhole and your knee
And now you're seen
On giant screens,
And at parties for the press
And for people who have slices of you
From the company


הרבה לעצמה, האלבום הזה. אולי כמו כל יצירה שלה, זה מרגיש כאילו היא נובעת. בשיר הנושא היא נאבקת בתהליך היצירה, שהפך מצורך בסיסי לשפוך את הרגשות ולצקת לתבניות של צלילים ואותיות ותוים, לעבודה ולתהילה ולזֵרוּת, לאבקנים שאין לה שליטה על כיוון הרוח המפזרת אותם. אני מזדהה ובאותה הנשימה שמחה שהיא בכל זאת ממשיכה לבנות תבניות ולבחוש תערובות, כי בלי לדעת היא נותנת לאחרים את המחשבות והרגשות שלהם מנוסחים באופן שהם לא היו יכולים לנסח בעצמם. משהו להתרפק עליו, את התחושה שאת לא לבד. גם אם זה לא בדיוק, את יכולה לפרק את היציקות לחומרי הבסיס שמרכיבים אותן ולזהות את אלו שמקבילים לאלו שצברת אצלך, מעין מכנה משותף, את לוקחת כלים חדשים-ישנים כדי ליצור את התערובות האישיות שלך.


I heard it in the wind last night
It sounded like applause
Chilly now,
End of summer
No more shiny hot nights
It was just the arbutus rustling,
And the bumping of the logs
And the moon swept down black water
Like an empty spotlight.


הלילות חמים והלילות קרירים והשרב תמידי ושורף את העור והעיניים, ומרגיש כאילו לא יגמר לעולם, אבל אני יודעת לזהות את הסוף עוד לפני שהוא מגיע, ואני מודה בלב על כל רגע של שמש. הקור הפריך של החורף הארוך והאינסופי שהיה לי עדיין מצמרר אותי לפעמים. התחלתי לפחד ממנו, ממה שיהיה כשהימים יתקצרו והשמים יהיו נמוכים שוב והשמש תעלם ופתאום אינ מפחדת להיות לבד בתוך זה, ואף פעם לא פחדתי להיות לבד. אני לא אוהבת לתלות את עצמי בכוחות חיצוניים, אבל בלי שמש אני אבודה.



האלבום הזה הוא אוסף מכתבים. הוא מושר אליך, או אליו או אליה, בטון נמוך ובמעברים הטונאליים העדינים שמשחקים על הניואנסים של המילים, הן אפילו לא טורחות להתחרז לפעמים, להתאים אחת לשניה או להישזר לשרשרת אחת.
אוסף של מחשבות ורגשות וכרגיל, בין האקורדים והמילים היא מניחה בעדינות את כל מה שאת צריכה כדי לצאת מדלת הכניסה ולרדת במדרגות ולעבור את מפתן הבניין ולהניח את כף הרגל על המדרכה המחוספסת, ולהרים את הראש, וללכת.


You've got to shake your fists at lightning now,
You've got to roar like forest fire,
You've got to spread your light like blazes
All across the sky
They're going to aim the hoses on you
Show 'em you won't expire,
Not till you burn up every passion,
Not even when you die
Come on now,
You've got to try.
 

oren29at

New member
חסר מלים, קצר נשימה

קודם כל- זאת תשובה ארוכה למדי לשאלת ה "אני מקווה שיש לך תירוץ טוב ללמה לא כתבת פה לאחרונה"

&nbsp
חוצמזה- חוף מבטחים מבחינתך, אני מקווה. מסוג הטקסטים שאי אפשר להניח להם, אבל הם כל הזמן מהדהדים את המחיר האישי של הכותב. יפה כמה שזה מטריד, ולהיפך.
&nbsp
רק טוב מהיום והלאה, אני מקווה. בינתיים, יש מאמר
&nbsp
http://www.tapuz.co.il/forums2008/articles/article.aspx?forumid=552&aId=108983
&nbsp
&nbsp
 

