בוקר טוב

../images/Emo42.gif בוקר טוב

השקדיה פורחת? שמש פז זורחת? ציפורים מראש כל גג מברכות את בא החג? בוקר טוב לכם נוסטלגים, ראש השנה בפתח, רוצה לפתוח שירשור על מינהגי החג, על סאגות משפחתיות שקשורות בחג.. יש על מה לדבר?

וקצת מושגים וביאורים ../images/Emo41.gif

מתוך אתר חגים.. סליחות ------ .תפילות בלשון פיוטית, שתוכנן בקשת סליחה ורחמים על החטאים על פי המנהג שבמסורת הדתית קמים באשמורת הבוקר לומר תפילות אלו בימים שבין ראש חודש אלול ויום הכיפורים, הלא הם .ימי הסליחות הדלקת נר של יום טוב ------------------- ,"עם הדלקת הנר בערב ראש השנה נוהגות הנשים לברך גם "שהחיינו .וללבוש בגד חדש או לשים על השולחן פרי חדש ברכת כתיבה וחתימה טובה ---------------------- נוהגים לברך זה את זה בברכת "שנה טובה" וב"חתימה טובה". הנוסח ."האשכנזי לברכה זו הוא: "לשנה טובה תכתבו ותחתמו ."הנוסח בעדות הספרדיות הוא: "תיכתבו בספר חיים טובים ."נוסח התימנים הוא: "ותיכתבו בספר החיים ובספר הזיכרון ימים נוראים ----------- ."שלושת הימים של ראש השנה ויום הכיפורים נקראים "הימים הנוראים יש מרחיבים מושג זה ומשתמשים בו גם לציין מהותם של שבעת הימים שבין ראש השנה ויום הכיפורים. מקור השם באופיים של הימים האלו .כימים של דין ומשפט תשליך ------ תפילה הנאמרת ביום א´ של ראש השנה קודם שקיעת החמה, על שפת ."נהר או מעיין. המתפללים אומרים "ותשליך במצולות ים כל חטאתינו .ומנערים את שולי הבגד - סמל להיטהרות מן החטאים ליד מקור מים מחזור ------- ספר המכיל תפילות ופיוטים, החוזרים לפי הסדר כל שנה. בעדה הספרדית קוראים בשם זה קובץ תפילות לכל השנה; ואילו בעדה האשכנזית ה"מחזור" הוא ספר התפילות שיוחדו לראש השנה, ליום .הכיפורים ולשלוש הרגלים בין כסה לעשור ------------- עשרת ימי התשובה שבין ראש השנה ליום הכיפורים. הימים שבין ,כסה לעשור - הם הימים מראש חודש תשרי, כאשר הירח מכוסה .ועד עשרה בו שבת שובה --------- השבת שחלה בעשרת ימי תשובה, לפני יום הכיפורים, ונקראה על ´שם ההפטרה שקוראים בה, והמתחילה כך: "שובה ישראל עד ה אלוהיך" (הושע יד, ב) פרק זה נבחר בהתאם לרוח הימים המיוחדים .של חשבון הנפש

