- מנהגים

Sarika

New member
../images/Emo57.gif - מנהגים

אל דיו קטה גוארדה דה אוז´ו מאלו - ישמרך האל מעין הרע. כאשר נולד תינוק חדש במשפחה ספרדית נהוג היה (יש העושים זאת גם היום) לקשור סרט כחול למיטתו, ואילו אצל האשכנזים הסרט הוא בצבע אדום. וכל זאת כמובן כדי להרחיק עין הרע מהרך הנולד. כאשר בני בכורי נולד, מיד ביום הראשון שהבאנו אותו מבית היולדות, מהרו שתי הסבתות המאושרות עם סרטים למיטת התינוק, הסבתא האשכנזיה רצתה סרט אדום כמובן והספרדיה כחול, אולם אנו הורים הצעירים חיש מהר העמדנו אותן במקומן והודענו "שום סרט לא יקשר!".

Sarika

New member
../images/Emo57.gif עוד.....

יש המאמינים שמלח הוא עוד אמצעי נגד עין רעה. כשבני חגג בר מצווה החליטה אימי שיש להגן על הנכד מפני "אוז´ו מאלו" ולכן לפני הטכס פיזרה בכיסיו מלח וליתר ביטחון גם בכיסי אחיו הצעירים. וכל זאת ללא ידיעתי כמובן. תתארו לעצמכם את מבוכתי במסיבה כאשר הילדים התלוננו בפני ולפני האורחים שכיסיהם מלאים בחול!

../images/Emo6.gif אמא שלי תמיד אומרת ....

לשים את החמסה על הסוגר של השרשרת, כי מי שעושה לך "עין רעה" - בדרך כלל נועץ עיניים בגב... כמובן שזה מלווה תמיד במשפט :" אוז´וס אנ-אל-ק*** .... "(מקווה שאמרתי את זה נכון).

Sarika

New member
טודו בואנו, קרידה, לה דולסה....

אנייטה (נכדה) מיה סטובו דאייר אנדה מי, אי מקונסולי (נהנתי) מונצ´ו, פאסי און שבת מוי בואנה. סמנדה בואנה קרידה.

RORGAD

New member
בואנה וינידה ארטיקמסטיק

לא יודעת אם אמרו את זה על עין רעה אבל אצלנו על אחד שמחפש משהו ולא מוצא אומרים אוז´וס אן אל קו....

אסטרלו

New member
../images/Emo141.gif בואנה וינידה ארט-מסט..

אל תכעסי שקיצרתי לך את השם. כל היום אני רואה ארטיקים וזה די והותר!

רותי ב.

New member
../images/Emo6.gif רגע, זה בושה

להמשיך את המשפט? טוב, הבנו, נדמה לי, ובכלל
ברוך בואך.

תודה רבה ../images/Emo39.gif

אני דור שלישי לדוברי לאדינו בעצם, ולא דוברת לאדינו בעצמי אבל מבינה הרבה. כשהיינו ילדים ההורים היו מדברים ביניהם לאדינו כשרצו שלא נבין אותם... אבל במרוצת השנים התחלנו להבין והשיטה כבר לא הייתה ממש יעילה
כשאמא הייתה אומרת לאחי:" אוי איזה לניו אתה !" כבר ידענו מה זה אומר ....

לה אורה בואנה

מי לא מכיר את המשפט הזה שהאמהות-הסבתות היו אומרות כאשר כמעט נפלנו או נבהלנו ומוסיפות קצת סוכר לפה ולגימה של מים.

רותי ב.

New member
אסטו ארה מי פארסי

פור קיטאר אל ספנטו.... איזה חכמות הן היו, כל כך המון חכמת חיים.

RORGAD

New member
שריקה אן לוס ג´פס סה מטה טאמיין

רודה, אי אונה קאבסיקה דה אז´ו, אמה אל גואזמו, אל דיו קה גואדרה.

רותי ב.

New member
אביאן טמביין, נוסה קומו סי ימאן,

אסטוס ´קישוטים´, אונו קורלדו אונו בלנקו, קי מיטיאן א לה בלוזה, אור אל פוסטאן.... פור גוודראר די אינַרַה

Sarika

New member
../images/Emo57.gif אז´ו קונטרה אוז´ו - סיפור...

מהשכונה - אחת מהשכנות שפחדה מאד מ"אוז´ו מאלו" תלתה על משקוף ביתה פרסת סוס גדולה ועליה קשרה צרור גדול ויפה של שומים. אך לתדהמתה צרור השומים הלך והצטמק מיום ליום. לאחר חקירה מקפת התברר לה שמדי פעם אחת מהשכנות שחסר לה שום במטבחה, כדי לחסוך הליכה לירקן, שלפה מהצרור התלוי לראווה. כל השכנים עזבו ממזמן רק הפרסה נותרה שם עד עצם היום הזה.

מואיס

New member
עוד מנהג../images/Emo121.gif../images/Emo121.gif

נדמה לי שהיו קוראים לזה ליביינוס סמבתי rebeka עליה השלום היתה מומחית בזה. משהו שהיה מגלה סימנים של חרדה בלבול מצוקה וכיוצ"ב היו מחליטים שנכנס בו הפחד ויש להוציא אותו ממנו. היו לוקחים קוצרון(מצקת) שמים עופרת ומחממים עד שהעופרת נמסה. את העופרת היו שופכים לפיילה עם מים קרים. במפגש בין העופרת למים היה נוצר עשן ריח ורעש (ממש כישוף)והעופרת היתה יוצרת צורות שונות ומשונות בתוך המים. על פי הצורות היה נבנה סיפור מעשה שלם שהיה מציג הסבר הגיוני לפחד ולמצוקה. למעשה זה היה מין טיפול פסיכולוגי.

אסטרלו

New member
זוכרת את הליבייאנוס

היתה אישה בשם מרקדה שקראו לה ה"איצ´יזרה" המכשפה, והיא היתה עושה ליביינוס להוציא את הפחד. מה שלא הועיל וגם לא הזיק. מספיק שהאמינו פסיכולוגית לזה.

RORGAD

New member
מאוד זוכרת את הליביינוס, בילדותי

הייתי ילדה בת 4 או 5 משהו כזה, רדף אחרי כלב, ונשך אותי, ממש השאיר לי את שיניו בישבני (אולי בגלל זה הוא גדל במשך השנים????) ואני אחרי זה היו לי סיוטים, בכיתי ולא אכלתי כלום, ואז באה אשה אחת שאינני זוכרת את שמה, ועשתה לי ליביינוס, אם הבראתי מזה? לא יודעת.

ושיה

New member
מים עם סוכר היו התרופה לכל דבר

אם מישהו נבהל או בוכה או עצוב, תמיד קיבלנו מים עם סוכר.

למעלה