Speak to Me / Breathe

../images/Emo79.gif Speak to Me / Breathe ../images/Emo79.gif

בשעה טובה, אנו מתחילים את הדיון באלבום המפורסם ביותר של הפלויד - Dark Side of the Moon. במקביל לשאלות הכלליות בנוגע לאלבום, שאנו מעלים בנפרד, נדון בכל אחד מהקטעים בנפרד. ונתחיל עם שני הקטעים הראשונים, Speak To Me ו-Breathe. אני אחזור על הדברים שכתבתי בסיבוב הקודם של הפרוייקט (ניתן לקרוא את כל הביקורות שנכתבו אז, במאמרי הפורום): הפתיחה של האלבום היא אכן חזקה מאוד. היינו: היא מגובשת, חסרת פשרות. בניגוד לאלבומים הקודמים, שהיו נסיוניים בהרבה, ובהם הלהקה חיפשה את מקומה ואת דרכה - על פי עדויותיהם-שלהם - כאן הם הגיעו לכדי אמירה מוסיקלית ורעיונית שעמה הם היו שלמים. ההשלמה הזו ניכרת באלבום לכל אורכו. לדוגמא: כפי שנאמר, האפקטים בהם עשו שימוש לאורך כל האלבום, מופיעים ב"תמצית" כבר בהתחלה, וחוזרים אחר כך - מה שמעיד על כך שהאלבום הוא יחידה מגובשת אחת, ושאין בה חלק עמו הלהקה לא היתה שלמה (אם אתם מבינים למה אני מתכוונת). כמה מילים על הרקע לשני הקטעים הראשונים: Speak To Me: הצחוק ה"מטורף" בהתחלה הוא של פיטר וואטס, שהיה roadie (פועל במה) ואיש הסאונד של הפלויד משנת 1967 ועד סוף 1973. וואטס היה מיודד עם הלהקה (הוא גם הופיע בעטיפה האחורית של אומהגומה). וואטס היה היפי, ואדם עם בעיות בכלל, כולל בעיות סמים. כמו דמויות-משנה רבות בסיפור של הפלויד, הלהקה דאגה לו גם לאחר שהפסיק לעבוד עבורה. בשנת 1976 הוא נמצא מת ממנת-יתר בדירתו בנוטינג היל - דירה שהפלויד (או גילמור ספציפית?) שכרו/קנו עבורו. השחקנית נעמי ווטס היא ביתו. הקרדיט לקטע Speak to Me ניתן לניק מייסון, אף כי תרומתו היתה מינימלית. ווטרס טען, שנים אחר כך, שזו היתה "מתנת יום הולדת" למייסון. מייסון עצמו הודה שהקרדיט לא ממש הגיע לו. זה נשמע קטנוני ומצחיק, אבל בדיוק על דברים כאלו הם רבו, בסוף שנות השמונים, כשהם גוררים לוויכוח גם קטעים מהעבר הרחוק. שם הקטע - Speak to me - לקוח מביטוי שהיה שגור על אחד ממקורבי הלהקה. יכול להיות שזה היה וואטס עצמו - אני לא זוכרת כרגע מי. Breathe: ווטרס הגה את גרעין השיר הזה עוד כשעבד, בשנת 1970, על פס הקול של The Body עם רון גיסין. המילים הראשונות: Breathe, breathe in the air, מופיעות גם שם, אם כי הרעיון מאחורי המילים שונה: במקור, היתה זו מחאה על הרס הסביבה ע"י התיעוש וכד´. כאן, כפי שכתב יותם, זוהי קריאה להרגע מהמירוץ המטורף של החיים, להתחיל להרגיש, לשים לב למקום בו אנו נמצאים, לאנשים אחרים. ווטרס אמר בראיונות, שנים לאחר מכן, שבתקופה בה כתב את DSOTM הוא החל פתאום להבין כמה החיים קצרים: רגע אחד אתה צעיר שכל החיים לפניו, ופתאום אתה מגלה שאתה בן 28 ואתה כבר לא תלמיד - זה החיים האמיתיים, וזה עכשיו (זה בערך מה שהוא אמר). Breathe הוא אכן ה"מסגרת" של האלבום, ומוסר ההשכל שלו חוזר לאורך כל היצירה, כפי שניתן לראות בחזרה על ביטויים - מילוליים ומוסיקליים – בהמשך.

