Dogs

../images/Emo79.gif Dogs ../images/Emo79.gif

"כלבים" הוא שיר מעניין מאוד, לפחות מבחינת המילים. המוסיקה, לטעמי, הרבה פחות מעניינת, למרות שלפלויד היו שנים רבות ללטש את השיר: הם החלו להופיע אתו עוד בשנת 1974 (או קצת לפני?). המוסיקה כאן משרתת את המילים, את המסר. רבות דובר על ההשפעה של "חוות החיות" של אורוול על ווטרס בכתיבת האלבום, אבל בשיר הזה, לפחות, ההשפעה הבולטת יותר, לטעמי, היא של "מותו של סוכן" של ארתור מילר. כמו במחזה הקלאסי, גם ווטרס מבקר את האדם הממוצע בחברה המערבית, הנכנע לתכתיבי הקפיטליזם, ואף מאמין בהם באדיקות - עד מותו, חסר המשמעות. ווטרס מדבר על האדם המאמין ש"אדם לאדם זאב", ושכל בני האדם נמצאים בתחרות זה עם זה, לחיים ולמוות: נשמרים מפני טורפים, ומחפשים טרף בעצמם. אין חברויות אמיתיות, אין קירבה בין בני אדם - רק שקרים ואחיזת עיניים, שנועדו להכשיר את הקרקע להתנפלות. כמו ווילי לומן, גיבורו (או אנטי-גיבור) של מילר, גם הכלב של ווטרס מאמין לשקרים, לחלום האמריקאי - שהצלחה כלכלית היא המדד לערכו ואושרו של האדם, וכי הצלחה כזו אפשרית עבור כל אחד, אם רק יעבוד קשה - ובעבור הגשמת החלום הזה, הוא מוכן לוותר על הדברים החשובים באמת: אהבת אשתו וילדיו ואף חייו עצמם.
Dogs (Waters, Gilmour) You got to be crazy, gotta have a real need Gotta sleep on your toes, and when you're on the street You got to be able to pick out the easy meat with your eyes closed Then moving in silently, down wind and out of sight You got to strike when the moment is right without thinking And after a while, you can work on points for style Like a club tie, and a firm handshake A certain look in the eye, an easy smile You have to be trusted by the people that you lie to So that when they turn their backs on you You'll get the chance to put the knife in! You gotta keep one eye looking over your shoulder You know it's gonna get harder, harder, and harder As you get older Yeah, and in the end you'll pack up, fly down south Hide your head in the sand Just another sad old man All alone and dying of cancer And when you lose control, you'll reap the harvest you have sown And as the fear grows, the bad blood slows and turns to stone And it's too late to lose the weight you used to need to throw around So have a good drown, as you go down, all alone Dragged down by the stone Gotta admit that I'm a little bit confused Sometimes it seems to me as if I'm just being used Gotta stay awake, gotta try and shake off this creeping malaise If I don't stand my own ground, how can I find my way out of this maze? Deaf, dumb and blind; you just keep on pretending That everyone's expendable and no one has a real friend And it seems to you the thing to do would be to isolate the winner And everything's done under the sun But