noosh

New member
האמת היא

שהסיבה העיקרית שלא כתבתי לאחרונה (ואני עדיין תמיד קוראת) היא כי בחודשים האחרונים החלטתי שכנראה הסיקסטיז זה לא מספיק רחוק, וחזרתי אפילו יותר אחורה, לשנות הארבעים והשלושים והעשרים, ומה שמתנגן אצלי רוב הזמן זה צ׳יק ווב וקאונט בייסי וגלן מילר וארטי שואו ואלה פיצג׳רלד ולואי ארמסטרונג, וככל שיש יותר נגנים ויותר צליל ויותר מה״טסס-טססס טסס-טססס״ של הסווינג, אני יותר מאושרת. זה קרה, באופן טבעי, במקביל לזה שהתחלתי לרקוד לצלילי המוזיקה הזאת, וזה הרבה יותר מדבק משחשבתי שזה יהיה. אבל נו, איך אפשר להשאר אדישים לזה? אני פשוט לא מצליחה להקשיב למשהו שלא גורם לי אוטומטית למחוא כף על האפטר-ביט.
ועדיין, יש מוזיקה שתמיד נשארת ותמיד חוזרת לאוזניים שלי. ג׳וני היא כמובן חלק ממנה (וגם טום וייטס, שדווקא כתבתי תגובה לפוסט שלך עליו, אבל היא נמחקה לפני שהספקתי לשלוח אותה ולא היו לי האנרגיות לשחזר). אני מקווה שבקרוב אצליח להכיר עוד קצת מוזיקה חדשה, אבל בינתיים אני יותר מדי מתחברת ל-it don't mean a thing if it ain't got that swing.

(אגב, יש לנו גרסה ישראלית משלנו. מאוד ממליצה לתפוס את החבר׳ה האלה בהופעה גם אם אתן/ם לא חובבים מושבעים של הסגנון, הם מוכשרים בטירוף ובד״כ יש גם בונוס בדמות כמה רקדניות ורקדנים מסביב :) )
 

oren29at

New member
אל תתני לעובדות לקלקל סיפור טוב

כתבת משהו מאד אישי וחשוף, נשמע (או נקרא) כאילו הגעת לשאול תחתיות, ונגאלת ע"י ג'וני מיטשל. ובסוף מסתבר שאת בכלל מפזזת ברחובות לצלילי מוזיקה שהיתה מיושנת כבר לפני 80 שנה?

יאללה, בכיף. הפורום הזה הכיר כל מיני אנשים שהתחילו עם פינק פלויד או ניל יאנג, והגיעו למקומות מוזיקליים מעניינים למדי. אנחנו מקבלים לכאן כל אחד או אחת, והאמת היא שיציאה מהשטאנץ עושה רק טוב- למאזינים, וגם לפורום.

מצורף- הכי סווינג שאפשר למצוא אצל אגדת רוק כלשהי

 

noosh

New member
למה לקלקל

זה רק גורם לנו לתהות איך אפשר להרגיש בכלכך הרבה כיוונים בו-זמנית. הא.נשים שרואים אותי מפזזת ברחוב כנראה לא חושבים על הטקסטים שרצים לי בראש כי אני מחייכת וצוחקת, ואני לא מזייפת את החיוכים או הצחוק, הם פשוט מתקיימים במקביל. לפעמים זה נחמד להזכיר לעצמנו שאנחנו לא דמויות פלקטיות בסרט הוליוודי, אלא יצורים אמיתיים שיכולים להכיל מנעד כלכך גדול של רגש, ורק ככה אפשר באמת לספר סיפור.

מצורף - הכי רוק שאפשר למצוא אצל אגדת סווינג כלשהי.

 

Barmelai

New member
עכשיו שאני קורא את זה

אני נזכר כמה היא חסרה לי, הכתיבה שלך. תיכף אתחיל שוב, גם כשנדמה שקלטתי כל מה שכתבת, תמיד באה הפעם השניה ומפרידה את השטף לבייטים שאפשר לעכל. וזה יופי של תירוץ לשים שוב את מיטשל כי גם היא חסרה לי וגם בזה נזכרתי.
אני נורא אוהב את For The Roses. לפעמים הוא המיטשל האהוב עלי ביותר (מתוך כבוד אני משאיר את ג'וני רק בשבילך), לפעמים Blue. אבל את Blue כל אחד שמכיר קצת יותר מ Big Yellow Taxi, מכיר. ואם Blue הוא העוגן של היצירה המיטשלית, אז For The Roses הוא הפריז שלנו. זאת שתמיד תישאר לנו. זה, וגם The Hissing of Summer Lawns. כן, אני הפכפך לפעמים.
 

