תפילה

התפילה-מה לנו ולה?!../images/Emo178.gif

חברי שכב"ג יקרים, לפני כחודש,או קצת יותר, בחרנו לנו נושא שנתי מרתק
- התפילה. בתאריך ה-17/05 תתקיים ישיבת פתיחה של צנ"ש. כהכנה לישיבה, נשמח לתחילתה של ידידות מופלאה בינכם
- חברי וחברות שכב"ג יקרים ויקרות- לבין הנושא השנתי, ולהצפה פראית של רעיונות, תהיות ותובנות, שהייתם רוצים להגיע במסגרת התהליך. צנ"ש
יבנה את התכנית השנתית- כאשר חוו"יה בוגרת תהווה תחילתו של התהליך- של הנושא. היינו רוצים לשמוע לאן הייתם רוצים לקחת את הנושא, מה מעניין אתכם, מה יהיו הנקודות בהן נתמקד
..אנא- עזרו לנו לעזור לכם
לבנות תהליך שימצה ושיענה על הצרכים של כולנו... אז יאללה, לעבודה
.. שיהיה שבוע שגעון, יאיר נ.ב. אוהד, עבדכם הנאמן, ביקש חזור ונשנה שתמסרו לו את שאלוני המדריכים למחנה בהקדם. מה זה בהקדם? מחר!

yuvalberger

New member
אני חושב ש....

צריך לכלול בתוך התהליך את מהות התפילה ולמה אנחנו מתפללים את התפילות ולהבין מה שאנחנו מתפללים ולא סתם לקרוא תפילות ולהגיד שקוראים אותם כי ככה עשו לפנינו וככה כולם עושים עכשיו!

יובל, אני חצי מסכים איתך

מצד אחד, נכון שחייבים להבין את משמעות התפילות ואי אפשר להתפלל סתם כך. מן הצד השני, אסור לנו לפסול את הסיבה "כי ככה עשור לפנינו וככה כולם עושים עכשיו". למסורת יש משמעות משל עצמה, לקשר שלנו לעבר יש משמעות שנמצאת לא רק במשמעות הדברים המקורית. אני יכול להעיד לדוג' על ליל הסדר האחרון, המשפחה שלי מעולם לא היתה אדוקה בנוגע להגדה ולליל הסדר, והפעם החליטו קרובים מסויימים שלי להקצין עוד יותר ולדלג כמעט על כל החלק השני של ההגדה, כשפעם היינו מדלגים פה ושם על קטעים שחוזרים על עצמם יותר מידי. מצד אחד הפריע לי אותו "דילוג" באופן כללי, כי להגדה יש לדעתי משמעות מאוד עמוקה וחשובה, מהצד השני עוד יותר הפריע לי שהסדר היה שונה מבשנים עברו מסיבות שרירותיות ובלי משמעות מאחורי השינויים. הדבר השני שהפריע לי היה יותר משמעותי אפילו כי למסורת יש משמעות משל עצמה. לחיבור על העבר גם שלנו כקבוצה מצומצמת (בין אם זאת משפחה, קהילה או תנועה) ובין אם אל אבותינו. אל לנו לזלזל בצרכים, באידיאולוגיה ובאמונות שלנו אם הן דורשות שינויים מצד אחד, אך מהצד השני אל לנו לזלזל במשמעותה ובכוחה של המסורת.

