konbanwa minna!

• פותח הנושא Emiko
  • פורסם בתאריך

Emiko

New member
konbanwa minna!

יש לי כמה שאלות, מקווה שיש לכם כוח לענות לי! אני תמיד ראיתי סיומת shimas כמו במילה: onegaishimas מישהו יכול בבקשה להסביר לי מה זאת הסיומת הזאת? ועוד בקשר לסיומות- למה מוסיפים סיומת masu? ואני שמתי לב שיש סיומת - shita, teta מישהו יכול בבקשה להסביר לי גם על הסיומות האלו? למה באנימות משתמשים בסלנג? איפה אני יכולה לקנות ספר נורמלי (עם כל חוקי הדקדוק וכו'..) ללימוד יפנית, בארץ? וכמה בערך הוא יעלה לי? תודה רבה מראש!!!

GnomeBubble

New member
סיומות והטיות

הסיומות שדיברת עליהן הן לא בהכרח סיומות - בדרך כלל הן הטיות. במקרה של onegai shimasu מדובר בצורה הרשמית (MASU, וזה עונה לשאלתך השניה) של הפועל suru (לעשות). onegai suru = לעשות בקשה = לבקש (הסבר לא הכי מדוייק, אבל מספק). teta יכולה להיות חלק מצורת TE של הפועל + TA שזה קיצור של ITA (היה). זה מזכיר קצת את past progressive למי שמכיר אנגלית, אבל זה לא בדיוק אותו הדבר. SHITA, באותה המידה, יכולה להיות צורת העבר של suru או חלק מפועל מוטה לעבר, כמו hanashita (דיבר). למה באנימות משתמשים בסלנג? למה בסרטים הוליוודים משתמשים בסלנג? למה באופרות סבון ישראליות משתמשים בסלנג? כל ז'אנר והנטיות לסלנג שלו, אבל השאלה צריכה להיות "למה לא?". וספר נורמלי אפשר לקנות בעיקר באמאזון (באנגלית). לא ידוע לי על אחד כזה בארץ, ובכל מקרה אין ספר אחד עם כל חוקי הדקדוק - סביר להניח שתצטרכי לקנות כמה.

Emiko

New member
תודה רבה!!! לפחות אני מתחילה לקלוט!

אבל באנימות משתמשים יותר בסלנג מאשר בטלנובלות ישראליות.. בעברית לא כל כך מרגישים את הסלנג... הריי לא ממליצים ללמוד מאנימות את השפה... בכל זאת: תודה רבה רבה!!!

GnomeBubble

New member
ההבדל הוא כזה

נהוג לדבר בסוציובלשנות על ניבים שונים לא רק לפי איזורים, אלא לפי נסיבות חברתיות. סלנג של אנימה (למרות שתלוי איזו אנימה) יכול להיות מתאים לחלוטין לשיחה בין חברים, אבל לא מוצלח במיוחד לפגישת עסקים. בעברית פשוט ההבדלים במנעד הרשמיות החברתית הרבה יותר קטנים, ולכן יש הבדל הרבה פחות משמעותי בין הסלנג לבין השפה שהפוליטיקאים בכנסת משתמשים בה בכנסת, למשל )הסלנג קצת יותר תקני ומתוחכם אפילו
). באנימה, אגב, לפעמים משתמשים גם בשפה גבוהה ברמות שלא משתמשים בהם עוד במציאות (חוץ מבטקסים קיסריים אולי...). בעצם, גם באנימה קיים כל המנעד החברתי של השפה, החל מסלנ שהיאקוזה לא יגעו בו לשפה הכי רשמית שיש.

0Pandemonium0

New member
סיומת masu מצורפת לבסיס 2:

צורה טבעית (בסיס 3): iku (יודאן) taberu (איצ'ידאן) בסיס 2: iki (יודאן) tabe (איצ'ידאן) בבסיס 2, מחליפים את ה-u האחרונה של כל פועל יודאן ב-i, ומורידים את הeru או iru של פעלי איצ'ידאן. (יודאן אלה פעלים שמסתיימים ב-u, ואיצ'ידאן אלה פעלים שמסתיימים ב-iru או eru, ויש גם שני פעלים יוצאי-דופן: kuru, לבוא, ו-suru, לעשות). בכל-אופן, לכל בסיס יש את הסיומות שלו. אחת הסיומות של בסיס 2 היא הסיומת masu, שהופכת את הפועל לצורה המכובדת שלו. למשל: iku (ללכת)-->ikimasu taberu (לאכול)-->tabemasu.