zahavashanny

New member
בוקר טוב לכל המשקימים ../images/Emo42.gif../images/Emo20.gif

אכן ראש השנה בפתח, ואני כבר מחכה לביקורו של בני הצעיר מהארץ, ופה בנירובי הרחוקה מישראל, אנחנו חוגגים את ראש השנה בדרך כלל, בארוחת חג מסורתית, שאני מכינה לכל בני משפחתי שמשתדלים להתאסף אצלי לחג, וכולנו יושבים ליד שולחן ערוך ומקושט בפרחי העונה, ובכל מאכלי חג תפוח בדבש כמובן ארוחה לכשעצמה בהתאם למסורת בביתי כלומר גפיילטע פיש שהם בטעם מתוק חריף ולאחר מכן מרק צח עם קרפאלך ואיטריות לפעמים של ביצים שאנחנו מכינים לבד בבית, ולאחר מכן בדרך כלל צלי של טלה, בארץ אגב היינו מכינים לשון לשמחתי אין לי פה ואני ממש מתעבת את הלשון למרות ששנים בארץ הכנתי אבל כמעט ולא נגעתי בזה. ליד הצלי מגישים ירקות מאודים כמו גזר אפונה ירוקה קצת כרוב ניצנים בקיצר כל מיני ירקות מאודים וכמובן אורז עם צימוקים ושיזפים ושקדים קלויים ,כמו כן מגישים לפתן מסורתי מבושל מפירות יבשים, כמובן עוגת דבש וזה היה בקיצר קיצר ארוחת החג, והכי חשוב שכחתי ליד התפוח בדבש אני מגישה רימונים, וליד הלפתן בשנים האחרונות אני מוסיפה בלינצס עם דבש ורימונים מעדן גן עדן. זהו בערך ארוחה שאני מכינה לבני ביתי עם בא החג שאני אגב מאד מאד אוהבת למחרת בדרך כלל מאז שאנחנו גרים פה בנירובי אנחנו יוצאים לטייל בטבע ופה יש המון לאן מאחר ובני פה אנחנו מנצלים את הזמן בטיולים מקסימים וזה גם מה שמתוכנן השנה אנחנו מתכננים לנסוע לאגם ויקטוריה ליערות הגשם של הקגמה אני מקווה שנצליח להנות גם ממזג אויר טוב מה שלא כל כך בחודש האחרון. אני חושבת שסיפרתי מספיק לבוקר זה אולי בהמשך הוסיף דברים שלומית שלומר שילה ואני יוצאות הבוקר לטיול בשדות התה של קניה ומפלים בסביבה נדווח בהמשך.. ובנתיים יום טוב ונעים לכולם ממני פה בנירובי

בוקר טוב מותק

איך אני שמחה לקרא אותך כשאני קוראת אותך אני כאילו סופגת קצת מקניה מהאוירה ואת יודעת שהשארתי שם קצת את ליבי.. :) ביום רביעי לפני החג אני רואה שהפנקס עם החותמות יהיה מלא אצל ההוא מהירקות :) חג שמח זהבה שחקנית

zahavashanny

New member
מותק את פה,../images/Emo25.gif../images/Emo42.gif מה הענינים

נכון היום כבר הגיעו רימונים מהארץ וכבר מילאתי את הבית ברימונים לידיעתך. אולק אני כבר מתכוננת לחג כבר מכינה כל מטעמים נכון שאני בדיוק גם עוברת דירה השבוע כך שאני נתחילה את השנה החדשה בבית חדש ועל איך ומה אני לא צריכה לספר לך כי כבר היית וראית רק שתדעי שיצא יפיפה לפחות כך אני מרגישה ואני מאד שמחה מאחר ובני הצעיר מגיע כבר ביום שישי בצהרים בערב החג. אני מקווה שגם לך ולבני ביתך יהיה חג שמח ומתוק. ממני פה בנירובי שנה טובה ובריאה.

zahavashanny

New member
חונוש חג שמח ומאושר לך ולדודי|נשיקה

אני מקווה שתמצאו זמן גם לבוא לבקר. שילה כבר היום טסה חזרה מתגעגעת כבר לכולם לפי מה שנראה לי , וגם עוזבת פה בלב כואב לפי דבריה. ואני רק מקווה שיהי שקט ואפשר יהיה להנות מהחג או יותר נכון מהחגים בכלל. ממני פה בנירובי שנה טובה ומבורכת

גל-עמית

New member
בוקר טוב לכולם......

...ובכל זאת, אני שוב כאן.... כיף לקרוא על אנשים שנהנים..וזאת אל מול מה ש"מציעה" לנו התקשורת בכל בוקר................ שמרו על בריאותכם, על השפיות ועל האופטימיות הזהירה.... שיהיה לכולנו - יום כתום.