אני חושב שקודם כל יש לחלק את הנושא

בברוטליות לשלושה חלקים, שמצד אחד לא יכולים להיפרד ומצד שני חובה עלינן להבדיל ביניהם. הראשון הוא תוכן התפילה, לימוד של התפילות בסידור, משמעותן, תפקידן ועמדתנו כתנועה כלפיהן, לא רק של התפילות ב"חוויה שבלב" אלא לכל התפילות גם מהסידורים הרפורמיים וגם מהסידורים האורתודוכסיים המסורתיים (כדוגמאת סדר קורבנות). השני הוא מהות התפילה בכללותה, המקום שלנו בין הקבע לתחנונים, מהות המנהגים שסובבים את התפילה- מניין, 3 תפילות ביום (על אף שבתל"ם אנו מתפללים רק 2 מהן), קריאה בתורה בימים שני, חמישי ושבת, תפילות שלא מהוות חלק מהתפילות ה"רגילות" (כמו ברכות הנהין, ברכת המזון וכו'). השלישי הוא המעמד- לדעתי אנחנו צריכים לשוב ולבחון את נושא המעמד ומהותו בנוער תל"ם- האם המעמד כמו שהוא היום וכמו שהוא בנוי בהחלטות הישנות עדין מתאים לנו? או שמא התבגרנו מאז והיום אנחנו רוצים לנסות משהו אחר? האם המעמד הוא כלי של תפילה נטו או שאולי הוא חינוכי יותר במהותו? האם אנחנו רוצים לשלב את המעמד במערך היומ-יומי שלנו ובכך להשתמש בו ככלי, או שאולי אנחנו מעדיפים להשאיר אותו נפרד ובכך להעניק לו עוד קצת מן הקודש? האם המתכונת של שילוב של קטעים אלטרנטיביים בנושא מסוים, תפילות תחליפיות ותפילות מן הסידור ביד חופשית מתאים לנו או שאנחנו מעדיפים להטיל מגבלות? יכול מאוד להיות שלא נוכל לעסוק בכל שלושת הנושאים. שנה שעברה קמה וועדת סידור שתפקידה היה רק לדון בחלק הראשון וגם בו לא הצלחנו במידה יוצאת מגדר הרגיל (על אף שיש לציין שבחווי"ה בוגרת יש לנו סיכוי די טוב להתחיל). לסיכום אני רק יכול לאמר שאני באופן אישי ממש שמח מהבחירה בנושא השנתי הזה, ושלדעתי תהיה לנו שנה מאוד מעניינת, חוויתית ומעמיקה.

../images/Emo191.gifוואלה..תגיבו עוד!!!

טוב, אז אם זאת שמדובר בשני חבר'ה שענו והגיבו
, אני רואה חלוקה ורעיונות לא רעים בכלל.. הייתי שמח להגיב להצעה
של ליאור- מעניין אותי לשמוע אם זה גם הסדר שאתה חושב שהנושא צריך לעבור או שיש איזשהו סדר מסויים..? אז רק לסיום- חברים, תריצו עוד רעיונות..זה הנושא שלכם... שבוע דבש
- או עוגה יאיר

Tiki Torch

New member
תפילה../images/Emo164.gif../images/Emo165.gif

זה אחד מהנושאים היותר מסובכים שאפשר לדון בהם ובגלל זה אחד מהנושאים היותר מרתקים. אנחנו צריכים קודם למצוא את החלקים בנושא העצום הזה שיהיו חשובים לתנועה. אני לא רוצה לחזור יותר מדי על מה שאחרים אמרו אז אני אכתוב כאן רק את הדברים העיקריים ביותר בשבילי. קודם כל אנו צריכים להגדיר את מהות התפילה ולמה אנו מתפללים ומשם לבדוק אם צריך להגדיר מחדש את מהות התפילה בנוער תל"ם כשזה אמור לתפוס חלק מאוד מרכזי בנושא השנתי. כשאני אומר 'להגדיר מחדש את מהות התפילה' אני מתכוון שצריך להסתכל על נוסחי התפילות הקבועות שלנו ולראות האם הן מתאימות או שאולי צריך לשנות או להוסיף לתפילות הקבועות,כדאי מאוד גם להסתכל על לחני תפילה חדשים,אולי צריך לנסות להסתכל על לחנים מסורתיים וישנים ולראות אם אולי הם יתאימו לנו. בהמשך ישנם עוד כל מיני נושאים שכדאי להסתכל עליהם: 1.ערכים אשר מועברים ע"י תפילה 2.תשמישי תפילה+תשמישי תפילה בנוער תל"ם 3.נמען התפילה-הקב"ה (אני עוד לא בטוח מה בדיוק זה כולל ובקרוב אני אפרט לגבי זה) 4.תפילה רפורמית אני חושב שזה מספיק לעכשיו יוני