Emiko

New member
תודה רבה רבה!

אבל אני כבן אדם דיסלקטי מאוד (שצריך מורה פרטי ולא קריאה מאיטרנט ואם כן אז חרישה ופירוט על הדברים הקטנים), יש לי עוד שאלות והודה לך או לכל מי שיענה לי! אם אני לא מוסיפה masu אני עדיין יכולה להשתמש במילה? לדוגמא: iku, אני יכולה להגיד ככה? ולא הבנתי מה מטרת הבסיסים? מה ההבדל בין: IKU, IKI, ו- IKIMASU? אני יודעת שיש הטייה לפי זמן(עבר ועתיד/הווה) אבל השאר... אני לא יודעת... :(

0Pandemonium0

New member
*אודה../images/Emo3.gif

זה חשוב לשלוט בעברית לפני שמתחילים שפה אחרת... אבל די עם הקטנוניות, ונעבור לשאלות: כן, את יכולה להגיד iku, זו פשוט הצורה הפשוטה של "ללכת", לעומת ikimasu. בקשר לבסיסים: ikimasu זה לא בסיס, זו הטייה בבסיס 2. יש חמישה: בסיס 1: יודאן: ה-u האחרונה מוחלפית ב-a. למשל: iku-->ika. איצ'ידאן: מורידים את ה-iru או ה-eru. למשל: taberu-->tabe. בסיס 3: זו בעצם הצורה ה"רגילה" של הפועל, הצורה שתמצאי במילון. iku ו-taberu. בסיס 4: יודאן: ה-u האחרונה מוחלפת ב-e. למשל: iku-->ike. בקשר לאיצ'ידאן, אני חושב שאין להם בסיס 4, או שיש רק לחלק או משהו כזה. בכל מקרה, אני עושה כאן איזו טעות, אז מישהו צריך לתקן אותי. ואת בסיס 5 אני לא יודע. עכשיו, ככה: אף-אחד מהבסיסים לא יכולים לבוא לבד, חוץ מבסיסים 3 ו-4. למשל, אי אפשר להגיד סתם iki, אלא צריך להוסיף masu בסוף. לכל בסיס יש סיומות משלו: בסיס 1: nai (שלילה פשוטה) nai deshou (נכראה שלא) nakereba narimasen (חייב לעשות) seru (כשרוצים להרשות למישהו לעשות משהו, להכריח מישהו לעשות משהו, ולדאוג שמישהו יעשה משהו, לפעלי יודאן) saseru (בדיוק כמו seru, אבל לאיצ'ידאן) ויש עוד סיומת בשם nakereba, אבל היא קצת מסובכת, אז אני לא אכנס אליה. בסיס 2: masu mashita (עבר) masen (שלילה) masen deshita (שלילה בעבר) mashou (צורת ההצעה המכובדת) tai/takunai (רוצה/לא רוצה) nasai (פקודות פשוטות) בסיס 3: deshou (כנראה) na (פקודות שליליות פשוטות) (ויש עוד הרבה) בסיס 4: אני לא ממש מכיר, אבל אני יודע שלא כדאי להשתמש בו בפני עצמו. בסיס 4 נחשב מאוד לא מנומס. ואם את צריכה דוגמאות, רק תגידי.

Emiko

New member
תודה רבה!

למרות שאני עדיין לא הבנתי מה מטרת הבסיסים ,למה צריך אותם ומה תפקידם?

Emiko

New member
אני יודעת שאני מעצבנת אבל...