הגפילטא פיש והפולקלור שמסביבו

לא היה בעולם מאכל שאהבתי לאכול כמו הגפילטא פיש שאמי הייתה מכינה בהרבה אהבה. היא הייתה מכינה אותו כמו שהיו עושים פעם דג ממולא אמיתי לא כמו הקציציות שרבים עושים ושמוכרים במרכולים. שעות על גבי שעות הייתה טורחת ונהנית במיוחד לבשל אותו בשעות הקטנות של הלילה ובשעות האלה היינו מתקבצים בני המשפחה במטבח משוחחים מתכוננים ומרגישים קרוב. ושמו של הדג יצא למרחקים כל מי שטעם ממנו מצא את עצמו מלקק את שפתיו ואצבעותיו ומבקש "שידור חוזר". פשוט טעם של גן עדן. והפירגון ולראות את כולם אוכלים ונהנים משבחים ואומרים " הפעם יצא כמו אף פעם" גרם לה לסיפוק ולאושר רב. שנים שנאתי את החגים את ההכנות המתיחויות שנלוו אליהם לא פעם את ההתלבטויות הבלתי נגמרות היכן נערוך את החג השנה אצל משפחתי או אצל משפחתה של אשתי ותוספת המשקל שנגרמה בעקבות הארוחות הטעימות והדשנות. בשנתיים לפני מותה שידענו שמדובר פה רק בענין של זמן הקפדנו לחגוג את כל החגים יחד כבר בלי הדג הממולא ושאר המטעמים אבל עם הרבה אהבה וסובלנות. למרות שמוצא יופי חדש החגים עבורי כבר לא אותו דבר משהו חסר והתמסמס, ובזכרון תמיד יש בבלוטות הטעם והריח ריחות וטעמים של האוכל ,של האהבה ושל אמא. הנסחף

טל-יה

New member
בין כסה לעשור

את החגים והתכנסות משפחתינו העניפה אני אוהבת במיוחד. החגים אצלנו באופן מסורתי נחגגים אצל סבי וסבתי עליהם כבר כתבתי לא מזמן. משחר ילדותי אהבתי ועדיין אוהבת את מסורת החג. סימני החג אצלי בכל אופן מתחילים בלכתו באשמורת בוקר של סבי לבית כנסת לתפילות הימים הנוראים -סליחות למרות גילו המופלג 90 פלוס עדיין הוא מדדה למרחק די ארוך לגילו על מנת לפתוח את הבית כנסת לדאוג למניין. ולשאר בהכנות של מאכלים הן של הברכות והן הסעודה עצמה (כבר אמרתי שהאוכל והריח של סבתי משאיר בי חותם נכון?) ותמיד נוסף אלינו למשפחה אחד מהחברים של הנכדים או של האחים והאחיות כדי לספוג אצלנו מהי אווירת חג מיוחדת שכזאת. לפעמים אנחנו חושבים לפזר הפגנות ושכל משפחה תחוג את החג במחיצת ההורים הבנים הנכדים והנינים כל אחד לבד כדי להקל על המעמסה בהכנת החג לגדוד השלם שסבתי וסבי צריכים לעמוד בהם אבל התעקשותם של השניים שכולם יאוחדו כל עוד הם בחיים שתהיה מסורת ושכולם יהיו סביבם ואיך אמי אומרת כל עוד הוריי בחיים לפחות את עונג החג המסורת וכיבוד אם ואב ישארו באותה מתכונת אני מקווה שאזכה עוד להרבה שנים של חגים שכאלה.....

הריחות והטעמים אצלך בבית

כמה שאני נהנתי לטייל אצלך במטבח להרגיש חופשי כמו שאני אוהב לטעום לאכול ולבקש עוד. אני זוכר שאמא שלך הייתה בהתחלה המומה ממני. ד"ש חם להיא מהתמונה ומתי את מזמינה אותי שוב?? הנסחף

אוחח טליושה איזו נחת

מאחלת לסבך וסבתך המון בריאות וחיים ארוכים ארוכים ושמסורת החגים תמשיך לעוד הרבה שנים. ממש תענוג