you believe at heart, everyone's a killer Who was born in a house full of pain Who was trained not to spit in the fan Who was told what to do by the man Who was broken by trained personnel Who was fitted with collar and chain Who was given a pat on the back Who was breaking away from the pack Who was only a stranger at home Who was ground down in the end Who was found dead on the phone Who was dragged down by the stone Who was dragged down by the stone​
אתה חייב להיות משוגע, חייב שיהיה לך צורך אמיתי חייב להיות ער גם בשנתך, וכשאתה ברחוב אתה צריך להיות מסוגל לזהות את הטרף הקל, בעיניים עצומות הם נעים בדממה, בכיוון הרוח, ומחוץ לטווח הראיה אתה חייב להכות ברגע הנכון, בלי לחשוב ולאחר זמן מה, אתה יכול לשפר ביצועים כמו עניבה [המעידה על השתייכות] למועדון, לחיצת יד יציבה מבט מסויים בעין, חיוך נרחב אתה חייב להראות כאמין על ידי האנשים שאתה משקר להם כך שכאשר הם מסובבים את גבם אליך תהיה לך הזדמנות לנעוץ את הסכין! אתה חייב להביט כל הזמן מאחוריך אתה יודע שזה ילך ויהיה רק קשה יותר ויותר ויותר וכשאתה תזדקן כן, ובסוף תארוז דבריך, תעוף לדרום תחביא את ראשך בחול רק עוד זקן מסכן אחד ערירי וגוסס מסרטן וכשתאבד שליטה, תאסוף את הקציר שזרעת וכשהפחד יגבר, הדם המר [גם: הריב] יאיט ויהפך לאבן וזה יהיה מאוחר מדי בשביל להפטר מהפוזות שנהגת לעשות בכל מקום [גם: להפטר מהמשא שסחבת אתך] אז שתהיה לך טביעה טובה, כשאתה צולל, בודד וגלמוד נמשך מטה על ידי האבן חייב להודות שאני קצת מבולבל לפעמים נראה לי כאילו רק משתמשים בי חייב להשאר ער, חייב לנסות ולהפטר מהמחלה הזו שמשתלטת עלי אם לא אעמוד על שלי, איך אוכל למצוא דרכי אל מחוץ למבוך הזה? חרש, אילם ועיוור: אתה פשוט ממשיך להעמיד פנים שכולם ניתנים להחלפה ולאף אחד אין חבר אמיתי ונראה לך שהדבר הנכון לעשותו הוא לבודד את המצליחן וכל מה שנעשה תחת השמש אבל בליבך אתה מאמין, שכל אדם הוא רוצח שנולד בבית מלא כאב שאומן לא לירוק לתוך המאוורר שהבוס אמר לו מה לעשות שרוחו נשברה על ידי כוח אדם מיומן שהלבישו עליו קולר ושרשרת שניתנה לו טפיחה על הגב שעזב את הלהקה שהיה רק זר בביתו שלבסוף נשחק שנמצא מת בעודו מדבר בטלפון שנמשך למטה על ידי האבן שנמשך למטה על ידי האבן ----------------------------------------------- ווטרס עושה שימוש בשיר בכמה ביטויים כפולי משמעות, ועושה זאת בצורה יפה. יתכן שהשימוש כפול המשמעות בביטויים וקלישאות כאן מהווה, לכשעצמו, ביקורת על השמרנות הטבועה בתפישת העולם של ה"כלבים", שמרנות שאינה מותירה מקום לספק, לשינוי, לקידמה. תהיתי, ביני לביני, האם השתנו דברים בעשורים מאז נכתב "dogs" (ובוודאי מאז נכתב "מותו של סוכן"). העולם הפוסט-מודרני פותח בפנינו מודלים חדשים לחיים (ולפרנסה) שלא היו באותם ימים. האם תפישת העולם של ה"כלבים" עדיין קיימת, עדיין שולטת? הייתי רוצה לחשוב שלא, אבל בעולם שבו "מי הזיז את הגבינה שלי" הוא רב מכר היסטרי, כנראה שיש עוד ווילי לומנים - כלבים - לא מעטים.