da1boy

New member
במונחים של היום

Speak to Me הוא ה-INTRO של הדיסק, קטע פתיחה של האלבום, שלדעתי הפלויד היו בין הראשונים שעשו את הדבר הזה, (ובכלל את העניין של אלבום מגובש שהרצועות קשורות אחת לשניה). באופן אישי אני מאוד אוהב כשעושים אינטרו, כי מבחינתי אלבום=יצירה, כמו בספר שיש הקדמה, ככה לדעתי צריך להיות באלבום, ואני מאוד אוהב אלבומים מגובשים שיש קשר בין השירים (מבחינת לחן+מילים) כיום יש בעיקר באלבומי מוזיקה שחורה קטעי אינטרו...

חרטושה

New member
../images/Emo45.gif

אני אוהבת את האפקטים בפתיחה , ממש ממש בהתחלה של השיר, אלה כאילו כל האפקטים שיופיעו בכל האלבום; הקופה הרושמת, קלייר טורי, המלמולים והצחוק הקריפי וכו' (למרות שאני לא מזהה צליל אחד שחוזר על עצמו, נשמע כמו אוטו מקרטע, מה זה?) כל זה מכניס אותנו ממש טוב לאווירה ועוזר לנו לצלול לחור הארנב. רק חסרה הקריינות: You unlock this door with the key of imagination. Beyond it is another dimension - a dimension of sound, a dimension of sight, a dimension of mind. You're moving into a land of both shadow and substance, of things and ideas. You've just crossed over into the Twilight Zone

ריקו`

New member
הצליל המקרטע זה

חלק מהרצועה השלישית, ON THE RUN, שהשתמשו בה בסינתיסייזר/סאמפלר, וזה הסאונד שיצרו שאמרו שהזכיר להם מין כלי רכב חללי..

The Walrus

New member
The Tower of Terror

אהההההההההההההההההההההההההההההההההההה (נפילה של 13 קומות...) מתקן חזק, אה??

ריקו`

New member
DSOTM

לדעתי האלבום כולו מדהים (מובן מאליו) כשהפתיח יוצר את האווירה וכמו בסרט מתח שרגע לפני החלק המפתיע בונה מתח בדיוק כשמתחיל השיר BREATHE. אני מקווה שנעלה פה גם את נושא הסינכרון עם הקוסם מארץ עוץ? אחד הדברים שהכי הדהימו אותי בפעם הראשונה ששמעתי את האלבום כולו, שהוא פשוט מתחבר ליחידה אחת שמפסיקה רק אחרי Great gig in the sky. אם מקשיבים לזה בסדר שונה קצת של השירים, אפשר קצת לדמות את זה להופעה שמתחילה בשיר עם אופי קצת "In your face" כשמתחילים מ-MONEY, וממשיכים הלאה, באמצע יש את הרגיעה של בין ECLIPSE ל-SPEAK TO ME, ואז ממשיכים הלאה עד לסיום של ההופעה ב-Great gig in the sky. אבל זה רק אני..
זה גם האלבום הראשון שלהם שלמדתי לנגן... כך שגם יש לי סנטימנטים אליו

חרטושה

New member
שלא קיים.

לפחות לא במתכוון. הסינכרון. לקוסם מארץ עוץ. עכשיו סליחה, חייבת לרוץ לשרוף מכשפה לפני שהשמש תעלה.

thezanani

New member
מה את מתרגשת?

