שאלות פתיחה

יפתח ב

New member
../images/Emo63.gif שאלות פתיחה

(מהשאלות תבינו שאני בתחילת ספר חדש) איך נהוג לזווג את המונחים הבאים (אם יש כאן בכלל נוהג מקובל)- אנגלית: preface forward intoroduction prologue עברית: הקדמה מבוא פתח דבר וכל מונח אחר ממשפחה זו? תודה.

יפתח ב

New member
../images/Emo26.gif (עכשיו מסודר) הקדמות ופתיחות

(מהשאלות תבינו שאני בתחילת ספר חדש) איך נהוג לזווג את המונחים הבאים (אם יש כאן בכלל נוהג מקובל)- אנגלית: preface forward intoroduction prologue עברית: הקדמה מבוא פתח דבר וכל מונח אחר ממשפחה זו? תודה.

ST

New member
גם אני אשמח לדעת את התשובה,

בדרך כלל הייתי הולכת לפי ההקשר, כלומר מה תוכן הפתיח. אבל מאוד ייתכן שיש 'זיווג' קבוע לכל אלו. ומזל טוב!! ככה להבליע בתוך ההודעה ועוד בסוגריים?

דלעת1

New member
נדמה לי

שמבוא=introduction. לגבי השאר- אני לא בטוח. אני חושב שforward זה יותר הקדמה וpreface יותר 'פתח דבר', אם כי אני לא בטוח שבאמת יש הבדל מהותי בין הביטויים. לגבי פרולוג- נתקלתי כבר בכמה ספרים שכתבו פשוט 'פרולוג', כאשר הקטע המדובר היה חלק אינטגרלי מהספר, אלא שכביכול מקדים את האירועים מבחינה זמנית או קונספטואלית (המקביל לאפילוג, שמביא חתימה לסיפור, לאחר שהוא בעצם נגמר). זאת לעומת 'הקדמה' ודומותיה שהן חיצוניות לסיפור, ופעמים רבות נכתבות על ידי מישהו אחר ולא הסופר עצמו (חוץ מאריך קסטנר שאהב הקדמות, והיה כותב כמה וכמה הקדמות לסיפורים שלו
). בכל מקרה, אל תסמוך לחלוטין על מה שאמרתי, כי זה יותר עניין של הרגשה ולא של ידיעה גמורה.

יפתח ב

New member
לגבי "אינטרודקשן" נדמה לי שאתה צודק

בספר שאני טורח עליו כרגע יש "פרפס" ואחריה "פורוורד", כשנאמר שה"פורוורד" מבוסס על ה"פרפס" של המהדורה הקודמת. העריכה של ספרי הסדרה הזו אינה מן המעולות (אנשי ההוצאה מודים בכך) כך שאולי הם עצמם מבולבלים. תודה.

ססילי

New member
תחושה, לגבי חלק

prologue - פרולוג / פתח דבר / פתיחה introduction - מבוא / הקדמה יש לי תחושה מעורפלת שמבוא מתאים יותר מ'הקדמה' לתוכן 'מקצועי' . למשל קטע מקדים לספר שיתחיל כך: 'צורת המחקר הנהוגה כיום במדעי הרוח משלבת התייחסות לבעיות העיקריות בלה בלה בלה.... בספר זה... בלה בלה" יהיה מבוא. לעומת זאת, קטע מקדים שכזה: "בשנת 1983 נסעתי עם אימי חמותי ואבע גיסותי ליפן, לטיול שורשים שנתארך ... בלה בלה" יהיה הקדמה. אבל אלו רק האינטואיציות שלי, שאינן מבוססות על כל ידע.

ססילי

New member
ותוספת קטנה

לדעתי בעברית המשמעויות של כל אלו חופפות, ובמידת מה הבחירה באחת המילים היא שרירותית. אני לא יודעת אם כזה המצב גם באנגלית, אבל כיוון שכזה הוא בעברית (נדמה לי) יש למתרגם חופש בחירה גדול יחסית במקרה הזה.

לא, זה לא שרירותי בעברית,

אני פשוט לא זוכרת מה הוא מה, ולכן לא עניתי. בהוצאות הספרים מקפידים על העניין, וגם למדתי על כך בשיעורי העריכה העיונית. אם אמצא אצלי את החומר - אעדכן.

Boojie

New member
לדעתי יש הבדל במשמעות:

foreword (הקדמה) זה קטע טקסט שאינו חלק אינטגרלי מתוכן הספר. הוא יכול להכיל תודות, או את זכרונותיו של המחבר על איך חיבר את הספר או מה הביא אותו לחבר אותו, אבל הוא לא חלק אינטגרלי מהתוכן. לכן שמו - הוא בא לפני גוף הספר עצמו. introduction (מבוא) הוא כן חלק אינטגרלי מהתוכן, ונותן רקע כללי. נדמה לי שזה יותר בטקסט עיוני. prologue (פתח דבר, לדעתי) - נדמה לי שהאחד הזה משמש בטקסט ספרותי, כשקודמו משמש יותר בטקסט עיוני.

tafustafus

New member
../images/Emo45.gif נכון מאוד

מסכים לחלוטין עם ההבחנות האלה. preface קצת יותר עמום, ויכול לדעתי אף הוא להיות "פתח דבר" או "פתיחה", או הקדמה. בספרים ישנים אפשר למצוא כותרות נוספות לחלקים כאלה, שממש עומדות לי על קצה הלשון. אוסיף אם אזכר. (דברים כמו "בפתח הספר", "עם התרגום", "אל הקורא" - אבל לא לאלה אני מתכוון.)

henor

New member
קודם הקדמה ואחר כך מבוא

כך גם אומר מילון ההווה בערך "הקדמה". הקדמה יכולה להיות דברי רקע ותודות וכו', והמבוא הוא כבר חלק מן הספר.

atoodaahee

New member
אולי המינוח ב"סלמון הספק" יעזור

יש לי את הספר רק באנגלית לצערי, אבל הוא מתהדר במספר ההקדמות, מבואים, פתיחות וכו' הגדול ביותר שקיים (לפחות לפי מה שהוא טוען באחת ההקדמות האלה). אם למישהו יש עותק בעברית של הספר יהיה קל להשוות. לא, רגע... לא. הספר לא לידי ברגעים אלה... בערב אני אהיה לידו.

למעלה