חרטושה

New member
ומה הקטע?

שווטרס הגיע לאותן מסקנות ממרומי ההצלחה. בניגוד לוילי לומן, שהיה וגם נשאר, איש פשוט ובמידה מסוימת הפשטות היא זו שחנקה אותו, ווטרס אולי מגיע למסקנות דומות מתוך חוויות אחרות לגמרי (עד כמה שידוע לי ווטרס לא היה מעולם סוכן מכירות של שואבי אבק). ונראה לי שווטרס מדבר על העולם שלו- עולם תעשיית המוזיקה, אליו הוא התייחס, לא פעם, בציניות עטופה ביחסי שנאה-אהבה מוזרים. ואתם יודעים מה, אין לי מושג על מה ווטרס חשב בין 1976 ל- 1977, אבל רוב הסיכויים שזה היה: "וואו, איזה בן-יונה מצער אני". ספק עבד להצלחה, ספק טורף שנהנה ממנה, ווטרס עושה חשבון נפש נוקב עם עצמו. ווטרס טעם את טעם הדם בגיל צעיר; השאיפה להצלחה, וליותר מזה, לכבוד, ליוקרה, לכוח ולהשפעה שעוברת דרך אישורה של החברה הגבוהה, תמיד הייתה טמונה בווטרס, הוא שיחק את המשחק. האם הוא חשב כיצד היה זה הוא שסחב את הלהקה על כתפיו בסוף שנות ה- 60', כאשר היה ברור שסיד אינו מסוגל למלא בה תפקיד פעיל? האם חשב על סיד, סיד המסכן שגילה חולשה ולכן נשאר מאחור? אין ספק, אין כאן מקום למי שאינו עומד בקצב. בזכותו של ווטרס המשיכה פינק פלויד להתקיים. הוא זה שהחזיק את כולם יחדיו בימים הקשים בעודם מפלסים דרכים אל ההצלחה והתהילה, אבל באיזה מחיר ובעבור מה בעצם? בסוף היום, צריך להסתכל במראה.

da1boy

New member
מה המטאפורה ל"אבן"

מהמשפט בסוף "שנמשך למטה על ידי האבן"

הוא מתאר בעצם התאבדות

מישהו שטובע, לאחר שקשר לגופו אבן כבדה, המושכת אותו לקרקעית. המשא weight = האבן. במקביל, הביטוי throw (one's) weight around פרושו "לעשות רוח", לעשות פוזות כאילו הוא מישהו חשוב. זהו משחק המילים, בבית הזה בשיר.

oribarak

New member
השיר הכי טוב של הפלויד, נקודה

אין הרבה שירים שעושים עבודה מעולה כמו שהוא עושה. זה השיר הראשון שבאמת הסתכלתי על המילים שלו, חתיכת מילים, בועטות לך לפרצוף, עצבניות נטולות רסן, והדבר שהכי מדאיג, נכונות! המוזיקה פה, זה דבר אחר לגמרי, פינק פלויד התעלו על עצמם, עזבו את האווירה החללית שהם עשו בשאר השירים, עזבו את העדינות והרוך, הם עושים פה רוקנרול אדיר ומשובח כמו שהם לא עשו אף פעם, עם הסולואים הכי טובים שלהם (הסולו שאחרי השקט של השניה), עם ריף מדליק בטירוף, גיטרה אקוסטית שגורמת לך לנשוך שפתיים, הלחן גאוני, העיבוד גאוני, השיר גאוני!

YoniCrazy

New member
שיר נחמד.

בעיקר הליריקה שלו בולטת. אני די אוהב אותה, ווטרס מעביר כאן מסר חד מאוד, ואפילו די צודק על החברה. זה די מתאים אפילו לימינו.. מבחינת המוזיקה, השיר די מאוזן.. ההתחלה והסוף שלו מדהימים, האמצע קצת משעמם.

שיר מצוין

מחזיק את כל האלבום לטעמי- בזמנו בצד אחד של הוייניל היו pigs on the wingI ו-DOGS ובצד השני את השאר. מוזיקלית, אני לא מבין למה האלבום נחשב פחות מאחרים (שמעתי את קוטנר אומר שלדעתו זה האלבום הכי פחות טוב של הפלויד) נכון שהסבנטיז קצת משתלטים על הלהקה, אבל הגיטרות שמתגברות בהתחלה ואחרי הקטע מעבר כאילו מכניסות את המאזינים לעולם האמיתי (אחרי שיר האהבה הראשון) החשמליות נשמעות משופשפות ומגיעות "מהרחוב"- כאילו כדי להעביר את הלכלוך שבעולם החיות/בני אדם. לא יודע אם גם כלהקה הם עשו את זה, אבל ווטרס בהופעה שלו הולך עם הנגנים לשתות ולשחק קלפים בקטע המעבר של השיר- מין סמל לנהנתנות של אנשי העסקים ובכלל, בזמן שזה תמיד בא על הגב של מישהו אחר. משהו אירוני- המשפט "שלמד לא לירוק מול הרוח" (כדי שלא יחזור לו בפרצוף) יכול גם להיות מתורגם כ: "שלמד לא לירוק לקהל" וידוע מה קרה בסיבוב של אנימלס במפגש בין מעריץ לכותב המילים . . .