zahavashanny

New member
מאחר ואני בת של יוצאי השואה

קשה לא לקנא בך על המשפחה סביב החג ולכן כשהייתי ילדה אמרתי לעצמי שבחיים אני לא יהיה לבד ואכן כל משפחתי סביבנו במקרה היום בקניה ואני ממש מאושרת מכך וזאת בגלל שכל ילדותי קינאתי לכל חברותי שהיו תמיד חוזרות ומספרות על דודים ודודות שהיו איתם בחג ואילו אצלי היינו 4 אנשים בלבד בחג הורי אחי ואני לקח להם הרבה שנים עד שהם הסכימו לעשות עם חברים למינהם שהיו מתאספים בקרית מוצקין או אצלנו בחולון מה אגיד זו היתה חוויה מקסימה עם שירה אבל רק בפסח היו המפגשים האלה בראש השנה תמיד לבד זה היה פשוט נורא אני ממש זוכרת את זה כמו היום שהייתי רואה אתכולם הולכים לבית הכנסת בחמולות משפחתיות ואנחנו רק 4 זה היה עצוב מאד . אבל לא יותר היום אנחנו משפחה בהחלט מלאה וגדולה והאמת גם מאד מגובשת אומנם היום זה כבר רק בניי אבל עד לפני מספר שנים אני הייתי מארחת את כל בני ביתי וגם אחי ומשפחתו ואחות אישי עם משפחתה כי היה לי חשוב שיהיו הרבה אנשים שגם לי תהיה פעם משפחה גדולה. ולכן כשאת מספרת על החמולה המשפחתית שלך דאת פשוט מחזירה אותי אחרונית וזה פשוט נהדר זיכרי תמיד טלוש כמה זה מקסים ואל תוותרי על זה ושיהיה לכם רק חג שמח ומאושר לך ולכל בני ביתך. ממני פה בנירובי.

טל-יה

New member
זהבוש

אני חושבת שלעולם אני לא אוכל לשכוח את חוויות הילדות שלי ואת המשפחה המלאת שמחת חיים עד היום.. תמיד היה משפט כזה לכל אחד תלכו עם ראש מורם עם חיוך ענק שמאפיין את כולנו אחד אחד והרעש וההמולה בחגים אנחנו מנצלים את כל הימים של החג להיות ביחד. ואני שולחת לך מראש שתזכי לאותו אושר וחמולה עם המשפחה שהקמת את ואישך והדורות שבאים

magy

New member
איזה כיף כשיש משפחה גדולה.....

לי יש רק אחות אחת..... ממש באסה.....ומרגישים את זה בעיקר כשרע.........ולא בחגים..... כשטוב.......טוב לך....... אבל כשרע..........אוי אוי אוי........... ולאחותי מגיע היום צל"ש..........

וואלה הגפילטה הזה מזיל ריר ../images/Emo19.gif

אתה יודע מה, גם אם מישהו אחר יעשה את אותו מתכון מדוייק של אמא, לעולם לא יהיה בדיוק כמו של אמא.... ואני מדברת מנסיון של שנים לחקות את מאכליה המופלאים של אמי.

magy

New member
יופי ילדים.....

חזרתי קודם ממקומות, שרצוי לא לבקר בהם........וראיתי שחגגתם....... נו, כעת אבריא מהר יותר......אולי.......או שכן.....או שלא..... וחבל שאני לא יכולה לשתות את היינות שהביאו לי....לחג..... לא הולך טוב עם כל הכדורים שקיבלתי......... אבל אפשר להגיד תודה נחמדה ליינן............

zahavashanny

New member
זה כל כך נכון, אין כמו הטעם של אמא

ואני כבר היום גם כן מרגישה איך בניי ולי אין בנות מבקשים ממני כל פעם אמא איך היית עושה או אופה או מבשלת את זה וזה זה כל כך ממלא חום את ליבי שהם גם כבר כעצמאיים מבקשים לזכור אתמאכלי אני זה ממש כל פעם מרגש אותי מחדש, בפעם הראשונה שבני הגדול גר כבר באפריקה ויום אחד מצלצל אלי אמא את האמת תגידי מה שמת בחמין שלך לא יוצא לי כמו שלך וישבתי בערך חצי שעה בטלפון וסיפרתי והכתבתי לו מה שהשאיר עלי רושם עצום שהוא רוצה להרשים את רעיתו במאכלי אימו. ותאמינו לי הוא כל פעם היה מתקשר אחר כך בעניני כל מיני מטעמים שונים אמא איך עושים אבל זה ממש מענג אותי לשמוע את בני מנסה כל פעם מאכל אחר איך ומה . ממני פה בנירובי שנה טובה וחג שמח

למעלה