Celluloid Hero

New member
קודם כל -תודה

נועה, על שחלקת איתנו את המחשבות שלך, בצורה שהיא כל כולה ייחודית ומרגשת. בתור אחד שקרא כמה וכמה הודעות שלך, אני בכל זאת מזהה שזאת הייתה שונה במקצת. גם כי היא יותר דיברה אליי הפעם קצת יותר מהאחרות.

אני חושב שהטריק בחיים האלה, הוא לא להצליח לצאת החוצה מהבור, וגם לא לדעת להנות מהצלחות. נקודות הקיצון הן אלה שחולפות הכי מהר. הטריק הוא ללמוד איך להסתדר עם האפור. או לא להיבלע באפור. הרבה דברים, כולל מוזיקה , מאבדים מהמשמעות שלהם, אם הם לא עוברים אינטרקציה עם מצבי צבירה שונים של הנפש. המוזיקה שאנחנו מחזיקים הכי חזק צמוד ללב, היא בדיוק זו שנקשרה לאיזשהו סיטואציה מהחיים והתאחדה עימה, ואם החיים נתקעים- הכל נתקע יחד איתם.

אז בגירסה שלי לסיטואציה שאת מתארת, אפשר לדמיין בששת החודשים האלה- אולי שוקים חשמליים של הארדקור פאנק, אולי אוונגרד מהחלל החיצון, אולי השתלה של מכסחת דשא בין האוזניים. אבל הכי נכון יהיה לדמיין שקט. כששום דבר לא עובד, והתסכול רק גובר, צריך לכבות את המערכת. ולעשות ריסטארט. אלוהים יודע כמה תקלות נפתרות ככה בקלות. לא שאני פתרתי לעצמי איזושהי בעיה. להפך, החיים נראים לי שחורים יותר בכל יום שעובר- אבל,היי, לפחות הם לא אפורים יותר. ושהכל שחור, גם המוזיקה נהייתה לי שחורה- סול, ג'אז, רגאיי, סקא, עוד רגאיי, למה לא בעצם, אי אפשר לשמוע יותר מדי רגאיי בחיים האלה, זה מה שאני תמיד אומר.

מה עוד?. תמיד לשמור על חוש הומור. ולזכור שאין עוד הרבה אנשים בעולם הזה שמעוניינים לספר לאנשים אחרים בפרטי פרטים מה המשמעות האמיתית של מוזיקה בחיים שלהם. איך היא מצטלבת בכל איבר, כלי דם, נים שבנימים. אם לא יוותרו עוד אנשים כמוך שיספרו ככה על מוזיקה, כנראה שנאבד יותר מאשר אנשים שמספרים ככה על מוזיקה. נאבד הרבה מהמשמעות של המוזיקה הזאת שהם סיפרו עליה.
 

noosh

New member
תודה לך

ללמוד להסתדר עם האפור זה הכי קשה, כי בנקודות הקיצון אנחנו מרגישים וזה כבר לא משנה אם זה טוב או רע, כל עוד זה עוצמתי. אבל להעריך את מעברי הגוונים העדינים שבין השחור ללבן ולמצוא את היכולת לתת למוזיקה להיתפס גם במקומות עדינים ובנישות של יומיום, זו באמת משימה שדורשת הקשבה, למוזיקה ולעצמנו.
אני דווקא בעד לשקוע לפעמים בבור או להנות מההצלחות, גם הרגעים החזקים האלו חשובים לנו כדי לקבל איזה בוסט של אנרגיה, שידחוף אותנו למעלה או ייתן לנו משהו לשאוף אליו, נראה לי שהטריק הכי חשוב הוא ללמוד איך למצוא רגעים כאלו (בעדיפות לגבוהים) גם באפור היומיומי שלנו, לזהות כתמים בהירים במארג ולא להישאב לתוך גוון אחיד. בשביל זה צריך להתבונן ולא לתת לעיניים להתרגל.
ואם העיניים עייפות, ריסטארט זה בהחלט חשוב, גם אם זה לא פותר את הבעיה, זה לפחות מפנה יותר משאבים להתמודד איתה.
 
למעלה