IamAR

New member
חחח איזה עדיר

XD אף פעם לא חשבתי על זה... ובקשר לשיר, אני לא כזה מבינה במוזיקה, אני שומעת מה שטוב לי, לפעמים מתעמקת יותר לפעמים לא זה למה אני לא מסכימה איתכם, אני ממש אוהבת את האלבום אנימלם, אחד הטובים ביותר של הפינק פלויד אם תשאלו אותי, הנגינה של גילמור עושה לי אורגזמות כל פעם מחדש כשאני מאזינה לאלבום, רק דבר אחד מפריע לי, כלבים, אחרי הפעם הראשונה כששמעתי אותו בשלמותו, אני לא מסוגלת לחזור על זה, ממש לא אוהבת את השיר, כשחושבים על זה, זה השיר היחיד של הפינק פלויד שאני באמת שונאת.........

da1boy

New member
דרך אגב, הסולו של הגיטרה של גילמור

בשיר הזה, הוא אחד הטובים ביותר שלו אי פעם!

vegetable man

New member
מסכים בנוגע לטקסט,

הצגת את זה באמת אחד לאחד, אבל המוסיקה וההפקה פשוט מעולה בעיני. אני דווקא חושב ש-"gotta be crazy" עבר מתיחת פנים בין הביצועים בהופעות מ-74' עד הלום. אולי פשוט בגלל שהמוסיקה שיתנה באלבום הזה כיוון מהקודמים של פינק פלויד. הקצב שמוכתב בגיטרה האקוסטית, השינוי לצליל פאנקי, הסולו הנהדר של גילמור, הניצול הנהדר של הקול של גילמור בהתחלה, כולל ההד הזה ב-"harder", מול הסוף עם הקול של ווטרס. הקטע באמצע עם הסינתיסייזרים - שוב ההד הזה "by the stone...stone...stone" שינוי האווירה בשיר, מוסיקה שפשוט הקדימה את זמנה בעיני, במובנים מסויימים. כמה גיוון מוסיקלי בשיר אחד.

holo

New member
איזה שיר מדהים!

אחד האהובים עלי. אני רואה את השיר כעל בן אדם שמנסה להשתלב בחברה ולהיות כמו כולם, והוא פועל לפי עצות וטיפים איך לשרוד בחברה ולהתקדם בה. הטיפים האלה בסופו של דבר רק עושים נזק. האיש מתבלבל ולא מוצא את עצמו בכל ההמולה הזאת. אבל כל זה לא שווה בלי המוזיקה האלוהית שפינק פלויד נותנים פה. זה נפתח באקורדים מאיימים ויפים באקוסטית, וגילמור מתחיל לשיר עם הקול הנעים שלו. הסולואים שהוא דופק בהמשך הם לדעתי אחד השיאים שלו כגיטריסט- כועסים, בועטים, עצובים ומרגשים. פשוט תענוג. גם הסולו המיוחד בקלידים באמצע השיר, המעבר לשירה של ווטרס, מעבר מצוין שתמיד מצליח ומדגיש את הניגודים בין הקולות שלהם. גם כל השימוש באפקטים לאורך השיר הוא מעניין ותורם הרבה לתחושה (ככה לפחות אני מרגיש) של האיום והכעס העצור. כל העניין של השימוש בהד, שימוש בקולות של כלבים, סינתיסייזרים מאיימים. פשוט שיר מושלם, ממש אחד האהובים האהובים עלי ואחד הטובים של פינק פלויד, ששינו פה כיוון לחלוטין במוזיקה שלהם, לעומת WYWH.

