La Canne - Cane Fighting

La Canne - Cane Fighting

שלום, אני מתרגמת תכנית על אמנויות לחימה. למישהו יש מושג איך קוראים לזה בעברית? הרבה תודה!

אסנת

תני יותר מידע: על מה התכנית? אילו אמנויות לחימה? בשיטות הפיליפיניות "לה-קאן" זה שחור (הכוונה לחגורה שחורה). אם נדע - נשמח לסייע. יובל.

זו אמנות לחימה צרפתית

ששמה La Canne. זו לחימה במקלות עץ. היא התפתחה לאחר שאסרו לערוך דו-קרב של חרבות. כיום משתמשים בה בעיקר בשילוב עם La Savate שהיא אמנות לחימה צרפתית אחרת.

broadaxe

New member
לחימת מקל (?)

באנגלית ובצרפתית המילים cane, canne מייצגות תמיד מקל הליכה (אורתופדי, קוסמטי, לטיול וכו'). המילה cane מייצגת במקור מושג נרדף למילה rattan שהוא סוג של צמח מהמזרח ממנו הכינו מקלות הליכה ולחימה. הצמח דומה לבמבוק אבל הוא מלא, סיבי ודחוס, גמיש וחזק מאד. יובל, אתה מכיר את הסוג הזה, שמשמש למקלות אסקרימה. הרטאן קיים בעוביים שונים ועושים ממנו גם את מה שמקובל בארץ כ"ריהוט קש". המשטרה בהודו משתמשת שנים רבות, עוד מהמאה ה-19 אם לא קודם, במקל רטאן הנקרא lahti (אורכו 1.20 מ') לפיזור הפגנות. מעניין אם לחימת המקלות הצרפתית דומה לאמנות הלחימה-במקלות מאירלנד (באטה- bata), שם משתמשים במקל קצר-יחסית שראשו מכופף בדומה למקטרת.

RATTAN או חיזרן בעיברית

צמח ששייך למשפחת הגפניים עד כמה שידוע לי. מעבר לגמישותו (היחסית) וחוזקו, כאשר הוא נשבר זה לא קורה בבת-אחת והוא נעשה סיבי וספוגי. כך: באימון עם רטן, גם אם יישבר - לא יעופו שבבים או ייכנסו ליד. ישנם סוגים שונים של רטן: המשובח ביותר הוא דחוס ככל שניתן (הקוטר פחות חשוב) וכמות הטבעות שיש לו. ככל שיש למוט יותר טבעות כך הוא יותר נחשב. היכן הבעיה? הרטן גדל כמו טלסקופ ונשלף כלפי מעלה טבעת מתוך טבעת. המרחקים בין הטבעות גדלים והולכים ככל שהרטן רוחק מהאדמה ולפיכך כדי להוציא מוט אחד טוב יש להשמיד גבעול שלם. כך הגיע מצב בו החל חוסר של ממש בענפי רטן ושמעתי שישנו חוק המפקח על כמות הגיזום וגם אופן הגיזום (לא מלמטה - למטה). המהדרין: מעבירים את הרטן תהליך של ציפויי בסוג לכה מיוחד ו/או אפייה מיוחדת שמוסיפה לחוזקו. הלחימה הפיליפינית לא נסמכת רק על רטן: איכותיים בהרבה הם מוטות המייצירים מ"באהיי" - הוא לב הדקל וכן מוטות הקרויים "קאמה-גונג" שהם מוצר מ"עץ הברזל" השחור: עץ ה"נארה". השניים האחרונים יקרים, חזקים ונדירים מהחיזרן ומחירם יכל להגיע עד 150 $ לזוג מקלות של 70 סמ' כל אחד...

nage

New member
עד כמה שידיעתי משגת חיזרן זה

השם העיברי של במבוק, לא?

broadaxe

New member
חיזרן זה במבוק,

אבל אולי יש חפיפה גם לרטאן, עד כמה שאני יודע אין לו שם בעברית. יובל, לא ידעתי שלב דקל משמש גם הוא למקלות לחימה, אתה מדבר על מקל דק, כהה מאד עד שחור עם פרקים, לא? יש לי שני מקלות שונים מהחומר הזה והוא באמת חזק מאד. מקלות האסקרימה שאני מכיר עוברים איזשהו תהליך צריבה באש שמקנה להם מראה חרוך-למחצה בהפסקות (כמו זנב של נמר). חשבתי שזה רק טיפול קוסמטי.

Raffael

New member
בחיפוש אחר אתרי צרפתיים על cane

הגעתי לאתרים רבים שעוסקים גם בקנה (סוכר בעיקר). עוד אפשרות לתרגום. אגב, במבוק אינו קנה?

broadaxe

New member
קנה מבחינה בוטאנית אינו במבוק

קנה הוא שם ספציפי לצמח הגדל בארץ בסביבת מים מתוקים, והוא דומה לבמבוק: הגבעול חלול ויש בו פרקים אך הוא ירוק בהיר וחלש בהשוואה לבמבוק. עליו צרים ארוכים וחדים. בקרב העם מקובל לקרוא לו "קנה-סוף" למרות ש"קנה" הוא צמח אחד (המתואר לעיל) ו"סוף" הוא צמח אחר (גומא הפפירוס שגדל בארץ בעיקר באגן החולה). עד כמה שאני יודע במבוק אינו צמח ארץ-ישראלי או מזרח-תיכוני; צומח בטבע מהודו ומזרחה.

צבע הבאהיי (לב הדקל): בהיר ומנוקד

וצבע הקאמאגונג כהה מאוד. לשניהם אין פרקים עד כמה שידוע לי - רק לרטן. אגב המקלות שאתה מתאר מטופלות גם / רק קוסמטית. אני צריך לראות...

Raffael

New member
לא מקובל לתרגם שמות אמנויות לחימה

עדיף לכתוב את השמות הצרפתיים שלהן: סאוואט, קאן. בדיוק כפי שהיית כותבת "קונג פו", "קראטה" ו"ג'ודו" ולא מתרגם ל "אמנות היכולת", "דרך היד הריקה" או "דרך הרוך". על קאן לא שמעתי מעולם. תוכלי לספר משהו על התכנית או לפחות באיזה ערוץ זה ישודר ומתי?

Raffael

New member
במחשבה שניה, כן הייתי מתרגם ../images/Emo13.gif

לחימת מקל. כנראה שאין אמנות לחימה ששמה "קאן/קיין". משיטוט באתרים הצרפתיים, הם פשוט קוראים לזה לחימה במקל או מקל לחימה או מקל צרפתי, מוט צרפתי וכו'.

למעלה