אני עכשיו רק מתחיל לאכול מנה חמה. בליינים הא?

flowerboy69

New member
סוף סוף אני עומד להניח יד או שתיים

על ההוצאה שממה שאני מבין נחשבת לרצינית ביותר של הסרט dark side of oz שהוא הסינכרון של הסרט עם המוזיקה של הפלויד.יש הסבר מפורט על מהלך העיניינים שם ולפי זה זה נשמע מדהים אבל רק אחרי צפייה אני יאמר את דעתי-עם יש פה משהו או הכל שטויות

חרטושה

New member
בערך בשעה 4:30 בבוקר

התחילה להטריד אותי התיאורה של ציף בנוגע למשמעות הירח/שמש כמסמלים של מוות וחיים ביצירתו של רוג'ר ווטרס. למרות שאני מרגישה ערנית לחלוטין, מסתבר שההקלדה שלי בוגדת בי בסביבות 5:00 בבוקר. כנראה. אז סליחה על כל שגיעות הקטיב שייתכנו. האמת היא שכבר רציתי לעזוב את זה ליותר מאוחר אם בכלל, אבל שמעתי ברקע את DSOTM, איך לא, והמטוס המתרסק פשוט לא עזב אותי והמשיך להדהד לי בראש. כאמור 5:00 בבוקר שעה טובה, שעה מצוינת, אני רק אפרוק את זה ואלך לישון, או לרסס מישהו במג. או שניהם. אבל אני נסחפת. מסתבר שהשמש והירח כמסמלים מוות וחיים נמצאים שניהם באותו "מילון", מילון בית הקברות, memento mori. מעניין יותר שכל הסיפור הזה איכשהו מסתעף ומגיע עד לאזור הדמדומים שבין צמיחת הנצרות לדעיכת הפאגניזם בבריטניה הקלטית, אבל זה לא משנה עכשיו. מה שמשנה הוא שאלה הם מסוג הדברים שבדרך כלל רואים חקוקים על מצבה בכל בית קברות שמכבד את עצמו. לא מן הנמנע לקשר את העניין למות אביו של ווטרס, כלומר, היות ומדובר באירוע משמעותי בחייו של ווטרס שהשפיע עליו רבות ונזכר באופן ישיר ועקיף ביצירותיו השונות, אולי אפשרי גם שהסמלים שקשורים במוות בכלל או במות אביו באופן ספציפי, ביניהם גם השמש והירח, מצאו גם הם ביטוי כאן. זה קישור אחד אפשרי מכל מקום. מכל מקום אני אשמח לשמוע על מה אתם חושבים כאשר אתם מוצאים את עצמכם באיזשהו מצב של הכרה בין השעות 4:30 ל- 5:00 בבוקר ?

thezanani

New member
ממממ, הרבה דברים

נודלס בטעם סצ'ואן,על שבירת כל שיא שלילי אפשרי בסימולציות לבחינה האמריקקית הזאת(מה קרה?יהודי לא מספיק לרפואה?),על מה ההורים שלי עושים בתאיילנד עכשיו,וכמה ערבים אח שלי משמיד בעזה,ואיך האחיות המשוכנזות שלי יסתדרו חודש שלם עם מרק תימני בוקר-צהריים-ערב,עד מתי אני אשרוד עם הבגדים שעליי,על זה שאני רעב,בודד ומנסה להתחמם לצד 3 ענפים רטובים ששברתי מהאשוח של השכן שאותו אני תופס ברגעים אלו בדיוק משתין לנו בגינה. אלו ההגויות האמיתיות שהמין האנושי מפסיד,חרטושתי,אני שוקל לחלק עיתונים.

חרטושה

New member
אל תשכח להוציא

גם מהדורה מנוקדת. אם אני עוצמת את העיניים ומתעלמת לכמה דקות מכמה עובדות בסיסיות, יכולתי להישבע שאני מדברת עם סבתא שלי. משוכנזות זה מצב תודעתי. זה מה שמפחיד בכל העסק.

