הארות והערות פיקנטיות - 3

אִיתַי

New member
../images/Emo62.gif הארות והערות פיקנטיות - 3

הפעם בחרתי להתייחס לאחת מדרכי תצורת שם העצם בעברית - הלחם בסיסים. ההלחמים מצויים כבר במקרא: בליעל (= בלי יַעַל), גלעֵד, לולא. ואפילו הרבה לאחר מכן: חידק, ראינוע, אלחוט, רמקול ועוד. כמה מההלחמים מפתיעים ומעניינים: תְּמָנון (ולא "תַּמְנון") = תמניא (8) + נון (דג בארמית), רַכֶּבֶל (רכבת+כבל) - וברבים רַכַּבְלִים, מנעד (מן+עד) = אוקטבה, ועוד. הלחמים מקוריים נמצאים לרוב בעולם הפרסום: פלאפון, פריגורט, קרמבו, שוקולית (שוקו+עלית), ישראכרט (ישראל+כרטיס), ביסלי, פלדלת, ועוד ועוד.
עברית שפה יפה ומעניינת - כבר אמרנו?
 

dorgad

New member
איתי, מעניין ביותר

מה שכתבת בעניין ההלחמים. ומאחר שמכל מלמדיי השכלתי: האם בינלאומי או בין-לאומי? ומה באשר לבינאישי? דור
 

אִיתַי

New member
תשובה

לפי מילון אבן-שושן, יש לכתוב "בין-לאומי". אולם ידוע לי, שגם הצורה "בינלאומי" תקינה. אני מניח שאותו הכלל פועל גם על "בין-אישי".
 
יש החלטה של האקדמיה בעניין:

שמות המורכבים ממילת יחס ומשֵם, נכתבים בשתי תיבות ומקף ביניהן. למשל: בֵּין-לְאֻמִּי, עַל-מִפְלַגְתִּי, תַּת-קַרְקָעִי. הוא הדין בשמות המורכבים מן המילית דּוּ- ומשֵם. למשל: דּוּ-כָּנָף, דּוּ-קֶרֶן, דּוּ-שֵׁן (חילזון).
 

eli3320

New member
יפה..

תמשיך עם הפינה הזאת! היא מלמדת הרבה! למרות שדווקא את מה שרשמת הפעם ידעתי.. אבל בכל זאת זה ממש מענין!
 
מזה?? גמאני רוצה!!

המילים שבכותרת הם דוגמאות להלחמי בסיסים שאני נתקל בהם מדי יום. מה דעתכם? לנוער יש סיכוי להכנס לאקדמיה?
 

אִיתַי

New member
אכן כן

"מזה", "גמאני", "ממצב" וכו' הם הלחמי בסיסים (לא רשמיים, כמובן) שנוצרו בעקבות השימוש בשפת האינטרנט והמסרים המידיים. ולדעתי- כן, בהחלט יש סיכוי שהנוער יגיע לאקדמיה, אך רק אם ינפיק מילים ראויות ומעט יותר מכובדות (והולמות את השפה העברית) מאשר אלה המצוינות לעיל...
 
אולי יש לזה הצדקה ב- SMS (מסרונים)

שבהן מספר התווים מוגבל, אך בהודעות של מסרים מידיים או הודעות פורום מהי ההצדקה לכאלו קיצורים? לדעתי, ברוב המקרים הם מבזים את כותבם.
 
למעלה