אוקיי אז ככה.. ../images/Emo13.gif
אני יודעת שאני ממש לא קשורה לפורום אבל נכנסתי להודעה שלך דרך השער של תפוז, והחלטתי לתת לך הסבר לגבי הבגרויות כדי שאולי תירגעי קצת... אני דרך אגב, עולה לי"א. אז ככה: קודם כל, תנשמי עמוק. תיכון הוא בדיוק חטיבת ביניים, פשוט הרכב שונה של כתות. אני לומדת בבי"ס קיבוצי ככה שאצלנו זה שונה מאשר תיכונים שנמצאים בעיר, אבל יש לי חברות עירוניות ולכן אני יודעת בדיוק מה צריך להיות. כמוש את יודעת, בתיכון מחלקים את התלמידים לחמש\שלוש יח"ל מתמטיקה, וחמש\שלוש יח"ל אנגלית. זה פשוט אומר שתלמדי בכתה בקצב שלך, והחומר שתלמדי יהיה מותאם הרבה יותר ליכולות שלך. לגבי בגרויות: כדי שתהיה לך תעודת בגרות, את מוכרחה לעשות בגרויות במקצועות הבאים (שנקראים מקצועות חובה): אנגלית, מתמטיקה, ספרות, לשון, הסטוריה ותנ"ך. בנוסף, את צריכה לבחור שני מקצועות הרחבה (אצלנו זה נקרא מגמות) מתוך ההיצע שבית הספר נותן לך. בית הספר שלי עובד בשיטה שנקראת "שרשראות" כלומר- בסוף כתה ט' מחולקים לתלמידים דפים שעליהם מודפסים שניים או ארבעה טורים (עכשיו בית הספר שלי עבר לשיטה שבה חייבים ללמוד ארבעה מקצועות ב-י' כאשר שניים "מפילים" בי"א, כלומר לא עושים בהם בגרות, ומתוך כל הארבעה, שני מקצועות חייבים להיות לימודי מדע) כאשר כל טור כולל רשימת מקצועות. את צריכה לבחור מקצוע אחד שאת רוצה ללמוד מכל טור. הבחירה שעשית היא ממש לא סופית! לאורך כתה י' אפשר להחליף את המגמות, אבל ככל שתתמהמהי עם זה, ככה תצטרכי להשלים יותר חומר. מכל מקום, אם אני לא טועה, לפי הנחיות משרד החינוך, תעודת בגרות מלאה כוללת 28 יחידות לימוד (לצורך העניין אני אמחיש את זה בצורת נקודות: על כל מקצוע שאת לומדת ועושה בו בגרות, את מקבלת כך וכך נקודות. נניח: בהסטוריה עושים שלוש נקודות -שלוש יחידות-) בית הספר שלי מכריח לעשות 30 או 31 יחידות כדי לקבל תעודת בגרות. בכל אופן, לגבי הבגרויות עצמן: אני עשיתי את הבגרויות הראשונות שלי עם שיטת המיקוד (שאני לא יודעת אם מבוטלת כבר או לא)ובשיטה הזאת זה הולך ככה: בערך לפני חופש פסח יוצאים דפי מיקוד. בשפה פשוטה זה אומר, שאת מקבלת דף עם כל הנושאים ש
כן יכללו בבגרות, כלומר על מה בעצם את נבחנת. התפקיד של המורה הוא ללמד אותך את כל החומר הרלוונטי עד לבגרות עצמה. עכשיו לגבי המגן: מגן הוא ציון במקצוע שעליו את נבחנת, והתפקיד שלו זה לעזור לך במקרה שקיבלת ציון יותר נמוך מהמגן בבגרות (תיכף הכל יהיה מובן). המגן מורכב מ: הציון הסופי במקצוע ובחינת המתכונת. בחינת מתכונת היא בחינה שהמורה מרכיב, ותפקידה הוא לדמות את הבגרות (רק שעושים אתה בלי מחברות בחינה... אלה אותם שאלונים שמחלקים בבגרות פשוט עם שאלות שהמורה בחר). אם יש לך מורה טוב, לרוב שאלה אחת או יותר שהופיעו בבחינת המתכונת, יופיעו גם בבגרות. מכל מקום רצוי לשמור את הטופס של המתכונת ולהתכונן איתו מאוחר יותר. עכשיו: ציון המגן כמו שאמרתי מורכב משני הציונים הנ"ל. אני לא יודעת איך זה עובד בדיוק מבחינת אחוזים (כלומר כמה אחוזים שייכים לכל ציון). בכל אופן! מגן הוא הציון עליו "מגישים" אותך לבחינת הבגרות. נניח שציון המגן שלך הוא 85. עשית את הבגרות, וכעבור כמה זמן הסתבר שקיבלת בה 90. משרד החינוך עושה שיקלול בין המגן לציון הסופי, ובמקרה הזה זה יצא משהו כמו 87. קאפיש? עכשיו לגבי יחידות הלימוד ואיך הן מתחלקות לאורך השנים: זה מאוד תלוי במה שבית הספר שלך מחליט. לבתי הספר יש את זכות הבחירה של באילו מקצועות עושים בגרות ובאיזו שנה. בדרך כלל בכתה י' עושים בגרות בהסטוריה(אבל רק יחידה אחת מתוך השלוש) ובגרות בלשון (שתי יחידות מתוך שלוש, כאשר השלישית היא בכלל יחידת חיבור, כלומר צריך לכתוב חיבור... את היחידה הזו עושים בדרך כלל בי"ב). במקרה שלי בית הספר החליט שתלמידי שלוש יחידות מתמטיקה יעשו בגרות של יחידה אחת מתוך השלוש בכתה י', משמע בי"א ישארו להם רק שתי יחידות. בכתה י"א עושים בדרך כלל את הבגרויות הבאות:
מתמטיקה: תלמידי שלוש יחידות עושים שתיים או שלוש יחידות בהתאם להחלטת בית הספר. תלמידי ארבע יחידות עושים שלוש יחידות (אם אני לא טועה) ותלמידי חמש עושים... וואלה אני לא בטוחה כמה הם עושים
...אה, אוקיי ידיד שלי אמר לי שהם עושים שלוש בי"א.