wish i was here

New member
דעתי

ספיק טו מי היא בעצם מאיין אוברטורה של הצד האפל,המציגה את כל האפקטים ממהלך האלבום,מה שמוסיף לתחושה המעגלית של האלבום. ברית' מתחיל מאד בשקט, הגיטרה מאד מתונה,הקלידים דומיננטיים,השירה של גילמור מוסיפה לאווירה,ויוצרת מאיין אווירה של ריחוף.בסה"כ,לדעתי ברית' זה השירים הטובים לשים ברקע של מסיבת נרגילות

thezanani

New member
בוקר../images/Emo96.gif../images/Emo84.gif

גוטה מורצה רפי,בוקר נהדר לימאים,שאולי גם לא קיימים כבר ואף אחד לא באמת מכיר "ימאי" שהוא לא דייג יווני שמן ומזיע בחולצת פסים הנושקת לטבורו השבלולי מיפו אבל עדיין,בוקר נהדר לימאים! זה היה מדהים מה שהיה עכשיו.כמה נוסטלגיה. אני אנסה בכל כוחי לא להתדרדר לקיטש איום ונורא,אבל אם כן-זה הסצ'ואן,כמה אותיות שצורפו יחד ע"י מאבטח משועמם באסם ויצרו יבשת חדשה ועוד עם טעם של אטריות משלה.סצ'ואן.סססצ'ואן.הריחו את המילה.שאפו מן המזרח.מתגלגל על הלשון.וטעם של אבנית.טוב,זה הקומקום שלי. כמה התגעגעתי. יותר 6 חודשים לא שמעתי אותו במלואו.מלפני שנה וחצי,התקדמתי הלאה,רק בזכותו.וקיבעתי לו מדף קטן מעץ בהול אוף פיים שלי.הכל התחיל מפה.כל הציפיות שלי ממוזיקה,כל מערך הסטנדרטים שלי ויותר מהכל האהבה שלי למוזיקה.היא לא הייתה באותו מקום לפני כן. אני זוכר בעיקר את השוק.איך מוזיקה יכולה להשמע ככה? בכלל?ממתי אנשים לבנים שרים?הם לא האלה שרק מייחצנים את הכושים עם השמות של אות אחת?ומה זה זה?גיטרה?אורגן?היא כושית זאת?מי בועט בה באולפן?מה הם אומרים בעצם?אבא?איפה החוברת של המילים?אבא!די!אבא!תעזוב אותו הוא אמר שהוא יפסיק להשתין!די!אבא!אוה..הנה זה..יופי..פששש...מגניב...זה משולש..עם קשת..עמוק..עמוק..היי..ככה הם נראים?באנה..מי זה המכוער הזה..הה!מה זה מימין..איזה..טוב טוב חוברת מילים כן?הא!בריז זה לנשום אני יודע..מה זה rear?איזה מילה מגעילה!איכס..גרמנית כזאת!טוב אני חייב לדעת מה זה rear!איכסס אמרתי אותה עוד פעם...טוב אני צריך לדעת מה זה..פינק פלויד...להקה גדולה...בטח יש לה איזה פורום. אני זוכר את קו 8,כל יום לאנקורי.את המבטים המודאגים של הנהג והתחינות של כל הזקנות שאני אפסיק לבעוט בהם ואפקח את העניים,כי רבקה כבר הפסיקה לנשום. כמה אני חייב למשולש האפור עם הקשת,אני לא חושב שאדע עד שאני אכנס לחדר שמחכה לי,אבל אני אנסה עכשיו רק לתמלל את הגן עדן ששמעתי עכשיו. ויואו,כמה התגעגעתי. כמעט ושכחתי עד כמה האלבום הזה מדהים.ענק.מושלם.כמה כל מילה ששפכתי עליו כאן לא תתקרב לרגע הראשון ששומעים את הלב הזה פועם.וזה לא גימיק זול של ווטרס,זה פ"פ,אין פה חלטורות.היצירה הזאת פועמת.חיה. כמעט ושכחתי עד כמה הקלידים פה חודרים לוריד,ומייסון משדרג את time לגבהים עצומים,וגילמור הוא פשוט אלוהים.על אנושי.וכמה צבע,כמה סטייל.כמה סטייל. קשה לחלק את הרצועות הראשונות אחת מהשנייה,כי הן אחת,אבל יכולנו לאמר ככה על כל האלבום.הוא עד כדי כך גדול. ולא כדאי אפילו להתחיל ולברור מילים כמו בשיעור ספרות מצחין כי יש פה יותר מדי.מה זאת הצעקה הזאת?לידה?שיגעון?מוות? כל אחד מהם משליך פרשנות אחרת על הטקסט שהוא כ"כ חזק.כל כך ישיר.כל כך מערער.כ"כ פשוט. תנשום.תביט.מה אתה עושה? למה? וbreathe הוא הפואנטה שבאה בהתחלה.מגלים לנו את הסוף ואנחנו ממשיכים לרייר(איכס!) על הסינטייזר של ריק ורוצים עוד.כל הדיסק מתנקז אליו,על שלל צרחותיו ודיבוריו לכדי עיסה מלאת לבטים,בלבול ופחד,שווטרס רצה לדחוף לנו לגרון.מין רשימת המרכיבים של המוח של רוג'ר,קרי Dark Side Of The Moon. וזה יוצא נהדר.כי עם כל הכבוד,כמה להקות מסוגלות להלחין לכם את התת מודע? אני פשוט אוהב אותם.ככה.