וואי וואי איזה מסטרפיס

את הכל כבר אמרו לפני אז אני רק הוסיף שהמבנה של השיר הזה נורא מזכיר את אקוס... כמה אירוני זה שאני גם חושב שדוגס זה ה"אקוס" של התקופה המאוחרת. השילוב של המילים העוקצניות והמוזיקה שמכניסה ישר לבטן אך גם לרגש - מביאה את אחד השירים הגאוניים ששמעתי. ואני מרגיש שעוד לא הגעתי ללב היצירה (אני צריך לפענח עוד כמה דברים שם). אגב קראתי לפני הבה זמן פה שההפקה של אנימלס היא ענייה וזה אלבום יחסית עירום - אני בכל אופן ממש לא מסכים.

BogN

New member
שיר ללא ספק אחד הטובים שלהם

אני לא מחשיב את עצמי כמישהו שמתחבר לליריקה, אבל השיר הזה הראה לי שאני טועה... ליריקה מדהימה, אני מאוד התחברתי לפירוש שמדובר פה על תיאור חייו של איש עסקים, שמאפיין את העולם שלנו שכסף וחומריות הן בראש סדר עדיפותיו. המיקום של השיר באלבום הוא מעולה, מיד אחרי Pigs On The Wings שהוא שיר רך, יש הוא עובר לקיצוניות ועובר לשיר Dogs שמתחיל באקוסטית - בדיוק כמו שנגמר השיר הקודם, ואז לאט לאט השיר מקבל את האופי הזועם שלו נגימה מדהימה של גילמור על הגיטרה...

afcon11

New member
שאלה בקשר לכמות ה"כלבים" באנגליה

יש לי רושם (אולי מוטעה, בעצם אני מקווה שמוטעה) שתופעת ה"כלבים" נפוצה מאוד באנגליה. הרושם הזה נובע מההתעסקות הרבה והמפורטת של מספר גיבורי תרבות אנגלים בתופעת הזו. כמובן שהכוונה היא גם לפינק פלויד (בפרט באלבום Animals), אבל אני מתכוון בעיקר לסופר צ'ארלס דיקנס, שהרבה לעסוק בעוולות שבין אדם לחברו בחברה האנגלית של אמצע המאה ה-19, והציג חברה האנגלית שבה מרבית האנשים הם חלאות חסרי לב שנוהגים לפי הכלל "אדם לאדם זאב" ושתאוות הבצע שלהם הפכה אותם לחפים מכל צלם אנוש, פשוט חיות טורפות. מצד שני, ודבילי ככל שישמע, הרושם האמור לא מתיישב עם הרושם שאני מקבל מהכדורגל האנגלי - באנגליה יש את אוהדי הכדורגל הטובים בעולם. הם נאמנים בכל ליבם לקבוצתם האהובה, האהבה שלהם היא ללא תנאים (בניגוד לישראל ואפילו למרבית ליגות הכדורגל באירופה, בהן האהבה לקבוצה בדרך כלל תלויה בהצלחתה של אותה קבוצה ואם הקבוצה לא מצליחה אז האוהדים שורפים את המועדון...). נראה לי שאני צריך להדגיש שבאופן כללי אני נמנע מההכללות הגזעניות ומעדיף התייחסות עניינית לכל אדם בלי קשר למוצאו וכו', ואני ממש לא מעלה על דעתי שרוב האנגלים הם חלאות או משהו כזה, או שאחוז החלאות באנגליה גבוה מזה שבמקומות אחרים. אבל נדמה לי שכל ההתעסקות של האנגלים בתופעה היא לא מקרית (והלוואי שאני טועה). אני לא בטוח שהשאלה שלי היא במקומה כי היא די סוטה מהנושא, ואולי זה לא המקום הנכון להעלות אותה. אם זה בכל זאת בסדר, אכיר תודה למי שיכול (ויש לו סבלנות...) לענות עליה.