אין לי דרך אחרת ללמוד את השפה ואת הדקדוק - חוץ מכמובן מאנימות, אבל....אנימות זה אנימות = זה סלנג. מממ.....יש לי עוד שאלה: מתי משתמשים בבניין זה או אחר? (יש סיכוי גדול שהשאלה מטומטמת או לא מובנת או לא יודעת מה כי יש לי זיכרון דיי גרוע, ואני לא ממש זיכרת מה זה בניינים.. :( ) פשוט משהו לא מסתדר אצלי בראש עם הבניינים (הבסיסים) האלה... תודה רבה רבה על הסבלנות!!! ותודה רבה מראש על התשובות!!!

0Pandemonium0

New member
זה לא הולך לפי בסיסים.

זה הולך לפי סיומות. רק הסיומות עצמן הולכות לפי בסיס. אבל בעיקרון, אם את רוצה להשתמש בצורה המכובדת של מילה, השאלה היא לא "באיזה בסיס להשתמש?" אלא "באיזו סיומת להשתמש?" במקרה הזה, זו הסיומת masu, ששייכת אך ורק לבסיס 2, ואז את משתמשת בו, בתוספת הסיומת, כי לא משתמשים בבסיסים לבד.

Emiko

New member
ממ...

ועתה נבחון אם קלטתי נכון: יש לי "שורש" IKU אם אני רוצה לעשות אותו יותר מכובד אני מוסיפה ל"שורש" MASU =IKIMASU אם אני רוצה לעשות אותו כשלילה (שאני לא הולכת...) אז במקום U אני שמה E, יוצא לי - IKE ואז מוסיפה NAI ומה שיצא (לא הולכת...) IKENAI אם אני רוצה להגיד שאני אולי אלך אז אני רק מוסיפה DESHOU ומה שיוצא לנו זה= IKUDESHOU תקן אותי בבקשה אם עשיתי טעות או לא הבנתי משהו נכון.

0Pandemonium0

New member
טעות קטנה.

בבסיס 1, שאליו שייכת הסיומת nai, ה-u מתחלף ב-a. שימי-לב שהבסיסים הולכים לפי הסדר של אותיות הניקוד היפניות: a i u e o בסיס 1: a בסיס 2: i בסיס 3: u בסיס 4: e בסיס 5: o

raisingod

New member
הערה

WOW מצחיק איך שבספרות באנגלית מתיחסים לכל עניין הפעלים שונה :)

GnomeBubble

New member
תלוי איזו ספרות

ראיתי כל כך הרבה גישות. חלק מתעלמות מהבסיסים, חלק רק מזכירות אותם וחלק ממש מתבססות עליהם. בבלשנות יפנית (זאת אומרת, דקדוק יפני מסורתי כמו שהוא מלומד בבתי הספר), הבסיסים משמועתיים ביותר, ולפיהם גם מגדירים את קבוצות הפעלים. GODAN נקראת GODAN בגלל שיש לה חמישה שורות (DAN), כלומר 5 בסיסים. ל-ICHIDAN יש רק בסיס אחד עיקרי (מעשית יש לה יותר בסיסים).

raisingod

New member
נכון

אבל אני מנסה להצמד כמה שיותר לאותם כותבים כי ככה הלימדה יותר רציפה :)

Emiko

New member
אה......! תודה רבה רבה!!!!!!!

עכשיו (לא בדיוק עכשיו, אחרי שאשן) אלך לחרוש על זה! ושוב תודה!

raisingod

New member
לעניין הבסיסים

אז ככה לפני שיווצר פו ויכוח אני לומד מספרים באנגלית כך שיכול להווצר אי התאמה: בסיס 1: בצורה המילונית מסתיים אם ב U אם עיצור ואז U. בסיס 2: מסתיים ב RU בצורה המילונית יוצאי דופך: suru , kuru אפשר לחבר masu לכל פועל פשוט יש פועלים שדורשים הכנה מראש כל הפעלים האלו הם או מבסיס 1 או אחד משני יוצאי הדופן. לבסיס 2 פשוט מוספים masu לצורת הבסיס{בלי ה RU של הצורה המילונית}לדוגמא: tabe----->tabemasu פעלים מבסיס 1 משתנים בצורה שלוקחים את צורת הבסיס(בלי התוספות של הצורה המילונית) ומוסיפים לה עיצור+i ואז masu. לגבי יוצאי הדופן: suru=shimasu kuru=kimasu

למעלה