NOBLESSE99

New member
בוקר מצויין!!

טוב אז ככה במהלך חיפושי אחרי כרטיסים להופעה של גילמור,נתקלתי בפורום המלא ידע ותוכן ויש לציין אנשים רציניים חוץ מצנעני נראה לי {הוא חולה נפש בצורה הכי טובה שיכולה להיות אני טועה??!?!?!
} יש פה מלא תכנים שלא ידעתי בכלל על קיומם ושירים של הפלויד שלא שמעתי בכלל... אז ככה "הצד האפל"...איך מגיעים בכלל למחשבה של צירוף הזוי כזה של ביטוי צריך ילדות קשה, צריך בי"ס אנגלי קפדני, או צריך סתם להיות מוכשר? אני זוכר את הפעם הראשונה שראיתי אצל דוד שלי משולש מוזר בלי הרבה משמעות בשביל ילד בן 14...ביקשתי אותו וקיבלתי ומאז אני מכור לפלויד ולמוזיקה בכלל. טוב גלשתי קצת חיי עם הפלוידים אני ישרשר במקום אחר! Speak to Me / Breathe הדפיקות לב של ההתחלה מעוררים בי צמרמורת כל פעם מחדש..מכונת הכסף כאילו הם מנסים להראות לך כבר בפתיחה יש למה לצפות חבוב תשאר איתנו... הצעקות בפתיחה אני מניח שהם של קלייר טורי מהגרייט גיג הגיטרה אוי הגיטרה מדויקת ישירה נקייה מדברת כמעט... המילים עם כל כך הרבה משמעות והרבה הרבה פחד נראה לי. שאלה קטנה לסיום לאורך כל האלבום יש דפיקות לב שלא מפסיקות עד הסוף או שאני תמיד הוזה את זה?? שיהיה יום מצויין אחלה פורום ונשתמע

צנעני הוא מאושיות הפורום

ראש המאפיה הפסיכדלית בראש העין. ובנוסף לכך, הוא כותב דברי טעם - כדאי לעשות את המאמץ, ולהבינו.

NOBLESSE99

New member
חלילה חלילה....

אני ממש מבין אותו אהבתי את הזרימה והדימיון הפורה שלו הוא מזכיר לי אותי ואת השטויות ההזויות שעולות לי בראש ובדימיון אם זה נראה כאילו אני נגדו אז חלילה ההפך הוא הנכון הוא נראה לי גאון מטורף!!!! ראש המאפיה הפסיכדלית של ראש העין אהבתי.... אחלה פורום את מנהלת לך פה,אנשים חלקם אפילו ילדים ממש אינטילגנטים אני יותר משמח להצטרף יש מבחני קבלה????

מבחני קבלה? בוודאי.

ברוח הדיון: מנה לפחות שלושה קטעים/שירים בהם עושה רוג'ר ווטרס שימוש בדימויים של שמש וירח, ונתח את משמעותם בהקשר של כל קטע - ובהקשר של יצירתו של ווטרס בכלל, לאחר תקופת בארט.

למעלה