קנג'י - שיעור מס'1.

furrball

New member
../images/Emo70.gif קנג'י - שיעור מס'1.

אני מקווה להפוך את זה לסדרה אם יש ביקוש. מה שלא ברור, כל דבר, תשאלו :) אני גם מקווה שלא עשיתי פה טעויות מביכות נתחיל קצת ממספרים: 一 קודם כל "אחד". "אחד" הקנג'י זה אחד הקווים הכי בסיסיים בקנג'י. מציירים אותו משמאל לימין והוא אכן קו אחד כמשמעותו. בקנג'י אחרים הקו הזה יכול לסמל בין השאר הפרדה, תקרה\שמיים, קו האופק, קו תחתון\אדמה וכך הלאה. האפשרויות הן בלתי מוגבלות. האוניומי (קריאה שבאה מסין) שלו זה イチ・イツ ICHI/ITSU והקוניומי (קריאה יפנית מקורית) שלו זה המילה "אחד", 一つ ひとつ HITO.TSU או בצירופים אחרים פשוט HITO (הנקודה בHITO.TSU מסמלת את זה שבמילה 一つ קוראים את הקנג'י 一 כHITO ואחריו מוסיפים את הTSU. הקוניומי של קנג'י הוא מילה יפנית כלשהיא והקנג'י הוא בעצם כמו השורש של המילה הזאת. באוניומי של מספר משתמשים לספירה "סידורית", לספירה עם קנג'י שמסמלים ספירה לעצמים שונים (נלמד אותם בהמשך) אז 一 いち ICHI זה אחד בספירה סידורית 一キロ ICHI KIRO זה קילומטר או קילוגרם אחד 一ドル ICHI DORU זה דולר אחד ו 一つ ひとつ HITOTSU זה אחד בספירה של עצמים שאין להם קנג'י ספירה פופולרי (מסוג שנלמד בהמשך) אז בינתיים נשתמש לצורך דוגמה במילה 言葉 ことば KOTOBA שמשמעותה היא "מילה", ואת הקנג'י שמרכיבים אותה נלמד בהמשך. הדוגמה עצמה היא לא ממש שימושית, אבל אני מביא אותה בשביל להמחיש את השימוש בספירת קוניומי 一つの言葉 ひとつのことば HITOTSU NO KOTOBA "מילה אחת" 二 זה הקנג'י "שניים" שפשוט מאוד מסמל "אחד + אחד". קודם מציירים את הקו העליון ואחריו את התחתון אוניומי שלו זה ההברה "NI" שבקטאקנה שרושמים בדיוק כמו הקנג'י, ニ. קוניומי שלו זה 二つ ふたつ FUTATSU או בצירופים אחרים FUTA. מכאן: ニ に NI זה "שניים" סידורי ニキロ NI KIRO זה שני קילומטרים או קילוגרמים ニドル NI DORU זה שני דולרים ו ニつの言葉 ふたつのことば FUTATSU NO KOTOBA זה "שני מילים" 三 הקנג'י "שלוש": יש לו שני פירושים: קודם כל זה "אחד + שניים" וכך גם מציירים אותו, "אחד" - קו אופקי, ומתחתיו "שניים" - קו קצר יותר ומתחתיו קו ארוך יותר. ובפירוש השני הקנג'י מסמל שמיים, אנושות וארץ. האוניומי שלו זה SAN והקוניומי שלו זה MI.TSU או MI שימו לב שMI בקטאקנה כותבים קצת דומה, ミ 三 さん SAN זה "שלוש" סידורי 三キロ SAN KIRO זה שלוש קילומטרים או קילוגרמים 三ドル SAN DORU זה שלוש דולרים ו 三つの言葉 みつのことば MITSU NO KOTOBA זה "שלוש מילים" מילה נוספת, 二三 にさん NISAN משמעותה "שניים-שלוש" או "קצת" 八 קפצנו לשמונה בשביל שיהיה יותר פשוט ללמוד את ארבע. הקנג'י הזה מסמל חלוקה יש לצורה הזאת גם חלק חשוב בקנג'י אחרים. הנה שני קנג'י שנלמד בקרוב: 貝 ו-見. תסתכלו על זוגות ה"רגליים" שבתחתית שני הקנג'י האלה. הראשון, הפשוט יותר זה "רגלי חיה" והשני, היותר ציורי הוא "רגלי אדם". תזכרו את הצורות האלה. קריאת האוניומי שלו זה HACHI קריאות הקוניומי שלו קצת מורכבות, אבל האפשרות הכי רגילה זה 八つ やっつ YAT.TSU או YA.TSU 八 はち HACHI זה "שמונה" סידורי 八キロ HACHI KIRO זה שמונה קילומטרים או קילוגרמים 八ドル HACHI DORU זה שמונה דולרים 八つの言葉 やっつのことば YATTSU NO KOTOBA זה "שמונה מילים" お八つ おやつ OYATSU ביפנית זה "חטיף" בצהריים, ארוחה קלה מאוד, כמו LUNCH. 