מה שבאמת אהבתי במה שכתבת זה לגבי

לחני תפילות, לכאורה נושא קטן, אנחנו עוסקים בו כדבר שבשגרה, אך לא מייחסים לו חשיבות לימודית, אך מצד שני לניגון וללחן יש המון משמעות במהלך התפילה. הניגון מעביר מסר מצד אחד ומהצד השני נותן אווירה של קודש. באמת אני חושב שגם אם זה לא יהיה נושא מאוד עיקרי, פעולה אחת או סדנא אחת חייבת לעבור על הנושא של ניגונים בתפילה.

Tiki Torch

New member
לחן תפילות הוא דבר מאוד עיקרי בתל"ם

מעמד בנוי מ2 חלקים עיקריים: תוכן ולחן ויחדיו הם יוצקים משמעות אחד אל תוך השני ויוצרים תפילה שיש לה פוטנציאל להיות אמיתית ומהלב.

noam tapuzy

New member
אז אם ככה כבר התחלנו לדבר אז

אני חושב שעלו פה באמת אחלה הצעות. אני חושב שצריך גם לחלק את זה לתפילת יחיד ותפילת רבים(קהילה מול היחיד ואולי גם מקום התפילה היחדנית בתוך תפילה קהילתית וההבדל בין תפילות שאני קורא ומתפלל בלב לבין תפילות עם לחנים ששרים עם כולם וההבדל במשמעות ובכוונה (אם יש)) אני חושב שגם חשוב להתמקד לא רק על הכוונה כי אם גם על הטקסים המלווים לתפילה ומשמעותם בתוכה ובכלל אני חושב שלא את כל הגלגל יש להמציא מחדש אני חושב שהאורטודוקסיה וזרמים אחרים בכלל יכולים להוות מקור השרעה ולהעלות נקודות למחשבה
ובכלל נראה לי נושא שנתי מעולה שבמעולים! נוכל לקחת אותו לכיוונים שונים מאוד(מצדק חברתי ועד שינוי מול מסורת)
ובנוסף אני כבר מדמיין טיולים בעיר העתיקה בכותל הדרומי ובמערות דוד ובהר סיני ואולי גם איזה שחרית ב4 בבוקר על פסגת מצדה?
איזה שילובים שאפשר לעשות בין ציונות לתפילה ולאומיות עם יהדות
איזה נושא איזה נושא... פשוט גורם לי לחשוב שמי שלא בצנ"ש פשוט פרייר
שבוע מקסים ומלא תפילה..

halleliesh

New member
../images/Emo24.gif תפילה...

קודם כל אפתח בלהזכיר רגע לכולנו שהפלוס הגדול של הנושא הזה הוא שהוא נבחר כמעט ברוב קולות מוחלט. זאת אומרת שהשכב"ג באמת באמת מעוניין בו, וזו נקודת התחלה הכי מוצלחת שיכולה להיות. אני חושבת שהייתי לוקחת את הנושא השנתי לעוד שני כיוונים נוספים למה שהצעתם (אי-שם לפני שבוע וחצי)
נוסחי תפילה בעדות השונות עיסוק בנושא מהכיוון הזה יכול גם לחבר אותנו יותר לעיסוק בחברה הישראלית על גווניה הדתיים והעדתיים.
יצירה של תפילה אנחנו תמיד מדברים על חידוש מול מסורת, ועל יצירה של דברים חדשים בתוך הדת שלנו. אני חושבת שנושא התפילה מספק לנו הזדמנות מעולה להתחיל לפתח בנו באמת את הצד של יצירת תפילות חדשות, משלנו.

למעלה