חרטושה

New member
למרות שלא ממש הבנתי איפה

מסתתרת כאן השאלה, אני אגיד שהאנגלים ידועים כחובבי חיות בכלל, וכחובבי חיות בית , ביניהן כלבים וחתולים כמובן, בפרט. אישית, ווטרס נמנה עם אוהדי החתולים , כך שסביר להניח שהוא מוצא בהם תכונות שמדברות על ליבו. הבריטים גם ידועים ביצירות הספרותיות ובסופרים בעלי האבחנה החדה שמרבים לגלגלג ולמתוח ביקורת על החברה האנגלית בתקופות שונות. כך שמדובר בסוג של מסורת.

afcon11

New member
השאלה בעיקרון הופיעה בכותרת, אם כי

בקריאה שניה, אני שם לב שזה באמת לא היה הכי ברור. סורי, כתבתי את השאלה תוך כדי צפיה בגמר הגביע האנגלי (וזה היה חתיכת משחק, למרות ששדדו לווסטהאם וליוסי בניון את הגביע...). בעצם, זו לא היתה ממש שאלה אלא בקשה, ממי שבקיא בהווי האנגלי, לאשר או לשלול (רצוי לשלול) את הרושם שקיבלתי בנוגע לכמות החלאות שיש באנגליה. דיקנס מצייר, כביכול, תמונה די משכנעת של חברה שהיא עמוסה בחלאות. גם פינק פלויד העלו את הנושא בכמה יצירות שלהם. מהתשובה שלך אני מבין שהתמונה הזו לא באמת משקפת את המצב אלא זו הגזמה שנובעת מהנטייה של היוצרים למתוח ביקורת על החברה האנגלית. את בכל זאת בטוחה שאין לזה שום בסיס במציאות?

חרטושה

New member
אין בעיה

פשוט לא ידעתי אחרי איזה משפט צריך לבוא הסימן שאלה ולכן לא ידעתי בדיוק למה להתייחס ספציפית. זה סתם קצר בתקשורת. ככל הידוע לי עדיין לא נבדק אחוז החלאות יחסית לאוכלוסיה הכללית באנגליה, כך שאין לי נתונים מדויקים בנושא. לפי מיטב ידעתי גם לא נערכו איזשהם סקרים שמשווים בין אחוז החלאות במדינה אחת לאחוז החלאות במדינה אחרת. יחד עם זאת בהחלט נערכו סקרים באשר לאחוז הדגנרטים בנמיביה, אחוז האימבצילים בזימבבוואה, ומספר שוטי הכפר באנגליה של ימי הביניים, אלא שלצערי הנתונים נאספו על ידי חבורה של דפקטיבים מסודן תחתית ולכן מהימנותם מוטלת בספק.

afcon11

New member
../images/Emo13.gifאת חרטושה רצינית

אמנם לא הארת את עיני אבל הצחקת אותי, וזה בד"כ נחמד יותר. האמת היא שבד"כ אני צוחק מהחירטושים שלך שמופיעים בפורום. דעי לך, שבדורות קודמים, אנשים עם כישרון כמו שלך כתבו ספרים מאוד פופולרים (תנ"ך וכו'). את יכולה להתפרנס מזה יופי. ...ותודה.

FuryUri

New member
המוזיקה לא משהו?

לפי דעתי, אומנם בהחלט המילים הם המילים היותר טובות שיש בשירי הפלויד. ואולי אכן המוסיקה משרתת את המילים. אבל להגיד שיא לא מעניינת? זה נשמע לי מוזר. מוזיקה מעולה!!! הדואט שבין שלושת הגיטרות אחרי הבית השני(בית שני, ואז סולו,שקט, ואז הסולו המדובר) זה בערל הדבר הכי מגניב בעולם :p אני מת על הקטע הזה... ובכלל... גם רצף האקורדים שיש במהלך השיר... ממש נחמד... וממש לא נפוץ ורגיל. אני אהבתי את המוזיקה.

למעלה