口 זה פה או פתח. המילה היפנית, קוניומי, זה くち KUCHI. האוניומי זה コウ  KOU או ク KU. נחזור לזה אחר כך. סדר הציור: הקו השמאלי מלמעלה למעטה הקו העליון והימין מציירים ביחד כקו ש"נשבר", משמאל לימין ואז מלמעלה למטה הקו התחתון משמאל לימין. 四 הקנג'י הזה הוא "ארבע" כאן יש לנו משהו כמו פתח, שנפגוש גם בקנג'י הבאים. זה מרובע שעוטף את הקנג'י. סדר הציור שלו הוא תמיד כזה: כמו ב"פתח" הקו השמאלי מלמעלה למעטה כמו ב"פתח" הקו העליון והימין מציירים ביחד כקו ש"נשבר", משמאל לימין ואז מלמעלה למטה מה שבתוך המרובע כמו ב"פתח" הקו התחתון משמאל לימין. בתוך המרובע אנחנו רואים "רגלי אדם" אבל כאן כמו ב八 הם מייצגים חלוקה, והקנג'י כולו מסמל מרובע מחולק. האוניומי שלו זה SHI אבל כאן יש לנו בעיה. כי SHI בסינית זה מוות. אז במקום SHI אומרים YON בדומה לקוניומי שלו, YOT.TSU או YO.TSU 四 よん/し YON/SHI זה "ארבע" סידורי 四キロ YON KIRO זה ארבעה קילומטרים או קילוגרמים 四ドル YON DORU זה ארבעה דולרים 八つの言葉 やっつのことば YOTTSU NO KOTOBA זה "ארבעה מילים" 五 זה הקנג'י "חמש". זה בעצם YIN&YANG שזה ה二 העותף את הקנג'י, וציור של חמישה אלמנטים, ארבע צדדים ומרכז. סדר הציור: קו עליון משמאל לימין קו מאונך מלמעלה למטה קו באמצע משמאל לימין ואז נשבר מלמעלה למעטה קו תחתון קוניומי שלו זה ITSU.TSU או ITSU האוניומי שלו הוא GO, ויש כאן משהו נוח מאוד: כל הקנג'י שנפגוש בהמשך שיש בהם את 五, האוניומי שלהם יהיה GO, כי הציור הזה בהם הוא מרכיב פונטי. הכללים של מרכיב פונטי הם לא גורפים, אבל במקרה של 五 כן חלים על כל הקנג'י שכוללים אותו. 五 GO זה "חמש" סידורי 五キロ GO KIRO זה חמישה קילומטרים או קילוגרמים 五ドル GO DORU זה חמישה דולרים 五つの言葉 いつつのことば ITSUTSU NO KOTOBA זה "חמישה מילים" 吾 כאן יש "פה" ו五 פונטי. זה אחד הקנג'י הרבים שמסמלים את ה"אנוכי" מציירים אותו כמו המרכיבים שלו, קודם 吾 ואחריו 口 האוניומי שלו, בגלל 五, הוא ゴ GO המילים הבאות המדגימות את הקוניומי שלו הן לא מילים שפוגשים הרבה ביפנית 吾が わが WAGA - "שלי עצמי" 吾れ われ WARE - "אנוכי" 言 דיבור למעטה יש לנו "פה" ולמעלה יש קוים שסמלים את המילים שיוצאות ממנו. המקור הסיני של הקנג'י הזה הוא "פשע הפה" אוניומי שלו זה ゲン GEN או ゴン GON וקוניומי שלו זה שם הפועל 言う いう I.U - להגיד, לדבר מילה שימושית: 一言 ひとこと HITOKOTO - מילה אחת או ביטוי אחד הכתיבה של הקנג'י: קו קצר נטוי, קו ארוך, שני קווים קצרים ו"פה" 語 שפה, דיבור משמאל יש לנו 言 ומימין יש לנו 吾 - "מילים" מ"אנוכי" המשמעות של הקנג'י הוא "שפה" האוניומי שלו, בגלל 五, הוא ゴ GO קוניומי זה שם הפועל 語る かたる KATA.RU ל