הסטוריה: רוב בתי הספר עושים בי"א שתי יחידות הסטוריה. לשון: יש בתי ספר שמעבירים את הבגרות בלשון (להזכירך: שתי יחידות) לכתה י"א.
ספרות: בגרות של שתי יחידות. עכשיו, אם אני לא טועה יש בכתה י"א גם איזו בגרות של יחדה אחת בביולוגיה, אבל בגלל שלא הרחבתי ביולוגיה אני לא בטוחה. אצלנו בית הספר כנראה החליט שתלמידי חמש יח' אנגלית צריכים לעשות יחידה אחת בי"א... אבל שוב- כל בית ספר מחליט בעצמו על אילו מקצועות נבחנים ומתי... מה עוד??? הממממממממ אני די בטוחה שהחסרתי משהו... טוב לא משנה, נעבור לי"ב:
מתמטיקה: מה שנשאר אחרי י"א בהתאם למס' היחידות
אנגלית: כנ"ל
תנ"ך- או שלוש יחידות או שתיים (אני לא בטוחה)
מקצוע הרחבה א'
מקצוע הרחבה ב'
בגרות בחיבור- יחידה אחת לגבי השניים האחרונים: ככה זה בדרך כלל בכל אופן... עכשיו כמה טיפים מהלב: לפני כל בחינת בגרות (אצלנו גם לפני מתכונת) את מקבלת יום חופש. תישני טוב בלילה, אל תקומי מוקדם מדי. כשאת קמה- תתחילי ללמוד. תלמדי עד שעה סבירה של העבר (נניח שבע או שמונה) ולכי לישון מוקדם. בבוקר תאכלי ארוחת בוקר!!!! קחי איתך בקבוק מים, מסטיקים ונייר טואלט אל הבחינה. לגבי שוקולד: הדעות בעניין חלוקות. חלק חושבים שאפשר, וחלק טוענים שלא כדאי כי עד שאת כבר פותחת את העטיפה ואוכלת- זמן יקר מתבזבז, ובנוסף רמת הסוכר שלך קופצת לשמיים אבל צונחת מהר. פירות יבשים למשל, מומלץ לאכול כחצי שעה לפני הבחינה כי הם מתפרקים לאט וככה הסוכר משתחרר באופן קבוע במשך הבחינה. עכשיו לגבי לימודים לבחינה עצמה: כל אחד מוצא את הדרך שבה הכי כיף לו ללמוד. אצל חלק זה ביחד עם חברים, ואצל חלק זה פשוט להסתגר עם הספרים לכמה שעות טובות (כמוני). מכל מקום: תעשי לעצמך רשימת שאלות שאת חושבת שיש סבירות שישאלו אותך (תוציאי את השאלות מבחינות קודמות ומהספר... אה כן:
תשמרי את כללללל הטפסים של המבחנים שהיו לך לאורך השנה, ורצוי לשמור גם את התשובות שלך כדי לראות איפה נקודות החולשה שלך) תסכמי לך על דף את החומר, ודברים שאת לא מבינה- תעברי עליהם שוב. אח"כ תעני על כלללל השאלות ותבדקי אם ענית נכון. אם לא- תשנני שוב את הנקודות שבהן נפלת ותעבדי על זה. לגבי לשון ומתמטיקה: טוב פה זה באמת עניין של תרגול... חשוב לתרגל והרבה, ומה שלא מבינים לשאול את המורה. וטיפ אחרון: אל תתחילי ללמוד ברגע האחרון. תעשי לעצמך תכנית עבודה ביחד עם רשימת הנושאים שעליהם את נבחנת, ותחליטי מה את לומדת בכל יום. מומלץ להתחיל
לפחות שבוע וחצי לפני הבחינה, ואת היום האחרון להקדיש לשינון והבנה של כל מה שעוד לא נכנס. ועוד דבר קטן שמאוד עוזר לי: תקראי את הדפים המסוכמים לפני השינה, ובבוקר לפני שאת יוצאת. אל תקראי אותם בהיסטריה לפני הבגרות עצמה. תעשי לעצמך דף עם תאריכים חשובים ותשנני אותם. ועד כאן להפעם... (וואו יצא ארוך!!!!
) ב-ה-צ-ל-חה לך ומקווה שעזרתי לך איכשהו....