furrball

New member
ההמשך (לא ידעתי שיחתך ככה):

語 שפה, דיבור משמאל יש לנו 言 ומימין יש לנו 吾 - "מילים" מ"אנוכי" המשמעות של הקנג'י הוא "שפה" האוניומי שלו, בגלל 五, הוא ゴ GO קוניומי זה שם הפועל 語る かたる KATA.RU לדבר, לדקלם, לספר סדר הציור: ע"פ המרכיבים: שמאלי, ימני עליון, ימני תחתון. תזכרו את הסדר הזה! מילים שימושיות: 言語 げんご GENGO שפה ヘブライ語 HEBURAIGO - השפה העברית 人 זה הקנג'י "בן אדם", וזה הציור המופשט האולטימטיבי של בן אדם. כשמציירים אותו מציירים קו שהולך למעטה-שמאלה, ומאמצעו קו שהולך למעטה-ימינה, שלא כמו בקנג'י המודפס אוניומי: ジン JIN, NIN ニン קוניומי: ひと HITO - בן אדם עוד קוניומי זה סיומת RI כמו שנראה. מכאן אנחנו יכולים ללמוד הרבה מילים שימושיות: ספירת האנשים: 一人 ひとり HITORI בן אדם אחד\בודד 二人 ふたり FUTARI שני אנשים 三人 さんにん SAN NIN שלושה אנשים 四人 よんにん YON NIN ארבעה אנשים 五人 ごにん GO NIN חמישה אנשים את הספירה הזאת נמשיך בשיעור הבא 一人で ひとりで HITORI DE - לבד 二人で ふたりで FUTARI DE - בשניים (שני אנשים) 人口 じんこう JINKOU - אוכלוסייה 人語 じんご JINGO - דיבור אנושי 吾人 ごじん GOJIN - "אנחנו" (מיושן)

arvivlx

New member
משש מעולה, תודה רבה!

וואו, עשית פה ממש שירות לקהילה... זה עזר להביר כמה דברים, תודה רבה.

שאלה

למדת דרך האינטרנט נכון? השאלה היא איך אתה יודע את הפירושים של צורות הקנג'ים (לדוגמה, ששלוש מסמל שמיים וארץ)? יש לך איזה לינק על זה?
מראש

furrball

New member
יש אתר ללומדי סינית

http://www.zhongwen.com שזו גרסת אונליין של מילון קנג'י סיני. ביפנית הרבה קנג'י סיניים מופשטים והרבה קנג'י סיניים לא קיימים, ולכן בשביל ללמוד יותר על הקנג'י צריך לפנות לסינית. ביפנית קיימים גם כמה קנג'י (לא רבים) שהיפנים המציאו, אבל הם מבוססים על אותם העקרונות

GnomeBubble

New member
אז רק תיקון טעות קטנה

נכון שהמילה HITORI שפירושה "לבד" באה מתוך המילה HITORI שפירושה "איש אחד", אבל, כמו הרבה מילים, התפתחה צורת כתב נפרדת ושונה בגלל חוסר ההתאמה של אוצר המילים הסיני (שהשתקף בקאנג'י) לאוצר המילים היפני. לכן: 一人 = איש אחד 独り = לבד האמת היא שאפשר להשתמש ב-一人 אולי, כשאתה לא מציין בדידות, וגם היום, במיוחד בהשפעת ה-IME הממוחשב והאנפלבתיות שרכשו הרבה יפנים צעירים כתוצאה ממנו, משתמשים גם הרבה אנשים ב-一人 או אפילו ב-ひとり בשביל שתי המשמעויות. בכל אופן, עקרונית, אם אני רוצה לומר "אל תשאיר אותי לבד!" זה יהיה 独りにしないでください.

furrball

New member
צודק

איך אומרים, קח משפט ביפנית ועשרה יפנים שונים יכתבו אותו ב10 צורות שונות, בגלל ריבוי משמעויות וריבוי הדקויות. אני התרגלתי לראות את 一人 כלבד במילים רשמיות של שירים ובמקומות אחרים, שכבר התחלתי לחשוב על 独り כצורה מיושנת... תודה על ההסבר ...חחחח, אני מדבר כאילו אחד עם ניסיון של מי יודע כמה זמן... אל תשים לב ;)

תודה רבה! זה מעולה.. ולגבי המאמרים

מנהל הפורום לדעתי צריך להכניס את זה למאמרים, ואני בטוחה שכשהוא יחזור לארץ הוא יכניס אותו. שוב תודה על ההשקעה!

GnomeBubble

New member
../images/Emo41.gif ../images/Emo54.gif נקו מוסיף ../images/Emo36.gif

אני מקווה שמשכתי את תשומת ליבו.
זה מאמר מעולה, והוא בהחלט צריך להיות שם.

tals56

New member
וואו ממש עזר לי!

למרות שזה ארוך וקצת משעמם לדעתי זה מאוד יפה ומושקע מצדך לכתוב דבר כזה זה מאוד עוזר למתחילים קיצוניים כמוני! 有り難う! תודה ;)

furrball

New member
כל עניין הקנג'י

הוא "ארוך וקצת משעמם" כי בשביל לקרוא את השפה צריך לדעת יותר מ-2000. אבל גם לי בהמשך לא תהיה את האנרגיה שהיתה לי אתמול, ואני אקצר הרבה יותר ;)

למעלה